Toyota RAV4 Forums banner

Przekaźnik otwierania obwodu pompy paliwa nie włącza się.

3K views 3 replies 2 participants last post by  Cayman  
#1 ·
Czy ktoś może mi pomóc rozwiązać ten problem elektryczny?

W moim JDM Rav4 z 1996 roku przekaźnik otwierania obwodu znajduje się w bloku przekaźników pod panelem, w którym znajduje się skrzynka bezpieczników i zatrzask otwierania maski. Wiem, że pracuję z właściwym przekaźnikiem, ponieważ gdy włączam go ręcznie, pompa paliwa działa.
Moim problemem jest to, że przekaźnik nie włącza się podczas uruchamiania silnika.

Próbowane rzeczy:
Przetestowano przekaźnik i działa.
Sprawdzono niebieski przewód z czarnym paskiem od złącza pompy paliwa do portu diagnostycznego pod kątem ciągłości. OK
Przetestowano przekaźnik pompy paliwa w komorze silnika. OK
Oba bezpieczniki 7,5 A, EFI w skrzynce bezpieczników w komorze silnika i 7,5 pod deską rozdzielczą przy przekaźniku otwierania obwodu. OK
Pompa paliwa działa, gdy jest zasilana napięciem 12 V bezpośrednio i gdy przekaźnik otwierania obwodu jest zamykany ręcznie.

Obserwacja: Obrotomierz nie porusza się podczas uruchamiania silnika. Silnik próbuje uruchomić się za każdym razem, gdy próbuję, jakby na oparach, ponieważ pompa nie wysyła paliwa.

#2 · (Edited)
Cayman, przestudiowałem to, co zamieściłeś. Używam dwóch załączonych schematów okablowania, aby to rozważyć. Opierając się na dotychczasowym doświadczeniu, moim pierwszym podejrzeniem jest to, że komputer silnika nie uziemia strony cewki przekaźnika otwierającego obwód. W przeszłości jedną z przyczyn tego był nieprawidłowy sygnał czujnika położenia wałka rozrządu i/lub sygnał czujnika położenia wału korbowego. Krótko mówiąc, generują one sygnał NE pokazany na załączonym schemacie obwodu sterowania pompą paliwa. Gdy sygnał NE jest prawidłowy, tranzystor pokazany na rysunku „Obwód sterowania pompą paliwa” uziemia stronę cewki przekaźnika C.O.

Czy Twój Rav4 wyrzuca jakieś kody?

Nie pamiętam szczegółów Twojego Rav4. Jeśli zamieścisz numer VIN, mogę sprawdzić kilka rzeczy w odniesieniu do tych dwóch czujników.

Edycja: Z poprzednich postów, to jest Japonia SXA10G-AZPGK, zbudowany około 1995 roku? Nie sądzę, żeby ten Rav miał czujnik położenia wału korbowego. Jednak w obudowie rozdzielacza wbudowany jest czujnik położenia wałka rozrządu (znany również jako „cewka odbiorcza” lub „generator sygnału”). Myślę, że numer części rozdzielacza to 19100-74081. Wyszukiwanie w Google po tym ostatnim numerze części pokazuje zdjęcia, które pokazują złącze czujnika. Cayman, upewnij się, że ten czujnik jest prawidłowo podłączony. Rozważ zdjęcie pokrywy rozdzielacza i sprawdzenie czujnika. Przy wyłączonym silniku sprawdź rezystancję na dwóch zaciskach czujnika. Rezystancje przy zimnym i gorącym silniku powinny wynosić około:
Zimny 135 − 220 omów
Gorący 175 − 255 omów
Zdjęcia pokazujące złącze czujnika na rozdzielaczu:

Attachments

#4 ·
Cayman, przestudiowałem to, co zamieściłeś. Używam dwóch załączonych schematów okablowania, aby to rozważyć. Opierając się na dotychczasowym doświadczeniu, moim pierwszym podejrzeniem jest to, że komputer silnika nie uziemia strony cewki przekaźnika otwierającego obwód. W przeszłości jedną z przyczyn tego był nieprawidłowy sygnał czujnika położenia wałka rozrządu i/lub sygnał czujnika położenia wału korbowego. Krótko mówiąc, generują one sygnał NE pokazany na załączonym schemacie obwodu sterowania pompą paliwa. Gdy sygnał NE jest prawidłowy, tranzystor pokazany na schemacie "Fuel Pump Control Circuit" uziemia stronę cewki przekaźnika C.O.

Czy Twój Rav4 wyrzuca jakieś kody?

Nie pamiętam szczegółów Twojego Rav4. Jeśli zamieścisz numer VIN, mogę sprawdzić kilka rzeczy w odniesieniu do tych dwóch czujników.

Edycja: Z poprzednich postów, to jest Japan SXA10G-AZPGK, zbudowany około 1995 roku? Nie sądzę, żeby ten Rav miał czujnik położenia wału korbowego. Jednak w obudowie rozdzielacza wbudowany jest czujnik położenia wałka rozrządu (znany również jako "cewka odbiorcza" lub "generator sygnału"). Myślę, że numer części rozdzielacza to 19100-74081. Wyszukiwanie w Google po ostatnim numerze części daje zdjęcia, które pokazują złącze czujnika. Cayman, upewnij się, że ten czujnik jest prawidłowo podłączony. Zdejmij pokrywę rozdzielacza i sprawdź czujnik. Przy wyłączonym silniku sprawdź rezystancję na dwóch zaciskach czujnika. Rezystancje przy zimnym i gorącym silniku powinny wynosić około:
Zimny 135 − 220 omów
Gorący 175 − 255 omów
Zdjęcia pokazujące złącze czujnika na rozdzielaczu