Toyota RAV4 Forums banner

Czy ktoś ma schemat wszystkich lokalizacji ECU?

12K views 8 replies 3 participants last post by  casper  
#1 ·
Nasz RAV4 z 2010 roku ma problem, w którym kontrolki 4WD, VSC i ABS zapalają się prawie za każdym razem, gdy prowadzimy samochód. Toyota przeprowadziła diagnostykę samochodu i znalazła następujące kody: P1578, U0073 i U0126. Ich diagnoza jest taka, że moduł czujnika kąta skrętu nie komunikuje się z ECU 4WD. Zalecili rozpoczęcie od 3 godzin rozwiązywania problemów z połączeniami pinów na 'połączeniach linii can'. Mechanik powiedział, że będzie to kosztować kilkaset dolarów i że może nawet nie ujawnić problemu.

Chcę sam rozwiązać ten problem, ponieważ mam smykałkę do mechaniki; Szukam jednak schematu, który pokazuje wszystkie lokalizacje różnych ECU w naszym samochodzie. Znalazłem 2-3 ECU za schowkiem, które wydają się być przeznaczone dla systemu ABS.

Dzięki z góry!

#3 ·
To, co widzieliśmy przez lata, to fakt, że jedna awaria, na przykład uszkodzony czujnik prędkości koła, może ustawić wiele pozornie niezwiązanych kodów. I jestem pewien, że niektórzy dealerzy używają ich do sprzedaży zbędnych części i napraw. Zawsze zalecam zresetowanie wszystkich kodów i sprawdzenie, który z nich powróci jako pierwszy, zanim spróbujesz prześledzić je wszystkie.
To rodzi dwa pytania. Kto odczytał kody i czy zostały one zresetowane przed postawieniem wymienionej przez Ciebie diagnozy?
Przy okazji, dwa z ECU za schowkiem to TPMS i 4WD.

#4 ·
To, co widzieliśmy przez lata, to to, że jedna awaria, jak w przypadku uszkodzonego czujnika prędkości koła, może ustawić wiele pozornie niezwiązanych kodów. I jestem pewien, że niektórzy dealerzy używają ich do sprzedaży niepotrzebnych części i napraw. Zawsze zalecam zresetowanie wszystkich kodów i sprawdzenie, który z nich powróci jako pierwszy, zanim spróbujesz prześledzić je wszystkie.
To rodzi dwa pytania. Kto odczytał kody i czy zostały one zresetowane przed postawieniem wymienionej przez Ciebie diagnozy?
Nawiasem mówiąc, dwa z ECU za schowkiem na rękawiczki są dla TPMS i 4WD.
Dzięki za odpowiedź. Zresetowałem zarówno kody ECU (wyciągnąłem bezpiecznik EFI Main), jak i kody Body Control (zworki PIN i wciśnięty pedał hamulca, aż do wyczyszczenia). Sprawdziłem, czy wszystkie kody zostały wyczyszczone, obserwując szybkie miganie kontrolek na desce rozdzielczej (żadne kody nie migały).

Po wyczyszczeniu te same kody powracają i zawsze uruchamiają się te same 3 kontrolki (ABS, 4WD i VSC). Włączają się one w około 80% przypadków, gdy prowadzimy samochód i uruchamiają się losowo podczas jazdy. Czasami wcześnie, a czasami po 10-20 minutach jazdy.

#5 ·
Okej, dobre info.
Ponieważ kontrolka MIL (CE) się nie świeci, metoda zworki/hamulca powinna wyczyścić wszystkie kody bez wyjmowania bezpiecznika. Możesz spróbować tego, aby się dowiedzieć.
Prawdopodobnie sprawdziłeś kody (ja nie), proszę je wymienić.

#6 ·
Okej, dobre info.
Ponieważ kontrolka MIL (CE) nie świeci, metoda zworki/hamulca powinna wyczyścić wszystkie kody bez wyjmowania bezpiecznika. Możesz spróbować tego, aby się dowiedzieć.
Prawdopodobnie sprawdziłeś kody (ja nie), proszę je wymienić.
Użyłem metody 'zworka/pedał hamulca', aby wyczyścić kody ABS, 4WD i VSC. Musiałem wyjąć bezpiecznik, aby wyczyścić kod tempomatu, który uruchamia się z innych kodów.

Oto kody, które znajduję za każdym razem (na podstawie liczby błysków ze zworkami):
1) VSC 43 i 63
2) ABS 94
3) 4WD 84
4) Tempomat 69

Oto kody znalezione przez Toyotę (na podstawie ich diagnostyki):
1) P1578
2) U0073
3) U0126

#7 ·
W każdym razie na pewno będziesz potrzebować instrukcji naprawy fabrycznej, aby poczynić postępy. Mam ją na płycie CD, ale mam nadzieję, że Ty i JuneBug będziecie mogli uruchomić jego linki.

#8 ·
Miałem nadzieję, że to coś dość prostego, jak czujnik prędkości tylnego koła, tak jak miałem dwa razy. Skończyło się na wymianie obu czujników i od tego czasu brak kodów. Ale tutaj tak nie jest. Twoje kody dotyczą systemu komunikacji CAN. Nie wiem na pewno, jak to działa, ale wydaje mi się, że którykolwiek z ECU w magistrali CAN może być tego przyczyną lub może to być awaria okablowania, ale jest to mało prawdopodobne, chyba że samochód przeszedł poważny uraz. W każdym razie na pewno będziesz potrzebować instrukcji naprawy fabrycznej, aby zrobić jakikolwiek postęp. Mam ją na płycie CD, ale mam nadzieję, że ty i JuneBug będziecie mogli uruchomić jego linki.
Jedyną modyfikacją w samochodzie związaną z okablowaniem jest zdalny rozruch, który zainstalowaliśmy ponad 2 lata temu. Zdalny rozruch działa idealnie, ale zastanawiam się, czy powoduje to jakiś problem, który uruchamia te kody. Problem z kodem trwa już od kilku miesięcy. Nic nie słyszałem od Junebuga na temat zdobycia instrukcji fabrycznych :(

#9 ·
Zdalny rozrusznik może być uszkodzony, ponieważ jest również podłączony do systemu CANBUS. Wszystko, co jest podłączone do sieci CanBus, powinno komunikować się tylko wtedy, gdy jest to konieczne. Jeśli moduł zdalnego rozrusznika stale "atakuje" sieć, uniemożliwi to również komunikację wszystkich innych ECU. Sieć CANBUS to współdzielona sieć 2-przewodowa. Spróbuj zlokalizować moduł sterowania zdalnym rozrusznikiem, a także moduł obejścia immobilizera. Prześledź przewód, który jest podłączony do sieci CANBUS (zwykłe miejsce połączenia znajduje się tuż przy złączu DLC-3. To jest wtyczka, do której podłączasz czytnik diagnostyczny. Odłączenie tych przewodów pozwoli zawęzić problem.