Toyota RAV4 Forums banner

1 - 7 of 7 Posts

·
Registered
Joined
·
2 Posts
Discussion Starter #1
Hi new to forum
I have a 2009 Rav4 with 2AZ-FE ACA33 model 2.4L engine
I am having dificulty starting engine when engine is warm.
It starts when cold but has a bit of difficulty you can just
flick key for a few seconds at a time to start it.After a few times
eventually it will start.After starting it runs and drives perfectly.
But when you stop and turn off engine it will not start again untill
it cools down.
I have replaced crank angle sensor put new spark plugs in
tested for spark OK Have had fuel tank out replaced filter and pump
Have good fuel pressure OK.
cant find any faults on Scan tool.
Anyone had this problem before
Need help
 

·
Registered
Joined
·
2,507 Posts
Hi new to forum
I have a 2009 Rav4 with 2AZ-FE ACA33 model 2.4L engine
I am having dificulty starting engine when engine is warm.
It starts when cold but has a bit of difficulty you can just
flick key for a few seconds at a time to start it.After a few times
eventually it will start.After starting it runs and drives perfectly.
But when you stop and turn off engine it will not start again untill
it cools down.
I have replaced crank angle sensor put new spark plugs in
tested for spark OK Have had fuel tank out replaced filter and pump
Have good fuel pressure OK.
cant find any faults on Scan tool.
Anyone had this problem before
Need help
Well you've certainly covered the major areas. When it's hot and won't start, is it cranking at normal speed? I'm thinking battery perhaps.
 

·
Registered
Joined
·
1,447 Posts
Either you have the wrong year listed or the wrong engine...
Also does the engine turn over and not start or just not turn over?
 

·
Super Moderator
Joined
·
11,131 Posts
Bradmac,

Your flag says USA but your ip address says Australia. I'd suggest you change the flag and list where you are located to avoid confusion. You say 2009 with a 2.4l engine. There is no such thing in the USA. Is that common in Australia? See how the confusion begins? Please change your flag to the correct country in your profile and confirm year and engine size.
 

·
Registered
Joined
·
2 Posts
Discussion Starter #6
Either you have the wrong year listed or the wrong engine...
Also does the engine turn over and not start or just not turn over?
Engine turns over ok batterry ok.Starter motor cranks it fine
It just wont start untill engine cools off a bit When temperatur guage has fallen
down to approx 1/4 on gauge
 

·
Registered
Joined
·
2,507 Posts
Engine turns over ok batterry ok.Starter motor cranks it fine
It just wont start untill engine cools off a bit When temperatur guage has fallen
down to approx 1/4 on gauge
When you say "battery ok", does that mean it was tested under a load? How old is it? Your problem certainly sounds like low/no fuel pressure, but you've already covered that.
 
1 - 7 of 7 Posts
Top