Toyota RAV4 Forums banner

Wymiana pojemnika z węglem aktywnym

1 reading
32K views 6 replies 5 participants last post by  DenverRav19  
#1 ·
Mając nadzieję, że pomoże to komuś, kto w przyszłości będzie musiał przeszukiwać fora -

Obecne były następujące kody OBII:
  • P0441: Nieprawidłowy przepływ podczas oczyszczania układu emisji par paliwa
  • P0455: Wykryto wyciek w układzie emisji par paliwa (duży wyciek)
Pierwotnie próbowałem wymienić korek wlewu paliwa (77300-07040), licząc na tanie rozwiązanie problemu kodów EVAP. Nie zadziałało, więc szukałem dalej. Możesz wykonać test dymny, aby ostatecznie zidentyfikować miejsce wycieku w układzie EVAP. W moim przypadku było to w pochłaniaczu węgla aktywnego (77740-06230), do którego dostęp był łatwy po usunięciu plastikowej osłony podwozia. Wymiana była prostym procesem: odłącz 3 węże, wykręć 2 śruby i 1 klips mocujący przedni koniec pochłaniacza i zsuń go, aby całkowicie wyjąć pochłaniacz. Należy uważać na klipsy do węży, ponieważ są bardzo delikatne. Do tego użyłem małego klucza imbusowego do manipulacji. Po zamontowaniu zamiennika i ponownym zamontowaniu osłony podwozia, wyczyść kod za pomocą skanera OBII. Zobacz zdjęcia poniżej, aby zobaczyć lokalizację, prawidłowy montaż i potrzebne narzędzia.

156963

156964
156965
156966
156967

W razie gdyby ktoś się zastanawiał, to jest kontakt z podwoziem, który uszkodził mój oryginalny pochłaniacz węgla aktywnego w dobrym miejscu:
156970

Profesjonalna wskazówka: Zapisz numery części i zamów je na eBay. Mój pochłaniacz węgla aktywnego kosztował 95 $ ze złomowiska w NY, pochodzącego z Rav4, który został zniszczony przy przebiegu 402 mil. Dealer chciał 870 $ za części i robociznę, aby wykonać tę pracę, ale jest to dość łatwe do zrobienia, gdy wiesz, gdzie występuje dysfunkcja.

#5 ·
Myslałem, że gwarancja na emisję spalin jest zasadniczo dłuższa niż gwarancja od zderzaka do zderzaka na nowy samochód. Dlaczego nie było to objęte gwarancją, uszkodzenie na drodze?
Ponieważ wysokie centrowanie nie jest uważane za zagrożenie na drodze.:eek:

• Like
Reactions: Hoop4
#7 ·
Cześć!

Tak, dla wyjaśnienia, uszkodzenie powstało podczas jazdy w terenie tutaj, w Kolorado. Zatem brak pokrycia gwarancyjnego pomimo pewnych prób w salonie. W najbliższej przyszłości mam zamiar założyć podnośnik Rough Country 2,5" i płyty ochronne. Na zdjęciu wskazuję na małe pęknięcie w osłonie podwozia, aby podkreślić, że nie trzeba było wiele, aby uszkodzić kanister. Miałem szczęście i trafiłem w odpowiednie miejsce :)