Toyota RAV4 Forums banner

Maksymalny offset koła

10K views 10 replies 6 participants last post by  Heyitzsushiboi  
#1 ·
Cześć wszystkim, odkryłem, że maksymalny dopuszczalny odsadzenie koła wynosi 35-50. Czy ktoś z Was montował felgi z większym odsadzeniem (45 mm)? Czy mieliście jakieś problemy?

#2 ·
Pańskie pytanie jest nieco zagmatwane i brakuje w nim informacji, które mogłyby wpłynąć na odpowiedź.
Stwierdza Pan, że dozwolone jest 35-50 mm, ale następnie pyta Pan o "wyższy" offset (45 mm), który mieści się w tym zakresie?
Koła z większym przesunięciem niż OEM umieszczą oponę bardziej do wewnątrz samochodu. Zwiększenie przesunięcia o 10 mm przesunie środek koła o 10 mm do wewnątrz.
Ale jeśli martwi się Pan o prześwit do kolumn resorów lub nadkola, to szerokość koła (i rozmiar opony) również na to wpływa.
Zwiększ przesunięcie o 10 mm i zwiększ szerokość koła o 1", a przesunąłeś wewnętrzną krawędź koła o 10 mm + 1/2" do wewnątrz.
Zmiana przesunięcia może również zmienić obciążenia łożysk. Myślę, że ogólną zasadą jest obecnie pozostanie w granicach 10 mm, ale proszę mnie o to nie cytować.

#3 ·
Nie dostarczyłem wystarczających informacji. Czytałem w Internecie, że dopuszczalny przesunięcie wynosi od 35 do 50 mm. Czytałem również, że chcesz pozostać w zakresie +/-5 mm przesunięcia, więc otrzymuję sprzeczne informacje. Dlatego jestem ciekaw, jakie doświadczenia mają inni użytkownicy z przesunięciem +45. Będę używał felg 17" z oponami 225/65 R17. Mam nadzieję, że to wystarczy miejsca.

#9 ·
Nie dostarczyłem wystarczających informacji. Czytałem w Internecie, że dopuszczalny offset wynosi od 35 do 50 mm. Czytałem również, że należy pozostać w zakresie +/-5 mm offsetu, więc otrzymuję sprzeczne informacje. Dlatego jestem ciekaw, jakie doświadczenia mają inni użytkownicy z offsetem +45. Będę używał felg 17" z oponami 225/65 R17. Mam nadzieję, że będzie wystarczający prześwit.
Standardowe 19-calowe felgi Toyoty mają ET45. Więc tak, 17-calowe z tym ET będą działać.
Moje 20-calowe mają ET40.

#4 ·
Większość kół o średnicy 17" będzie pasować do zacisków większości modeli RAV4.5. Prime ma większe zaciski niż ICE/Hybrid, ale jeżdżę na 17-calowych zimowych felgach aluminiowych/oponach w moim R4P i nadal mam 3/8" prześwitu do zacisków, więc jeśli masz modele ICE lub Hybrid, nie powinieneś mieć problemów z prześwitem zacisków, a nawet R4P może używać większości 17-calowych kół. 225/65R17 są prawie identyczne z 225/60R18 OEM, które mam dla mojego R4P, które mają dużo miejsca (kalkulator: Kalkulator rozmiaru opon ). Jeśli kupisz felgi Toyoty, będą miały otwór 60,1 mm. Inne marki będą działać, chociaż pierścienie centrujące piastę są tanie i są dobrym pomysłem, jeśli otwory są różne (60,1 to najmniejszy rozmiar, jaki produkują dla tego rozstawu śrub). Offset do +45 prawdopodobnie nie spowoduje problemów z prześwitem, ale sam trzymałbym się w granicach +/- 10 mm dla kół zimowych, a nawet trzymałbym się w granicach +/- 5 mm offsetu, jeśli miałbym jeździć na nich przez większość roku. Po prostu nie ma wystarczającego powodu, moim zdaniem, aby oddalać offset od specyfikacji projektowej, gdy dostępne są koła w tej specyfikacji. Podejrzewam, że sprzeczne informacje dotyczące offsetu wynikają z różnic w ryzyku (niektórzy martwią się zmianą obciążenia łożysk bardziej niż inni). Koła 7" - 8"h powinny dobrze współpracować z większością OEM dla tego rozmiaru opon, które mają szerokość 7" lub 7-1/2". Nakrętki kół powinny pasować do typu koła i mieć wystarczające zazębienie gwintu.

#6 ·
Myślę, że istnieje duże prawdopodobieństwo, że zobaczysz ocieranie się o rozpórkę lub wewnętrzne nadkole przy takim połączeniu, mimo że opony mają rozmiar OEM. Zarówno zmiana odsadzenia, jak i szersze koło wpychają wewnętrzną stronę koła w kierunku rozpórek i wewnętrznych nadkoli. Dystans może być użyty do wypchnięcia kół z powrotem na zewnątrz, jeśli naprawdę chcesz używać szerokich kół z większym odsadzeniem.

#7 ·
Cześć wszystkim, potrzebuję porady opartej na doświadczeniu lub styczności z tematem.

Niedawno dostałem mojego Toyotę RAV4 XLE 2024 (FWD, bez hybrydy) i robię kilka modyfikacji; układ wydechowy MF, Takeda CAI, Tanabe FSB i może/nie jestem pewien co do sprężyn obniżających FS210 na amortyzatorach GR-2.

Pytanie: Samochód jest wyposażony w felgi 17x7, ET35, opony 225/65...... Planowałem ulepszyć do lżejszego zestawu 19-calowych felg i właśnie natknąłem się na świetną ofertę na felgi Forged Apex Wheels (jednak🥴) mają one rozmiar 19x8,5, ET23, jeśli owinę je oponami 235/55 Conti's DWS 06+, czy będą pasować do pojazdu, a jeśli tak, to czy 'musiałbym' i/lub 'musiałbym' dokonać jakichkolwiek regulacji zawieszenia(?)

Wszelka prawdziwa wiedza / wykształcone przypuszczenia mile widziane🙏🏻.

#8 ·
Cześć wszystkim, potrzebuję porady opartej na doświadczeniu lub wiedzy na ten temat.
Niedawno dostałem mojego 2024 Toyota RAV4 XLE (FWD, bez hybrydy) i robię kilka modyfikacji; układ wydechowy MF, Takeda CAI, Tanabe FSB i może/nie jestem pewien co do sprężyn obniżających FS210 na GR-2s.

P: Samochód jest wyposażony w 17x7, ET35, 225/65...... Planowałem ulepszyć do lżejszego zestawu 19 cali i właśnie natknąłem się na świetną ofertę na Forged Apex Wheels (jednak🥴) mają one 19x8,5, ET23, jeśli owinę je oponami 235/55 Conti's DWS 06+, czy będą pasować do pojazdu, jeśli tak, czy musiałbym i/lub musiałbym dokonać jakichkolwiek regulacji zawieszenia(?)
Wszelka prawdziwa wiedza / wykształcone przypuszczenia mile widziane🙏🏻.
Wewnętrzna krawędź felgi będzie wystawać o 7 mm dalej do nadkola, a zewnętrzna krawędź będzie około 31 mm dalej na zewnątrz niż teraz.
Może to oznaczać, że przy pełnym ściśnięciu zawieszenia krawędź nadkola może uderzyć w oponę.
Może to być jedna z tych sytuacji, w których trzeba spróbować i zobaczyć.

Żadne regulacje zawieszenia nie są potrzebne, jeśli Twoja geometria jest już dobra.