Toyota RAV4 Forums banner

Limited vs. XSE

45K views 25 replies 16 participants last post by  PeteCanon  
#1 ·
Moja żona i ja jesteśmy właścicielami Rav 4 Limited z 2013 roku. Chcemy wpłacić depozyt na Rav 2023. Rozważamy wersję Limited Hybrid i XSE Hybrid z pakietem technologicznym.

Największe różnice wydają się być:
- Fotele - Pełna skóra w wersji Limited w porównaniu z materiałowymi środkami w XSE. Tylko w wersji Limited dostępne są również wentylowane przednie i podgrzewane tylne fotele.

Zawieszenie - sztywniejsze zawieszenie w XSE. Czy jest to problem dla kogoś, kto używa go tylko do jazdy po mieście i jazdy zimą?

Zewnętrzne opcje kolorystyczne. Lubimy kawaleryjski niebieski (XSE), nie lubimy rubinowej czerwieni (Limited) i nie jesteśmy fanami bieli, szarości, srebra i czerni.

Jakieś komentarze na temat powyższych różnic i czy jeden jest znacznie lepszy od drugiego? Jakiekolwiek inne różnice, które powinniśmy wziąć pod uwagę? Jakieś poważne problemy w modelu 2022, na które powinniśmy uważać?

Dzięki z góry!

#3 ·
Wygląda na to, że główne różnice to:
- Siedzenia - Pełna skóra w wersji Limited w porównaniu z materiałowymi środkami w XSE. Tylko w wersji Limited dostępne są również wentylowane przednie i podgrzewane tylne siedzenia.
Fotele w wersji Limited nie są wykonane ze skóry naturalnej, lecz ze skóry syntetycznej o nazwie Softex.

#4 ·
Mam XSE. Słyszałem, że ma nieco bardziej solidną konstrukcję zawieszenia.
Moim zdaniem wszystko poniżej tego to strata. Nazwanie tego sztywnym byłoby kłamstwem.

Nie mogę powiedzieć, jak bardzo chciałbyś, żeby ten pojazd jeździł jak cadillac, ale na pewno nie chciałbym, żeby był bardziej miękki. Chociaż kilka nierówności może być nieco wstrząsających (właściwie nie, ale trzeba sprawić, żeby nie brzmiało to miękko), nadrabia to cechami prowadzenia.

Nie wiem, czy można się pomylić z siedzeniami. Chyba że jesteś fanem pełnej skóry. Jestem rozczarowany, że XSE (odpowiednik najwyższej klasy) dostał wkładkę z tkaniny, ale jest miło, że ją mam. Nie widziałem jeszcze osobiście pełnych skórzanych siedzeń, więc nie mogę się na ten temat wypowiedzieć, ale z SofTex, który mam w swoim - nie wiem, czy byłbym fanem. Pewnie powiedziałbym, że mi się podoba, gdybym zobaczył to osobiście. Siedzenia są wygodne.

Nie mam żadnej opinii na temat wersji non XSE, więc nie mogę pomóc w porównaniu, jednak XSE, które mam, jest prawie w pełni wyposażone. Nie ma wentylowanych siedzeń, ale myślę, że mi to odpowiada. Nie robiły wrażenia w moim poprzednim pojeździe.
Ciągle zapominam, że mam tę zabawną kamerę 360. :)

Możesz być na długiej, długiej liście oczekujących z ograniczonym wyborem kolorów - więc spodziewaj się tego.

Na koniec, nie jestem dobrze zorientowany w konstrukcjach Toyoty, ale w tej chwili Toyota buduje je tak, jak chce. Możesz otrzymać lub nie funkcje, których oczekujesz od Limited lub XSE.
Myślę, że obecna partia modeli XSE nie obejmuje zaawansowanego pakietu audio. Komuś w Limited (chyba tak było) brakowało kilku rzeczy, a może jednej rzeczy. Wierzę, że była to nawigacja lub coś, co jest dostępne tylko w pakiecie zaawansowanym ...... mieli audio plus, ale nie wszystkie funkcje.

Jeśli/kiedy otrzymasz telefon, że samochód jest w drodze, spodziewaj się, że przejrzysz arkusz budowy, upewniając się, że ma każdą funkcję, której oczekujesz.

#6 ·
Świetny komentarz na temat zawieszenia. Miło, że można porównać 2 projekty.

Jeszcze jedna rzecz, o której nie pomyślałem, żeby napisać, to ładowność i holowanie przyczepy.
Mój XSE ma ładowność 600 funtów - myślę, że to mało w porównaniu do innych pakietów wykończeniowych. 600 funtów nie wystarczy, jeśli stanie się rodzinnym trucksterem.
Uważam, że uciąg wynosi 1250 (ale trzeba by to sprawdzić, żeby mieć pewność, że moja liczba jest dokładna). XSE ma jednak mniejszą ładowność niż inne. Nie wiem, czy XSE jest czynnikiem decydującym, czy też Hybrid ma redukcję ładowności.
Sądzę, że Limited Hybrid miałby podobną ładowność do XSE, ponieważ oba są podobnie wyposażone i oba są hybrydami.

#7 ·
Dzięki wszystkim! Kamera 360 - mam ją w nowej Tundrze z 2022 roku - jest fantazyjna, ale daleka od wymogu. Wygląda na to, że w 2023 roku pojawią się pewne ulepszenia technologiczne, w tym większy ekran, więc być może ją uwzględnią. Wygląda na to, że siedzenia są ładne w każdym razie. Podgrzewane tylne siedzenia - żaden problem. Wentylowane przednie są w porządku, ale nie są konieczne. Zdolność holowania - nie jest koniecznością, ponieważ mamy Tundrę. Zawieszenie - wydaje się, że jest preferowane. Lubimy Rav, ponieważ i tak wydaje się nieco bardziej sportowy niż Venza. Czy są jakieś poważne problemy z konserwacją w 2022 roku?

#8 ·
Moja żona i ja jesteśmy właścicielami Rav 4 Limited z 2013 roku. Chcemy wpłacić zaliczkę na Rav 2023. Rozważamy Limited Hybrid i XSE Hybrid z pakietem tech.

Największe różnice to:
- Fotele - Pełna skóra w Limited vs. materiałowe środki w XSE. Tylko wentylowane przednie i podgrzewane tylne dostępne w Limited.

Zawieszenie - sztywniejsze zawieszenie w XSE. Czy to problem dla kogoś, kto używa go tylko do jazdy po mieście i jazdy zimą?

Zewnętrzne wybory kolorów. Lubimy kawaleryjski niebieski (xse), nie lubimy rubinowej czerwieni (limited) i nie jesteśmy fanami bieli, szarości, srebra, czerni.

Jakieś komentarze na temat powyższych różnic i czy jeden jest znacznie lepszy od drugiego? Jakieś inne różnice, które powinniśmy wziąć pod uwagę? Jakieś poważne problemy w modelu 2022, na które powinniśmy uważać?

Dzięki z góry!
XSE ma czarny dach, co jest okropne na południu w lecie. Powinieneś być zadowolony na północy, chyba że planujesz przeprowadzkę.

#9 ·
Jakieś komentarze na temat powyższych różnic i czy jeden jest znacznie lepszy od drugiego? Jakiekolwiek inne różnice, które powinniśmy wziąć pod uwagę?
Kolejna sprawa to taka, że Limited jest standardowo wyposażony w elektrycznie regulowane siedzenie pasażera. XSE, nawet w pełni wyposażony, nie będzie miał tej opcji.

Wziąłem XSE, ponieważ uwielbiam jego wygląd. Za każdym razem, gdy go widzę, czuję się jak "WOW, ten samochód jest piękny". Limited wygląda ładnie, ale po prostu nie dałby mi takiego uczucia jak XSE.

#10 ·
XSE sprawdza wiele elementów stylizacji zewnętrznej.
Nie chcę tego nazywać rozczarowującym, ale reklamuje się jako coś, czym nie jest.
Tak, fajnie się nim jeździ i zdecydowanie mogę jeździć nim ciężej niż ciężarówką, którą zastąpił. Naprawdę lubię XSE, szczerze mówiąc, nie jestem pewien, czy wolałbym model bez XSE. "Wygląda" bardziej jak samochód, którym bym jeździł i ludzie, których znam, nie byliby zaskoczeni (pomijając fakt, że wszyscy znają mnie jako faceta od ciężarówek).

Elektryczny fotel pasażera to też dobry wybór.

Jeśli chodzi o zawieszenie, przypuszczam, że model bez XSE bardziej "pływałby" podczas długich jazd autostradą (nie byłem w takim, żeby znać różnicę).... ale komfort zyskiwany dzięki miękkiej jeździe jest prawdopodobnie przeważony przez głośną kabinę. Poziom hałasu jest zbyt wysoki, aby uznać go za luksusowy pojazd, który może próbować naśladować bardziej miękką jazdę po autostradzie. Nie byłem w Tundrze, ale jestem pewien, że jest dość cicha (współpracownik ma starszy model Tacoma, który jest dość cichy).

Mam panoramiczny dach i oczywiście czarny dach. W tym roku było gorąco (kilka dni powyżej 110+). Przeżyłem.
Czułem, że wydajność klimatyzacji jest nieco słaba, ale nie wiem, czy przypisałbym to kolorowi dachu (i szaremu nadwoziu).
Ustawienie klimatyzacji tak, aby na mnie nie wiała, nie do końca zadziałało. Miałem 200-milową podróż z temperaturą 100 stopni lub wyższą, aby poeksperymentować. Oczywiście zmieniasz kierunek, aby jechać w słońce lub jest ono po twojej lewej stronie. Kiedy nie siedziałem bezpośrednio w słońcu, odsuwałem nawiewy od siebie. I tak trudno jest schłodzić pojazd w temperaturach powyżej 100 stopni, nawet mój F150 z prędkością wentylatora, która wyrzuciłaby cię z siedzenia, sprawił, że czułem się podobnie, że jeśli trochę powietrza nie wiało na mnie, kabina wydawała się ciepła (dla mnie). Zawsze jednak byłem ciepłym kierowcą, posadź mnie na siedzeniu pasażera, a będzie mi chłodniej.
Przez ilość czasu w roku, kiedy temperatury są tak wysokie, moim zdaniem nie jest to powód, aby nie kupować XSE lub ciemnego samochodu.

Myślę, że nie można popełnić błędu z żadnym z tych pojazdów.

Och, czy Calvary Blue jest oferowany w wersji Limited? Jeśli to Twój ulubiony kolor - Twój wybór może być już zdefiniowany.

#11 ·
Moja żona i ja posiadamy Rav 4 Limited z 2013 roku. Chcemy wpłacić zaliczkę na Rav z 2023 roku. Rozważamy Limited Hybrid i XSE Hybrid z pakietem tech.

Największe różnice wydają się być:
- Fotele - Pełna skóra w Limited vs. materiałowe środki w XSE. Również wentylowane przednie i podgrzewane tylne dostępne tylko w Limited.

Zawieszenie - sztywniejsze zawieszenie w XSE. Czy to problem dla kogoś, kto używa go tylko do jazdy po mieście i jazdy zimą?

Zewnętrzne opcje kolorystyczne. Lubimy kawaleryjski niebieski (xse), nie lubimy rubinowej czerwieni (limited) i nie jesteśmy fanami bieli, szarości, srebra, czerni.

Jakieś komentarze na temat powyższych różnic i czy jeden jest znacznie lepszy od drugiego? Jakieś inne różnice, które powinniśmy wziąć pod uwagę? Jakieś poważne problemy w modelu 2022, na które powinniśmy uważać?

Dzięki z góry!
Jak wspomniał poprzedni użytkownik, kolor Cavalry Blue nie jest dostępny w wersji Limited modelu RAV4 Hybrid, więc jeśli chcesz ten kolor, będziesz ograniczony do XSE, z pakietem Tech lub bez. Z tego co widzę, jesteś w Kanadzie (tak jak ja) i te informacje pochodzą ze strony Toyota Canada.

#13 ·
Mam 22 Silver Limited i uwielbiam go! Często korzystam z kamery 360 stopni. Chłodzone siedzenia są prawdopodobnie przereklamowane, ale ogólnie KOCHAM mój samochód. Uwielbiam piękne platynowe felgi i wszystko w tym samochodzie. XSE był moim drugim wyborem, gdybym nie mógł dostać Limited. Podoba mi się dwutonowy wygląd, ale byłem ambiwalentny wobec czarnych błotników i wykończeń Piano Black. Osobiście czułem, że byłoby trudniej to utrzymać, ponieważ widać byłoby brud i zadrapania.

Myślę, że w żaden sposób nie można się pomylić.

#15 ·
Moja żona i ja jesteśmy właścicielami Rav 4 Limited z 2013 roku. Chcemy wpłacić depozyt na Rav 2023. Rozważamy wersję Limited Hybrid i XSE Hybrid z pakietem tech.

Najważniejsze różnice to:
- Fotele - Pełna skóra w wersji Limited w porównaniu z materiałowymi środkami w XSE. Tylko w wersji Limited dostępne są również wentylowane przednie i podgrzewane tylne fotele.

Zewnętrzne opcje kolorystyczne. Podoba nam się kawowy niebieski (xse), nie podoba nam się rubinowy czerwony (limited) i nie jesteśmy fanami bieli, szarości, srebra, czerni.

Jakieś komentarze na temat powyższych różnic i tego, czy jeden jest znacznie lepszy od drugiego? Jakieś inne różnice, które powinniśmy wziąć pod uwagę? Jakieś poważne problemy w modelu 2022, na które powinniśmy uważać?

Dzięki z góry!
Miałem XSE z 2020 roku, który wymieniłem na Limited z 2021 roku ze wszystkimi ulepszeniami. Zrobiłem to, ponieważ używane Ravs sprzedają się tak dobrze, że moja aktualizacja była prawie darmowa...

zauważyłem nieco bardziej miękkie zawieszenie w wersji Limited. Po tygodniu nie mogłem dostrzec różnicy.
Wolę jednolity kolor wersji Limited. Mój jest czarny i zaczerniłem 90% mojego samochodu.

Bardzo lubię chłodzące fotele. To robi różnicę podczas letnich podróży. Fotele są całe z Softexu i nie mają środkowej części z tkaniny.

Używam kamery z widokiem z lotu ptaka 260 przez cały czas podczas parkowania i naprawdę to doceniam.

Podoba mi się również tylna klapa aktywowana stopą, której również dość często używam.

Jedną z największych zalet, które preferuje moja żona, jest to, że wykończenie wnętrza ma srebrne przeszycia w porównaniu z czerwonymi w XSE. Nienawidziła czerwonego wnętrza.

#18 ·
Dla wyjaśnienia, XSE nie ma tego błyszczącego, fortepianowego czarnego wykończenia, które znamy. To prawdziwy, północnoczarny lakier z bezbarwnym lakierem, taki sam, jak w całkowicie czarnych pojazdach Toyoty. Ma w sobie niebieskie drobinki, gdy słońce odpowiednio na nie pada. O wiele lepszy niż fortepianowa czerń. To gówno rysuje się zbyt łatwo.

#21 ·
Nie widzę, czego warstwa wosku nie mogłaby zapobiec w przypadku czarnego dachu. Mieszkam w Alabamie i przez ostatnie 2 lata jeździłem bez przyciemnianych szyb w moim XSE. Wciąż na liście rzeczy do zrobienia. Zdecydowanie wolę malowane obramowanie wokół kół niż zwykły plastikowy wygląd.

#24 ·
Nie wiem. Jeśli parkujesz na słońcu przez cały dzień w lecie, samochód będzie gorący, niezależnie od koloru dachu. Jeśli ci się podoba, nie widzę powodu, aby sądzić, że wpłynie to na twój komfort.

Podgrzewane/chłodzone fotele w wersji Limited były dla mnie dużym plusem. Chłodzenie to nie kompres lodowy, ale MAN, robi różnicę w lecie i szybko cię chłodzi, nawet jeśli temperatura powietrza jeszcze w pełni nie spadła. Ponadto mam problemy z dolną częścią pleców, więc jeśli zamierzam ćwiczyć, wspaniale jest podgrzać fotel w drodze i schłodzić go w drodze powrotnej.

Ponadto elektrycznie regulowane siedzenie pasażera było dużym plusem. '22 XLE mojej żony nie ma elektrycznie regulowanego siedzenia pasażera i bez specjalnego klina, samo siedzenie na standardowym siedzeniu pasażera przez 5-10 minut staje się naprawdę bolesne.

Dealer próbował sprzedać mi XSE zamiast Limited, ale nie dałem się nabrać. Ten XSE, który dostali, miał panoramiczny dach i czarne wnętrze i nie chciałem żadnej z tych rzeczy.

Nie używam widoku 360 stopni podczas parkowania, ale MAN, uwielbiam funkcję Birds Eye! Zwróć uwagę, to mój pierwszy samochód, który w ogóle ma kamerę cofania. Od lutego wciąż nie patrzę na widok z tyłu zbytnio poza kimś, kto idzie za mną. Ale widok z góry? Skupiam się na tym, ponieważ mogę mieć pewność, że parkuję dokładnie pośrodku pasów parkingowych i mam równą odległość do samochodów obok mnie.

Ale z dobrym przychodzi złe. Nie sądzę, żeby można było dostać Limited bez okropnie brzmiącego dźwięku JBL. Jest to o wiele trudniejsze i droższe w obsłudze, jeśli jesteś audiofilem, tak jak ja.

#26 ·
Mam XSE i moja żona też. Kochamy je. Mam panoramiczny dach i to nie problem, nawet w upale teksańskiego lata. Zostaw go zaparkowanego na parkingu i wyjdź, otwórz panoramiczny dach, a ciepło idzie w górę i na zewnątrz, klimatyzacja działa świetnie. . Kamera cofania pokaże również linie parkowania podczas cofania.
Tak. Często wożę sprzęt do mojej dodatkowej pracy i nie chciałem, żeby ładunek wchodził w materiałową osłonę. To i szkło dodaje więcej wagi. Niektórzy mówią, że trochę wpływa to na prowadzenie. Ale gdybyśmy mieszkali w miejscu z ciemnym niebem, to mogłoby zmienić moje zdanie! Ale są Limitedy, które mają panoramiczny dach. Po prostu nie był dla mnie. Szczerze mówiąc, w gęsto zaludnionym obszarze DC/MD/VA widzę mnóstwo XSE na drodze, ale rzadko widzę jakieś z panoramicznym dachem.
Ponieważ po raz pierwszy mam kamerę cofania, uważam, że te zakrzywione wytyczne są naprawdę mylące. Przyznaję, że to ja!
Ale funkcja Birds' Eye jest po prostu niesamowita, ponieważ pomaga, czy parkujesz tyłem, czy przodem, aby stanąć idealnie prosto.