can't figure out how to deal with Techstream - Toyota RAV4 Forums
4.3 General Discuss anything RAV4.3 related that doesn't fit in the categories below.

User Tag List

 
LinkBack Thread Tools
#1 (permalink) Old 11-28-2012, 03:07 PM
Junior Member
Country: donreeder's Flag is: United States
 
Join Date: Oct 2012
Location: New Jersey
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
(Thread Starter)
can't figure out how to deal with Techstream

Hi all,
I'm fairly new here and I'm a computer dummy. I've been reading about the wonderful things you can do with Techstream so I bought it on e-bay. I received it today but I can't figure out how to get it going. Its version V7.10.030 and it came with the cable and two mini-discs. One says Techstream on it and has an Application File calledJ2534 - Mangoose Pro, a PDF J2534 Mangoose Pro Quick Start file, a TISKEY allpication file, the Techstream 7.10.030 application file, and a folder labeled DRIVER.

The other mini disc has "Toyota Techstream7.20.041, TIS KEY, MCVI Driver for Toyota, and MINI-VCI TIS" ALL .RAR files, and an application file J2534 - Mangoose Pro.

I have extracted the .rar files and now have .exe files for them.
The instructions from the PDF file are at best vague. I will give you exactly what it says:

1. Installing original OEM diagnostic software
Must first install the original OEM diagnostic software
Configuration options based on your product installation:
TIS Techstraem
2. Installation J2534 - Mangoose Pro.exe;
Double click the installer. Setup Wizard screen appees Click [OK]
to complete the task
3. Installation in North America activator TISKEY.exe;
OEM factory diagnostic software must be carried out after installation
is compklete
4. Install J2534 - Mangoose PRO USB drive
Connected for the first 2534 - Mangoose PRO USB cable to the PC, when
prompted to find a new hardware, press the USB device is installed properly
5.Click to go to TIS detection software, this time to completer the task

I have run Toyota Techstream 7.20.041.exe and then J2534 - Mangoose Pro.exe, but when I run the J2534 software I get a screen that shows "J2534 Technology" with a picture of a laptop on left, the Mini-VCI cable in the center, and a car on the right. Then there's a picture of the Mini-VCI cable on the bottom left with a green checkmark and a dialog box in the center with two question marks in it. If I try to make an entry in the box the screen goes away. I never get the setup screen as described in step 2.

I'm at a complete loss as to what to do. As I said I'm a computer dummy.

Please somebody HELP!
donreeder is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 (permalink) Old 11-28-2012, 04:07 PM
Junior Member
Country: donreeder's Flag is: United States
 
Join Date: Oct 2012
Location: New Jersey
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
(Thread Starter)
OK, I got it working - almost

OK, I finally got it to work! Well almost. I can now load everything and can connect to the car, but I can't figure out how to change anything. Perhaps something simple like the seat belt alarm. Any help would be appreciated.
donreeder is offline  
#3 (permalink) Old 11-28-2012, 04:48 PM
Advanced Member
Country: pico's Flag is: United States
 
pico's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Driftless Zone Minnesota
Posts: 943
Thanks: 296
Thanked 56 Times in 54 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Garage
Have you opened the PDF file? It has beginning instructions.
pico is offline  
#4 (permalink) Old 11-28-2012, 08:45 PM
Junior Member
Country: donreeder's Flag is: United States
 
Join Date: Oct 2012
Location: New Jersey
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
(Thread Starter)
The PDF file is simply the instructions I listed in my original post. Its of no help figuring out how to change anything.
donreeder is offline  
#5 (permalink) Old 11-28-2012, 09:22 PM
Member
Country: Rebelcuz's Flag is: United States
 
Join Date: Mar 2012
Location: Pennsylvania
Posts: 53
Thanks: 16
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Is all that horrible misspelling and pig-English EXACTLY as it appears in the PDF??? How is anyone supposed to follow such sloppy instructions?
Rebelcuz is offline  
#6 (permalink) Old 11-29-2012, 12:43 AM
Your Humble Administrator
Country: JuneBug's Flag is: United States
 
JuneBug's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Baton Rouge, LA
Posts: 10,514
Thanks: 69
Thanked 1,091 Times in 790 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Garage
Quote:
Originally Posted by donreeder View Post
OK, I finally got it to work! Well almost. I can now load everything and can connect to the car, but I can't figure out how to change anything. Perhaps something simple like the seat belt alarm. Any help would be appreciated.
OK, click on Connect to Vehicle. After it connects, click on customize. You will see a screen that says "Select Customize Function"--click on Warning. From this screen you can disable the seat belt warning for the driver's side, passenger side, or both.

James
__________________

2008 Limited V6 2WD "The Silver Bullet"


JuneBug is offline  
#7 (permalink) Old 11-29-2012, 10:29 AM
Junior Member
Country: donreeder's Flag is: United States
 
Join Date: Oct 2012
Location: New Jersey
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
(Thread Starter)
OK, I got it. Thanks Junebug ! I guess I wasn't looking closely enough. I feel really stupid now and it seems really obvious now. Thanks again.
donreeder is offline  
#8 (permalink) Old 11-30-2012, 11:30 AM
Advanced Member
Country: ravenuer's Flag is: United States
 
Join Date: Feb 2012
Location: Long Island, New York
Posts: 614
Thanks: 6
Thanked 43 Times in 42 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by donreeder View Post
OK, I got it. Thanks Junebug ! I guess I wasn't looking closely enough. I feel really stupid now and it seems really obvious now. Thanks again.
Don't feel stupid, we've all been there! Everything's obvious after you figure it out!
ravenuer is offline  
Reply

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome