Toyota RAV4 Forums banner

Elektroniczny hamulec awaryjny

1 reading
19K views 24 replies 11 participants last post by  duanesalmon7  
#1 ·
Cześć

Przeglądałem moją instrukcję i sugeruje się, żeby nie używać elektronicznego hamulca awaryjnego podczas parkowania samochodu. Ponieważ hamulec elektroniczny włącza się i wyłącza automatycznie, niezależnie od tego, czy jestem w trybie Park, czy nie, zastanawiałem się, czy istnieje ustawienie, które wyłącza "Automatyczne" działanie hamulca.

To moja pierwsza zima z tym samochodem.

Mógłby ktoś pomóc?

Dziękuję

Greg

#3 ·
To dziwne - zwykle zaleca się UŻYWANIE hamulca postojowego, stąd automatyzacja. Czy sugerują powód, dla którego NIE należy go używać?
To dotyczy zimy. Toyota sugeruje, aby nie zaciągać hamulca awaryjnego, ponieważ może on zamarznąć.

Jak długo miałeś samochód zaparkowany jednorazowo i jak zimno było? Tylko żeby się zorientować.

#4 ·
OK - Widzę to teraz...

• Nie używaj hamulca postojowego, gdy istnieje możliwość jego zamarznięcia. Kiedy śnieg lub woda gromadzą się wokół mechanizmu hamulca postojowego, może on zamarznąć i trudno go będzie zwolnić.
Uwielbiam technologię... Stara dźwignia, którą mam, była lepsza.

Jeśli istnieje ryzyko zamarznięcia, przypuszczam, że byłoby to w nocy. Więc jeśli twoje miejsce parkingowe jest równe, nie używaj EPB, aby być bezpiecznym. Możesz zmienić ustawienie automatyczne, wykonując proces wskazany w instrukcji, więc ustawia się tylko po naciśnięciu przycisku.

#5 ·
OK - Widzę to teraz...

Trzeba kochać technologię... Stara dźwignia, którą mam, była lepsza.

Jeśli istnieje ryzyko zamarznięcia, zgaduję, że byłoby to w nocy. Więc jeśli miejsce parkingowe w domu jest poziome, nie używaj EPB, aby być bezpiecznym. Możesz zmienić ustawienie automatyczne za pomocą procesu wskazanego w instrukcji, więc ustawia się tylko po naciśnięciu przycisku.
OK, dzięki. Jak długo zostawiłeś włączony hamulec? Zastanawiam się tylko, czy jestem w pracy i chcę go włączyć.

#8 ·
Witaj

Przeglądałem moją instrukcję i sugeruje się, żebym nie używał elektronicznego hamulca awaryjnego podczas parkowania samochodu. Ponieważ hamulec elektroniczny włącza się i wyłącza automatycznie, niezależnie od tego, czy jestem na biegu P, czy nie, zastanawiałem się, czy istnieje ustawienie, które wyłącza „Automatyczne” działanie hamulca.

To moja pierwsza zima z tym samochodem.

Czy ktoś może mi w tym pomóc?

Dziękuję

Greg
Ludzie od lat nazywają hamulec postojowy hamulcem awaryjnym i jest to błędne przekonanie. Jest to hamulec postojowy i moim zdaniem powinien być używany zawsze, gdy parkujesz samochód. Zdejmuje to wszelki nacisk z mechanizmu parkowania wewnątrz skrzyni biegów. Zwłaszcza podczas parkowania na pochyłości. Tak więc, jeśli nie ma problemu z zamarzaniem mechanizmu hamulca postojowego, nie widzę powodu, dla którego mieliby stwierdzić, że nie należy używać hamulca postojowego podczas parkowania samochodu. W większości przypadków hamulec postojowy niewiele pomoże w zatrzymaniu samochodu w nagłych wypadkach i, o ile się nie mylę, EPB nie aktywuje się podczas jazdy.

• Like
Reactions: NameofUser
#10 ·
Ludzie od lat nazywają hamulec postojowy hamulcem awaryjnym i jest to błędne przekonanie.
. W większości przypadków hamulec postojowy niewiele pomoże w zatrzymaniu samochodu w nagłym wypadku i, o ile się nie mylę, EPB nie aktywuje się podczas jazdy.
Morosov Automotive przetestował to, a elektryczny hamulec postojowy ZATRZYMA 5. generację RAV4 w nagłym wypadku - przynajmniej w hybrydzie (która, jak myślę, ale nie jestem pewien, używa tego samego hamulca postojowego co modele benzynowe). Zrobił dwa zatrzymania z prędkości 60 MPH i jedno z 75 MPH, używając tylko hamulca postojowego w około 6 do 7 sekund.

#12 ·
Odpowiadając na pytanie autora: Aby "wyłączyć" automatyczny hamulec postojowy, włącz samochód i naciśnij i przytrzymaj przełącznik hamulca postojowego (myślę, że przez około 5 sekund). Aby zresetować automatyczny hamulec postojowy, zrób odwrotnie - podnieś przełącznik hamulca postojowego na około 5 sekund. Przez "automatyczny hamulec postojowy" rozumiem logikę, która "włącza" hamulec postojowy po przełączeniu samochodu na "Park". Edycja: To z pamięci i nie mam tu instrukcji. Uważam, że te instrukcje są poprawne, ale jeśli nie, podejrzewam, że ktoś mnie poprawi.

#15 ·
Nasze RAV4 LE z 2020 roku i Corolla SE z 2020 roku nie mają problemu z zamarzniętym EPB podczas 2 sezonów zimowych. A my mieszkamy w "pasie śnieżnym".
Interesujące. Jeśli klocki kiedykolwiek przymarzną do tarcz, trzeba będzie wziąć suszarkę do włosów, przenośny grzejnik lub tym podobne urządzenie do każdej tylnej piasty, aby je rozmrozić. Bardzo niewygodne, jeśli jesteś z dala od domu. Ja osobiście nie zaryzykowałbym, że się to stanie.

#17 ·
@Tazio Nuvolari, mój podjazd ma nachylenie, więc nie lubię obciążać sworznia automatycznej skrzyni biegów. Zawsze używałem hamulca postojowego we wszystkich moich samochodach. Nigdy nie miałem problemu.
Rozumiem Twoje obawy dotyczące zapadki postojowej automatycznej skrzyni biegów i są one całkiem zasadne. Hamulce nie zamarzają często, nawet w zimnych, mokrych warunkach, co jest szczęśliwe. Zdarzyło mi się to tylko dwa razy w ciągu ostatnich 30 lat: raz w 1984 Bronco II i raz w 2003 Jeep Liberty. Te dwa razy wystarczyły mi. Oba przypadki były ogromnym bólem dupy i zrujnowały dwa całe dni. Gdyby hamulce zamarzły w sytuacji awaryjnej, gdybyś był daleko od źródła ciepła, nie chciałbym myśleć, co by się stało. Możesz rozważyć ZABLOKOWANIE opon na stromym podjeździe, użycie trybu Park w automatycznej skrzyni biegów, a następnie zwolnienie EPB w środku zimy.

#20 ·
NameofUser, Wszystkie dobre punkty w twoim poście, ale nie widzę niczego, co można by zrobić, poza budowaniem strachu. Oto co z tego wyniosę:

1. Nie oczekuj, że hamulec postojowy spowolni cię bardzo szybko (ponad 6 sekund od 40 MPH do zatrzymania), więc wybierz najbezpieczniejszą ścieżkę zderzenia, jeśli hamulce zawiodą.
2. Trenuj używanie hamulca postojowego. Dobrą praktyką jest ręczne włączanie go przed przełączeniem na Park i jeśli hamulce zawiodą, zmniejszy to twoją prędkość przed wypadkiem, co może uratować życie. Poprzednie samochody z ręcznym hamulcem postojowym "typu ciągnącego", takie jak R4.4, są dobrym treningiem - wystarczy przełożyć pełne pociągnięcie ręką na pociągnięcie palcem.
3. Miej plan na niekontrolowane przyspieszenie (tj. zmiana na Neutralny).
Coś pominąłem? - o tak - "jesteś w dupie" - upewnij się, że masz testament i sprawy w porządku.

#21 ·
To dobre podsumowanie i dobra praktyka angażowania hamulca postojowego w celu spowolnienia pojazdu. Prawdopodobnie tylko raz przy niskiej prędkości. Powtarzane rzeczywiste załączenia mogą prowadzić do problemów lub awarii mechanizmu hamulca postojowego. Możesz ćwiczyć włączanie hamulca POSTOJOWEGO, ale go nie włączać i nadal być mentalnie przygotowanym na tak straszną sytuację, jeśli kiedykolwiek nastąpi.

Pusta droga/ścieżka przed tobą, hamulec POSTOJOWY sprowadzi cię POWOLI do ZATRZYMANIA.

WSZYSTKIE inne przypadki, hamulec POSTOJOWY tylko spowolni cię przed uderzeniem. Niestety, to druga najlepsza opcja. Uderzenie ze zmniejszoną prędkością jest lepsze niż uderzenie z pełną prędkością.

Jasne, spróbuj manewrować na pusty pas, jeśli jest dostępny.

Ogólnie rzecz biorąc, jesteś w czarnej d... jeśli musisz włączyć hamulec POSTOJOWY, aby spróbować zatrzymać pojazd z prędkością.

"Tu kapitan: Przygotuj się na uderzenie." (Sully, film z 2016 roku).

#22 ·
Punkt 2 nie był sugestią, aby używać hamulca postojowego do spowalniania pojazdu (nie polecałbym tego). Chodziło raczej o wyrobienie dobrych nawyków. Zawsze dobrym pomysłem jest zaciągnięcie hamulca postojowego PRZED przełączeniem na Park. W ten sposób samochód jest utrzymywany w pozycji przez hamulec postojowy, zamiast wywierać nacisk na zaczep, który zostaje włączony podczas przesuwania dźwigni zmiany biegów do pozycji Park. Kiedy pozwalasz zautomatyzowanemu "przełączaniu na Park" na ustawienie hamulca na wzniesieniu, wywierasz nacisk na zaczep.

#24 ·
Logika ich ciągłego używania jest taka, że działają, gdy są potrzebne. Dotyczyło to zwłaszcza starych hamulców awaryjnych z linkami i dlatego większość samochodów z linkami przestaje działać, i dlatego jeśli masz przegląd techniczny, jest to jedna z rzeczy, które sprawdzają.