Toyota RAV4 Forums banner
21 - 40 of 67 Posts
Cóż, na pewno nie przejedziesz 600 mil jadąc 89-90 mil na godzinę. Ponadto, te przewidywane zasięgi dadzą ci duże zasięgi tylko wtedy, gdy będziesz jeździć bardzo oszczędnie przez kilka tankowań.

Szalone, kiedy się nad tym zastanowisz. Prawie osiągam 600 mil na moim XSE HV z 2019 roku... Ulepszanie do Prime staje się mniej interesujące, patrząc tylko na liczby.
Nadal bardzo kuszące jest pozwolenie sercu decydować ponad rozumem!
Wierzę, że zbiorniki paliwa mają ten sam rozmiar. To nie jest zbyt szalone, gdy zdajesz sobie sprawę, że większe akumulatory oznaczają większą wagę, a tym samym mniejszy zasięg. To kompromis. Jeśli kupujesz ten samochód bez zamiaru częstego ładowania, byłoby głupotą brać pod uwagę spadek MPG i $$ w porównaniu do zwykłego hybrydowego (chyba że chcesz zapłacić tyle za samochód, który przyspiesza nieco szybciej...). To samochód dla osób dojeżdżających do pracy, które mogą regularnie ładować akumulator.

Każdy: Jestem ciekaw. Jak to powinno być skonfigurowane, aby było "idealne"? Oczywiście kontrolka niskiego poziomu paliwa musi się zaświecić, zanim zbiornik będzie pusty. Jaka jest odpowiednia rezerwa? (i dlaczego?) 50 mil? To prawdopodobnie w porządku w Nowej Anglii, ale nawet tam może wiązać się z pewnym niepokojem. W każdym razie wydaje się, że rezerwa jest dość duża. Mogę z tym żyć. Następną rzeczą jest ustawienie dystansu do opróżnienia. Czy DTE powinno być rzeczywiście DTE? Nie, ponieważ ktoś narzekałby, że DTE pokazywało 6 mil i zabrakło im benzyny. Więc wyraźnie trzeba ustawić to z pewną rezerwą. 50 mil? Ale w oparciu o jaki rodzaj jazdy? Po mieście? 80 mil na godzinę? Na tej podstawie powiedziałbym, że ustaw to na 2 galony przy dużej prędkości, czyli około 70 mil. Oczywiście Toyota wybrała nieco bardziej konserwatywne liczby, ale mogę z nimi żyć.

Zawsze, gdy chcesz jechać jakimkolwiek samochodem na maksymalny zasięg, musisz być ostrożny i znać swój pojazd. Więc w przypadku tego samochodu w zasadzie jedziesz, aż zaświeci się kontrolka, a wtedy masz, powiedzmy, 50 bezpiecznych mil. (Może więcej) Wydaje się to wykonalne. I chociaż wydaje się, że przynajmniej niektórzy ludzie chcą w to wierzyć, nie widziałem żadnych dowodów z postów tutaj, że zbiornik paliwa jest w jakiś sposób wadliwy.

Toyota mogła ustawić wskaźnik paliwa tak, aby pokazywał pusty, gdy w samochodzie wciąż znajduje się ponad 3 galony paliwa, w celu chłodzenia pompy paliwa. Podejrzewam, że mamy pompę paliwa w zbiorniku i mają one tendencję do dłuższego działania, jeśli pozostają zanurzone. Zatem, podczas gdy technicznie rzecz biorąc masz pojemność zbiornika 14+ galonów, inżynierowie Toyoty woleliby, żebyś zachował te kilka ostatnich galonów dla ochrony pompy paliwa i odpowiednio zaprogramowali kontrolkę niskiego poziomu paliwa?

Toyota powinno wydać oświadczenie prasowe na ten temat i przyznać się do swoich błędów, dlaczego roszczenia dotyczące zasięgu są oszukańczymi twierdzeniami marketingowymi, a EPA spiskowała z nimi. 39 mpg x 10,85 = 423 mil.

Dzień dobry,
Oficjalnie zużyłem pierwszy zbiornik paliwa dostarczony przez dealera. Przejechałem 889 mil bez tankowania. Również paragon za moje drugie tankowanie.
View attachment 157237 View attachment 157238 View attachment 157239 View attachment 157240
Rozmawiałem z Rusty Shop Foreman w Ogden Utah Toyota (Divino Toyota)

Toyota celowo zostawia dużo paliwa w zbiorniku, gdy zapala się kontrolka rezerwy, ponieważ złe rzeczy dzieją się, jeśli opróżnisz hybrydowy zbiornik paliwa, a jeśli to zrobisz, będziesz potrzebować lawety do dealera Toyoty i 150 $, aby zresetować system hybrydowy i ponownie go uruchomić.

Nie ryzykuj. Kiedy zapali się kontrolka niskiego poziomu paliwa, zatankuj do pełna.

Obejrzałem film na YouTube i po tym, jak kierowca opróżnił zbiornik w swoim hybrydowym Rav 4, musiał użyć skanera OBD 2, aby wyczyścić wszystkie kody komputera, aby uruchomić silnik po dodaniu galona paliwa do zbiornika.

Z instrukcji obsługi:
Kontrolka niskiego poziomu paliwa:
„Wskazuje, że pozostało około 2,2 galona (8,3 l, 1,8 Imp. gal.) paliwa lub mniej.
 Zatankuj pojazd.”

A więc to jest punkt odniesienia dla tego, ile paliwa pozostało, gdy zapala się kontrolka niskiego poziomu paliwa. Widzę, jak poziom paliwa wzrasta/spada o 0,5 galona w oparciu o nachylenie pojazdu na danych OBD na moim ScanGauge II (SG). Nie zużyłem jeszcze swojego pierwszego baku paliwa, więc nie mogę uzyskać odczytu poziomu paliwa SG, gdy zapala się kontrolka niskiego poziomu paliwa. Po zużyciu 3 galonów paliwa zatankowałem ponownie, aby ustawić znak bazowy pełnego baku dla Fuelly.com. Kiedy dealer napełnił zbiornik i kiedy napełniłem do drugiego kliknięcia, odczyt poziomu paliwa SG wynosił 13,7 galona za każdym razem (do zaakceptowania). Zakładając brak problemów ze zbiornikiem paliwa, jak w Rav4 Hybrid, a kontrolka paliwa zapala się przy 2,2 galona.
Użyteczne paliwo = 14,5 - 0,8 (górna szczelina powietrzna) - 2,2 (rezerwa zbiornika paliwa) = 11,5 galonów
Całkowity zasięg pełnego naładowania i pełnego paliwa, które zostanie ponownie zatankowane po 11,5 galona = (11,5 galona * 38 MPG) + 42 mile EV = 479 mil zasięgu całkowitego
Jeśli jedziesz z zapaloną kontrolką niskiego poziomu paliwa i zużywasz połowę rezerwy i ponownie tankujesz z 1,1 galona w zbiorniku, wynikiem jest 520 mil zasięgu całkowitego. Często jeździłem moim Prius v z 2012 roku do 0,3 - 0,9 galona przed ponownym tankowaniem.

Będę zadowolony, jeśli uzyskam zasięg 480 - 520 mil na zbiornik, tankując, gdy zapala się kontrolka niskiego poziomu paliwa.

Jeśli chodzi o roszczenia dotyczące zasięgu (do) 600 mil na zbiornik w druku Toyoty, myślę, że pokrywają swoją odpowiedzialność za pomocą „do”, „w oparciu o 14,5-galonowy zbiornik paliwa”. Ukrywają to w „hipotetycznym maksimum dla wartości porównawczej ...” w niektórych przypadkach. I pamiętaj, że jeśli jedna osoba pokona +600 mil na jednym pełnym naładowaniu i baku paliwa, to ktoś/wszyscy pokonali/pokonują do +600 mil, jeśli po prostu jeżdżą tak, jak ten facet, o którym słyszałem, że przejechał xxx mil i wjechał do stacji benzynowej.

Rozumiem, dlaczego Toyota potrzebuje rezerwy 2,2G i dlaczego potrzebują, aby pompa paliwa chłodziła się w głębokim basenie z benzyną - żeby się nie przegrzała i nie wybuchła w płomieniach itp., ale dlaczego kalibrować DTE, aby pokazywał False 544 mil, gdy zbiornik jest pełny. Kiedy dystans do pustego wynosi tylko 420. Jeśli inżynier systemów tworzy projekt dla użytecznych 11 galonów. Dlaczego w takim razie nie skalibrować wskaźnika paliwa i DTE do 11 galonów?

38 mpg x 11 = 418 mil. 418 + 42 = 460

Zasięg do 460 mil. Nie 600!

Rozumiem tę część, dlaczego Toyota potrzebuje 2,2G rezerwy i dlaczego potrzebują, aby pompa paliwa chłodziła się w głębokim basenie z gazem - żeby się nie przegrzała i nie wybuchła w płomienie itp., ale dlaczego kalibrować DTE, aby pokazywał Fałszywe 544 mile, gdy zbiornik jest pełny. Kiedy Odległość do pustego wynosi tylko 420. Jeśli inżynier systemów tworzy projekt dla użytecznych 11 galonów. Dlaczego w takim razie nie skalibrować wskaźnika paliwa i DTE do 11 galonów?

38 mpg x 11 = 418 mil. 418 + 42 = 460

Zasięg do 460 mil. Nie 600!
Tak, to sprawia, że DTE jest całkowicie niewiarygodne. Wczoraj rozpocząłem podróż z pełnym bakiem paliwa, który wskazywał, że mam 560 DTE na gaz, miałem 0 DTE na prąd. Przejechałem 170 mil w trybie hybrydowym i kiedy wyłączyłem samochód, pokazało, że zużyłem 42,9 galona na milę. Mój DTE pokazywał teraz 308 na gaz, co było tak, jakbym przejechał 252 mile zamiast 170 mil, które faktycznie przejechałem. Biorąc pod uwagę, że osiągnąłem 42,9 mil na galon, co jest więcej niż podaje Toyota, oznacza to, że to oszacowanie DTE jest szalone. Nie jestem pewien, jak to jest obliczane, ale na pewno niepoprawnie. Mpg jest poprawny, robię tę samą podróż co tydzień i sprawdziłem to na staromodny sposób, napełniając zbiornik i dzieląc przez rzeczywiste mile na gazie. Zawsze osiągałem od 42 do 44 MPG na tej podróży.

Ponieważ nie mogę polegać na DTE, muszę częściej odwiedzać stację benzynową przed długimi podróżami, co jest niedogodnością. Jak możemy złożyć skargę w tej sprawie?

Ciekawe, mój przy pełnym naładowaniu to 36. Jest tu gorąco, więc klimatyzacja była włączona. Zastanawiam się, czy oprogramowanie opiera się na wcześniejszym użytkowaniu?
Nasza szacunkowa odległość Rav4 EV wzrastała i spadała w oparciu o poprzednie użytkowanie, a nasz Volt z 2017 roku robi to samo. Chociaż Volt jest oceniany na 53 mile na pełne naładowanie, ostatnio widzimy 69 mil na "Guess-O-Meter". Jazda ostatnio odbywała się w optymalnych warunkach, gdzie mieszkamy, z temperaturami w zakresie od 70 do 79 stopni, ale także z 100% użyciem klimatyzacji.

Tak, to sprawia, że DTE jest całkowicie niewiarygodne. Wczoraj rozpocząłem podróż z pełnym bakiem, który wskazywał, że mam 560 DTE dla benzyny, miałem 0 DTE dla elektryczności. Przejechałem 170 mil w trybie hybrydowym i kiedy wyłączyłem samochód, pokazał, że zużyłem 42,9 galona na milę. Mój DTE pokazywał teraz 308 dla benzyny, co było tak, jakbym przejechał 252 mile zamiast 170 mil, które faktycznie przejechałem. Biorąc pod uwagę, że osiągnąłem 42,9 mil na galon, co jest wyższe niż podane przez Toyotę, oznacza to, że to oszacowanie DTE jest szalone. Nie jestem pewien, jak jest obliczane, ale na pewno niepoprawnie. Mpg jest poprawny, robię tę samą podróż co tydzień i sprawdziłem to na staromodny sposób, napełniając zbiornik i dzieląc przez rzeczywiste mile na benzynie. Zawsze osiągałem od 42 do 44 MPG na tej podróży.

Ponieważ nie mogę polegać na DTE, muszę częściej odwiedzać stację benzynową przed długimi podróżami, co jest niedogodnością. Jak możemy złożyć skargę na ten temat?
DTE ciągle się zmienia w zależności od sposobu jazdy i innych warunków zewnętrznych. Wiatr boczny, warunki na drodze, włączona klimatyzacja/ogrzewanie, nacisk na pedał gazu. Uczy się również im więcej jeździsz. Wskaźnik paliwa pokazuje, ile paliwa pozostało. Użyj go

W miniony weekend odbyliśmy 425-milową podróż w temperaturach około 50 stopni F. Zaczęliśmy z pełnym bakiem i pełnym naładowaniem z domu. Po 364 milach zatrzymaliśmy się, aby zatankować, z około 13% pozostało na wskaźniku paliwa (co prawdopodobnie oznacza 3-4 galony pozostało, w tym "rezerwa"). Przez większość czasu jechaliśmy w trybie HV, gdy prędkości wynosiły > 45-50 mph, a w trybie EV, gdy prędkości wynosiły < 45-50 mph. Komputer pokazał, że mieliśmy jeszcze 4 mile zasięgu EV, kiedy zatankowaliśmy w tym momencie. Średnio jechaliśmy około 70 mph przez około 380-390 mil tej podróży. Jazda EV odbywała się w mieście przy 30 mph i poniżej, a także w ruchu stop-and-go na drogach ekspresowych z powodu robót drogowych itp. Nie ma mowy, żebyśmy zobaczyli blisko 600 mil zasięgu w naszym RAV4 Prime SE. Gdybyśmy mieli opróżnić zbiornik paliwa, moglibyśmy zobaczyć około 520 mil, ale nikt przy zdrowych zmysłach nie pozwoliłby pojazdowi jechać przez długi czas poniżej linii pustej (nawet jeśli poniżej tej linii pozostałyby 2-3 galony). Tak więc, realistycznie rzecz biorąc, z mojego doświadczenia, nasz RAV4 Prime jest dobry na coś poniżej (lub bardzo blisko) 400 mil, zanim naprawdę chcesz zatankować i nie czuć się nieswojo z powodu czekania "zbyt długo".

Jest to również na fueleconomy.gov. 560HV + 40 EV. Chociaż ledwo przejadę 400, zanim zapali się kontrolka pustego baku. 🙄
Wygląda na to, że gdy zapala się ostrzeżenie o niskim poziomie paliwa, zostaje jeszcze 3 lub więcej galonów.
Zgodnie z innymi odpowiedziami, książka wskazuje 2,2.
Z zabezpieczeniem w postaci odpowiedniego naładowania elektrycznego, w zeszłym tygodniu spróbowałem jeździć swoim naprawdę do zera.
Wiem... jazda naprawdę do zera nie jest najmądrzejszą rzeczą, ponieważ można utknąć.
Zrezygnowałem, gdy wskaźnik był poniżej E, jakieś 100 mil po 'pustym', jadąc oszczędnie (około 65).
Tankowanie wyniosło zaledwie 13,5 galona, ​​więc do przejechania był jeszcze jeden galon = 40+ mil.
Jak wskazują inni, lepiej nie używać tego galona - może on schłodzić pompę, a później w samochodzie zebrać brud/wodę.

dla informacji,
Hein

Inne wyjaśnienie jest takie, że Toyota uważa całe 14,5 galona za zbiornik paliwa, a nie 11,5, które pobiera od pustego (zgodnie ze wskaźnikiem) do pełnego. 14,5 * 38 (ocena EPA) = 551 + 42 mil na czystym EV daje 593 ~ 600 mil.

To Toyota, która jest niegrzeczna w sposobie reprezentowania liczb.

21 - 40 of 67 Posts