Toyota RAV4 Forums banner

Pompa paliwa działa, ale brak zasilania, bezpiecznik efi jest ok

37K views 10 replies 6 participants last post by  Roundabout  
#1 ·
Cześć, nasz Rav4 z 1998 roku ma 275 000 mil i pewnego dnia się zepsuł. Ciekawe, dlaczego lol? W każdym razie silnik kręci i kręci, ale nie odpala.

Mój tata i ja odkryliśmy, że pompa paliwa działa i ma opór, ale nie ma do niej zasilania. Znaleźliśmy bezpiecznik efi - elektroniczny wtrysk paliwa - pod maską i jest dobry.

Zgodnie z tym wpisem online, istnieje również przekaźnik otwierający obwód, który kontroluje pompę paliwa: http://www.justanswer.com/questions/1z80u-i-have-a-1998-toyota-rav4-periodically-it-will-not-crank

Ten bezpiecznik jest również dobry, jeśli rzeczywiście jest właściwy.

W każdym razie, zastanawiam się tylko, czy ktoś wie, czy istnieje inny przekaźnik lub mechanizm, który kontroluje układ paliwowy, który możemy pomijać. Spodziewałem się znaleźć instrukcję naprawy .pdf dla tego pojazdu, ale jak dotąd nie znalazłem do niej dostępu. Mamy niewiele odniesień do jakichkolwiek informacji technicznych, więc pomyślałem, że ktoś może odnieść się do swojej instrukcji lub swojego geniuszu. Dzięki :)

#2 ·
W obwodzie pompy paliwa znajduje się jeden bezpiecznik i dwa przekaźniki.

Bezpiecznik to EFI (myślę, że już to sprawdziłeś).

Pierwszy przekaźnik to przekaźnik EFI, znajduje się pod dolnym panelem wykończeniowym po stronie kierowcy, obok kolan.

Przekaźnik otwierania obwodu znajduje się za panelem wykończeniowym przy lewej stopie/nodze po stronie kierowcy. Dobre zdjęcie panelu w linku poniżej. (Sądzę, że przekaźniki tylnych świateł i otwierania obwodu można zamienić miejscami, aby przeprowadzić szybki test, sprawdziłbym jeszcze raz numery części na przekaźnikach przed zamianą, aby upewnić się, że żaden dym się nie wydostanie)

#3 ·
Dzięki - Mam jednak problem ze znalezieniem przekaźnika efi. Znalazłem przekaźnik otwierający obwód i zamieniłem go ze światłem tylnym, ale bez skutku. Czy jest jakiś sposób, w jaki mógłbyś bardziej opisać, gdzie znajduje się przekaźnik efi? Zdjąłem panel bezpośrednio pod kolumną kierownicy i stalowy panel pod nim, ale nie widziałem żadnych przekaźników. Dziękuję

#4 ·
Znalazłem przekaźnik, który musi być przekaźnikiem efi. Był ukryty bezpośrednio za przekaźnikami panelu kopnięcia. Działa dobrze, tzn. jego obwód zamyka się po włączeniu zasilania z akumulatora.

Dwa przewody zasilające pompę paliwa nadal nie wykazują żadnego zasilania. Sprawdziliśmy również, czy rozrząd jest zły, ale cylinder nr 1 znajduje się w górnej pozycji, gdy silnik znajduje się w górnym martwym punkcie, więc przypuszczamy, że to prawdopodobnie nie pasek rozrządu. W każdym razie, za kilka dni otrzymamy więcej pomocy technicznej od kolegi. Mój tata uważa, że to jakiś inny czujnik jest uszkodzony. Zobaczymy. Dzięki.

#5 ·
Myślę, że patrzyłeś na niewłaściwy przekaźnik.

Przekaźnik EFI znajduje się z tyłu panelu skrzynki bezpieczników przy kolanie, pod dolnym panelem wykończeniowym. Przekaźnik EFI znajduje się nad przekaźnikiem integracyjnym (przekaźnik 23-pinowy) najbliżej końca, powinieneś móc przełączyć przekaźnik zasilania (do elektrycznych szyb), aby sprawdzić, czy to przekaźnik, jest to najbardziej oddalony przekaźnik od przekaźnika EFI.

Kiedy patrzysz na tylną stronę panelu bezpieczników, jest 5 przekaźników, to wygląda tak (nie wiem, czy jest to oznaczone):
Przekaźnik zasilania, przekaźnik IG1, przekaźnik ACC, przekaźnik EFI.
Pod przekaźnikiem EFI znajduje się przekaźnik integracyjny (23-pinowy).

#10 ·
Kiedy po raz pierwszy przekręcisz kluczyk w pozycję „włączony”, pompa paliwa nie powinna mieć zasilania. To sposób Toyoty, przekręcenie kluczyka nie włącza pompy paliwa. Ma to sens, jeśli się nad tym zastanowić, samo przekręcenie kluczyka do pozycji „włączony” nie oznacza, że chcesz uruchomić silnik, możesz po prostu chcieć wyregulować szyby lub coś w tym stylu. Rav4 czeka, aż przekręcisz kluczyk w pozycję „start”, zanim włączy pompę paliwa.

• Like
Reactions: Elle_Rav4
#11 ·
Rav4 ma również słaby system uziemienia, często nazywany przewodem uziemiającym, ale Toyota znalazła sposób, aby wykonać go w kilku sekcjach i trzeba wyczyścić i dokręcić każdy koniec każdej sekcji.

• Like
Reactions: Elle_Rav4