Toyota RAV4 Forums banner

Obawiany problem z przekładnią/ECM

3K views 9 replies 3 participants last post by  1.8TTony  
#1 ·
2001 Rav4
67 500 mil

Kupiłem tego garażowanego, serwisowanego przez dealera Rava rok temu i nie miałem żadnych problemów. Zmieniał biegi płynnie na wszystkich biegach.

Wczoraj wrzuciłem wsteczny i mocno uderzył w bieg. Próbowałem jeszcze kilka razy, to samo. O kurde. Na szczęście biegi DO PRZODU nadal zmieniały się dobrze, więc wróciłem do domu.

Dziś przelutowałem wszystkie podejrzane rezystory, o których wiemy.

Teraz wrzuca wsteczny ok, ale kiedy zacząłem jeździć, zmiana z 2 na 3 bieg była do bani.

Nie wiem, co robić, ponieważ nie wiem, czy ponowne przelutowanie wszystkich rezystorów pomoże.

Czy możliwe, że jeden lub więcej rezystorów jest uszkodzonych?

Czy ktoś może polecić renomowaną firmę, do której można to wysłać, aby wymienić wszystkie rezystory na świeży lut?

Lub jakieś inne pomysły?

To mój jedyny pojazd i już straciłem dzień pracy/płacy z tego powodu.

#4 ·
Zrobiłem wymianę, ale z perspektywy czasu żałuję, że nie zrobiłem naprawy. W filmie o demontażu/montażu nie było mowy o odłączeniu akumulatora, zrobiłem to po prostu dla bezpieczeństwa. Nie wiem, czy odłączanie lub instalowanie ECM z podłączonym zasilaniem stanowi problem.

#5 ·
Czy istnieje możliwość, że mógłbyś udać się na lokalny złomowisko i kupić używany komputer? Te Rav4 nie mają TCU. Elektronika, która obsługuje skrzynię biegów, znajduje się w module sterowania układem napędowym.

TCM kontroluje TYLKO skrzynię biegów. To moduł sterowania skrzynią biegów.

ECM kontroluje TYLKO silnik. To moduł sterowania silnikiem.

Jednak PCM kontroluje ZARÓWNO silnik, JAK I skrzynię biegów. To moduł sterowania "układem napędowym". Silnik i skrzynia biegów razem są określane jako "układ napędowy".

Wielu sprzedawców generalizuje PCM, ECU, TCU, PCU itp., itp....... ponieważ większość konsumentów nie zna właściwej terminologii używanej w przemyśle motoryzacyjnym.

W każdym razie, jeśli możesz znaleźć odpowiedniego Rav4 na lokalnym złomowisku, możesz użyć jego PCM w swoim Rav.

Jeśli chcesz spróbować tej opcji, wyjmij PCM ze swojego Rav. Spójrz na naklejkę ID. ID są następujące:

1AZ-FE 4x4 AT
1AZ-FE 4x4 MT
1AZ-FE AT
1AZ-FE MT

Naklejka identyfikacyjna 1AZ-FE MT może pomijać MT i wyświetlać tylko 1AZ-FE. Kiedy to się dzieje, PCM jest używany do Ravów bez napędu 4x4, które mają manualne skrzynie biegów.

Zasadniczo poszukaj jakiegokolwiek Rav podobnego do twojego z tym samym rodzajem skrzyni biegów (automatyczna vs. manualna)....... i tym samym rodzajem napędu (4x4 vs. napęd na przednie koła).

Jeśli znajdziesz podobnego Rava na złomowisku, ale ma on kilka innych funkcji niż twój własny Rav, PCM nadal może być używany, ponieważ wszystkie inne funkcje są kontrolowane za pomocą innego zestawu liter o nazwie BCM.

Powodzenia.

#6 ·
Nie wyciągałbym ECM z demontażu, jeśli jest to RAV4 z lat 2001-2003, chyba że czujesz się szczęśliwy. Toyota zainicjowała CSP i przedłużyła gwarancję na automatyczne skrzynie biegów RAV4 z lat 2001-2003 z powodu problemu z ECM. Niestety przedłużona gwarancja zakończyła się 16 sierpnia 2021 r. (Patrz załącznik) Szukałem innego RAV4 z lat 01-04 i dwa z siedmiu, które testowałem, miały problem z ECM.

Attachments

#9 ·
AKTUALIZACJA:
Wyjąłem PCM, ostrożnie przylutowałem podejrzane rezystory na płytce drukowanej (użyłem samouczka, który znalazłem na YouTube), zainstalowałem go ponownie... i problemy ze zmianą biegów były gorsze, a teraz obejmowały potrójne zmiany z 2. na 3. bieg. Niezwykle zmartwiony.

Jednak przeprowadziłem więcej badań i odkryłem, że trzeba trochę pojeździć pojazdem, aby komputer mógł dostosować się do wszystkich sygnałów wejściowych silnika i skrzyni biegów. Jeździłem po mieście o 3 nad ranem przez około 45 minut. Stop i start. Stop i start. Wjechałem na autostradę i użyłem biegu do wyprzedzania. Teraz zmienia biegi dobrze.

Co za męka!