Toyota RAV4 Forums banner

Problem z trybem hybrydowym EV 2022

1 reading
11K views 59 replies 25 participants last post by  Mar Espejo  
#1 ·
Dzień dobry wszystkim.

Wiem, że tytuł tego tematu nie jest do końca poprawny, ale do rzeczy.

Mam hybrydę 2.5 4wd z 2022 roku. Teraz ma 16 000 mil przebiegu. Mam problem z trybem EV. Trybu EV w zasadzie nigdy nie używam, mam na myśli tę część hybrydy, która działa elektrycznie. Wcześniej, na przykład, jechałem do biura (tylko około 4 mil) i po wyłączeniu pojazdu pokazywało, że mój współczynnik hybrydowy wynosił około 48%. Teraz zawsze jest 0%. Silnik spalinowy jest ZAWSZE włączony. Nigdy się nie wyłącza, a raczej prawie nigdy.

Pozwólcie, że powiem, yyy... ma to duży wpływ na moje zużycie paliwa! Teraz zużywam mniej niż połowę tego, co zużywałem wcześniej. Chodzi o to, że nie ma utraty mocy ani osiągów. Mały ekran "Info" (animacja podobna do pruis) pokazuje, jak porusza się energia elektryczna, ale zawsze słyszę silnik.

JEŻELI i tylko JEŻELI od czasu do czasu (może raz na 3 dni) na desce rozdzielczej pojawia się EV, kiedy zatrzymuję się na światłach i silnik spalinowy się wyłącza, natychmiast uruchamia silnik w momencie, gdy dotykam pedału przyspieszenia, nawet jeśli fizycznie nie wcisnę go nawet o 1 mm.

Próbowałem trybu Eco, Normal i Sport, bez zmian. Powinienem może tylko wspomnieć, że używam trybu ECO w 99,9% czasu.

Czy możecie może podzielić się czymś, co mogę spróbować, aby rozwiązać ten problem bez umawiania się do serwisu?

Dzięki wszystkim!

#6 ·
Jeśli nie są wyświetlane żadne kody, prawdopodobnie działa to tak, jak powinno. Tryb EV włącza się tylko i pozostaje włączony tylko wtedy, gdy wymagany jest bardzo mały moment obrotowy na kołach (lub gdy poziom naładowania akumulatora HV jest niski). Warunki, które widziałem dla trybu EV (wskaźnik włączony), to początkowe przyspieszenie od zatrzymania, jazda w dół, zwalnianie, zatrzymanie, powolna jazda po okolicy, cofanie, manewrowanie z bardzo małą prędkością (parkingi, korki) itp. EV ma na celu jedynie uzupełnienie silnika spalinowego, aby pomóc w MPG. Jaki był Twój stary MPG i jaki jest Twój nowy MPG? Nigdy ich nie zamieściłeś. Rodzaj jazdy ma również duży wpływ. Jak wspomniano, przebieg zimowy jest znacznie niższy niż letni.

#7 ·
Jeśli nie są wyświetlane żadne kody, prawdopodobnie działa tak, jak powinno. Tryb EV włącza się tylko i pozostaje włączony tylko wtedy, gdy wymagany jest bardzo mały moment obrotowy na kołach (lub gdy poziom naładowania akumulatora HV jest niski). Warunki, które widziałem dla trybu EV (wskaźnik włączony), to początkowe przyspieszenie od zatrzymania, jazda w dół, zwalnianie, zatrzymanie, powolna jazda po okolicy, cofanie, manewrowanie z bardzo małą prędkością (parkingi, korki) itp. EV ma na celu jedynie uzupełnienie silnika spalinowego, aby pomóc w MPG. Jaki był Twój stary MPG i jaki jest Twój nowy MPG? Nigdy tego nie zamieściłeś. Rodzaj jazdy ma również duży wpływ. Jak wspomniano, przebieg zimowy jest znacznie niższy niż letni.
Jego problem polega na tym, że silnik spalinowy prawie nigdy się nie wyłącza. Coś jest nie tak

#9 ·
Cześć, spójrz, jestem bardzo dobrze zaznajomiony z całym działaniem systemu hybrydowego. Chcę powiedzieć, że zachowanie samochodu uległo zmianie. Właśnie odbyłem podróż w godzinach szczytu na dystansie około 20 mil, zatrzymałem się, 0% współczynnika EV. Silnik cały czas włączony. Jest tu teraz gorąco, 32°C.

Mój styl jazdy, powiem tak, jestem hyper-milerem. Jestem bardzo ECO kierowcą. Czasami jest to jednak irytujące. Lubię prędkość, ale tak, robię to ECO z minimalnym wciśnięciem pedału gazu i płynnym, powolnym ruszaniem i staram się jak najlepiej wykorzystać regenerację.

Pracuję w km/l, a nie MPG. Kiedyś uzyskiwałem 16,2 km/l podczas codziennych podróży do pracy itp., teraz uzyskuję 8 km/l. To samo co w przypadku 1.8 Corolla Auto mojej żony.

#11 ·
Po przeczytaniu tego brzmi to tak, jakby coś było nie tak. Czy mówisz, że w ruchu stop-and-go na autostradzie silnik się nie wyłącza, gdy się zatrzymujesz i przechodzi w tryb EV? Czy na światłach silnik nigdy się nie wyłącza i nie przechodzi w tryb EV? Myślałem, że w poprzednim poście napisałeś, że rzadko przechodzi w tryb EV. Twój powyższy post brzmi tak, jakby nigdy nie przechodził w tryb EV. Kiedy zatrzymuję się na światłach, po krótkim czasie (5-10 sekund?) mój silnik się wyłącza i włącza się wskaźnik trybu EV. W zakorkowanym ruchu na autostradzie również przechodzi w tryb EV, jeśli ledwo się poruszam lub się zatrzymałem.

#14 ·
Nie mam pojęcia, jaki olej jest w nim. Został serwisowany w czerwcu w salonie Toyoty tutaj w Johannesburgu. Sam nie wymieniałem oleju. Swoją drogą, nie wyczyściłbym żadnego kodu błędu, gdyby jakiś był.

Jeśli nacisnę tryb EV (obok dźwigni zmiany biegów), wyświetla się tylko informacja, że tryb EV jest niedostępny.

#15 ·
Jest tu teraz gorąco, 32C.
Chociaż temperatura otoczenia wynosi 32C, rzeczywista temperatura w korku ulicznym jest prawdopodobnie znacznie wyższa. A nawierzchnia drogi w gorącym słońcu jest, jak mówimy w USA, "wystarczająco gorąca, żeby usmażyć na niej jajko". Dosłownie prawda.

Zakładam, że masz włączoną klimatyzację. To wymaga znacznie więcej energii, więc silnik spalinowy musi dłużej pracować. Spróbuj trybu ECO w klimatyzacji i zobacz, czy to pomoże.

#17 ·
Może warto zaopatrzyć się w adapter Bluetooth OBDII, który podłącza się do portu diagnostycznego, a następnie uruchomić aplikacje Dr. Prius i Hybrid Assistant, aby uzyskać więcej informacji na temat stanu baterii i działania systemu.

#18 ·
Mieszkam w gorącym klimacie i to czasami mi się zdarza, zwykle gdy jest gorąco. Myślę, że gdy akumulator jest gorący, samochód nie będzie używał trybu EV, dopóki się nie ochłodzi. Nawet z włączoną klimatyzacją i wentylatorem chłodzącym akumulator, myślę, że potrzeba trochę czasu, aby akumulator się ochłodził.

Jak długie są twoje podróże? Spodziewam się, że po około 20 minutach akumulator powinien się wystarczająco ochłodzić.

Edycja: Mam dokładnie takie samo zachowanie: ekran informacji o hybrydzie pokazuje, że akumulator ma zapas energii, używa energii elektrycznej z energią gazową, a silnik wyłącza się, gdy samochód stoi. Ale samochód odmawia używania samej energii elektrycznej, nawet przy bardzo małych ilościach gazu.

#19 ·
Myślę również, że jest to związane z temperaturą. Kiedy jest tu 90°F, również nie mogę przełączyć mojego Camry w tryb EV. Gdyby to było oprogramowanie, przypuszczam, że zawsze by tak było.

Rzeczy do sprawdzenia:

• Jaki jest poziom oleju? Sprawdziłeś go?
  • Czy sprawdziłeś filtr powietrza akumulatora?
  • Co się dzieje, gdy wyłączysz HVAC i zatrzymasz się na światłach?
  • Czy próbowałeś włączyć tryb eco w HVAC?

#20 ·
Mój samochód i klimatyzacja są zawsze w trybie Eco. Bez wyjątku

Olej jest pełny. Tak, faktycznie przedmuchałem filtr chłodnicy moją sprężarką około 2 miesiące temu, wyglądał jak nowy, jeszcze zanim go przedmuchałem.

Ludzie, rano podczas moich podróży nie jest 32°C, kiedy zamieściłem ten wątek, było około 14:00, a potem było 32°C, rano jest około 22°C i bardzo przyjemnie.

#26 · (Edited)
Mój samochód i klimatyzacja są zawsze w trybie Eco. Bez wyjątku

Olej jest pełny. Tak, faktycznie przedmuchałem filtr chłodniczy sprężarką około 2 miesiące temu, wyglądał jak nowy, nawet zanim go przedmuchałem.

Ludzie, rano podczas moich podróży nie ma 32°C, kiedy zamieściłem ten wątek, było około 14:00, a potem było 32°C, rano jest około 22°C i bardzo przyjemnie.
Miałem podobny problem z moim Prius, lata temu.

Polecam zrobić następujące rzeczy: (1) Sprawdź, czy wlot kanału chłodzenia akumulatora trakcyjnego nie jest zablokowany, (2) Sprawdź, czy filtr nie jest zatkany, jeśli to nie rozwiąże problemu, sprawdź, czy wentylator działa... przepraszam, nie mam RAV4 Hybrid, więc nie wiem, gdzie te rzeczy się znajdują.

#23 ·
Dzień dobry.

Wiem, że tytuł tego tematu nie jest do końca poprawny, ale i tak zaczynamy.

Mam hybrydę 2.5 4wd z 2022 roku. Teraz ma 16 000 mil przebiegu. Mam problem z trybem EV. Trybu EV w zasadzie nigdy nie używam, mam na myśli tę część hybrydy, która działa elektrycznie. Wcześniej, na przykład, jechałem do biura (tylko około 4 mil) i po wyłączeniu pojazdu pokazywało, że mój współczynnik hybrydowy wynosił około 48%. Teraz zawsze jest 0%. Silnik spalinowy jest ZAWSZE włączony. Nigdy się nie wyłącza, a raczej prawie nigdy.

Pozwólcie, że powiem, um... ma to ogromny wpływ na moje zużycie paliwa! Teraz zużywam mniej niż połowę tego, co zużywałem wcześniej. Chodzi o to, że nie ma utraty mocy ani osiągów. Mały ekran "Info" (animacja w stylu pruis) pokazuje, jak porusza się energia elektryczna, jednak zawsze słyszę silnik.

JEŚLI i tylko JEŚLI od czasu do czasu (może raz na 3 dni) na desce rozdzielczej pojawi się EV, gdy zatrzymuję się na światłach i silnik spalinowy się wyłącza, NATYCHMIAST uruchomi silnik w momencie, gdy dotknę pedału przyspieszenia, nawet jeśli fizycznie nie wcisnę go nawet o 1 mm.

Próbowałem trybów Eco, Normal i Sport, bez zmian. Powinienem może tylko wspomnieć, że używam trybu ECO w 99,9% czasu.

Czy możecie podzielić się czymś, co mogę spróbować, aby rozwiązać ten problem bez umawiania się do serwisu?

Dzięki wam!
Cześć.

Wyszukałem ten problem w Google i mam dokładnie te same objawy co CasperJordaan. Mam Camry z 2109 roku (przebieg 80 000 km), która współdzieli system hybrydowy z Rav4. Mieszkam w Australii, więc zimna pogoda nie jest problemem.
Wygląda na to, że samochód robi więcej, aby chronić akumulator, niż robił wcześniej. Przy łagodnej pogodzie, nawet po zaparkowaniu na kilka godzin w cieniu, silnik się nie wyłącza. Akumulator nie byłby gorący, ogrzewanie jest wyłączone, tryb EV jest "niedostępny". Czasami akumulator naładuje się do jednego paska do pełna, a mimo to silnik nadal pracuje. Nigdy wcześniej tak nie było. Nawet jeśli przełączy się w tryb EV, najmniejsze naciśnięcie pedału przyspieszenia uruchamia silnik.
Ten post ma rok. Czy mogę poprosić o aktualizację? Jestem mechanikiem i jestem dobrze zorientowany w działaniu systemu. Opis (lub dyskusja) teorii programowania oprogramowania nie jest łatwo dostępny, więc mogę tylko zgadywać, co robi oprogramowanie. Samochód w Australii ma pięcioletnią gwarancję (moja wygasła w kwietniu), a akumulator hybrydowy ma ośmioletnią gwarancję. Cynik we mnie mówi, że samochód robi wszystko, aby przedłużyć żywotność akumulatora, nawet jeśli oznacza to spalanie większej ilości paliwa.
Mam nadzieję, że ktoś może dodać coś do tego wątku, kto miał ten problem i został on zbadany. Dzięki. Greg R. Australia.

#25 ·
Tak, filtr jest czysty i drożny. Wyjmowałem go kilka razy i nigdy nie znalazłem na nim zbyt wiele. Nie jeździmy często po nieutwardzonych drogach i żadne zwierzęta nie podróżują w samochodzie. Wczoraj byłem w samochodzie i włączał się i wyłączał tryb EV tak jak powinien. Wydaje się, że czasami dostaje jakiegoś „bzika” i innym razem jest w porządku. Mam bardzo proste narzędzie OBD. Podłączę je i zobaczę, czy pokazuje temperaturę baterii. Założę się, że będę potrzebował czegoś wartego o wiele więcej $, zanim zobaczę temperaturę baterii (jeśli w ogóle). Dzięki. Greg R.

#27 ·
Dzięki Dimitrij.
Tak, sprawdziłem wentylator, filtr i kratkę pod kątem przeszkód. Wszystko wydaje się być w porządku. Mój to Camry z 2019 roku, a akumulator znajduje się pod tylnym siedzeniem. Wlot powietrza znajduje się w pobliżu przestrzeni na nogi z tyłu po prawej stronie. Problem wydaje się wskazywać na to, że samochód chroni akumulator. Mogę umieścić kilka sond temperatury na lub w pobliżu akumulatora i sprawdzić, czy jest jakiś trend. Być może wentylator nie uruchamia się za każdym razem? Sondy temperatury to potwierdzą.

#28 ·
Dzień dobry wszystkim.

Wiem, że tytuł tego tematu nie jest do końca poprawny, ale i tak zaczynamy.

Mam hybrydę 2.5 4wd z 2022 roku. Teraz ma 16 000 mil przebiegu. Mam problem z trybem EV. Trybu EV w ogóle nie używam, mam na myśli tę część hybrydy, która działa elektrycznie. Wcześniej, na przykład, jechałem do biura (tylko około 4 mil) i po wyłączeniu pojazdu pokazywało, że mój współczynnik hybrydowy wynosił około 48%. Teraz zawsze jest 0%. Silnik spalinowy jest ZAWSZE włączony. Nigdy się nie wyłącza, a raczej prawie nigdy.

Powiem też, że... ma to ogromny wpływ na moje zużycie paliwa! Teraz dostaję mniej niż połowę tego, co dostawałem wcześniej. Chodzi o to, że nie ma utraty mocy ani osiągów. Mały ekran "Info" (informacje z animacji podobnej do pruis) pokazuje, jak porusza się energia elektryczna, ale zawsze słyszę silnik.

JEŚLI i tylko JEŚLI od czasu do czasu (może raz na 3 dni) na desce rozdzielczej pojawia się EV, kiedy zatrzymuję się na światłach i silnik spalinowy się wyłącza, NATYCHMIAST uruchamia silnik w momencie, gdy dotykam pedału przyspieszenia, nawet jeśli fizycznie nie wcisnę go nawet o 1 mm.

Próbowałem trybu Eco, Normal i Sport, bez zmian. Powinienem może tylko wspomnieć, że używam trybu ECO w 99,9% przypadków.

Czy możecie podzielić się czymś, co mogę spróbować, aby to rozwiązać, bez umawiania się do serwisu?

Dzięki wszystkim!
Mam hybrydę RAV4 z 2022 roku. Kiedy na zewnątrz jest zimno, wiem, że silnik spalinowy włącza się, aby skondycjonować akumulator trakcyjny. Mój MPG wynosi ponad 50. Czy możesz sprawdzić ciśnienie w oponach? Jeżdżę na oponach Michelin Primacy z ciśnieniem 36 psi. Jakie masz opony i jakie jest ciśnienie powietrza?

Najpierw sprawdziłbym ciśnienie powietrza. Podaj również, jakie masz opony.

Kiedy przyspieszasz, delikatnie naciskaj pedał. Stopniowo zwiększaj obroty. Nie ruszaj jakbyś sprawdzał czas na 1/4 mili. Używam trybu ECO. Jaki jest stan naładowania akumulatora trakcyjnego? Czy osiąga co najmniej 5 kresek? Silnik będzie włączony cały czas, jeśli poziom naładowania jest niski... jak 2 do 3 kresek. Jeśli stan naładowania jest zawsze niski, zgłosiłbym to, to znaczy, że coś jest nie tak.
Powodzenia

#29 ·
Mam hybrydę RAV4 z 2022 roku. Kiedy na zewnątrz jest zimno, wiem, że silnik spalinowy włącza się, aby skondycjonować akumulator trakcyjny. Moje MPG wynosi ponad 50. Czy możesz sprawdzić ciśnienie w oponach? Jeżdżę na oponach Michelin Primacy przy ciśnieniu 36 psi. Jakie masz opony i jakie jest ciśnienie powietrza?

Najpierw sprawdziłbym ciśnienie powietrza. Podaj również, jakie masz opony.

Kiedy przyspieszasz, delikatnie naciskaj pedał. Powoli zwiększaj przepustnicę. Nie ruszaj jakbyś sprawdzał czas na 1/4 mili. Używam trybu ECO. Jaki jest stan naładowania akumulatora trakcyjnego? Czy osiąga co najmniej 5 kresek? Silnik będzie włączony cały czas, jeśli naładowanie jest niskie... jak 2 do 3 kresek. Jeśli stan naładowania jest zawsze niski, wziąłbym go do serwisu, to znaczy, że coś jest nie tak.
Powodzenia

Jeżdżę na Primacy przy ciśnieniu 35 psi. To jednak nie problem z ciśnieniem w oponach. To tylko niewielka różnica w całkowitym obciążeniu pojazdu. Naładowanie akumulatora jest w porządku i wynosi od około 3 kresek do pełnego.
Jeżdżę w trybie ECO. Początkowo myślałem, że wentylator chłodzący akumulator nie działa, ale odkryłem, że wyłącza się, gdy otwieram tylne prawe drzwi pasażera, aby to sprawdzić. Akumulator ma trzy czujniki temperatury według mojego czytnika OBD2. Jeśli temperatura akumulatora przekroczy 45 stopni Celsjusza, oprogramowanie zaczyna go chronić, uruchamiając silnik spalinowy. Filtr jest czysty, a wentylator działa. To, czy wentylator pracuje z pełną prędkością, pozostaje pytaniem bez odpowiedzi. Mój Camry ma 5,5 roku i prawdopodobnie akumulator się pogarsza. Akumulator ma ośmioletnią gwarancję. Starsze hybrydy, takie jak Prius, wydawały się mieć znacznie większe systemy chłodzenia akumulatorów. Być może Toyota nie miała miejsca lub nie chciała hałasu większego wentylatora chłodzącego? Jest stare powiedzenie... "Napraw wątpliwy sprzęt za pomocą większej ilości oprogramowania". To tylko moje przypuszczenie, ale wydaje się, że samochód ma trudności z utrzymaniem temperatury akumulatora poniżej 45 stopni Celsjusza. Jeżdżę samochodem tak, jak jeździ większość Camry. W Australii żartujemy o Camry z pudełkami chusteczek lub kapeluszami na półce na paczki. Nie mam ani jednego, ani drugiego, ale tak jeździ się tym samochodem.

#31 ·
Ostatnio się tym nie zajmowałem, ponieważ samochód nie był dużo używany. Mam również Corollę z 2008 roku, którą wolę. Moje dochodzenia wskazują, że jest to związane z temperaturą akumulatora. Podłączyłem skaner OBD i zauważyłem, że gdy temperatura akumulatora była wysoka (około 45 stopni C z pamięci), system podejmował kroki w celu ochrony akumulatora. Uruchomienie silnika spalinowego wydaje się być główną stosowaną strategią. Systemy chłodzenia akumulatorów w wcześniejszych samochodach Prius były znacznie większe. Podejrzewam, że Toyota poszła na kompromis w kwestii chłodzenia akumulatora, aby ograniczyć wymaganą przestrzeń, hałas wentylatora i prawdopodobnie koszty. Specyfikacje i parametry eksploatacyjne są celowo niejasne i wydają się być publicznie niedostępne. Wraz z wiekiem komponentów wydajność będzie spadać. Wentylator działa, gdy wszystkie drzwi są zamknięte. Filtr jest czysty.

#33 ·
Ostatnio się tym nie zajmowałem, ponieważ samochód nie był dużo używany. Mam również Corollę z 2008 roku, którą wolę. Moje dochodzenie pokazuje, że jest to związane z temperaturą akumulatora. Podłączyłem skaner OBD i zauważyłem, że gdy temperatury akumulatora były wysokie (około 45 stopni C z pamięci), system podejmował kroki w celu ochrony akumulatora. Uruchomienie silnika spalinowego wydaje się być główną stosowaną strategią. Systemy chłodzenia akumulatorów w wcześniejszych samochodach Prius były znacznie większe. Podejrzewam, że Toyota poszła na kompromis w kwestii chłodzenia akumulatora, aby ograniczyć wymaganą przestrzeń, hałas wentylatora i prawdopodobnie koszty. Specyfikacje i parametry operacyjne są celowo niejasne i wydają się być publicznie niedostępne. Wraz z wiekiem komponentów wydajność będzie spadać. Wentylator działa, gdy wszystkie drzwi są zamknięte. Filtr jest czysty.
Zatem dzisiaj samochód wydawał się zachowywać bardziej tak, jak się do tego przyzwyczaiłem. Silnik spalinowy wyłączył się, a tryb EV włączył się zgodnie z oczekiwaniami, a moje L/100 km zaczęło spadać. Nie jestem pewien, co się dzieje, ale rozmawiałem z przedstawicielem serwisu i zdecydowaliśmy się wstrzymać wezwanie serwisowe, dopóki nie zacznie się to znowu dziać. W międzyczasie odnotował naszą dyskusję w moim pliku.

Jedyną rzeczą, która się zmieniła, jest to, że temperatura na zewnątrz wzrosła (-12 stopni C kilka dni temu i 0 stopni C dzisiaj).