Toyota RAV4 Forums banner
21 - 40 of 69 Posts
Discussion starter · #21 ·
Dzień dobry! Nie miałem czasu zrobić ostatniego testu, który mi poleciłeś, ale mam kilka uwag.

Po wyczyszczeniu kodów błędów mogłem jeździć samochodem przez weekend prawie 80 mil, zanim kontrolka zaświeciła się ponownie.

Kupiłem również środek do czyszczenia MAF i środek do czyszczenia układu paliwowego (na wszelki wypadek).

Będę mógł sprawdzić procedurę i wyczyścić MAF w piątek, jak sądzę, co jest tutaj dniem wolnym od pracy.

Opinie wkrótce.

Miłego dnia!!!!

Dobre wieści dotyczące dodatkowego dystansu podróży.

Trzymam kciuki za czyszczenie MAF. Zazwyczaj daje się mu kilka naprawdę dobrych myć środkiem czyszczącym, a następnie pozwala się mu naturalnie odparować/wyschnąć - w ogóle nie dotykać elementu.

Po wyschnięciu, czy możesz zamieścić odczyty MAF na biegu jałowym i powiedzmy 2500 obr/min - muszę zobaczyć, czy mamy poprawę

Discussion starter · #23 ·
Dobre wieści na temat dodatkowej odległości podróży.

Trzymam kciuki za czyszczenie MAF. Zazwyczaj daje się mu kilka naprawdę dobrych myć środkiem czyszczącym, a następnie pozwala się mu odparować/wyschnąć naturalnie - w ogóle nie dotykać elementu.

Po wyschnięciu, czy możesz zamieścić odczyty MAF na biegu jałowym i powiedzmy 2500 obr/min - muszę zobaczyć, czy mamy poprawę
Dzięki. Zrobię to w ten sposób i tak, trzymam kciuki za maf 🤣🤣🤣

Discussion starter · #24 ·
Cześć! Publikowanie opinii:
Zrobiłem już czyszczenie MAF. To łatwiejsze niż wymiana przebitej opony. Po prostu odkręciłem 4 śruby (2 obudowy filtra powietrza i 2 mniejsze w czujniku MAF).
Filtr powietrza jest OK, jak widać (właściwie był nowy)
Kupiłem środek czyszczący Liqui Moly i użyłem całej puszki do czyszczenia MAF. Jestem zaskoczony, że czujnik ma taką kroplę przypominającą ropę naftową. Czy to w porządku?

Zamontuję go z powrotem jutro rano. Zostawiam wam tutaj kilka zdjęć.

Pozdrawiam

Discussion starter · #28 ·
Dobre wieści na temat dodatkowego dystansu podróży.

Trzymam kciuki za czyszczenie MAF. Zazwyczaj daje się mu kilka naprawdę dobrych myć środkiem czyszczącym, a następnie pozwala się mu naturalnie odparować/wyschnąć - w ogóle nie dotykaj elementu.

Po wyschnięciu, czy możesz opublikować odczyty MAF na biegu jałowym i powiedzmy 2500 obr./min - muszę zobaczyć, czy mamy poprawę
Czy powinienem wykonać test na gorącym silniku, czy od razu po jego uruchomieniu?

Dobra robota - widoczny przewód jest o wiele czystszy. Myślę, że przewód i kropla na końcu mogą być czujnikiem temperatury - czy złącze jest 5-przewodowe? Jeśli tak, to oba przewody są w nim.

Czy wewnątrz końca okrągłej rurki też jest przewód - tylko sprawdzam, żeby się upewnić

Odczyty MAF powinny działać natychmiast, więc zarówno gorące, jak i zimne będą działać

Discussion starter · #30 ·
Dobrze wykonana praca - przewód, który widzę, jest o wiele czystszy. Myślę, że przewód i kropla na końcu mogą być czujnikiem temperatury - czy złącze jest 5-przewodowe? Jeśli tak, to są tam oba przewody.

Czy wewnątrz końca okrągłej rury jest również przewód - tylko dla pewności

Odczyty MAF powinny działać natychmiast, więc zarówno na gorąco, jak i na zimno
tak, widziałem coś cienkiego i metalicznego na końcu okrągłej rury. Niestety zapomniałem okularów. Wyniki zamieszczę jutro. Co myślisz o czujniku? Nie jestem profesjonalistą, ale wygląda na to, że był brudny, prawda?

Dobra robota z czyszczeniem, było naprawdę brudne, jak mówisz. Upewnij się również, że cienki metal jest czysty - ponownie za pomocą środka do czyszczenia czujnika MAF, stosując powyższą procedurę - nie dotykaj go.

Przy takim zabrudzeniu odczyty będą bardzo odbiegać od normy i po prostu nie ma możliwości, aby biedny ECU mógł sprawić, by Twój silnik działał płynnie.

Musimy pamiętać, że może być wiele rzeczy nie tak (nie mówię, że tak jest, ale musimy o tym pomyśleć). Jeśli wyraźnie zidentyfikujemy problem, musimy go naprawić (MAF/IAT w tym przypadku), a następnie sprawdzić, czy go rozwiązaliśmy, czy kontynuować poszukiwania. To dokładnie proces, który przechodzę z innym członkiem.

Damu radę

Tak, żarówka z przewodami to czujnik temperatury wlotu powietrza. Przewód MAF jest znacznie cieńszy i znajduje się głęboko wewnątrz rury, więc ważne jest, aby tam spryskać.
Twoja jednostka MAF była dość brudna, sprawdziłbym szczelność uszczelnienia wlotu przed nią, aby zobaczyć, skąd dostawał się ten brud.

Discussion starter · #33 ·
Dzień dobry wszystkim! Zrobiłem już wszystkie kontrole. Jest kilka specyfikacji, których nie rozumiem w czytniku OBD. Zawsze świeci się teraz żółta dioda LED. Pierwszy raz, kiedy podłączyłem go do samochodu, widziałem zielone światło. No cóż, zostawię wam kilka zdjęć zaraz po tym, jak włożyłem MAF z powrotem:

Discussion starter · #39 · (Edited)
Twoje korekty paliwa wyglądają teraz idealnie - połączone LT i ST poniżej +/- 10% dla każdego banku jest doskonałe, naprawdę.

Sugeruję, abyś przejechał około 200 mil, aby wszystko się uspokoiło. Następnie możesz użyć czytnika, aby opublikować napięcia czujników dla banku 1 i 2 dla czujnika 1 (powinno wynosić około 3,2 V), a następnie to samo dla banku 1 i 2 czujnika 2 (powinno być stabilne) Muszę to zobaczyć, gdy silnik jest ciepły i na biegu jałowym. Jeśli odczyty czujnika 2 są stabilne, wszystko dobrze, katalizatory są w porządku - jeśli odczyt waha się w okresie około 3 minut, wówczas katalizatory nie wykonują swojej pracy

Prosimy o poinformowanie nas :) ale jak dotąd te FT są dobre
Dziękuję BigPhil!! Przejechałem już 130 mil i nadal brak MIL. Zużycie paliwa spadło, przy niskich obrotach moment obrotowy (chyba tak to nazywasz) również trochę wzrósł. Robiłem 380 km na pełnym baku (prawie połowa, gdy czujniki całkowicie zawiodły). Teraz wygląda na to, że mogę zrobić co najmniej 80 km więcej. Zobaczymy.

jedno pytanie, tylko do nauki, co to jest LT i ST?

opublikuję wyniki jutro

dzięki!!😍

21 - 40 of 69 Posts