Wczoraj zainstalowałem wiązkę przewodów do przyczepy. Zgadzam się z oceną Kevvana dotyczącą tego zadania i na pewno nie nazwałbym go łatwym. Zajęło mi to około 4 godzin, ale teraz mógłbym z łatwością zrobić kolejnego Rava w 2 godziny, ponieważ wiem, jak to zrobić. Najtrudniejszą częścią fizyczną jest czołganie się pod deską rozdzielczą, aby wykonać połączenia elektryczne. Lustro mechanika bardzo mi w tym pomogło. Najtrudniejszą częścią psychiczną jest zdejmowanie plastikowych elementów wnętrza w nadziei, że nic się nie zepsuje. Jedynymi specjalnymi narzędziami, które są wymagane, są klucz dynamometryczny do śrub pasów bezpieczeństwa i narzędzie do usuwania klipsów, aby usunąć białe plastikowe klipsy panelu z nadwozia, gdy nie schodzą one z panelami tak, jak powinny. Musiałem usunąć z nim 5 klipsów. Instrukcje zakładają, że osoba wykonująca pracę zna się na demontażu paneli wewnętrznych, a zwłaszcza na instalacji. Trzeba trochę mechanicznego rozumowania, aby dowiedzieć się, jak wszystko złożyć z powrotem, na przykład: Podczas ponownego zakładania tylnego panelu bocznego, niektóre klipsy muszą przejść pod gumową listwą przy lewych tylnych drzwiach. Jeśli częściowo odciągniesz gumę przed założeniem panelu, łatwo wpasuje się na swoje miejsce. Instrukcje w ogóle nie obejmują ponownego montażu. Zasadniczo jest to wypróbowana i przetestowana instrukcja, która pojawia się w każdym podręczniku naprawczym, jaki kiedykolwiek czytałem: "Montaż jest odwrotnością demontażu".
Jeśli próbujesz zdecydować, czy powinieneś to zrobić sam, czy zapłacić komuś, aby to zrobił, zdobądź kopię instrukcji instalacji wiązki przewodów od swojego dealera lub ze strony internetowej Toyota Information System
http://www.techinfo.toyota.com i przeczytaj ją, aby zorientować się, co jest w to zaangażowane. Jeśli jesteś niedoświadczony lub masz jakiekolwiek wątpliwości co do swoich umiejętności i jeśli możesz znaleźć dealera, któremu ufasz, który zainstaluje wiązkę za 2 godziny pracy, myślę, że prawdopodobnie warto to zrobić, jeśli. Zrobiłem to sam, ponieważ jednocześnie instalowałem hamulec przyczepy i obwód ładowania akumulatora przyczepy. Dodatkowy czas na wykonanie tej części nie był wliczony w 4 godziny, które podałem.