Toyota RAV4 Forums banner
1 - 18 of 18 Posts

whipaway

· Registered
555 Posts
Discussion starter · #1 ·
Właśnie przeglądałem stronę z częściami do wymiany przednich klocków hamulcowych i oferują one dwa różne rozmiary: przednia tarcza 275 mm (FMSI:1210) i przednia tarcza 296 mm (FMSI:1211).

Myślałem, że wszystkie przednie tarcze RAV4 z 2013 roku mają ten sam rozmiar. Chyba większy rozmiar tarczy jest dla modeli z 18-calowymi kołami?

Patrzyłem na Rock Auto i pokazują dwa różne rozmiary przednich tarcz hamulcowych do RAV4 z 2013 roku.

Najwyraźniej jeśli masz trzeci rząd siedzeń, masz większe tarcze.

PRONTO Część # BR900344
Przód; bez trzeciego rzędu siedzeń; tarcza 275 mm; wentylowana

PRONTO Część # BR900340
Przód; z trzecim rzędem siedzeń; tarcza 297 mm; wentylowana

Discussion starter · #4 ·
Patrzyłem na Rock Auto i pokazują dwa różne rozmiary przednich tarcz hamulcowych do RAV4 2013

Najwyraźniej jeśli masz trzeci rząd siedzeń, masz większe tarcze.

PRONTO Część # BR900344
Przód; bez trzeciego rzędu siedzeń; tarcza 275 mm; wentylowana

PRONTO Część # BR900340
Przód; z trzecim rzędem siedzeń; tarcza 297 mm; wentylowana
Zgadza się, ale RAV4 2013 nie jest dostępny z 3 rzędem siedzeń w żadnym ze swoich modeli.

Wygląda na 2 rozmiary w zależności od tego, czy został zbudowany w Japonii czy Ameryce Północnej, jak widzę na niektórych stronach internetowych z częściami. Zastanawiam się, czy RAV-y zbudowane w Japonii są wyposażone w trzeci rząd?

Wiem, że gdyby RAV4 mojej żony z 2010 roku nie został wyprodukowany w Kanadzie, miałby trzeci rząd siedzeń. Założyłem, że to samo dotyczy również modelu z 2013 roku, ale opieram się tylko na tym, co Rock Auto ma na swojej stronie.

• Like
Reactions: PainkillerRav4
Hmmm. Czy to oznacza, że całkowity rozmiar zacisku jest większy w niektórych modelach? Jeśli tak, czy felgi 16-calowe pasują do wszystkich RAV4 z 2013 roku i nowszych, czy tylko do niektórych?

Właśnie zauważyłem Twoją odpowiedź. Wymieniłem przedni rotor i klocki hamulcowe XLE z 2013 roku wyprodukowane w Japonii. Użyłem rotora Centric Parts 120.44146 Premium Brake Rotor with E-Coating z Amazon i Akebono ACT1211 również z Amazon. Działają świetnie.

Model US LE ma mniejsze hamulce (przednie tarcze i pompa hamulcowa) niż XLE i Limited. LE sprzedawane w Meksyku i Puerto Rico ma większe hamulce (tej samej wielkości co XLE i Limited).

Zasadniczo Toyota zamontowała najmniejsze hamulce, na jakie mogła sobie pozwolić, aby spełnić minimalne rządowe normy bezpieczeństwa. Zaoszczędź kilka dolarów na LE kosztem bezpieczeństwa. Musieli zmodernizować hamulce dla Meksyku i Puerto Rico ze względu na gorący klimat.

• Like
Reactions: Largo Bill
1 - 18 of 18 Posts