Toyota RAV4 Forums banner
1 - 6 of 6 Posts

rav2005

· Registered
5 Posts
Discussion starter · #1 ·
Aby usunąć kod 0442, sprawdziłem dymem i znalazłem punkt wycieku z szyjki wlewu paliwa.
Znalazłem 3 śruby mocujące rury w nadkolu, ale zastanawiam się, jak usunąć część szyjki z czarnej plastikowej części na karoserii przy otworze wlewu paliwa.
Czy ktoś może mi pomóc w procedurze usuwania szyjki wlewu paliwa z karoserii?

Dzięki z góry!

Nigdy tego nie robiłem w RAV4, ale wydaje mi się, że plastikowy element na wewnętrznym zdjęciu może być pierścieniem zabezpieczającym, który odkręca się od zewnętrznego czarnego mocowania. Z "żebrami" na nim może być nawet możliwe zrobienie tego ręcznie. Ktoś może być w stanie zamieścić schemat rozłożeniowy, który to pokazuje. W każdym razie musi wyjść od spodu, ponieważ w żaden sposób nie zmieści się przez otwór.

Albo się odkręca, albo czarny kołnierz to po prostu duża gumowa przelotka. Cały zespół wygląda tak samo jak wersja z lat 2006-2012.

Discussion starter · #6 ·
To była jedna gumowa przelotka. Wymieniłem szyjkę wlewu na zupełnie nową. Zauważyłem, że w starej jest dziura. Również nowa jest pokryta gumą na całej powierzchni (Dzięki ulepszeniu Toyoty oryginalnych części. Teraz wiedzą, że to słaby punkt rdzy). Usunąłem również rdzę i pomalowałem wokół szyjki wlewu od wewnątrz. Mam nadzieję, że kod parowania zostanie usunięty.

1 - 6 of 6 Posts