Toyota RAV4 Forums banner

Problemy z mikrofonem w telefonie Apple CarPlay

2 reading
70K views 62 replies 36 participants last post by  clb0502  
#1 ·
Witajcie wszyscy,

Mam problemy z tym, że ludzie mnie nie słyszą podczas rozmów telefonicznych z funkcją USB Apple CarPlay. Powiedziałbym, że mikrofon działa tylko przez około 20% czasu. Ale przez resztę czasu osoby po drugiej stronie w ogóle nic nie słyszą. Zawsze słyszę drugą osobę bez problemu. Co ciekawe, funkcja Siri CarPlay zawsze wydaje się działać, co jest interesujące, ponieważ również korzysta z mikrofonu. Inne aplikacje, które korzystają z mikrofonu samochodowego, również wydają się działać konsekwentnie.

Próbowałem zrestartować telefon i zaktualizować do najnowszego systemu iOS, ale żadna z tych czynności nie zadziałała. Ostatnio otrzymałem również aktualizację oprogramowania Entune, ale niestety to również nie rozwiązało problemu. Nie ma również żadnej różnicy, czy używam poleceń głosowych Siri do wykonania połączenia, czy też używam ekranu dotykowego do ręcznego wykonania połączenia. Wydaje się również nie mieć znaczenia, czy jest to połączenie przychodzące, czy wychodzące.

Czy ktoś tego doświadczył i/lub zna rozwiązanie?

Dziękuję.

#3 ·
Zwiększ głośność nadawania na ekranie połączenia telefonicznego.
Ustawienie głośności nadawania istnieje tylko w przypadku korzystania z połączenia Bluetooth. Używam przewodowego Apple CarPlay przez USB, w trybie przewodowym CarPlay nie ma takiego ustawienia głośności.

Właśnie wyszedłem do mojego samochodu i przeprowadziłem o wiele więcej testów. Właściwie doszedłem do wniosku, że mikrofon działa tylko wtedy, gdy dzwonię do ludzi *po raz pierwszy* po włączeniu samochodu. We wszystkich kolejnych rozmowach telefonicznych nikt mnie nie słyszy. Odłączenie i ponowne podłączenie kabla USB do telefonu lub ponowne uruchomienie telefonu nie rozwiązuje problemu. Jedyną rzeczą, która działa, jest wyłączenie i ponowne włączenie samochodu. A potem zadziała dokładnie *jeden* raz podczas rozmowy telefonicznej.

#5 ·
Dzięki za link. Próbowałem tych opcji, ale niestety żadna z nich nie zadziałała.

Oprócz wypróbowania opcji podanych w powyższym linku, zebrałem również więcej danych podczas popołudniowego spotkania rodzinnego. Poprosiłem 3 różnych znajomych z telefonami iPhone, aby spróbowali swoich telefonów w moim samochodzie. Wszystkie 3 telefony miały ten sam problem co mój. To znaczy, komunikacja dwukierunkowa działała dokładnie 1 raz przy wykonywaniu połączeń, ale potem osoba odbierająca połączenie nie słyszała dzwoniącego. Jak wspomniano wcześniej, problem został rozwiązany przez wyłączenie i ponowne włączenie samochodu. Potem działałoby to ponownie *1* raz.

Czy ktoś to czyta, kto używa przewodowego CarPlay przez USB do wykonywania połączeń i działało to poprawnie więcej niż raz po włączeniu zasilania pojazdu?

W przyszłym tygodniu planuję pójść do dealera i zapytać mojego sprzedawcę, czy mogę to przetestować w co najmniej 2 innych RAV4 z 2019 roku, aby sprawdzić, czy mają ten sam problem. Mam nadzieję, że nie, wtedy będę mógł użyć tego dowodu, aby pokazać, że mój system informacyjno-rozrywkowy wyraźnie nie działa prawidłowo.

Pozdrawiam

#7 ·
Właśnie zauważyłem ten sam problem. Próbowałem na obu moich telefonach i telefonie mojej dziewczyny. Próbowałem na wszystkich telefonach z CarPlay i bez (używając Bluetooth). Ponadto Siri nie działa, a dodatkowo po podłączeniu przez Bluetooth próba zadzwonienia do kogoś za pomocą przycisku na kierownicy w ogóle nie rozpoznaje głosu.

#9 ·
Moja żona zadzwoniła do mnie raz przez CarPlay. Około połowa tego, co powiedziała, była zbyt zniekształcona, aby zrozumieć. @Quickdtoo otrzymujemy komunikat na ekranie mówiący, że nie możemy połączyć telefonu przez Bluetooth, jeśli CarPlay ma się uruchomić, a następnie opcje OK lub ANULUJ. Rozumiem, że samochód zrywa połączenia Bluetooth, gdy dotkniemy OK.

#10 ·
Image
FYI: Jeśli przełączysz swoją jednostkę centralną w tryb diagnostyczny, postępując zgodnie z załączonym plikiem .pdf, będziesz mógł następnie „dostroić” Ustawienia jakości głosu w trybie głośnomówiącym, jak pokazano powyżej, jeśli chcesz. Potwierdziłem, że mój RAV4 był ustawiony na domyślną wartość 0000 i działa dobrze, więc nie zawracałem sobie głowy jej dostosowywaniem.

Attachments

#11 ·
Cześć somms, to naprawdę interesujące informacje, które udostępniasz, ale nie mogę uzyskać dostępu do menu trybu serwisowego żadną z proponowanych metod.

Problem, na który cierpię, to naprawdę słaba jakość odbioru mikrofonu w zestawie głośnomówiącym Bluetooth. Brzmi to tak, jakby był przeamplifikowany, a dla drugiej strony rozmowy brzmi to tak, jakbym mówił do starego i zardzewiałego mikrofonu.

Myślę, że nie mogę uzyskać dostępu do menu trybu serwisowego, ponieważ mój RAV 4 HV 2019 ma inny AVN, kod mojego centrum multimedialnego to PZ360-42104
143310

Czytałem w innym wątku, że problem może być związany z mikrofonem OEM, który jest wzmacniany, a wejście do AVN jest już również wzmacniane, więc muszę wejść do trybu serwisowego, aby zmodyfikować wzmocnienie wejścia mikrofonu.

Jakaś pomoc? Pomysły?
Przepraszam za mój angielski i z góry dziękuję!

#12 ·
Cześć somms, informacje, które udostępniasz, są naprawdę interesujące, ale nie mogę uzyskać dostępu do menu trybu serwisowego żadną z proponowanych metod.
Image

Przy włączonym RAV4, wielokrotne przełączanie reflektorów podczas jednoczesnego naciskania przycisku „audio” na jednostce centralnej, aż do pojawienia się powyższego menu, zadziałało u mnie.

Jeśli ta metoda lub jakakolwiek inna z metod wymienionych w pliku .pdf nie zadziałała u Ciebie, może to oznaczać, że nie jest ona dostępna w Twoim konkretnym RAV4.

#53 ·
Somms, jesteś naprawdę szybki! Działasz jak obsługa klienta z marzeń :D
Cóż, na razie bez szczęścia, to zdjęcie mojego AVN:
View attachment 143311
Niestety, żaden z przycisków wymienionych w pliku PDF nie jest obecny w tym modelu :(
Czekam więc na nowe pomysły! Będę informować o wszelkich postępach!

Dzięki!
Odłącz ujemny kabel akumulatora, aby zresetować system.

#14 ·
Mam dokładnie ten sam problem. System działał idealnie przez około półtora miesiąca, a problemy wydawały się zbiegać z aktualizacją mojego systemu iOS do najnowszej wersji. Może to być tylko zbieg okoliczności. Mój lokalny dealer próbował rozwiązać problem, ale bezskutecznie i wysłał informacje o Bluetooth do Toyoty w nadziei, że będą mogli im powiedzieć, jak to naprawić. Czy ktoś wpadł na to, jak to naprawić?

#17 ·
Cześć wszystkim, dowiedziałem się, że te problemy z mikrofonem są związane z nieprawidłowym działaniem "komputera Mayday". Mój dział serwisowy poinformował mnie, że zdarza się to w przypadku nowych dostaw i ich "naprawa" przed udaniem się do klienta polega na ponownym uruchomieniu poprzez odłączenie akumulatora na 30 minut.

Uważam to za niedorzeczne, ponieważ zdarzyło mi się to już kilka razy i jest to związane z nie działającymi usługami Remote connect. Odwiedziłem już z moim samochodem ponad 3 razy. 1. raz w celu ponownego uruchomienia, 2. raz w celu wymiany komputera, 3. raz, żeby powiedzieli mi, że poprzedni gość nie aktywował go poprawnie i muszę to zrobić. 4. raz wkrótce, ponieważ aktywacja nadal nie działa.

#18 ·
Cześć wszystkim, dowiedziałem się, że te problemy z mikrofonem są związane z nieprawidłowym działaniem "komputera Mayday". Mój dział serwisowy powiedział mi, że zdarza się to w przypadku nowych dostaw i ich "naprawa" przed udaniem się do klienta polega na ponownym uruchomieniu zasilania poprzez odłączenie akumulatora na 30 minut.

Uważam, że to niedorzeczne, ponieważ zdarzyło mi się to już kilka razy i jest związane z nie działającymi usługami Remote connect. Byłem już z moim samochodem ponad 3 razy. Po raz pierwszy, aby zrestartować, po raz drugi, aby wymienić komputer, po raz trzeci, aby powiedzieć mi, że poprzedni facet nie aktywował go poprawnie i muszę to zrobić. Czwarty raz wkrótce, ponieważ aktywacja nadal nie działa.
Kiedy po raz pierwszy odebrałem mój pojazd, musiałem odłączyć akumulator na 30 minut, aby moje zamki w drzwiach działały poprawnie. Boję się ponownie go odłączyć, kto wie, co nie będzie działać prawidłowo. Oczywiście odłączenie akumulatora nie jest rozwiązaniem, ponieważ nadal masz ten problem. Naprawdę mam nadzieję, że znajdą na to trwałe rozwiązanie.

#20 ·
Mam ten sam problem, ale nie używam Carplay. Mam Google Pixel 2, który jest połączony przez bluetooth i aplikację entune. Zazwyczaj jednak nie podłączam usb.

Wygląda na to, że mikrofon po prostu nie działa, podkręciłem nawet głośność wyjściową w systemie bardzo wysoko. Mam 19 XSE, bez nawigacji.

Czy ktoś to rozgryzł?

#21 ·
Mam ten sam problem, ale nie używam Carplay. Mam Google Pixel 2, który jest połączony przez bluetooth i aplikację entune. Zwykle jednak nie podłączam usb.

Wygląda na to, że mikrofon po prostu nie działa, nawet podkręciłem głośność wyjściową w systemie bardzo wysoko. Mam 19 XSE, bez nawigacji.

Czy ktoś to rozgryzł?
Czy funkcja zdalnego połączenia działa? Jeśli nie, komputer "mayday" jest uszkodzony i musisz zanieść go do dealera. Jeśli to Twoja pierwsza wizyta, po prostu odłączą akumulator w celu zresetowania. Ale to u mnie nie zadziałało i konieczna była wymiana komputera.

#24 ·
Mam również problemy z moim mikrofonem, gdzie ludzie mnie nie słyszą po niedawnej aktualizacji aplikacji. Widząc wszystkie trudności, jakie ludzie mają z tym, myślę, że dział serwisowy dealera nie będzie miał pojęcia, co robić. Jeśli ktoś odniósł sukces, proszę o zamieszczenie szczegółów. Dziękuję!

#25 ·
Znalazłem obejście, które dobrze u mnie działa. Zauważ, że to obejście jest przeznaczone tylko do trybu CarPlay. Nie używam Bluetooth. Chociaż to obejście jest trochę irytujące, naprawia mikrofon samochodowy (tzn. osoba, do której dzwonię, nie słyszy mnie mówiącego) w 100% przypadków (przynajmniej u mnie). Zasadniczo wszystko, co robię, to włączam/wyłączam przycisk głośnika na ekranie mojego iPhone'a jeden raz po wykonaniu połączenia i rozpoczęciu dzwonienia. Właściwie odkryłem to przypadkowo, kiedy wykonywałem połączenie i od tamtej pory działa to u mnie. Tak, to irytujące, że trzeba raz włączyć/wyłączyć głośnik, ale na pewno jest to lepsze niż ponawianie połączenia 2-3 razy w kółko, aż zadziała! Lol. Mam nadzieję, że to komuś pomoże.

#32 ·
Też mam ten problem, ale tylko przez USB/Carplay i nie ma problemów przez bluetooth. Ale funkcjonalność Carplay sprawia, że używam go znacznie częściej, a jeśli wiem z góry, że dzwonię, rozłączam się, ale kiedy jadę i odbieram połączenie, nie myślę o tym i po prostu odbieram. Słyszę ich dobrze, ale oni mnie nie słyszą.

Mam Rav4 Limited Hybrid z 2019 roku.

To doprowadza mnie do szału.

#33 ·
Założyłem tu konto po prostu po to, żeby zabrać głos i powiedzieć, że jestem w tej samej sytuacji co OP. Jeszcze nie ma rozwiązania. Nie byłem u dealera z powodu braku czasu, ale ZGADZA SIĘ to z aktualizacją iOS (nie pamiętam której, ale przed iOS 13). Wcześniej rozmowy telefoniczne z Apple CarPlay działały bez problemu.

#34 ·
Również miałem problem z mikrofonem... Uważam, że znacznie częstszym problemem jest to, że mam na telefonie kilka aplikacji, które odtwarzają unikalne dźwięki powiadomień, gdy wysyłają powiadomienie (Night Sky, Guitar Center, lokalny ruch drogowy), a te dźwięki powiadomień powodują, że mój XM/Radio/iTunes milknie, dopóki nie odłączę i nie podłączę ponownie kabla USB do mojego iPhone'a.

#36 ·
Witajcie wszyscy,

Mam problemy z tym, że ludzie mnie słyszą podczas rozmów telefonicznych z funkcją USB Apple CarPlay. Powiedziałbym, że mikrofon działa tylko przez około 20% czasu. Ale przez resztę czasu osoby po drugiej stronie w ogóle nic nie słyszą. Zawsze dobrze słyszę drugą osobę. Co ciekawe, funkcja Siri CarPlay zawsze wydaje się działać, co jest interesujące, ponieważ również korzysta z mikrofonu. Inne aplikacje, które korzystają z mikrofonu samochodowego, również wydają się działać konsekwentnie.

Próbowałem zrestartować telefon i zaktualizować do najnowszego systemu iOS, ale żadna z tych czynności nie zadziałała. Ostatnio otrzymałem również aktualizację oprogramowania Entune, ale niestety to również nie rozwiązało problemu. Nie ma również żadnej różnicy, czy używam poleceń głosowych Siri do wykonania połączenia, czy też używam ekranu dotykowego do ręcznego wykonania połączenia. Wydaje się również nie mieć znaczenia, czy jest to połączenie przychodzące, czy wychodzące.

Czy ktoś tego doświadczył i/lub zna rozwiązanie?

Dziękuję.
Mam ten sam problem, muszę wyciągnąć usb i włożyć je ponownie, czasami więcej niż raz