Ciekawi mnie, czy komuś udało się osiągnąć szacowany przez EPA zasięg 600 mil?
Wierzę, że zbiorniki paliwa mają ten sam rozmiar. To nie jest zbyt szalone, gdy zdajesz sobie sprawę, że większe akumulatory oznaczają większą wagę, a tym samym mniejszy zasięg. To kompromis. Jeśli kupujesz ten samochód bez zamiaru częstego ładowania, byłoby głupotą brać pod uwagę spadek MPG i $$ w porównaniu do zwykłego hybrydowego (chyba że chcesz zapłacić tyle za samochód, który przyspiesza nieco szybciej...). To samochód dla osób dojeżdżających do pracy, które mogą regularnie ładować akumulator.Szalone, kiedy się nad tym zastanowisz. Prawie osiągam 600 mil na moim XSE HV z 2019 roku... Ulepszanie do Prime staje się mniej interesujące, patrząc tylko na liczby.
Nadal bardzo kuszące jest pozwolenie sercu decydować ponad rozumem!
Przynajmniej MPG jest dokładne. 🤷to 10,95x39mpg = 427 mil!
Ups!! To Twój zasięg gazu na podróż. DTE skłamie ci w twarz, mówiąc, że masz 540 mil, ale podstępnie zrzuci go do 0 dopiero po przejechaniu około 427 mil.
Przepraszam, ale to nie zmienia faktu, że DTE, wskaźnik paliwa i/lub zbiornik paliwa są wadliwe.Przynajmniej MPG jest dokładne. 🤷♂️
Rozmawiałem z Rusty Shop Foreman w Ogden Utah Toyota (Divino Toyota)Dzień dobry,
Oficjalnie zużyłem pierwszy zbiornik paliwa dostarczony przez dealera. Przejechałem 889 mil bez tankowania. Również paragon za moje drugie tankowanie.
View attachment 157237 View attachment 157238 View attachment 157239 View attachment 157240
Czyli mówisz, że przejechałeś 889 mil na jednym zbiorniku paliwa i tylko raz podłączyłeś?Dzień dobry,
Oficjalnie zużyłem pierwszy zbiornik paliwa dostarczony przez dealera. Przejechałem 889 mil bez tankowania. Również paragon za moje drugie tankowanie.
View attachment 157237 View attachment 157238 View attachment 157239 View attachment 157240
Tak, to sprawia, że DTE jest całkowicie niewiarygodne. Wczoraj rozpocząłem podróż z pełnym bakiem paliwa, który wskazywał, że mam 560 DTE na gaz, miałem 0 DTE na prąd. Przejechałem 170 mil w trybie hybrydowym i kiedy wyłączyłem samochód, pokazało, że zużyłem 42,9 galona na milę. Mój DTE pokazywał teraz 308 na gaz, co było tak, jakbym przejechał 252 mile zamiast 170 mil, które faktycznie przejechałem. Biorąc pod uwagę, że osiągnąłem 42,9 mil na galon, co jest więcej niż podaje Toyota, oznacza to, że to oszacowanie DTE jest szalone. Nie jestem pewien, jak to jest obliczane, ale na pewno niepoprawnie. Mpg jest poprawny, robię tę samą podróż co tydzień i sprawdziłem to na staromodny sposób, napełniając zbiornik i dzieląc przez rzeczywiste mile na gazie. Zawsze osiągałem od 42 do 44 MPG na tej podróży.Rozumiem tę część, dlaczego Toyota potrzebuje 2,2G rezerwy i dlaczego potrzebują, aby pompa paliwa chłodziła się w głębokim basenie z gazem - żeby się nie przegrzała i nie wybuchła w płomienie itp., ale dlaczego kalibrować DTE, aby pokazywał Fałszywe 544 mile, gdy zbiornik jest pełny. Kiedy Odległość do pustego wynosi tylko 420. Jeśli inżynier systemów tworzy projekt dla użytecznych 11 galonów. Dlaczego w takim razie nie skalibrować wskaźnika paliwa i DTE do 11 galonów?
38 mpg x 11 = 418 mil. 418 + 42 = 460
Zasięg do 460 mil. Nie 600!
Nasza szacunkowa odległość Rav4 EV wzrastała i spadała w oparciu o poprzednie użytkowanie, a nasz Volt z 2017 roku robi to samo. Chociaż Volt jest oceniany na 53 mile na pełne naładowanie, ostatnio widzimy 69 mil na "Guess-O-Meter". Jazda ostatnio odbywała się w optymalnych warunkach, gdzie mieszkamy, z temperaturami w zakresie od 70 do 79 stopni, ale także z 100% użyciem klimatyzacji.Ciekawe, mój przy pełnym naładowaniu to 36. Jest tu gorąco, więc klimatyzacja była włączona. Zastanawiam się, czy oprogramowanie opiera się na wcześniejszym użytkowaniu?
DTE ciągle się zmienia w zależności od sposobu jazdy i innych warunków zewnętrznych. Wiatr boczny, warunki na drodze, włączona klimatyzacja/ogrzewanie, nacisk na pedał gazu. Uczy się również im więcej jeździsz. Wskaźnik paliwa pokazuje, ile paliwa pozostało. Użyj goTak, to sprawia, że DTE jest całkowicie niewiarygodne. Wczoraj rozpocząłem podróż z pełnym bakiem, który wskazywał, że mam 560 DTE dla benzyny, miałem 0 DTE dla elektryczności. Przejechałem 170 mil w trybie hybrydowym i kiedy wyłączyłem samochód, pokazał, że zużyłem 42,9 galona na milę. Mój DTE pokazywał teraz 308 dla benzyny, co było tak, jakbym przejechał 252 mile zamiast 170 mil, które faktycznie przejechałem. Biorąc pod uwagę, że osiągnąłem 42,9 mil na galon, co jest wyższe niż podane przez Toyotę, oznacza to, że to oszacowanie DTE jest szalone. Nie jestem pewien, jak jest obliczane, ale na pewno niepoprawnie. Mpg jest poprawny, robię tę samą podróż co tydzień i sprawdziłem to na staromodny sposób, napełniając zbiornik i dzieląc przez rzeczywiste mile na benzynie. Zawsze osiągałem od 42 do 44 MPG na tej podróży.
Ponieważ nie mogę polegać na DTE, muszę częściej odwiedzać stację benzynową przed długimi podróżami, co jest niedogodnością. Jak możemy złożyć skargę na ten temat?
Wygląda na to, że gdy zapala się ostrzeżenie o niskim poziomie paliwa, zostaje jeszcze 3 lub więcej galonów.Jest to również na fueleconomy.gov. 560HV + 40 EV. Chociaż ledwo przejadę 400, zanim zapali się kontrolka pustego baku. 🙄