Toyota RAV4 Forums banner

Światła do jazdy dziennej nie działają, ale normalne reflektory działają

58K views 26 replies 5 participants last post by  VanRav  
#1 ·
Dziś wydarzyła się dziwna rzecz. Uruchomiłem mojego Rava i zauważyłem, że światła do jazdy dziennej nie działają. Ale kiedy włączam reflektory, działają dobrze, podobnie jak światła drogowe.

Sprawdziłem więc bezpieczniki pod maską i wszystkie były w porządku. Były to bezpieczniki po stronie kierowcy w komorze silnika. Czy ktoś ma pomysł, co jest nie tak?? Czy jest jeszcze jakaś skrzynka bezpieczników, którą przegapiłem? A może przekaźnik??

Dzięki za wszelką pomoc!

Model to 1996 Rav 4-drzwiowy.

#4 ·
VanRav said:
Instrukcja napraw, którą posiadam, zawiera schematy elektryczne pokazujące 2 przekaźniki świateł do jazdy dziennej. Czy wiesz, gdzie można je znaleźć?

Nie skrzynka przekaźników, ale który to przekaźnik.
Otwórz skrzynkę przekaźników i zajrzyj do środka pokrywy. Zazwyczaj tam je oznaczają.

#5 ·
Są dwa bezpieczniki, które powinieneś sprawdzić (oba w skrzynce bezpieczników po stronie kierowcy).
- 10A H-LP LH-H
- 10A H-LP RH-H

Czy światła drogowe działają zarówno w trybie ciągłym, jak i błyskowym?
Czy działa oświetlenie wnętrza (sprawdź bezpiecznik)? Tak, to jedno ze źródeł zasilania.

Szczęśliwi Kanadyjczycy mamy ten bardzo złożony system DRL z 5 przekaźnikami i 4 różnymi źródłami zasilania. :x

#6 ·
Tak, reflektory działają na światłach mijania i drogowych, działa również oświetlenie wnętrza.
Wyjąłem bezpieczniki związane ze światłami do jazdy dziennej i też są w porządku.

Rano jeszcze raz przyjrzałem się przekaźnikom na wieży amortyzatora po stronie kierowcy, ale nie mogę rozgryźć, który to przekaźnik. Nawet naklejka na spodzie skrzynki przekaźników/bezpieczników nie ma przekaźnika DRL, więc myślę, że to mieszanka różnych rzeczy.

Przeglądałem instrukcję Haynesa i nie pokazuje ona przekaźnika, którego potrzebuję, ani oryginalna instrukcja.

Jest przekaźnik, którego nie mogę rozgryźć, oznaczony jako SL, nie wiem, czy to ten. Wszystkie inne akronimy przekaźników potrafię rozszyfrować, ale jeśli jeden przekaźnik nie obsługuje więcej niż jednej funkcji, muszę tylko wiedzieć, który to przekaźnik.

Naprawdę prosta naprawa, ale frustrująca.

#7 ·
Lokalizacje przekaźników

-Główny przekaźnik DRL znajduje się po stronie pasażera, tuż pod otworem wentylacyjnym najbliżej drzwi pasażera (domyślam się, że trzeba go wyjąć spod deski rozdzielczej?)

-Przekaźnik DRL nr 3 znajduje się w prawym panelu bocznym po stronie pasażera.

-Przekaźnik DRL nr 4 znajduje się w prawym panelu bocznym po stronie pasażera.

-Przekaźnik DIM znajduje się w lewej części komory silnika (obok obudowy filtra powietrza przed skrzynką bezpieczników/przekaźników amortyzatora).

-Przekaźnik H-LP znajduje się w lewej części komory silnika (na skrzynce bezpieczników/przekaźników amortyzatora po stronie kierowcy).

Czy działa kontrolka świateł drogowych?

#8 ·
Dzięki CalgaryRav.... ale próbując znaleźć przekaźnik po stronie pasażera, zdałem sobie sprawę z czegoś. Mój Rav został sprowadzony z USA!! Więc to nie jest kanadyjski Rav.

Nadal nie znalazłem przekaźnika. Czy któryś z naszych amerykańskich Ravers wie, który przekaźnik kontroluje światła do jazdy dziennej?
Skrzynka przekaźników w komorze silnika po stronie kierowcy ma wymienione przekaźniki, ale żaden z nich nie jest DRL. Czy to przekaźnik, który kontroluje również inne funkcje?

Moje zwykłe reflektory nadal działają, światła drogowe działają i nadal mam wskaźnik świateł drogowych na desce rozdzielczej. Wszystko Z WYJĄTKIEM świateł dziennych.

#10 ·
Jeśli Twój Rav pochodził z południa granicy, nie będzie miał fabrycznych świateł do jazdy dziennej. Kiedy przyjeżdżają do Kanady, mają zamontowany moduł aftermarket, aby spełnić nasze standardy bezpieczeństwa.

Moduł kosztuje około 25-50 Cnd, można go dostać w Canadian Tire lub w innych lokalnych sklepach z częściami. Większość jednostek, które widziałem, to małe czarne pudełko (rozmiar paczki papierosów, ale dwa razy grubsze) używa odbioru przewodów, który jest owinięty wokół jednego z przewodów zapłonowych, przewodu +, przewodu - i przewodów, które wpinają się w wiązkę reflektorów.

#12 ·
Szukałem dzisiaj DRL. Nie mogę go znaleźć. Szukałem w przewodach zapłonowych, śledziłem przewody od reflektorów do wiązki OEM. Nie wygląda na to, żeby był zainstalowany aftermarketowy DRL.

Samochód pierwotnie pochodził z Alaski, a biorąc pod uwagę ich zimowe noce, mogli mieć DRL zainstalowane i tak.

W każdym razie... Skończyły mi się pomysły. Chyba że ktoś wie, który przekaźnik jest DRL, będę jeździł (trochę nielegalnie w BC) bez świateł dziennych.

W trakcie badań nad DRL zastanawiam się jednak, czy dobrze byłoby zainstalować niektóre z tych nowszych LED DRL, jak widać w nowych Audi.

#13 ·
OK, zrobiłem kilka zdjęć skrzynek przekaźników.

/forums/album_pic.php?pic_id=10199

/forums/album_pic.php?pic_id=10198

Zauważ, że w drugiej skrzynce przekaźników brakuje przekaźnika DIM!!!
Czy ktoś wie, który powinienem po prostu wymienić, aby przywrócić światła do jazdy dziennej??

#14 ·
Wygląda na to, że brakuje również wiązki przewodów do przekaźnika DIM (nie ma miejsca na wpięcie przekaźnika)... Fabryczne światła do jazdy dziennej były tylko dla kanadyjskich ravs, wszystkie schematy okablowania USA, które znalazłem, nie mają żadnego rodzaju świateł do jazdy dziennej.

Musieli zainstalować moduł DRL gdzieś, aby był legalny w Kanadzie.
W komorze silnika czy są jakieś inne przekaźniki zamontowane na błotniku lub przegrodzie czołowej?

Patrząc na niektóre nowsze moduły DRL, niektóre z nich wyglądają jak zwykłe przekaźniki ze źródłem zasilania zapłonu jako zasilaniem przełączającym.

(nowszy styl)
http://alavigne.net/Motorsports/FeatureReports/S2000/DRL/index.jsp

(starszy styl box)
http://www.grote.com/product.php?product_number=44060

#15 ·
Dzięki CalgaryRav za info. Miałem lepsze pojęcie, czego szukać. Zamieściłem poniżej kilka zdjęć tego, co znalazłem.
Znalazłem coś, co wyglądało jak przekaźnik i bezpiecznik, ale nic, co byłoby samym DRL.
/forums/album_pic.php?pic_id=10221

I jak widać, przewód idzie prosto do reflektora i nic, co wygląda jak nieoryginalny DRL.
/forums/album_pic.php?pic_id=10222

Zamierzam to wszystko porzucić i zamontować zestaw mniejszych świateł do jazdy dziennej na zderzaku i użyć przełącznika na desce rozdzielczej, aby je włączyć.

#16 ·
http://www.pbase.com/image/35092434.jpg

Podstawowe sprawdzenie okablowania przekaźnika. (patrz pierwszy link)

Czy zawsze masz 12 V+ na zacisku 30 przekaźnika?

Czy masz dobre uziemienie na zacisku 86?

**Czy po włączeniu zapłonu/uruchomieniu silnika na zacisku 85 jest 12 V+?
Jeśli prześledzisz ten przewód z powrotem do jego źródła, możesz stwierdzić, że używają złącza Scotchlok. Złącza te są okropne i z czasem przestają przewodzić, ponieważ nie są uszczelnione i powodują problemy.
http://www.shop3m.com/3m-scotchlok-electrical-idc-567.html

Jeśli wszystko jest w porządku, nie zaszkodzi podłączyć bezpiecznego źródła zasilania akumulatora bezpośrednio do przewodów wychodzących ze świateł, aby upewnić się, że się zapalają.

potem do testowania przekaźnika...

przekaźniki są bardzo proste do przetestowania. (patrz pierwszy link)

od 85 do 86 powinna być wysoka rezystancja (to strona cewki przekaźnika)

BRAK zasilania do strony cewki (85 brak 12 V+ lub 86 brak uziemienia)

nie powinno być ciągłości między 30 a 87
powinna być ciągłość (z niską rezystancją) między 30 a 87A (niektóre przekaźniki nie mają 87A, nie jest to potrzebne do konfiguracji DRL, ale jeśli tam jest, możesz to przetestować)

Z zasilaniem do strony cewki (85 12 V+ i 86 uziemione)

powinna być ciągłość (z niską rezystancją) między 30 a 87
nie powinno być ciągłości między 30 a 87A

#17 ·
OK, miałem trochę czasu, żeby znowu to sprawdzić. Zaczynałem czuć się dość głupio, bo nie mogłem znaleźć konwertera DRL. Ale chyba coś zrozumiałem. Chyba nigdy nie było zainstalowanego DRL! Myślę, że reflektory były po prostu podłączone do akumulatora za pomocą bezpiecznika i przekaźnika.
Przypominam sobie, że kiedy DRL działały, nie było ustawienia przyciemniania. Zawsze były włączone, gdy samochód jechał.
Spójrz na zdjęcia, żeby zobaczyć, dlaczego tak myślę.

/forums/album_pic.php?pic_id=10237

/forums/album_pic.php?pic_id=10238

Jeśli coś takiego jak jednostka Hamsar DRL było zainstalowane, musi być w pobliżu akumulatora lub przynajmniej po prawej stronie samochodu. Nic nie jest połączone z lewym reflektorem. Jedyne przewody wchodzące do lewego reflektora to wiązka przewodów OEM.

Och, radość odkrywania, co zrobiono z używanym samochodem!!

Żeby to udowodnić, odłączyłem wszystko od przekaźnika i uruchomiłem samochód. Wszystko działało, światła, klimatyzacja, światła drogowe, oświetlenie wnętrza... więc to moje jedyne wytłumaczenie. Tak, może to ten czarny przekaźnik jest uszkodzony, ale miałem inny pomysł.

Przekaźnik kosztuje około 17 dolarów za wymianę (przynajmniej taką cenę widziałem w Internecie). Zestaw halogenowych świateł dziennych Pilot kosztuje 20 dolarów w lokalnym Princess Auto (uwielbiam je!). Teraz, kiedy wiem, jak poprzednia rzecz była skonfigurowana, myślę, że po prostu zainstaluję nowy zestaw świateł w zderzaku!! Coś takiego jak Bulldog5 zainstalowany.

#21 ·
OK! Spędziłem większość dnia na instalowaniu nowych świateł do jazdy dziennej/dodatkowych świateł drogowych. Wkrótce zamieszczę zdjęcia.

Nowe światła są wymienione jako halogeny HID z białym światłem i stwierdzam, że po krótkich testach działają dość gorąco!! Na szczęście są z przodu samochodu i dostają chłodną bryzę podczas jazdy.

Użyłem w zasadzie tego samego zestawu, który miały światła wcześniej - z tym, że teraz mam przełącznik na desce rozdzielczej! Ten czerwony przewód, o który pytałeś? Użyłem go nawet jako część źródła zasilania!

#22 ·
Jestem zdezorientowany... więc Rav'y z rynku amerykańskiego nie miały DRL? Tylko zewnętrzne światła mijania i wewnętrzne światła drogowe? Widziałem to tydzień lub dwa temu i zacząłem grzebać pod maską i po stronie kierowcy w panelu przy nogach (nie mogłem znaleźć żadnego panelu po stronie pasażera?) i brakuje mi bezpiecznika DIM, ale jest miejsce, w którym można go włożyć?

#23 ·
xfactoraeg said:
Jestem zdezorientowany... więc Rav's na rynku amerykańskim nie miały DRL?
Rav's na rynku amerykańskim nie mają fabrycznych DRL ani okablowania potrzebnego do uruchomienia fabrycznych DRL. W Kanadzie DRL po prostu włącza światła drogowe lub mijania automatycznie, gdy tylko zwolni się hamulec postojowy, tylko przyciemnione (myślę, że to światła drogowe są włączone).
xfactoraeg said:
nie mogłem znaleźć żadnego panelu kopnięć po stronie pasażera?
Z którego roku jest twój rav? Myślę, że skrzynka przekaźników po stronie pasażera znajduje się tylko w rav'ach 98+, ale nie jestem w 100% pewien.

#24 ·
OK, więc kilka zdjęć z instalacji świateł,
Najpierw rozłożyłem wiązkę przewodów, aby upewnić się, że jest wystarczająco dużo przewodów do wszystkiego. Jak widać, nie ma problemu. Dużo drutu wszędzie.
Image

Następnie należało przeciągnąć wszystko we właściwe miejsca. Starając się, aby przewód nie dotykał
rzeczy, które będą gorące, gdy silnik jest włączony. Zasadniczo schować wszystko za reflektorami.
Image

Przewody wyszły z przednich zderzaków. **Musiałem zakryć tablicę rejestracyjną, ponieważ odbicie zaciemnia zdjęcia.
Image

Ponieważ mój Rav nie ma klimatyzacji, łatwo było znaleźć otwór przez ścianę grodziową.
Wyjmij gumową przelotkę i poprowadź przewód przełącznika przez ścianę grodziową do
strony pasażera i do przestrzeni na nogi kierowcy.
Image

Image

Image

Przeprowadź przewody przez deskę rozdzielczą i zainstaluj przełącznik. Zestaw nie zawierał przełącznika,
musiałem kupić taki, który mi się podobał, a następnie zmodyfikować zestaw, aby działał z nowym przełącznikiem.
Image

Zamontuj światła do zderzaka. To było o wiele trudniejsze, niż się wydaje! Samo sięgnięcie do śrub
pod zderzakiem na tyle dobrze, aby je dokręcić, podrapało mi ramiona i nadgarstki.
Mam nadzieję, że środek do blokowania gwintów, który nałożyłem, się nie zmył.
Image

Za zderzakiem znajduje się klakson po stronie pasażera i rury do chłodzenia chłodnicy po stronie kierowcy.
Z tego powodu światła nie były w pełni wpuszczone w zderzak i trochę wystają.
Image

W pełni okablowane pod maską. Źródłem zasilania był oryginalny czerwony przewód używany przez poprzedniego właściciela do jego świateł do jazdy dziennej.
Miałem znaleźć źródło zasilania pod deską rozdzielczą, ale nie mogłem znaleźć odpowiedniego przewodu spośród wielu dostępnych.
Image

Załóż ponownie zacisk ujemny i włącz przełącznik! To działa!! Chciałbym móc powiedzieć, że stało się to za pierwszym razem, bardziej za piątym.
Image

A na koniec na desce rozdzielczej, bardziej profesjonalnie wyglądający przełącznik! Mieszkam w mieszkaniu, więc nie mam warsztatu!
Wierzcie lub nie, uformowałem otwór na ten przełącznik za pomocą wiertarki i szczypiec igłowych. Żałowałem, że nie mam warsztatu.
Image

Zabawna historia potem, wyszedłem zaraz po skończeniu, żeby kupić artykuły spożywcze i użyć nowych świateł. Po kupieniu jedzenia wróciłem do Rava i przekręciłem kluczyk. Nic. Nawet silnik nie próbował się włączyć. Tylko cisza!! Na szczęście wożę w samochodzie zestaw grzechotki. Otworzyłem maskę i sprawdziłem zacisk ujemny. Och, zapomniałem go ponownie dokręcić. Dokręcając śrubę, pękła na dwie części! Sprawdź ponownie zdjęcia i zobacz całą korozję. Znowu, szczęście, że byłem 2 minuty spacerem od Canadian Tire. Poszedłem w deszczu, kupiłem śrubę za 65 centów, wróciłem do samochodu, żeby ją dokręcić i z powrotem w drogę.

#26 ·
calgaryrav4 said:
xfactoraeg said:
Jestem zdezorientowany... więc Rav'y na rynek amerykański nie miały DRL?
Rav'y na rynek amerykański nie mają fabrycznych DRL ani okablowania potrzebnego do uruchomienia fabrycznych DRL. W Kanadzie DRL włącza automatycznie światła drogowe lub mijania, gdy tylko zwolni się hamulec postojowy, tylko przyciemnione (myślę, że to światła drogowe są włączone).

xfactoraeg said:
nie mogłem znaleźć żadnego panelu kopnięcia po stronie pasażera?
Z którego roku jest twój rav? Myślę, że skrzynka przekaźników po stronie pasażera jest tylko w ravach z 98+, ale nie jestem w 100% pewien.
To nie mój Rav, ale wziąłem na siebie odpowiedzialność za jego dobre samopoczucie. Jest to tytuł ratowniczy i wydaje się być poskładany do kupy. Tytuł mówi, że to '98, ma reflektory '98, zderzak '98 i światła narożne (jak sądzę) + uchwyty na kubki, ale starsze przednie błotniki z pomarańczowymi znacznikami. Nie wiem o tym za dużo, ponieważ nie jeżdżę nim często ani nie było mnie tam, kiedy został kupiony - gdybym tam był, prawdopodobnie odwiódłbym ją od jego kupna.

Oto zdjęcia wszystkich paneli bezpieczników, które udało mi się znaleźć;

Image

Image

Image

Image

Przepraszam za zdjęcie po stronie pasażera, jeśli wygląda dziwnie, to dwa zdjęcia zszyte razem.
Patrząc na te zdjęcia, panel kopnięcia po stronie drzwi pasażera może pochodzić ze starszego Rava, będę musiał go wyrwać i zbadać bliżej następnym razem, gdy dostanę w swoje ręce FrankenRava. Nie jestem też pewien, dlaczego tak bardzo mnie to obchodzi, wyłączyłem DRL w moim osobistym samochodzie.