Toyota RAV4 Forums banner

Hybrydowy AWD i wymiana opon

12K views 5 replies 4 participants last post by  TOY4WD  
#1 ·
Czy to prawda, że napęd na wszystkie koła Hybrid działa w większości przypadków jako napęd na przednie koła? A jeśli chodzi o wymianę opon, czy jest większa elastyczność? Przez elastyczność rozumiem wymianę tylko jednej lub dwóch opon na raz, zamiast czterech lub nie golenie poszczególnych opon jak w świecie Subaru?

#3 ·
Czy to prawda, że napęd hybrydowy na wszystkie koła (AWD) działa w większości przypadków jako napęd na przednie koła? A jeśli chodzi o wymianę opon, czy istnieje większa elastyczność? Przez elastyczność rozumiem wymianę tylko jednej lub dwóch opon na raz, zamiast czterech lub niegolenie poszczególnych opon, jak w świecie Subaru?
Dopóki używasz tych samych rozmiarów opon, powinno być w porządku. Nie wymieniałbym jednak tylko jednej opony, powinny być wymieniane parami, z przodu lub z tyłu.

#4 ·
Dzięki za odpowiedzi, to ma sens. Po prostu nie chciałem znaleźć się w sytuacji, w której przedstawiciel serwisu mówi ci, że to napęd na wszystkie koła i że musisz założyć wszystkie cztery opony w tym samym czasie. Ponieważ nie ma wału napędowego, sensowne jest wymienianie dwóch na raz, chyba że bieżnik jest nadal nowy lub masz jedną oponę ostrzyżoną, jeśli ta usługa jest dostępna.

#5 ·
Jeśli masz włączony monitor samochodu, zobaczysz, że tylny silnik włącza się tylko od startu do około 30 km/h, a następnie tylko przednie koło. Moja tylna opona hybrydy z 2018 roku przebiła się gwoździem w bocznej ścianie po przejechaniu zaledwie 3200 km, więc musiałem kupić dokładnie taką samą oponę, aby wymienić tylko jedną.

#6 ·
Jeśli masz włączony monitor samochodu, zobaczysz, że tylny silnik włącza się tylko od startu do około 19 mil na godzinę, a następnie tylko przednie koło. Moja tylna opona hybrydowa z 2018 roku przebiła się gwoździem w ścianie bocznej po zaledwie 2000 milach, więc musiałem kupić dokładnie taką samą oponę, aby wymienić tylko jedną.
Dzięki za radę. Miałem 8000 mil i potrzebowałem tylko jednej opony, więc bieżnik opony musi mieć dość dobrą żywotność.