Toyota RAV4 Forums banner
1 - 14 of 14 Posts

Bontro

· Registered
53 Posts
Discussion starter · #1 ·
Muszę podłączyć światła przyczepy do mojego RAV, ale nie mam czasu (i prawdopodobnie umiejętności), żeby zrobić to samemu. Zastanawiam się więc, czy ktoś, kto zlecił to dealerowi, może mi powiedzieć, ile to będzie kosztować.

Szelki same w sobie kosztują 139 USD, ale zapłaciłem 111,20 USD. Czas instalacji wynosi 2 godziny. Nie jestem zaznajomiony z lokalnymi stawkami za robociznę, ale zakładając stawkę warsztatową w wysokości 75 USD/godzinę, całkowity koszt powinien wynieść około 300 USD.

Discussion starter · #4 ·
Harold, wiem, że w niektórych poprzednich postach wyglądało na to, że zamierzasz sam zrobić okablowanie przyczepy. Czy podjąłeś się już tego zadania? Jeśli tak, to jak Ci poszło? Jaka była najtrudniejsza część? Ile to zajęło czasu?

Wiem, dużo pytań :D

Nie do końca rozumiem, odebrałem wczoraj wieczorem V6 Sport i zobaczyłem listę pakietu holowniczego, w której stwierdzono "Przygotowanie okablowania".

Wiem, że potrzebna jest wiązka lub aftermarket, ale jakie przygotowanie do przewodów jest zapewnione w porównaniu do pakietu bez przygotowania do holowania?

Jedynym przygotowaniem przewodów w zestawie do holowania jest obwód 30A, który biegnie ze skrzynki bezpieczników pod maską do obszaru w pobliżu stóp kierowcy. Wiązka przewodów przyczepy Toyota podłącza się do tego obwodu, aby zasilać światła przyczepy.

W końcu otrzymałem wszystkie schematy elektryczne i potwierdziłem, że nie ma wstępnego okablowania dla hamulców przyczepy ani ładowania akumulatora przyczepy. Oznacza to, że będę musiał wykonać te dwa obwody na stary sposób. Mam nadzieję zająć się okablowaniem przyczepy w ten weekend.

Discussion starter · #7 ·
Nie będę podłączał mojego RAV do hamulców elektronicznych ani ładowania akumulatora przyczepy. Potrzebuję tylko zwykłego 4-pinowego złącza do mojej przyczepy.

Harold, ja (wraz z resztą świata RAV) liczę na to, że wrócisz i powiesz nam, że samodzielne podłączenie przyczepy było łatwe. Nie zawiedź nas. :thumbs_up:

Zainstalowałem zestaw okablowania w zeszły weekend. Nie było to zbyt trudne, ale też nie było zbyt łatwe. Moim zdaniem instrukcje były dość trudne do zrozumienia. Niewystarczająco obszerne, a zdjęcia są zbyt małe i skomplikowane, aby je zrozumieć. Ogólnie rzecz biorąc, proces zajął mi około 2 i pół godziny, a pewne wskazówki przed rozpoczęciem znacznie ułatwią zrozumienie.

Zrobiłem kilka zdjęć podczas procesu dla wszystkich i napisałem kilka notatek, które powinny pomóc innym, którzy będą podążać. Udostępnię je, gdy będę miał okazję je napisać i opublikować.

Mam ograniczenia dotyczące pakietu holowniczego i niezależnie od poziomu wykończenia informacje powinny pomóc w przejściu przez proces.

Wczoraj zainstalowałem wiązkę przewodów do przyczepy. Zgadzam się z oceną Kevvana dotyczącą tego zadania i na pewno nie nazwałbym go łatwym. Zajęło mi to około 4 godzin, ale teraz mógłbym z łatwością zrobić kolejnego Rava w 2 godziny, ponieważ wiem, jak to zrobić. Najtrudniejszą częścią fizyczną jest czołganie się pod deską rozdzielczą, aby wykonać połączenia elektryczne. Lustro mechanika bardzo mi w tym pomogło. Najtrudniejszą częścią psychiczną jest zdejmowanie plastikowych elementów wnętrza w nadziei, że nic się nie zepsuje. Jedynymi specjalnymi narzędziami, które są wymagane, są klucz dynamometryczny do śrub pasów bezpieczeństwa i narzędzie do usuwania klipsów, aby usunąć białe plastikowe klipsy panelu z nadwozia, gdy nie schodzą one z panelami tak, jak powinny. Musiałem usunąć z nim 5 klipsów. Instrukcje zakładają, że osoba wykonująca pracę zna się na demontażu paneli wewnętrznych, a zwłaszcza na instalacji. Trzeba trochę mechanicznego rozumowania, aby dowiedzieć się, jak wszystko złożyć z powrotem, na przykład: Podczas ponownego zakładania tylnego panelu bocznego, niektóre klipsy muszą przejść pod gumową listwą przy lewych tylnych drzwiach. Jeśli częściowo odciągniesz gumę przed założeniem panelu, łatwo wpasuje się na swoje miejsce. Instrukcje w ogóle nie obejmują ponownego montażu. Zasadniczo jest to wypróbowana i przetestowana instrukcja, która pojawia się w każdym podręczniku naprawczym, jaki kiedykolwiek czytałem: "Montaż jest odwrotnością demontażu".

Jeśli próbujesz zdecydować, czy powinieneś to zrobić sam, czy zapłacić komuś, aby to zrobił, zdobądź kopię instrukcji instalacji wiązki przewodów od swojego dealera lub ze strony internetowej Toyota Information System http://www.techinfo.toyota.com i przeczytaj ją, aby zorientować się, co jest w to zaangażowane. Jeśli jesteś niedoświadczony lub masz jakiekolwiek wątpliwości co do swoich umiejętności i jeśli możesz znaleźć dealera, któremu ufasz, który zainstaluje wiązkę za 2 godziny pracy, myślę, że prawdopodobnie warto to zrobić, jeśli. Zrobiłem to sam, ponieważ jednocześnie instalowałem hamulec przyczepy i obwód ładowania akumulatora przyczepy. Dodatkowy czas na wykonanie tej części nie był wliczony w 4 godziny, które podałem.

Kanadyjska wiązka przewodów jest dokładnie taka sama jak wersja amerykańska i ma nawet ten sam numer części. Wiązka, którą zainstalowałem, pochodziła z USA, a instrukcje instalacji od mojego dealera w Kanadzie są takie same jak te na stronie internetowej amerykańskiego systemu informacji Toyoty.

Złącze T Reese

Czy ktoś próbował nowego złącza T Reese? Dealerzy i strony internetowe, z którymi się skontaktowałem, mówią, że jest niedostępne. Numer części Reese to 118412.

Czy ktoś widział już jego koszt?

1 - 14 of 14 Posts