Toyota RAV4 Forums banner

225/65 R17 na 245/70 R16

12K views 7 replies 4 participants last post by  interstataphobia  
#1 ·
Po wielu poszukiwaniach większych opon i tego, co by pasowało, udało mi się znaleźć używany zestaw 16-calowych felg stalowych online z dokładnie takim rozmiarem opon, jakiego chciałem (245/70/16). Nie jestem pewien, czy są to felgi Rav, czy coś z Klugera lub podobnego, ponieważ nigdy wcześniej nie widziałem tego stylu felg w Rav? Mogę się mylić - mam nadzieję, że ktoś będzie w stanie mi powiedzieć, co to jest.

W każdym razie, oto kilka zdjęć przed i po dla tych, którzy chcą zrobić to samo. Dołączyłem zdjęcie pokazujące pomiar prześwitu między gniazdem sprężyny a górną częścią opony (z prawdopodobnie tylko 50% bieżnika). Nie sądzę, żebyś chciał iść większy niż ten rozmiar ze standardowym układem amortyzatorów, biorąc pod uwagę małe prześwity! Było tylko około 20 mm w najlepszym razie, a jeśli miałbyś nowe opony z kwadratową krawędzią, jak mają AT, byłoby to tak blisko, jak chciałbyś iść, myślę. Wszystko jest standardowe, z wyjątkiem zmiany koła.

Standardowe 225/65/17:

Image

Image

245/70/16:

Image

Image

Prześwit:

Image

#3 ·
Cześć DVS,

Rav jest dla mnie samochodem na weekend i jako zapalony surfer wiąże się to z okazjonalnymi wypadami na plażę lub na barkę na jedną z piaszczystych wysp (Fraser/Moreton/North Stradbroke). Zatem zmniejszenie kół i zwiększenie opon ma na celu a) uzyskanie nieco większego prześwitu i b) uzyskanie większego śladu bieżnika podczas obniżania ciśnienia na piasku.

Myślę, że V6 powinien z łatwością poradzić sobie z dodatkową średnicą i wagą na każdym rogu, a ponieważ pokonuję 50/50 mil po autostradzie, mam nadzieję, że może to nawet pomóc na stacji benzynowej - będziemy musieli poczekać i zobaczyć.

Opony są trochę stare, więc jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem w ten weekend (wycieczka na North Stradbroke!), mogę dostać nowy zestaw bardziej drogowych A/T. Mam nadzieję, że dodatkowy hałas opon pomoże zagłuszyć wycie skrzyni biegów!

Następne będą prawdopodobnie King Springs dla 30 mm podniesienia i to powinno wystarczyć.

Rav był sporym zaskoczeniem na plaży, pochodzącym z tła 4x4. Myślę, że niewielka waga i moc V6 sprawiają, że jest to świetna maszyna na plażę. Zmniejsz do 20 psi, zrób 'tap dance' i wrzuć 1 bieg i nigdy nie wyglądałem na utkniętego. Potrzebuję tylko tego odrobinę dodatkowego prześwitu, aby zapobiec okazjonalnemu ocieraniu się brzuchem w miękkim piasku.....

#6 ·
Wróciłem z weekendu na plaży i byłem pod wrażeniem nowego ustawienia.

Nic szalonego pod względem terenu, ale miałem kilka przejazdów po plaży podczas przypływu w głębokim, pociętym miękkim piasku i nigdy nie miałem problemów. Przejechałem nawet obok dwóch podrasowanych Patroli ugrzęzłych po osie. Oto podrasowane zdjęcie o zachodzie słońca, tylko dla śmiechu..

#8 ·
Wygląda dobrze. Wybrałem opony 245/65/17 A/T. Nigdy nie miałem żadnego problemu, ocierania ani innego. Te Yokohama Geolander A/T wytrzymały od ok. 35 tys. km, kiedy pozbyliśmy się fabrycznych opon, do 160 tys. km. Nie jestem pewien, co zrobimy dalej.