Toyota RAV4 Forums banner

Jak wyłączyć ten przerażający rodzaj aktywacji głosowej?

5.4K views 11 replies 8 participants last post by  PRR  
#1 ·
Cześć, kupiłem Rav4 Prime 2024 zeszłego lata. Ogólnie bardzo zadowolony. Ale są pewne dziwne zachowania systemu informacyjno-rozrywkowego.

Na przykład, jeśli rozmawiam z pasażerem na przednim siedzeniu, system czasami przerywa nam pytanie oparte na czymś, co usłyszał.

Dzisiaj mój pasażer rozmawiał o możliwości uczestniczenia w mszy w Niedzielę Wielkanocną w kościele o nazwie St. Charles, a system audio ogłosił: "Zlokalizowałem St. Charles". Albo coś w tym stylu.

Nie korzystaliśmy z żadnej nawigacji. Nie używaliśmy AirPlay, nie byliśmy podłączeni do iPhone'a, nic. To było tak, jakby samochód podsłuchiwał i próbował znaleźć polecenie głosowe, chociaż żadne nie było zamierzone.

Czy ktoś wie, jak wyłączyć tę "pomocną" (nie) funkcję słuchania? Nie mam nic przeciwko podpowiedziom audio podczas nawigacji i podczas odbierania połączenia telefonicznego za pośrednictwem funkcji głośnomówiącej. Ale to było po prostu trochę losowe. I przerażające.

Dzięki.

#5 ·
Cześć, kupiłem Rav4 Prime 2024 zeszłego lata. Ogólnie bardzo zadowolony. Ale są pewne dziwne zachowania systemu informacyjno-rozrywkowego.

Na przykład, jeśli rozmawiam z pasażerem z przodu, system czasami przerywa nam pytanie oparte na czymś, co usłyszał.

Dziś mój pasażer rozmawiał o możliwości uczestniczenia w mszy w Niedzielę Wielkanocną w kościele o nazwie St. Charles, a system audio ogłosił: „Zlokalizowałem St. Charles”. Albo coś w tym stylu.

Nie korzystaliśmy z żadnej nawigacji. Nie używaliśmy AirPlay, nie byliśmy podłączeni do iPhone'a, nic. To było tak, jakby samochód podsłuchiwał i próbował znaleźć polecenie głosowe, chociaż żadne nie było zamierzone.

Czy ktoś wie, jak wyłączyć „pomocną” (nie) funkcję słuchania? Nie mam nic przeciwko podpowiedziom audio podczas nawigacji i podczas odbierania połączenia telefonicznego za pośrednictwem funkcji głośnomówiącej. Ale to było po prostu trochę losowe. I przerażające.

Dzięki.
W zależności od tego, który przerażający głos się aktywuje, sprawdź ustawienia Siri na iPhonie, aby nasłuchiwać słów budzenia.

Asystent głosowy Toyoty również ma słowo budzenia, które można znaleźć w menu ustawień systemu informacyjno-rozrywkowego.

Ustawiam wszystkie swoje na wyłączone, więc muszę nacisnąć lub przytrzymać przycisk głosowy na kierownicy, aby aktywować, w zależności od tego, który system muszę obudzić.

#7 ·
Tak, zdarzyło nam się to kilka razy podczas jazdy i jak wspomniał WillRav4Tacos, to zależy od tego, co interpretuje jako słowo „budzenia”. Wiem, że powiedzenie „Hej Toyota” obudzi go i poczeka na polecenie. Może to być przydatne, ponieważ można faktycznie dostosować niektóre ustawienia pojazdu za pomocą poleceń głosowych, np. głośność radia, prędkość wentylatora itp. Przycisk na kierownicy również budzi Toyotę. Jeśli musimy skorzystać z jednej z aplikacji z Carplay, w tym nawigacji, po prostu budzimy ją przez „hej google”. Być może zauważyłeś również, że przycisk „szukaj” na ekranie informacyjno-rozrywkowym zmienia się również w ikonę mikrofonu, gdy pojazd się porusza, dzięki czemu możesz uniknąć dotykania ekranu i po prostu używać głosu.

#8 ·
Myślę, że musiałem nacisnąć jakiś przycisk na kierownicy. Instrukcja obsługi systemu informacyjno-rozrywkowego zasadniczo nic nie mówi o aktywacji głosowej, więc polegam na was wszystkich. Spróbuję dowiedzieć się, który to przycisk, żebym mógł spróbować tego unikać w przyszłości. Zdecydowanie nie powiedziałem "Hej, Toyota" ani Siri, ani Alexa, ani nic innego!

#10 ·
Myślę, że musiałem nacisnąć przycisk na kierownicy. Instrukcja obsługi systemu informacyjno-rozrywkowego zasadniczo nic nie mówi o aktywacji głosowej, więc polegam na was wszystkich. Spróbuję dowiedzieć się, który to przycisk, żebym mógł spróbować tego uniknąć w przyszłości. Zdecydowanie nie powiedziałem „Hej, Toyota” ani Siri ani Alexa ani nic innego!
Wyszedłem i zrobiłem kilka zdjęć, aby wam pomóc.

Przycisk zaznaczony na kierownicy to przycisk polecenia głosowego. Naciśnięcie i puszczenie spowoduje aktywację asystenta Toyoty. Naciśnięcie i przytrzymanie go podczas działania Android Auto lub CarPlay spowoduje wywołanie Asystenta Google/Siri (puszczasz, gdy usłyszysz dźwięk lub głos polecenia Google/Siri).

W menu ustawień systemu informacyjno-rozrywkowego przejdź do opcji Głos i wyszukiwanie, a tam możesz wyłączyć słowo budzenia Toyoty. Ustawienia budzenia Google/Siri znajdują się w telefonie.

Wyłączyłem zarówno słowa budzenia Toyoty, jak i Asystenta Google, więc muszę ręcznie nacisnąć przycisk lub dotknąć ekranu, aby go wywołać.