Engine Starts But No Instrument Lights and Can't Shift Out of Park - Toyota RAV4 Forums
4.2 Faults & Fixes Got a problem with your RAV4.2?
Share it here, and maybe even find a solution.

User Tag List

Reply
 
LinkBack Thread Tools
#1 (permalink) Old 03-31-2012, 03:54 PM
Junior Member
Country: boilerup84's Flag is: United States
 
Join Date: Mar 2012
Location: Indiana
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
(Thread Starter)
Engine Starts But No Instrument Lights and Can't Shift Out of Park

Hi,

I just replaced the alternator in my 2005 Rav4 4wd and I can start the car but the tach doesn't work, none of the instrument panel lights work, radio doesn't work and I can't shift the car out of park. I checked the fuses in the engine compartment and they all look fine. The headlights work, the dome light works, the ABS light works on the dash. My car beeps when I click unlock on my key fob but nothing happens when I click lock.

Anyone have an answer?

Thanks in advance!
boilerup84 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 (permalink) Old 03-31-2012, 03:58 PM
Advanced Member
Country: WJBertrand's Flag is: United States
 
WJBertrand's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Ventura, CA
Posts: 781
Thanks: 30
Thanked 46 Times in 45 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Sounds like you might have blown a couple fuses. There may be more fuses under the dash. Check in particular if your brake lights are working. If not you probably blew that fuse, which also usually illuminates the dash as well. Unless the safety lockout on the transmission senses brake light voltage it will not allow shifting out of park.

WJBertrand
2011 Rav4
WJBertrand is offline  
#3 (permalink) Old 04-01-2012, 11:50 AM
Junior Member
Country: boilerup84's Flag is: United States
 
Join Date: Mar 2012
Location: Indiana
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
(Thread Starter)
I checked all of the fuses (engine compartment and under dash) and I'm still having the same issues.





Quote:
Originally Posted by WJBertrand View Post
Sounds like you might have blown a couple fuses. There may be more fuses under the dash. Check in particular if your brake lights are working. If not you probably blew that fuse, which also usually illuminates the dash as well. Unless the safety lockout on the transmission senses brake light voltage it will not allow shifting out of park.
boilerup84 is offline  
#4 (permalink) Old 04-02-2012, 04:19 AM
Senior Member
Country: earthrealm's Flag is: Nigeria
 
earthrealm's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Lagos
Posts: 351
Thanks: 11
Thanked 10 Times in 10 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Send a message via Yahoo to earthrealm
might be ecm related...do you hv a spare ecm to try out with?
earthrealm is offline  
#5 (permalink) Old 11-17-2012, 03:53 PM
Junior Member
Country: jinks's Flag is: United States
 
Join Date: Nov 2012
Location: OH
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
This just happened to me. Does anyone have advice?

Hi,

I just replaced the alternator in my 2005 Rav4 4wd and I can start the car but the tach doesn't work, none of the instrument panel lights work, radio doesn't work and I can't shift the car out of park. I checked the fuses in the engine compartment and they all look fine. The headlights work, the dome light works, the ABS light works on the dash. My car beeps when I click unlock on my key fob but nothing happens when I click lock.

Anyone have an answer?

Thanks in advance!
jinks is offline  
#6 (permalink) Old 11-17-2012, 05:34 PM
ARK
Senior Member
Country: ARK's Flag is: Canada
 
Join Date: Feb 2012
Location: Ontario
Posts: 264
Thanks: 0
Thanked 33 Times in 31 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
jinks, describe exactly how you removed then replaced the alternator, because if you shorted out the battery lead all kinds of troubles could face you. Did you start off by removing the battery completely both + and - leads, wait a minute then test for any voltage on these leads to ground and each other, then with 0 zero voltage work on the alternator.
ARK is offline  
#7 (permalink) Old 11-17-2012, 11:29 PM
Advanced Member
Country: WJBertrand's Flag is: United States
 
WJBertrand's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Ventura, CA
Posts: 781
Thanks: 30
Thanked 46 Times in 45 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Did you check the big 100+ amp fusible links?

WJBertrand
2011 Rav4
WJBertrand is offline  
#8 (permalink) Old 11-20-2012, 05:39 AM
Junior Member
Country: jinks's Flag is: United States
 
Join Date: Nov 2012
Location: OH
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Thanks for the response. I picked up the fusible link advice from another blog. The link had a blown leg and a new one is arriving today. I hope this is the only issue I find, as the previous blogger pointed out the battery was not disconnected during repair work and it did short out. Ill post an update once the part is installed.
jinks is offline  
#9 (permalink) Old 11-20-2012, 11:10 AM
Advanced Member
Country: WJBertrand's Flag is: United States
 
WJBertrand's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Ventura, CA
Posts: 781
Thanks: 30
Thanked 46 Times in 45 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
I had all those symptoms with my daughter's car and it turned out to be the 100A fusible link, replacing it cured all the problems. I did find a couple of collateral damaged fuses IGN and Radio and a small center console light also burnt out.

Evidently she had left the lights on and her "Einstein" boyfriend at the time connected the jumper cables backward - bloowie!

WJBertrand
2011 Rav4
WJBertrand is offline  
#10 (permalink) Old 11-20-2012, 06:04 PM
Junior Member
Country: jinks's Flag is: United States
 
Join Date: Nov 2012
Location: OH
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Replacing the fusible link (the black box at the positive battery terminal) fixed all my issues. $50 dealer only part #8262042040. I'm glad to know the fusible link was doing its job. Protecting the major ticket items from dumb ass attacks. Thanks for the advise. Hope others can use the information.
jinks is offline  
The Following User Says Thank You to jinks For This Useful Post:
Scotty61 (11-22-2012)
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome