Toyota RAV4 Forums banner
1 - 5 of 5 Posts
G

Guest

·
Discussion starter · #1 ·
Mój szyberdach nie jest szklany, tylko plastikowy (poliwęglan). Nie mogę już przez niego widzieć. Czy można je odrestaurować?

Wątpię w to. Mój też jest z poliwęglanu i jest pełen miniaturowych wewnętrznych pęknięć, które uniemożliwiają wyraźne widzenie. Tego nie da się naprawić, ale czekam, aż się zepsuje, przecieknie lub w inny sposób się zepsuje, zanim go wymienię. Jest teraz niezawodnie szczelny i nie chcę wprowadzać żadnych problemów, bawiąc się nim.

Mam jeden i to w zasadzie barwiony plastik!! (tani).... Nie mam garażu, więc stoi na zewnątrz w bezpośrednim słońcu. Instrukcja obsługi mówi, żeby nie używać takich rzeczy jak Windex czy płyn do mycia szyb - tylko mydło. Woskuję plastikowy dach około dwa razy w roku i to wydaje się bardzo pomagać w utrzymaniu go w czystości - miejmy nadzieję, że inni będą mogli go odrestaurować/uratować, zanim będzie za późno!

Discussion starter · #4 ·
Nawiasem mówiąc... Nasz pierwszy Rav (2001 L) miał szklany szyberdach... działał świetnie, dopóki go nie rozbiłem... Nasz drugi Rav (2002 L) miał wersję poliwęglanową. Po zaledwie 2-3 latach pojawiły się miliony drobnych pęknięć naprężeniowych... Zabrałem go do naszego dealera i wymieniłem (w ramach gwarancji) na szklany. Od tego czasu żadnych problemów i z pokryciem gwarancyjnym zapłaciłem tylko 50 dolarów łącznie. Poliwęglan nie powinien zawodzić tak, jak to robi i uprzejmie zwróciłem na to uwagę dealerowi. Byli w porządku i potraktowali to jako wadę producenta. Ważne jest, aby dążyć do wymiany na wersję szklaną... Warto to sprawdzić...

Przepraszam, że odgrzebuję stary wątek, ale mój RAV z 2002 roku wkrótce potrzebuje wymiany panelu szyberdachu. Mam panel poliwęglanowy, który zaczął się odklejać na górze i pokazuje miliony maleńkich pęknięć naprężeniowych. W tym momencie gwarancja się skończyła, więc naprawa będzie na mój koszt. Chciałbym wymienić go na szkło, ponieważ poliwęglan z czasem wydaje się nie sprawdzać tak dobrze.

Jednak dealer waha się z zamówieniem części, ponieważ mówi mi, że nie może zagwarantować, że szklany panel z tego samego roku będzie pasował prawidłowo lub będzie wymagał innego osprzętu niż sam panel (na przykład nowych prowadnic lub elementów mocujących). Zastanawiam się, czy ktoś, kto to zrobił, może pomóc zweryfikować części potrzebne do zakończenia wymiany z poliwęglanu na szkło.

Mój numer części panelu poliwęglanowego - 63201-42050
Szklany panel z tego samego roku - 63201-42070

Dziękuję wszystkim, którzy mają wgląd w ten problem.

1 - 5 of 5 Posts