Toyota RAV4 Forums banner

1999 Toyota Rav 4 - okablowanie czujnika tlenu

20K views 9 replies 2 participants last post by  Elle_Rav4  
#1 ·
Cześć wszystkim! Nowy na forum i niedawno kupiłem RAV4.

To Toyota RAV4 z 1999 roku, 4wd, 5-biegowa, specyfikacja USA, zlokalizowana w Kanadzie i ma około 225 000 mil lub około 360 000 kilometrów.

Ogólnie rzecz biorąc, jest w doskonałym stanie w porównaniu do wielu innych lokalnych opcji i stosunkowo wolny od rdzy. Powszechnym problemem w mojej okolicy jest kradzież katalizatorów. Okazuje się, że ktoś przyszedł również wyciąć tego biednego RAVa. Układ wydechowy został od tego czasu naprawiony z nowym króćcem o2 spawanym.
Kiedy został usunięty z czymś, co wyglądało na cięcia z piły szablastej, okablowanie czujnika o2 również poszło.

Zrobiłem kilka skanów na forach i w Google, ale jak dotąd bez powodzenia. Znalazłem FSM dla Rav 98/99 i znalazłem okablowanie związane z danym czujnikiem tlenu (bank 1 czujnik 2). Problem polega na tym, że kolorowe przewody nie pasują do tego, co ma pojazd.

Okablowanie dla czujnika 2 banku 1 znajduje się pod przednim siedzeniem pasażera i mam:

Szary z czerwonym paskiem
Czerwony z białym paskiem
Brązowy z białym paskiem
Czarny z czerwonym paskiem

Podczas gdy FSM mówi:
Czerwony
Brązowy
Czerwony z białym paskiem
Czarny z czerwonym paskiem

Strona czujnika tlenu jest dość prosta, 2 białe i 2 czarne. Które będą naszymi 2 przewodami grzejnymi i 2 przewodami sygnałowymi (+ & -)

Pytanie brzmi, czy ktoś ma dostęp, aby mi powiedzieć, co i gdzie powinno być podłączone? Powinienem wspomnieć, że złącze pod siedzeniem również zaginęło, ponieważ zostało odcięte/wyrwane.

Dzięki z góry za wszelką pomoc!

#2 · (Edited)
Po pierwsze
Zobacz strony 16 i 18 załącznika do instrukcji serwisowej fabryki. Z mojego czytania:

Czerwony = "OX2", przesyłający sygnał z czujnika tlenu do komputera; łączy się z najmniejszym złączem komputera silnika (złącze B), pin 5

Brązowy = wspólna masa czujnika na komputerze silnika (znanym również jako ECM)

Czarny/czerwony = gdy silnik pracuje, 12 V z przekaźnika EFI przez pin 5 przekaźnika otwierania obwodu.

Czerwony/biały = "HT2" grzałka czujnika tlenu 2, co oznacza czujnik tlenu za katalizatorem, łączący się z największym złączem ECM (złącze A), pin 19

Po drugie
Fizycznie zlokalizowałbym komputer silnika (ECM) w Rav. Komputer znajduje się daleko pod miejscem, w którym zainstalowane jest radio. W razie potrzeby zdejmij osłonę(y) tuż pod radiem, aby odsłonić komputer. Na złomowiskach łatwo znalazłem komputer. Zidentyfikuj trzy złącza komputera. To też jest łatwe. Moja instrukcja Haynesa opisuje trzy złącza komputera A, B i C, jak pokazano:
165444

Po trzecie
Spójrz na schemat wyprowadzeń i tak dalej na www.rav4world.com/threads/1998-rav4-ecu-ecm-pinout.299318/#post-2704638

Po czwarte
Sprawdź kolor przewodu na złączu A (największe złącze) pin 19. Sprawdź kolor przewodu na złączu B (najmniejsze złącze) pin 5. W Rav4 OP spodziewam się, ale nie gwarantuję, że złącze A pin 19 będzie czerwone z białym paskiem, a złącze B pin 5 będzie szare z czerwonym paskiem.

Po piąte
Przekaźnik otwierania obwodu znajduje się w skrzynce połączeniowej w pobliżu lewego kolana kierowcy. Aby zobaczyć rysunek lokalizacji, przejdź do Elle's 1996-00 Toyota Rav4 Site i zobacz przewodnik "Przekaźniki i bezpieczniki", w przybliżeniu strona 15. Znajdź przekaźnik otwierania obwodu w swoim Rav. Użyj rysunku w przewodniku "Przekaźniki i bezpieczniki", aby zidentyfikować pin 3 na złączu przekaźnika w swoim Rav. Jakiego koloru jest przewód łączący się z pinem 3? Zgodnie ze schematem połączeń na stronie 18, spodziewam się, że będzie czarny z czerwonym paskiem.

Po szóste
Jedynym przewodem na czujniku O2 za katalizatorem OP, który nie został zidentyfikowany, jest brązowy przewód z białym paskiem. Spodziewam się, że jest to masa komputera. Możesz użyć stron 16 i 18, aby prześledzić przewód i sprawdzić, czy faktycznie idzie tam, gdzie mówią schematy połączeń (za licznikiem kombinowanym, zwanym również zestawem wskaźników). Uwaga: Masa komputera niekoniecznie jest tym samym, co masa podwozia.

Uwagi
-- Zrobiłem pewne ponowne okablowanie czujnika tlenu za katalizatorem w ramach naprawy kodu komputera P0420. Niestety nie zrobiłem zdjęć strony komputera wiązki przewodów.

-- Nawet po odłączeniu akumulatora i bez dalszych badań, nie jestem zachwycony braniem multimetru do któregokolwiek z przewodów (prawdopodobnie ECM), aby wykonać, powiedzmy, testy ciągłości lub napięcia, zwłaszcza na długich odcinkach przewodów z wieloma odgałęzieniami. Spodziewam się, że komputer silnika ma kondensatory, które są naładowane. Również wiązka przewodów komputera jest dość trudna do odłączenia. Chciałbym zachować ostrożność w kwestii możliwości usmażenia komputera.

-- Edycja: Manualna skrzynia biegów FWD Rav z 1998 roku na złomowisku miała złącze tylnego czujnika O2 z następującymi przewodami:

Czerwono-biały przewód, idący do złącza ECU A, pin 19

Czerwony przewód z szarymi plamkami co cal lub więcej, idący do ECU Conn B, pin 5. Widziałem kilka możliwych punktów połączeń tuż pod radiem, gdzie kolor przewodu mógłby się zmienić.

Czarno-czerwony przewód

Brązowy przewód

Attachments

#3 ·
Dzięki za wszystkie informacje! @Elle_Rav4

Miałem okazję wszystko przejrzeć i prześledzić okablowanie z powrotem do ECU.

Złącze "A" Pin 19 - Czerwony z białym paskiem (HTR2)
Złącze "B" Pin 5 - Czerwony w ECU (OX2) Zakładając, że to mój szary z białym paskiem
Przekaźnik otwierania obwodu pin 3 - Czarny z czerwonym paskiem (Ma 12 V podczas pracy silnika)
Brązowy przewód faktycznie idzie za deską rozdzielczą (Ma również ciągłość do masy)

Teraz część okablowania

Czarny z czerwonym paskiem (12 V z przekaźnika) powinien być (+) dla sygnału czujnika O2
Szary z białym paskiem powinien być (-) dla sygnału czujnika O2

Czerwony z białym paskiem powinien być (+) grzałki
Brązowy z białym paskiem powinien być (-) grzałki

Czy dobrze myślę?

#4 ·
Dzięki za wszystkie informacje! @Elle_Rav4

Dostałem szansę, aby wszystko przejrzeć i prześledzić okablowanie z powrotem do ECU.

Złącze "A" Pin 19 - Czerwony z białym paskiem (HTR2)
Proszę potwierdzić: Czy mówisz, że Twoje złącze A pinu 19 ECM Rav4 ma zainstalowany czerwony przewód z białym paskiem?
Złącze "B" Pin 5 - Jednolity czerwony przy ECU (OX2) Zakładając, że to mój szary z białym paskiem
Czy mówisz, że Twoje złącze B pinu 5 ECM Rav4 ma zainstalowany jednolity czerwony przewód? Czy widziałeś szary przewód z białym paskiem na którymkolwiek ze złączy?

Gdyby to był mój Rav, chciałbym kontynuować dochodzenie. Mógłbym odłączyć złącze B i wykonać test ciągłości od pinu 5 do końca szarego/białego przewodu. (Ludzie dość często wymieniają ECU i dlatego odpinają złącza. Po prostu nie zmagałem się zbytnio ze złączami ECU i prawdopodobnie jestem w tym punkcie mięczakiem.) Czy ten przewód mógłby zmienić się z czerwonego (przy ECU) na szary z białym paskiem przy jakiejś skrzynce połączeniowej? Sprawdzam.
Przekaźnik otwierania obwodu pin 3 - Czarny z czerwonym paskiem (Ma 12 V podczas pracy silnika)
Czy mówisz, że Twój pin 3 przekaźnika otwierania obwodu Rav4 ma zainstalowany czarny przewód z czerwonym paskiem?

Brązowy przewód faktycznie biegnie za zestawem wskaźników (Ma również ciągłość do masy)
Świetnie :)

Teraz część okablowania

Czarny z czerwonym paskiem (12 V biegnące z przekaźnika) powinno być (+) do sygnału mojego czujnika O2
Szary z białym paskiem powinien być (-) do sygnału mojego czujnika O2
Czerwony z białym paskiem powinien być grzałką (+)
Brązowy z białym paskiem powinien być grzałką (-)

Czy dobrze myślę?
Dla mnie chodzi o podłączenie właściwych przewodów do właściwych zacisków na złączu pod przednim siedzeniem pasażera. Możesz być bardziej na bieżąco z tą częścią (który przewód co robi) niż ja w tej chwili. Muszę sprawdzić moje notatki i schematy okablowania. Stwierdziłem, że tak naprawdę nie ma uniwersalnego systemu kodowania kolorów przewodów na połączeniach czujników tlenu. Nie ufam niczemu, dopóki nie zrobię dużo badań. Sprawdź ponownie, aby uzyskać edycje.

#5 ·
@Elle_Rav4

Tak, mój Rav jest następujący:

Złącze A, pin 19 jest czerwony z białym paskiem
Złącze B, pin 5 jest w kolorze czerwonym i ma ciągłość z szarym z białym paskiem
Pin 3 przekaźnika jest czarny z czerwonym paskiem
Brązowy idzie do zestawu wskaźników

I tak, celem końcowym jest podłączenie prawidłowych przewodów z podłogi po stronie pasażera do czujnika O2 Bank 1 Sensor 2

#6 · (Edited)
Tak, mój Rav jest następujący:

Złącze A, pin 19 jest czerwony z białym paskiem
Złącze B, pin 5 jest w kolorze czerwonym i ma ciągłość z szarym z białym paskiem
Przekaźnik pin 3 jest czarny z czerwonym paskiem
Brązowy idzie do zestawu wskaźników
Rozumiem. Nie widzę skrzynki połączeniowej na schemacie okablowania. Ale schemat okablowania, który załączyłem powyżej, jest prawdopodobnie specyficzny dla Rav4.1.2 (1998-2000 Ravs) z określonego kraju. Słyszę cię o ciągłości, ale chcę wiedzieć, co dzieje się z tym czerwonym przewodem przy ECU (prawidłowy oczekiwany kolor, jak dotąd), który wydaje się przechodzić w szary z białym paskiem przy czujniku tlenu (strona ECU złącza czujnika). Czy poprzedni właściciel mógł majstrować przy tym przewodzie w przeszłości? Skrzynka połączeniowa, złącze lub podobne musi wystąpić gdzieś w okablowaniu, aby połączyć czerwony przewód z szarym/białym przewodem. Wiem, że wytropienie tego może być okropnym zadaniem. Nie chcę, żeby OP otwierał starannie owinięte wiązki przewodów.

Jeśli chodzi o to, które przewody na czujniku łączą się z wiązką: Wiele schematów okablowania Toyoty ma rysunki złączy i pokazuje również numery zacisków. Zazwyczaj są one dość spójne w różnych modelach Toyoty. Np. dla Camry z późnych lat 90., z Jak przetestować tylną nagrzewnicę O2 -P0141 (1997-2000 2.2L Camry) | Toyota 2.2L Indeks artykułów | Toyota Indeks artykułów :
165474
Rav z lat 2000-2003 ma ten sam układ zacisków tylnego czujnika tlenu, jak pokazano powyżej dla Camry. To, co opisano powyżej dla Camry i Rav4.2, dobrze pasuje do tego, co dzieje się z Rav OP.

Dwa czarne przewody na czujniku tlenu Denso Rav4.1.2 (Denso 234-4214 dla tylnego czujnika tlenu mojego Rav bez Kalifornii) są przeznaczone do nagrzewnicy. Czarne przewody powinny łączyć się z zaciskami 1 i 2. Niebieski przewód jest przeznaczony dla sygnału czujnika tlenu i powinien łączyć się z zaciskiem 3. Biały przewód jest przeznaczony dla "masy" czujnika tlenu i powinien łączyć się z zaciskiem 4. "Masa" dla elementu czujnikowego czujnika to tak naprawdę tylko niższe napięcie. Więcej dowodów ze strony densoproducts.com dla Denso 234-4214:
165477
165478
Zdjęcia ze strony Densoproducts.com tuż powyżej są zgodne z powyższym rysunkiem Camry i połączeniami, które znajduje OP (z wyjątkiem szarego/białego przewodu).

Strona 18 schematów okablowania, które załączyłem, ma następujące numery zacisków (pokazane powyżej) dla złącza czujnika tlenu:
  • zacisk 1 czerwony/biały w instrukcji serwisowej i wydaje się również czerwony/biały na Rav OP = nagrzewnica HT2 dla czujnika tlenu 2, co oznacza czujnik tlenu za katalizatorem, łączący się ze złączem ECU A, pin 19.
  • zacisk 2 czarny/czerwony w instrukcji serwisowej i wydaje się również czarny/czerwony na Rav OP = gdy silnik pracuje, 12 woltów z przekaźnika EFI przez pin 5 przekaźnika otwierającego obwód
  • zacisk 3 czerwony w instrukcji serwisowej (czerwony przy ECU na Rav OP, ale wydaje się, że może przejść na szary/biały pod koniec wiązki przewodów), uważany za OX2, przesyłający sygnał z czujnika tlenu do komputera; łączy się ze złączem ECU B, pin 5
  • zacisk 4 brązowy w instrukcji serwisowej i wydaje się brązowy/biały na Rav OP = wspólna masa czujnika na komputerze silnika (znanym również jako ECM). Tak naprawdę nie zero woltów, ale raczej niższe napięcie (jak 3,0 wolty?) niż napięcie sygnału czujnika tlenu.

#7 ·
@Elle_Rav4 AKTUALIZACJA

W końcu znalazłem czas i zagłębiłem się w całą sprawę "czerwonego przewodu" / szarego z białym paskiem (zacisk 3 na czujniku O2, złącze ECU B, pin 5). Przez zagłębianie się rozumiem dosłownie grzebanie pod dywanem, żeby zobaczyć, co mogę znaleźć.

Szary/biały biegnie tuż pod radiem, a następnie gubi się w znacznie większym, osłoniętym wiązce przewodów (zgodnie z oczekiwaniami, ponieważ łączy się z pozostałym okablowaniem ECU). Skończyło się na tym, że zdarłem trochę szaro/białego, aby stwierdzić, że to tylko zewnętrzna powłoka na litym czerwonym. To jest w rzeczywistości czerwony przewód złącza B, pin 5, o którym mowa.

Załączyłem zdjęcie pokazujące, co mam na myśli mówiąc o dodatkowej powłoce, zignoruj nagie połączenia - używałem ich do dłuższych przewodów testowych dla mojego miernika.

Myślę, że w końcu to rozgryźliśmy.

Image

#8 ·
Wow, dobra robota w identyfikacji tej szarej/białej powłoki. Myślę, że gdyby starszy inżynier Toyoty powiedział mi: "Który z czterech przewodów najbardziej potrzebuje ochrony podczas normalnej pracy Rav4?", wybrałbym przewód sygnałowy czujnika tlenu, od czujnika do Conn B, Pin 5. Po rozgrzaniu sygnał czujnika O2 jest krytyczny dla najlepszej pracy silnika.

Spodziewam się, że to, co znalazł "LetsGetBusy", pomoże mi i innym gdzieś w przyszłości, gdy będziemy zdezorientowani co do niektórych kolorów przewodów, które znajdziemy.

Byłem ostatnio na złomowisku, głównie w misji części układu paliwowego Rav4.1, ale sprawdziłem również tylną wiązkę czujnika tlenu z 1998 Rav4 na złomowisku. Dla przewodu, na którym skupialiśmy się z OP (ostatecznie łączącego się z ECU Conn B, Pin 5), znalazłem czerwony przewód z szarymi plamkami co cal lub dwa, od wiązki czujnika O2 pod przednim siedzeniem pasażera (i dywanikiem) aż do ECU. Znalazłem również złącze (dla tego ostatniego przewodu i innych przewodów) tuż pod radiem / nad ECU.

#9 ·
@Elle_Rav4 Podłączę wszystko dzisiaj, aby potwierdzić wyniki i mam nadzieję pozbyć się mojego CEL. Niestety muszę odciąć złącze od czujnika O2, aby przedłużyć wiązkę przewodów, aby sięgnęła do okablowania pod siedzeniem. Kiedy jakikolwiek pojazd trafia tutaj na złomowisko, katalizatory i zwykle wszystkie czujniki O2 są usuwane przez personel złomowiska, więc znalezienie innego warkocza pod siedzeniem będzie trudne.

#10 · (Edited)
LetsGetBusy, jeśli lubisz, żeby rzeczy były w miarę uporządkowane pod względem złączy elektrycznych, warto sprawdzić inne modele Toyoty z demontażu pod kątem (zarówno przednich, jak i tylnych) wiązek czujników O2 z żeńskimi i męskimi złączami, których można użyć do przedłużenia okablowania w razie potrzeby. Na stronie Elle's 1996-00 Toyota Rav4 Site, w sekcji "Rear Oxygen Sensor Modification", wyjaśniam, jak użyłem kilku złączy czujników tlenu z demontażu, aby moja modyfikacja elektryczna systemu wyglądała w miarę przyzwoicie. (Twój Rav prawdopodobnie nie potrzebuje samej modyfikacji, więc po prostu zignoruj te szczegóły w przewodniku.)

W moich ulubionych złomowiskach U-Pull-It katalizatory zawsze znikają, ale czujniki O2 są zwykle nadal obecne.