Toyota RAV4 Forums banner

Reflektory 2023 xle/xle premium vs wyższe wersje wyposażenia

11K views 10 replies 5 participants last post by  FKHeath  
#1 ·
Czy ktoś może opisać lub, najlepiej, pokazać różnicę?

Miałem hybrydę xse z 2021 roku, wiem, że zmienili reflektory w wyższych wersjach wyposażenia na rok 2022, ale poza wyglądem, funkcja była taka sama, jeśli się nie mylę.

Sprzedałem swój egzemplarz z 2021 roku, ponieważ zarobiłem 5 tysięcy dolarów więcej niż zapłaciłem za niego po roku i przejechaniu 13 tysięcy mil. Obecnie mam zamówionego xse z 2023 roku, który powinien tu być na początku przyszłego miesiąca. Zastanawiam się jednak, czy wziąć tego xse, czy wersję limited... a może po prostu xle/xle premium.

Jaka jest różnica w reflektorach między xle/xle premium a wyższymi wersjami wyposażenia? Na stronie Toyoty jest napisane, że xle/xle premium ma reflektory projekcyjne LED, ale wyższe wersje mają reflektory projekcyjne bi-LED. Powinno to oznaczać, że xle/xle premium ma jedno światło dla świateł mijania, a światła drogowe to zupełnie oddzielne światło. Zgodnie z tym, wyższe wersje mają jedno światło, które jest światłem mijania, a po włączeniu świateł drogowych, element wewnątrz tego projektora przesuwa się, stając się również światłem drogowym - tak jak w moim xse z 2021 roku.

Czy to prawda?

#6 ·
LE jest wyposażony w reflektorowe reflektory LED.
XLE i XLE premium są wyposażone w reflektory projekcyjne LED
SE, XSE i Limited są wyposażone w bi-LED.
Nie wiem, co jeszcze chcesz wiedzieć.
Jaka jest różnica między reflektorami projekcyjnymi LED w xle i xle premium a bi-LED w se/xse/limited?

Reflektory bi-LED oznaczają, że jest to jeden projektor, który ma w sobie diody LED. Działa to jako światło mijania, a po włączeniu świateł drogowych element przesuwa się z drogi w tym samym projektorze, otwierając całą soczewkę, aby rozprowadzić pełną ilość światła.

Zatem, zgodnie z tym, se/xse/limited powinny mieć to światło. Xle/xle premium powinny mieć projektor, który jest światłem mijania, a następnie albo oddzielny projektor, albo reflektor, który jest światłem drogowym. (Jeździłem testowo 2023 xle i miał tylko jeden projektor, który był światłem mijania i drogowym - bi-LED, więc dlaczego po prostu nie powiedzieć, że wszystko xle i wyżej to bi-LED???)

#7 ·
Być może ten drl thread pomoże. Reflektory LED działają w zasadzie tak samo. Różnica jest zauważalna w wersjach wyposażenia, gdy włączone jest światło do jazdy dziennej.
Wygląda na to, że to jedyna różnica między xle/xle premium a se/xse/limited. Dlaczego mieliby to określać jako jedne reflektory LED, a drugie bi-LED, nie ma sensu... i nie ma też sensu, dlaczego mieliby sprawić, że xle/xle premium będą miały włączone reflektory w trybie automatycznym zamiast białego paska na górze, zamiast tylko białego paska, jak w przypadku se/xse/limited, również nie ma sensu.