Toyota RAV4 Forums banner
1 - 18 of 18 Posts

robertozombie

· Registered
39 Posts
Discussion starter · #1 · (Edited)
Witajcie, drodzy użytkownicy RAV,

Mam problemy z programowaniem nowego kluczyka smart key dla mojego RAV4 Hybrid Executive z 2017 roku.

Uruchamiam Techstream na laptopie z systemem Windows 10 64bit.
Kupiłem adapter VXDIAG VCX NANO WIFI (VXDiag VCX NANO dla TOYOTA TIS Techstream V15.00.026 WIFI Version) i wypróbowałem kilka wersji Techstream (głównie 13s 14s i 15s), ale kiedy klikam dalej w narzędziach "Key Code Registration (Classic)" i "Key Code Registration", otrzymuję błąd informujący o utracie komunikacji z niektórymi ECU (patrz załączone zdjęcia).

Błąd Key Code Registration (Classic):
151050

Błąd Key Code Registration:
151051

Sprawdziłem już możliwe przyczyny (wyłączyłem telefon komórkowy, naładowałem akumulator pomocniczy (12V), samochód ma tylko 2 zarejestrowane klucze (1 jest zgubiony) itp.).

Nie mogę również użyć narzędzia Key Code Erasure, to samo, jak tylko kliknę dalej, pojawia się ten sam błąd komunikacji:
151056

Kabel wydaje się działać, ponieważ mogę połączyć się ze wszystkimi dostępnymi ECU, które ma RAV4 (tutaj w Niemczech są sprzedawane bez alarmu, czyli "Zabezpieczenie przed kradzieżą").
Oto ECU po wykonaniu Health Check, rzekomo wszystkie białe ECU bez gwiazdki są dostępne w moim RAV4, te z gwiazdką na początku nazwy są niedostępne, na przykład mój RAV4 nie ma szyberdachu:
151053

Narzędzie do sprawdzania kabla zwraca w większości udany test:
151054

Co ciekawe, linia L powinna być na PIN# 15, ale tak nie jest w moim RAV4, sprawdziłem jego port DLC3 i PIN# 15 jest pusty:
151055

Mogłem dostosować niektóre funkcje, na przykład zmieniłem kierunkowskaz zmiany pasa z 3 mignięć na 4 mignięcia. Mogę również odczytywać identyfikatory czujników TPMS i ich zgłoszone wartości: Temperaturę i Ciśnienie.

Mogę również programować nowe identyfikatory TPMS.

Zainstalowałem Techstream jako użytkownik Standalone, Autoryzowany serwis (nie wiem, czy to robi różnicę).

Co myślisz o problemie z moją konfiguracją? Wszelkie przemyślenia są mile widziane.

Roberto

Witajcie, drodzy użytkownicy RAV,

Mam problemy z zaprogramowaniem nowego inteligentnego kluczyka do mojego modelu RAV4 Hybrid Executive z 2017 roku.

Uruchamiam Techstream na laptopie z systemem Windows 10 64-bit.
Mam adapter VXDIAG VCX NANO WIFI (VXDiag VCX NANO dla TOYOTA TIS Techstream V15.00.026 WIFI Version) i wypróbowałem kilka wersji Techstream (głównie 13s, 14s i 15s), ale kiedy klikam dalej w którejkolwiek z narzędzi "Key Code Registration (Classic)" i "Key Code Registration", otrzymuję błąd informujący o utracie komunikacji z niektórymi ECU (patrz załączone zdjęcia).

Błąd rejestracji kodu klucza (Classic):
View attachment 151050

Błąd rejestracji kodu klucza:
View attachment 151051

Sprawdziłem już możliwe przyczyny (wyłączyłem telefon komórkowy, naładowałem akumulator pomocniczy (12V), samochód ma tylko 2 zarejestrowane klucze (1 jest zgubiony) itp.

Nie mogę również użyć narzędzia Key Code Erasure, to samo, jak tylko kliknę dalej, pojawia się ten sam błąd komunikacji:
View attachment 151056

Kabel wydaje się działać, ponieważ mogę połączyć się ze wszystkimi dostępnymi ECU w RAV4 (tutaj w Niemczech są sprzedawane bez alarmu, zwanego również "Zabezpieczeniem przed kradzieżą").
Są to ECU po wykonaniu Health Check, rzekomo wszystkie białe ECU bez gwiazdki są dostępne w moim RAV4, te z gwiazdką na początku nazwy są niedostępne, na przykład mój RAV4 nie ma szyberdachu:
View attachment 151053

A narzędzie do sprawdzania kabla zwraca w większości udany test:
View attachment 151054
Co ciekawe, linia L powinna znajdować się na PIN# 15, ale tak nie jest w moim RAV4, sprawdziłem jego port DLC3 i PIN# 15 jest pusty:
View attachment 151055

Udało mi się dostosować niektóre funkcje, na przykład zmieniłem kierunkowskaz zmiany pasa ruchu z 3 mignięć na 4 mignięcia. Mogę również odczytywać identyfikatory czujników TPMS i ich zgłaszane wartości: Temperaturę i Ciśnienie.

Mogę również programować nowe identyfikatory TPMS.

Zainstalowałem Techstream jako użytkownik Standalone, Autoryzowany warsztat (nie wiem, czy to robi różnicę).

Co myślisz o problemie z moją konfiguracją? Wszelkie przemyślenia są mile widziane.

Roberto
Pierwszy problem: TS nie działa w 64-bitowym systemie operacyjnym. Musisz uruchomić go w 32-bitowym systemie operacyjnym. Uruchamiam go na W10 32 bit.
Wierz mi, próbowałem WSZYSTKIEGO, aby działał w 64 bitach. Każdy, kto tak mówi, kłamie. Nikt nie poda szczegółów dotyczących swoich sterowników. TS działa. Jednak nie połączy się z VCI/VCX w 64-bitowym systemie operacyjnym. Jest to interfejs TS ze sterownikiem. Sterownik (FTDI 2.12.28) jest w porządku, ponieważ łączy się z komputerem. Dotyczy to wszystkich wersji TS od 7.xxx do wersji 15.00.26. Mam MVCI i VCX Nano. Żadne nie działają w 64 bitach. Oba działają w 32 bitach.
Po uruchomieniu na 32 bitach jest to dość proste.
Właśnie to zrobiłem z moim Camry z 2019 roku. Jedna rzecz: musiałem usunąć klucz. Kiedy to zrobisz, WSZYSTKIE klucze z wyjątkiem tego, którego używasz do usunięcia, zostaną usunięte. Dlaczego? Nie wiem. Wydaje się, że usuwa tylko jeden. Może to ja. Potem musiałem dodać drugi z powrotem. Kupiłem samochód tylko z jednym pilotem. Dealer w końcu wymyślił kolejny. Kiedy zapytałem, dlaczego nie usunęli brakującego, powiedzieli, że po prostu tego nie robią. Jakby to było naprawdę trudne, NIE.

Discussion starter · #3 ·
Cześć ruggb,

dzięki za odpowiedź, czy używasz również narzędzia VCX nano?

Gdzieś czytałem, że wymaganie 32-bitowe dotyczy sterowników sklonowanych kabli, a nie Techstream.

Udało mi się dostosować niektóre funkcje, a nawet zapisać identyfikatory TPMS, więc myślę, że działa, tylko programowanie kluczy sprawia mi problemy.

Wysłane z mojego SM-G970F za pomocą Tapatalk

Z 64 bitami mój nigdy nie połączy się z ECU. Jeśli masz połączenie z ECU, chcę dokładnie wiedzieć, które sterowniki i wersje TS masz zainstalowane oraz jakiego procesu użyłeś do zainstalowania ich wszystkich.
TS =
MVCI =
FDTI =
VCX Nano =
Rozłączenie z ECU widziałem u siebie i wydaje się to problemem Windows. Jednak kiedy się to zdarzyło, ponowne załadowanie rzeczy wydawało się to naprawiać. Jeszcze tego nie śledziłem.

Pierwszy problem: TS nie działa na 64-bitowym systemie operacyjnym. Musisz uruchomić go na 32-bitowym systemie operacyjnym. Mam go uruchomionego na W10 32 bit.
Uwierz mi, próbowałem WSZYSTKIEGO, aby to działało w 64 bitach. Każdy, kto tak mówi, to BS. Nikt nie poda szczegółów dotyczących swoich sterowników.
Przepraszam ruggb, ale z takim podejściem zostaniesz wyrzucony z wyspy.

Nie, to nie było proste i nie mogłem nawet zagwarantować, że uda mi się to powtórzyć. Musiałem uzyskać trochę pomocy od sprzedawcy pakietu, ale udało mi się uruchomić go z Win10-64 na starszym laptopie HP Dual Core. Wyczyściłem dysk twardy i umieściłem na systemie nowy obraz, wyłączyłem Windows Defender i to było pierwsze, co zostało zainstalowane. Kupiłem od sprzedawcy SZ-Tonda na Amazon. Oprogramowanie V14.30.023 Techstream z rzekomym kablem Mini VCI V2.0.4 (haczyk: załadował sterowniki V1.4.6, więc podejrzewam, że twierdzenie o kablu było 'nadmuchane'). Ale zadziałało....

Jego reklama różniła się od większości. Brak 'uniwersalnych złamanych kluczy'. Załadowałeś oprogramowanie, zainicjowałeś je i otrzymałeś kod zwrotny, wysłałeś go do niego, a on wysłał niestandardowy klucz do instalacji. To może oznaczać, że nigdy więcej się nie załaduje.... ale pierwszą rzeczą, jaką zrobiłem, było wykonanie pełnej kopii zapasowej dysku twardego po uruchomieniu, więc mam punkt przywracania.

I z powodzeniem utworzyłem Smart Key dla mojego 2015 Toyota Sienna Limited Premium. Jestem moderatorem na SiennaChat (kolejna własność AutoGuide / Verticalscope), więc proszę uważać przed nazwanie tego twierdzenia BS!

Nie próbowałem łączyć się z RAV4 moich dzieci, ale nie spodziewam się, że zareaguje inaczej niż Sienna (ale kto wie....).

Bez złych intencji. Jestem po prostu wkurzony. Zrobiłem wszystko, co pan/pani wspomniał/a. Z WYJĄTKIEM tego, że nie mam MVCI 2.0.4. Najnowszy, jaki znalazłem, to 2.0.1. Chyba będę musiał tego poszukać. Zakładam, że sterownik FTDI, którego pan/pani używa, to 2.12.28, prawda? Wcześniej używałem 14.30.023. Wszystkie najnowsze wersje TS, których używałem, zostały aktywowane kodem. Dzięki za info.

Discussion starter · #10 ·
Czy ktoś wie, co to jest przycisk klucza ECU i zabezpieczenia ECU? (zaznaczone na czerwono) Jak włączyć przyciski?

Czytałem, że istnieją trzy różne rodzaje subskrypcji Techstream: standardowa, profesjonalna diagnostyka i security professional.
"
Dostępne są trzy rodzaje subskrypcji, dzięki czemu możesz wybrać poziom wsparcia, którego potrzebujesz
* Przed zakupem subskrypcji Security Professional musisz być aktualnym członkiem NASTF Vehicle Security Professional Registry.
"
załączony obrazek.
151138

Jak to działa? Czy istnieją 3 różne pliki instalacyjne dla Techstream, czy jest to powiązane z kontem?
Aby zarejestrować inteligentny klucz, potrzebuję security professional? :/
Czy ktoś może mi z tym pomóc?

Dzięki

Attachments

Czy ktoś wie, co to jest przycisk ECU Key i funkcja ECU Security? (zaznaczone na czerwono) Jak włączyć przyciski?

Czytałem, że istnieją trzy różne rodzaje subskrypcji Techstream: standardowa, profesjonalna diagnostyka i profesjonalista ds. bezpieczeństwa.
"
Dostępne są trzy rodzaje subskrypcji, dzięki czemu możesz wybrać poziom potrzebnego wsparcia
* Przed zakupem subskrypcji Security Professional musisz być aktualnym członkiem rejestru NASTF Vehicle Security Professional.
"
załączony obrazek.
View attachment 151138
Jak to działa? Czy istnieją 3 różne pliki instalacyjne dla Techstream, czy jest to powiązane z kontem?
Aby zarejestrować inteligentny klucz, potrzebuję specjalisty ds. bezpieczeństwa? :/
Czy ktoś może mi z tym pomóc?

Dzięki
Nigdy nie używałem kabla bezprzewodowego, który masz

To jest ten, którego większość osób na tej stronie używa zainstalowanego na swoim laptopie.

Czy Twoim głównym celem jest po prostu zrobienie dodatkowego klucza?

Discussion starter · #14 ·
Czy ktoś mógłby zrobić zdjęcie swojego portu DLC (zwanego również portem OBD-II), żebym mógł porównać układ PIN-ów?
Uważam za zabawne, że na PIN-ie 15 ("Linia L", która ma związek z programowaniem) nie ma żadnego zacisku.

Discussion starter · #16 ·
Według sprzedawcy potrzebuję oryginalnego konta online, czy tak jest? Wątpię, czy wszyscy ludzie używający klonów kabli minivci mają oryginalne konto online... btw, najwyraźniej kiedy chcesz odpowiedzi od sprzedawcy, musisz być niegrzeczny hehehe Dałem im cały tydzień na odpowiedź na moje pytanie, więc musiałem poprosić "George'a" o pomoc.
Image
Wysyłane z mojego SM-G970F za pomocą Tapatalk

Toyota zmieniła zasady dodawania kluczy dla niektórych modeli. Teraz potrzebujesz hasła, aby dodać drugi klucz. Musisz kupić subskrypcję Security Profession i obliczyć hasło z oficjalnej strony Toyoty.
Jeśli nie chcesz płacić za licencję na oprogramowanie, spójrz na rozwiązanie OBD - Lonsdor K518.

TechStream, jeśli jest poprawnie zainstalowany, powinien działać przy rejestracji dodatkowych kluczy dla 4. generacji.

W przypadku "Utracono komunikację z ECU", możesz spróbować:
0. IG pozostaje włączone
1. Odłącz kabel J2534
2. Użyj przewodu połączeniowego, aby połączyć Pin 4 (CG) i Pin 13 (TC) ODB II na 30 sekund lub dłużej
3. Usuń przewód połączeniowy i podłącz J2534, aby użyć TechStream do tego procesu.

1 - 18 of 18 Posts