Toyota RAV4 Forums banner

długość przestrzeni ładunkowej

16K views 7 replies 5 participants last post by  Sammy Pat  
#1 ·
Czy ktoś może mi powiedzieć, jaka jest maksymalna możliwa długość przestrzeni ładunkowej w piątej generacji (2021, LE) za przednim fotelem pasażera, ze złożonym tylnym siedzeniem i przednim siedzeniem przesuniętym do przodu? Jestem ciekaw, ponieważ chcę w nim spać i mam 191 cm wzrostu. Przejrzałem kilka projektów platform do spania i wymiarów materacy powietrznych do samochodów, a 188 cm to najdłuższa specyfikacja, jaką znalazłem. Mam nadzieję, że przedni fotel można bardziej przesunąć do przodu i że 188 cm obejmuje większość rynku. Spróbowałbym położyć się po przekątnej, żeby się zmieścić, ale często mam ze sobą wszystko, co posiadam (muszę się przeprowadzać co 6 miesięcy do pracy). Spałem w tylnej części wystarczającej liczby pickupów z łóżkiem o długości 180 cm, żeby wiedzieć, że wciskanie się prowadzi do kilku zrzędliwych poranków.

Dzięki! Poszedłbym obejrzeć jeden w salonie, ale nigdzie nie ma żadnego na stanie.

#3 ·
Mam 190 cm wzrostu i spędziłem wiele nocy zeszłego lata i kilka tej zimy śpiąc z tyłu, całkowicie wyciągnięty, z przednim siedzeniem podniesionym do połowy; jeśli podniosę je do końca, jest dużo dodatkowego miejsca, ale tworzy to również więcej przestrzeni w tylnej przestrzeni na nogi do wypełnienia. Mam pojedynczy subwoofer, który uruchamiam w przestrzeni ładunkowej i przenoszę do przestrzeni na nogi podczas ścielenia łóżka i bardzo blisko gładkiego przedłużenia powierzchni spania. Zwykłem również obracać zagłówek tylnego siedzenia o 180° i wkładać go z powrotem, ponieważ to również pomaga przedłużyć płaszczyznę, ostatnio eksperymentowałem z innymi metodami i Ty również znajdziesz to, co działa najlepiej dla Ciebie. Niewielkie nachylenie tylnego siedzenia jest w zasadzie dość wygodne, gdy już się usadowię i po kilku minutach prawie tego nie zauważam przez moją podkładkę do spania o grubości ~5 cm + jakikolwiek śpiwór, którego używam. Zazwyczaj rozkładam się po stronie pasażera, ponieważ ma więcej miejsca po złożeniu tylnego siedzenia, ale jeśli byłoby to absolutnie konieczne, można by było być po węższej stronie 40% i byłoby w porządku.

Chciałbyś osłony przeciwdeszczowe, aby móc zostawić uchylone okna, a moja ostatnia noc kilka tygodni temu pokazała mi, że nawet przy opuszczonych oknach o około 2,5 cm można skończyć z kondensacją wszędzie, jeśli nie ma nocnej bryzy. Obecnie pracuję nad użyciem wentylatora obudowy komputera (zbudowanego tak, aby był bardzo cichy, działa również na 12 V) przy niskich obrotach, aby utrzymać powietrze w ruchu przez całą noc i mam nadzieję, że to rozwiąże. Kiedy podłączyłem go do zasilacza laboratoryjnego z kilkoma rezystorami szeregowymi, aby obniżyć prędkość/hałas, ledwo słyszałem jego pracę i nadal poruszał wystarczającą ilością powietrza, że nie martwiłbym się obudzeniem pod wodą.

Tak spaliśmy na szlaku Mt. St. Helens zeszłego lata, byliśmy prawie na pewno najcieplejsi/najwygodniejsi w naszej grupie tej nocy:

Image

#4 ·
Czy ktoś może mi powiedzieć, jaka jest maksymalna długość przestrzeni ładunkowej w piątej generacji (2021, LE) za przednim fotelem pasażera, ze złożonym tylnym siedzeniem i przesuniętym do przodu przednim fotelem? Jestem ciekaw, ponieważ chcę w nim spać i mam 191 cm wzrostu. Przyjrzałem się kilku projektom platform sypialnych i wymiarom materacy powietrznych do samochodów, a 188 cm to najdłuższa specyfikacja, jaką znalazłem. Mam nadzieję, że przedni fotel można bardziej przesunąć do przodu i że 188 cm obejmuje większość rynku. Spróbowałbym położyć się po przekątnej, żeby się zmieścić, ale często mam ze sobą spakowane wszystko, co posiadam (muszę się przeprowadzać co 6 miesięcy do pracy). Spałem w tylnej części wystarczającej liczby pickupów z 1,80 m skrzynią, żeby wiedzieć, że wciskanie się prowadzi do kilku ponurych poranków.

Dzięki! Poszedłbym obejrzeć jeden w salonie, ale nigdzie nie ma żadnego na stanie.
Prawie 2,13 m w moim XLE Premium hybrid. Jak powiedzieli inni, tylne siedzenie nie jest do końca płaskie i istnieje znaczna szczelina między górną częścią tylnego siedzenia a oparciem przedniego siedzenia. Być może podniesienie zagłówka tylnego siedzenia pomogłoby wypełnić tę lukę.

#5 ·
Fajnie! Dziękuję wam, ludzie! To bardzo doceniane.

Musiałem tylko wiedzieć, czy powinienem dalej szukać, żeby jeden zdobyć, ponieważ możliwość spania w nim jest najwyższym priorytetem, biorąc pod uwagę ścieżkę, którą podążam. Spędziłem około 300 nocy w moim '97 RAV4. Chciałbym, żeby nowe miały prześwit modelu pierwszej generacji z zestawem dużych kół, ale nie narzekałbym na poprawioną oszczędność paliwa, jaką mają dzisiaj.

Wygląda jak przytulne gniazdo, Mr_Flux! Dzięki za test dla wysokich osób.

#6 ·
Kiedy nadejdzie czas na nowe opony, 5. generacje bez problemu przejdą z 225/65r17 na 245/65r17, co daje trochę prześwitu, a także dostępnych jest wiele podkładek/podnośników sprężyn. Widziałem kilka osób, które używają obu i jak dotąd nie wydaje się to powodować problemu, ale nie mogę tego na pewno potwierdzić.

#8 ·
Czy ktoś może mi powiedzieć maksymalną możliwą długość przestrzeni ładunkowej w piątej generacji (2021, LE) za przednim fotelem pasażera, ze złożonym tylnym siedzeniem i przesuniętym do przodu przednim fotelem? Jestem ciekaw, ponieważ chcę w nim spać i mam 191 cm wzrostu. Przyjrzałem się kilku projektom platform do spania i wymiarom materacy powietrznych do samochodów, a 188 cm to najdłuższa specyfikacja, jaką znalazłem. Mam nadzieję, że przedni fotel można bardziej przesunąć do przodu i że 188 cm obejmuje większość rynku. Spróbowałbym położyć się po przekątnej, żeby się zmieścić, ale często mam ze sobą wszystko, co posiadam (muszę się przeprowadzać co 6 miesięcy do pracy). Spałem z tyłu wystarczającej liczby 1,80-metrowych pickupów, żeby wiedzieć, że wciskanie się prowadzi do kilku ponurych poranków.

Dzięki! Poszedłbym zobaczyć jeden u dealera, ale nigdzie nie ma na stanie.
Dziś przyszedłem tu po pomoc, ponieważ byłem w IKEA. I to jest ogólny pomysł dla wszystkich, a nie tylko dla tego wątku.

Ponadto chodzi o proste wymiary i dopasowywanie prostych przedmiotów.

Dziś udało mi się zmieścić 6 desek do szafy IKEA, które mają wymiary 1,91 * 0,60 m, ale musiałem przesunąć przednie siedzenia do samego przodu. Wszystkie płaskie deski znajdowały się za przednimi siedzeniami, a nie przez środkowy podłokietnik.

Do wszystkich, którzy próbują zmieścić kilka kapci lub jakiekolwiek proste przedmioty, nie próbuj przekraczać 1,7 m, jeśli Twój rozmiar jest większy niż Large lub 1,8 m dla wszystkich. 1,6 m to najlepszy rozmiar, przy którym możesz wygodnie jeździć.

Na zdrowie...