Toyota RAV4 Forums banner

Schemat elektryczny

22K views 21 replies 10 participants last post by  Urizar1112  
#1 ·
Szukam schematu elektrycznego dla RAV4 z 2015 roku. Szczególnie interesują mnie kierunkowskazy/światła awaryjne.

#5 ·
Interfejs z zespołu wskaźników kombinowanych do rzeczywistych lamp jest półprzewodnikowy, myślę, że najprawdopodobniej MOSFET-y. Nawiasem mówiąc, klikanie, które słyszysz z kierunkowskazu, nie pochodzi z przekaźnika, tylko z brzęczyka w zespole wskaźników kombinowanych.

#6 ·
Interfejs z Combination Meter Assembly do rzeczywistych lamp jest półprzewodnikowy, myślę, że najprawdopodobniej MOSFET-y. Nawiasem mówiąc, klikanie, które słyszysz z kierunkowskazu, nie pochodzi z przekaźnika, pochodzi z brzęczyka w Combination Meter Assembly.
Ma sens użycie tranzystorów MOSFET mocy. Tak, widzę ze schematu, że klikanie jest wykonywane za pomocą "brzęczyka". Myślałem o miganiu kierunkowskazami dla pojazdu awaryjnego podczas postoju. Może być równie łatwo podłączyć się do przełącznika L/P, aby to zrobić. To proste i bezpieczne podciągnięcie do masy. Jeszcze raz dziękuję.

#9 ·
#11 ·
Działa idealnie! Dzięki dla whipaway za schematy el.

Dodałem dwa kable.
- Jeden (dodatni) między pinem 40 ECM (niebieski kabel już tam był, ale nie wiem gdzie się kończy) a pinem 1 spirali kierownicy.
- Drugi (ujemny) od pinu 2 spirali kierownicy do masy.

Światła deski rozdzielczej również działają.
Cześć, szukając w internecie znalazłem tę informację, jest bardzo graficzna, ale musimy ją sprawdzić...

¡¾Í¼¡¿15¿îrav4·çÉÐÁ½Çý¼Ó×°¶¨ËÙѲº½+ÈÕÐеƼ°¿ª¹Ø_Ò»Æû·áÌïRAV4ÂÛ̳_Æû³µÖ®¼ÒÂÛ̳

#12 ·
Szukam schematu elektrycznego pokazującego światła deski rozdzielczej / obwód ściemniacza dla mojego modelu Limited z 2015 roku. Czas na ponowne zaprojektowanie świateł deski rozdzielczej, aby były włączone przez cały czas.

Whipaway???????

#16 ·
Bardzo chciałbym rzucić okiem na schemat okablowania licznika kilometrów i prędkościomierza dla mojego RAV4 LE z 2015 roku. Spodziewam się, że na wale wyjściowym będzie jakiś czujnik Halla lub optyczny, który zasila zarówno licznik kilometrów, jak i prędkościomierz.

Chciałbym dowiedzieć się, czy impulsy z czujnika trafiają do ECU i przez magistralę CAN do prędkościomierza, czy też czujnik zasila licznik kilometrów i prędkościomierz bezpośrednio.

Mam zamiar przeprowadzić więcej testów, ale wygląda na to, że mój nowy prędkościomierz zawyża odczyt o około 6,5%, a serwisant Toyoty twierdzi, że mieści się to w ich strefie „nie obchodzi nas”. Podczas testu na autostradzie na dystansie dziewięciu mil mój licznik kilometrów zawyżał odczyt o około 3%.

Byłoby wspaniale, gdyby dealer skalibrował prędkościomierz, ale być może będę musiał naprawić go sam. Moja wstępna poprawka polega na umieszczeniu małego 8-pinowego mikrokontrolera pomiędzy czujnikiem a prędkościomierzem, uzyskaniu mikrosekund pomiędzy impulsami wejściowymi, dodaniu 6,5% i wysłaniu nowych impulsów do prędkościomierza. Oczywiście zależy to od tego, jak to działa, więc najpierw muszę zebrać informacje.

Wszelkie informacje mile widziane! Dzięki.

#18 ·
Cześć Kotrad, czy możesz podzielić się ze mną szczegółami, jak udało Ci się pomyślnie zainstalować CC? Byłbym również wdzięczny, gdyby było zdjęcie, na którym widać, gdzie podłączyć przewody do ECM lub cokolwiek, co pomogłoby mi uruchomić moje.

Podłączyłem już mój CC, ale nie ma zasilania. Mój to Rav4 2013.

Dzięki

#22 ·
Działa idealnie! Dzięki dla whipaway za. schematy

Dodałem dwa kable.
  • Jeden (dodatni) między pinem 40 ECM (niebieski kabel już był, ale nie wiem gdzie się kończy) a pinem spirali nr 1 kierownicy.
  • Drugi (ujemny) od pinu spirali nr 2 kierownicy do masy.

Światła na desce rozdzielczej również działają.
[/COTIZAR]
Cześć, próbuję zainstalować tempomat i nie mogłem podziękować za pomoc