Toyota RAV4 Forums banner

Najlepsza opona 235/55-19

8K views 12 replies 9 participants last post by  Sunset  
#1 ·
Zastanawiam się, co ludzie kupują jako opony zamienne, gdy ich oryginalne opony się zużyją. Osobiście szukam dobrej trwałości bieżnika, która nie wpływa negatywnie na oszczędność paliwa. Przyglądałem się oponom Continental Cross Contact LX25 lub Pirelli Scorpion, które mają dobre oceny trwałości bieżnika, ale nie mam pojęcia, jaki wpływ mają one na oszczędność paliwa.

#2 ·
Moje badania nad stojakami na opony i siecią sprawiają, że wciąż wracam do Michelin Defender. Ten sam powód, zużycie i mpg. Są drogie, ale mam nadzieję, że będzie jedna z tych wyprzedaży kup 3, a 1 gratis, kiedy będę potrzebował opon. Jestem również w Socal, więc ocena śniegu/mokrego była najmniej brana pod uwagę.

#3 ·
Moje BMW X3 z 2009 roku było wyposażone w opony Pirelli Scorpion. Były to 18-calowe opony, które były przyzwoite do momentu, gdy wbiłem śrubę blisko boku opony. Miałem na nich ponad 32 tys. mil i skończyło się na wymianie wszystkich 4, ponieważ miałem system AWD. Krótko mówiąc, wymieniłem je na takie same, ponieważ byłem z nich zadowolony. Jestem w rejonie zatoki, więc śnieg nie jest problemem, chyba że jadę na północ. Przy 32 tys. mil nadal miały legalny bieżnik, a w tym samochodzie nigdy nie trzeba było rotować opon. Po wymianie wszystkie 4 wyglądały na takie samo zużycie. Samochód miał rzędowy silnik 3L 6 i na trasach autostradowych uzyskiwałem wyniki w górnych 20. Około 19 w jeździe mieszanej. Ale muszę powiedzieć, że ten samochód nie toczył się tak dobrze jak RAV4 i nie sądzę, żeby opony były przyczyną. To było tak, jakby skrzynia biegów nie puszczała układu napędowego podczas jazdy w dół. Zawsze musiałem dodać trochę gazu, żeby się toczył. Pamiętajcie, że miał "funkcję bezpieczeństwa", która polegała na tym, że po puszczeniu gazu hamulce wstępnie napinały się z założeniem, że następnym miejscem, do którego pójdzie twoja stopa, będzie pedał hamulca.

To by zadziałało, kiedy zostałem uderzony przez samochód patrzący w drugą stronę podczas zjazdu z autostrady. Udało mi się zatrzymać, ale ponieważ patrzyli w drugą stronę, wjechała prosto w prawy przedni róg mojego samochodu. W rezultacie, zgięta szyna ramy i mnóstwo innych bardzo drogich części, więc ubezpieczenie uznało to za szkodę całkowitą i ostatecznie była to jej wina.

Kiedy wymienię swoje 19-calowe opony w moim RAV4, prawdopodobnie wybiorę Michelina; prawdopodobnie Defenders.

#7 ·
Michelin Cross Climate 2 są bardzo ładne, używam ich.
Czy ma to wpływ na oszczędność paliwa? Michelins są świetne, ponieważ miałem hydroedges w jednym z moich pojazdów. Wytrzymały 70 000 mil i mógłbym je eksploatować dłużej, ale miałem problem z ustawieniem kół, który powodował nierównomierne zużycie. Jedynym minusem, jaki miałem, było to, że straciłem około 3 mpg w porównaniu z oponami fabrycznymi.

#12 ·
2019 Limited AWD. Zbliżam się do 44 000 mil na moich oponach OEM Yokohama Avid GT i wciąż mają sporo bieżnika. Myślę o ich wymianie "przed porą deszczową", która jest jeszcze dwa lub trzy miesiące od nas. Do tego czasu zbliżę się do 50 000 mil, w takim tempie, w jakim jadę.

Szukałem i widzę sporo powodów do obaw w wielu dostępnych oponach. Zbyt duży hałas, nie trzymają się prosto na autostradzie, mniejsze zużycie paliwa - nie znalazłem niczego, co nie miałoby przynajmniej kilku recenzji, które mnie przerażają. I na pewno nie potrzebuję trakcji "śnieżnej". Ostatecznie jestem całkiem zadowolony z opon OEM, chociaż nie kupiłbym ich ponownie. Ale myślę o pozostaniu przy Yokohama. Interesuje mnie głównie płynna, cicha jazda i dobra przyczepność na mokrej nawierzchni, co zapewniają opony OEM. Yokohama ma Geolandar CV G058, który wydaje się być stosunkowo odpowiednikiem moich opon OEM, więc myślę o wypróbowaniu ich. Chyba że zostanę przekonany inaczej, to prawdopodobnie zrobię to.

#13 ·
Ja również polecam opony Michelin CrossClimate2. Założyłem je do naszego Outbacka i jestem bardzo zadowolony. Powiedziałbym, że to najlepsza opona, jaką kupiłem do samochodu rodzinnego. Jest cicha i świetnie się prowadzi. Nie zauważyliśmy zmniejszenia przebiegu i dużą poprawę komfortu jazdy i prowadzenia w porównaniu z oryginalnymi oponami, które wymieniliśmy.