Toyota RAV4 Forums banner

1 - 12 of 12 Posts

·
Registered
Joined
·
3 Posts
Discussion Starter #1
A few days ago my phone stopped being connected to my Rav. It was fine for the last 1.5 years and now it won't connect. It won't even let me pair it with the car anymore. My phone says it is unable to communicate with the car. My software is up to date and as I said, it was working fine til a few days ago. Now when I hit either the "Phone" or "Bluetooth" buttons on the car screen it say "Microphone Not Connected". I am going crazy! I have no idea what is going on. Any ideas??? I am lost without my handsfree!!!!!:crying
 

·
Registered
Joined
·
292 Posts
I would un-pair them both, reboot, and pair them again.
 

·
Registered
Joined
·
3 Posts
Discussion Starter #4
Thanks. I tried that and then the car would not even communicate with the phone. I took it to the dealership after days of frustration. We took the overhead light down and found a mouse nest. They had chewed completely thru the bluetooth wiring. I live in the woods, but this is a first for me. Luckily my insurance will cover the damage. They are taking the car for a couple days to drop the headliner and make sure there is no other wire damage or damage to the airbags.
 

·
Registered
Joined
·
8,538 Posts
That's pretty good detective work. Have heard of mice chewing wiring in the engine compartment, dash area, and HVAC system, but for them to chew through Bluetooth wiring is new for me. Mice, etc. seem to love RAVs. I lived on farms for years, parked my vehicles where rodents could easily access them, but never had a problem.
 

·
Registered
Joined
·
3 Posts
Discussion Starter #6
Nobody near me has had this problem. They think maybe it could be the air fresheners I used (past tense because they are no longer in my car) that attracted them to my car in particular. So, a big tip to people who live in the woods/burbs - use scents that rodents don't like such as peppermint or balsam as air freshners - spice and vanilla seem to attract them and the one I used was Yankee Candle Home Sweet Home which I will never use again. Just very thankful for good insurance coverage. Makes that monthly bill easier to pay in times like this :)
 

·
Registered
Joined
·
608 Posts
I just lost connection since last week. Phone would not connect with car... removed profile on both car and phone, then tried re-pairing but neither device could find each other... frustrating... I have the 2017 RAV4 Hybrid and the Moto G5 Plus phone...
 

·
Registered
Joined
·
2 Posts
"One reason could be there are already 5 devices added which is the max, if so, delete device(s), see page 431 in the owner's manual."

I deleted all 3 phones. I can barely get the "system settings "tab to open, that sits next to it. Thanks for the help tho
 

·
Premium Member
Joined
·
7,942 Posts
"One reason could be there are already 5 devices added which is the max, if so, delete device(s), see page 431 in the owner's manual."

I deleted all 3 phones. I can barely get the "system settings "tab to open, that sits next to it. Thanks for the help tho
Try a reboot on the head unit, press and hold the volume knob in until the start up image appears.
 
1 - 12 of 12 Posts
Top