Toyota RAV4 Forums banner
21 - 40 of 70 Posts
Wygląda na to, że zawsze kończę z szyberdachem, nawet jeśli go nie szukam. RAV, który kupiłem, ma go. W tamtym czasie był to chyba jedyny V6 w mieście. Osobiście rzadko z niego korzystam. Zbyt głośno, gdy jest otwarty i nie lubię słońca na mojej łysiejącej głowie. Wolę klimatyzację. Jeśli chodzi o ich psucie się, nigdy nie miałem problemów z uszczelkami ani niczym innym we wszystkich samochodach, które miałem. Mój ostatni samochód miał 12 lat, kiedy się go pozbyłem i wciąż działał dobrze. Raz przeciekł z powodu problemu z zatkanym odpływem. Moja wina. Myślę, że pomagają w odsprzedaży.

Szukałem RAV-a z szyberdachem. Przypomina mi to mój pierwszy samochód, kabriolet Pontiac Bonneville z 1961 roku. Jechałem nim przez Loveland Pass, US 6 w Kolorado, w lutym z opuszczonym dachem. Było trochę zimno na wysokości 11 988 stóp nad poziomem morza, ale dobrze się bawiliśmy, a zimno utrzymywało nas w stanie czuwania na paskudnym odcinku drogi. Miałem ten samochód przez 120 000 mil, a płócienny dach nigdy nie przeciekał. Podobnie jak mój późniejszy kombi Oldsmobile ani żaden z kilku pojazdów Toyoty z szyberdachami. Jestem pewien, że inni ludzie nie mieli tyle szczęścia.

W NJ jest wystarczająco dużo umiarkowanych dni, aby nawet my, starzy faceci, mogli otworzyć dach i cieszyć się słońcem i świeżym powietrzem. Nie żałuję, że mam ten szyberdach i zrobiłbym to ponownie.

Discussion starter · #24 ·
Moonroof

Mam podstawowy model Rav4 i zleciłem montaż szyberdachu przez Toyotę w dniu zakupu samochodu. Jest to oczywiście szyberdach z rynku wtórnego i po przejechaniu 7 tys. mil samochodem, nie ma z nim ani jednego problemu - działa idealnie. Specjalnie nie chciałem "dzwonków i gwizdków", o których wspomniałeś, ponieważ sam wymieniłem już sporo podstawowych części OEM.

seadragon said:
Rzeczywisty dach jest formowany dla szyberdachu w fabryce.
To bzdura! Mówisz mi, że mają oddzielny proces produkcji karoserii samochodu, aby móc specjalnie formować dach w inny sposób. Daj spokój!! Brzmi jak więcej taktyki straszenia przez ludzi, którzy boją się spróbować czegoś innego.

Fabryka może być nieco lepsza, ale rynek wtórny zrobił duży postęp i jest całkowicie akceptowalną alternatywą, zwłaszcza w sytuacjach, gdy fabryczne są znacznie droższe lub (jak w Rav4) w pakiecie z innymi opcjami, których nie chcesz.

Miałem szyberdachy w prawie wszystkich moich samochodach. Około 50% było z rynku wtórnego i z wyjątkiem tych bardzo wczesnych sprzed 15 lat, działały tak samo dobrze jak fabryczne.

Zamontowałem jeden w moim Base 2006 Rav. Dealer zlecił to (oczywiście). Działa świetnie, wygląda świetnie i jest objęty moją gwarancją.

Discussion starter · #27 ·
dajazzee said:
seadragon said:
Rzeczywisty dach jest formowany dla szyberdachu w fabryce.
To bzdura! Mówisz mi, że mają oddzielny proces produkcji karoserii samochodu, aby móc specjalnie uformować dach inaczej. Daj spokój!! Brzmi jak więcej taktyki straszenia przez ludzi, którzy boją się spróbować czegoś innego.
To wcale nie bzdura. Spotkałem się z tym problemem z pierwszej ręki, kiedy próbowałem kupić deflektor wiatru od Benevento do mojego szyberdachu z rynku wtórnego. Dach Rav4 ma nieco inny kształt, co wpływa na numer modelu deflektora. Dodatkowo rama montażowa jest zupełnie inna. W rzeczywistości najpierw zamówiłem deflektor Benevento do dachu OEM i musiałem go odesłać.

Rozmiar szyberdachu może być inny, rama może być inna, a sposób montażu deflektora również może być inny, ale to nie oznacza, że dach samochodu jest inny. Niech ktoś pokaże mi twardy dowód na to, że dach jest inny, a ja przeproszę, a potem możemy przejść dalej.

A nawet jeśli jest inny, ludzie instalują na całym świecie szyberdachy z rynku wtórnego we wszystkich typach samochodów i z wielkim sukcesem. Są świetne i działają świetnie. Jedyną rzeczą, na którą należy "uważać", jest to, kto dokonuje instalacji.

Discussion starter · #29 ·
Pokażcie mi twarde dowody na to, że dach jest inny, a przeproszę, a potem możemy przejść dalej.
Przeglądając stronę Toyoty, nie mogę łatwo znaleźć specyfikacji dotyczących różnic w składzie dachu między różnymi modelami. Załóżmy jednak, że masz rację. Jeśli tak, to dlaczego Toyota miałaby zainstalować na moim dachu szyberdach z rynku wtórnego, a nie fabryczny - taki, który łatwo pasowałby do wszystkich części Toyoty? Jak już mówiłem, uwielbiam mój dach z rynku wtórnego i nigdy nie miałem z nim żadnych problemów. Jest to jednak akcesorium z rynku wtórnego, które nie jest przeznaczone do fizycznej struktury mojego samochodu. Nie stosuje się żadnych taktyk zastraszania - przynajmniej nie przez tego plakacza.

Mogę wymyślić powód, dla którego dealer zainstalowałby niestandardowy szyberdach zamiast fabrycznego Toyota OEM.

Części Toyoty to po prostu to. Części. Jednostka z rynku wtórnego zawierałaby nie tylko części, ale także szablony i inne elementy sprzętowe używane wyłącznie do instalacji...kompletny zestaw.

ronkar1 said:
IThe Toyota parts are just that. Parts. The aftermarket unit would include not only parts, but templates, and other hardware used exclusively for the installation...a complete kit.
Całkowicie się zgadzam.
Uważam również, że są pewne rzeczy, w które dealer po prostu nie chce się angażować. Dlatego zlecają alarmy, przyciemnianie szyb itp. Są inni, którzy robią te rzeczy zawodowo i mogą mieć więcej doświadczenia.

A joelszs, jeśli chodzi o taktykę straszenia, odnosiłem się do postu seadragona. Wydaje się, że chce odciągnąć ludzi od rynku wtórnego.

Tak dla jaj, jeden z moich sąsiadów ma 2006 Limited. Więc zeszłej nocy podjechałem obok jej Rav i zrobiłem nienaukową analizę porównawczą. Używając kawałka listwy odpadowej sprawdziłem przedni obszar dachu od punktu, w którym zaczynają się rynny/bieżniki dachowe, do przedniej krawędzi dachu (gdzie przednia szyba styka się z dachem). Sprawdziłem krzywiznę od przodu do tyłu i od boku do boku, nie zauważyłem żadnej różnicy. I zmierzyłem odległość od miejsca, gdzie zaczynają się rynny/bieżniki do przedniej krawędzi i było tak samo, około 31 cali. Więc jeśli jest jakaś różnica w dachu, to ją przegapiam.

Pojazd zbudowany z szyberdachem będzie miał podpory dachu w różnych miejscach. Poza tym pierwotnie szukałem modelu podstawowego i nie chciałem przechodzić na model sportowy. Ale czarne wnętrze zrobiło dla mnie interes. Szyberdach jest miły, a niektóre z małych opcji sprawiają, że czuję, że codziennie lubię ten samochód. Tylko żeby cię poinformować, zapłaciłem 25 500 za model sportowy v6 4wd, mam nadzieję, że da ci to lepszy punkt odniesienia.

Oryginalny szyberdach różni się od szyberdachu z rynku wtórnego............

dach OEM jest tłoczony, składany, a następnie zgrzewany punktowo w celu ukrycia i dopasowania, jednostka z rynku wtórnego najprawdopodobniej miałaby wycięty dach, a następnie najprawdopodobniej zobaczyłbyś rant z instalacji szyberdachu............

OEM jest czystszy i zaangażowanych jest znacznie więcej szczegółów............

Poza ramą wokół otworu, aby zakryć cięcie, nieoryginalny szyberdach, który miałem, był pod każdym względem lepszy od fabrycznego. Większy, więcej funkcji i czystsza, bardziej atrakcyjna instalacja wewnątrz.

bmorton said:
Pomijając ramkę wokół otworu, aby zakryć cięcie, dodatkowy szyberdach, który miałem, był pod każdym względem lepszy od fabrycznego. Większy, więcej funkcji i czystsza, bardziej atrakcyjna instalacja wewnątrz.
Mój pomysł na czystość może być całkowicie po drugiej stronie twojego........... Widziałem dodatkowe szyberdachy i nie byłem pod wrażeniem........... Z drugiej strony mój tata ma f-350 z szyberdachem OEM i nie podoba mi się instalacja, wygląda niechlujnie..................

Wątpię w to - czyste jest czyste. Ale nie wszystkie szyberdachy są takie same, niezależnie od tego, czy są one montowane w fabryce, czy też jako aftermarket. Mój aftermarketowy był bardzo dobrze zrobiony - jak powiedziałem, o wiele ładniejszy i bardziej atrakcyjny montaż niż fabryczna alternatywa. W przypadku RAV4 ma on jednak całkiem dobry fabryczny szyberdach, więc nie ma tu zbyt wiele miejsca na ulepszenia.

bmorton said:
Wątpię w to - czyste jest czyste. Ale nie wszystkie szyberdachy są takie same, niezależnie od tego, czy są z rynku wtórnego, czy fabryczne. Mój z rynku wtórnego był bardzo dobrze zrobiony - jak powiedziałem, o wiele ładniejszy i bardziej atrakcyjny montaż niż fabryczna alternatywa. W przypadku RAV4 ma jednak całkiem dobry fabryczny szyberdach, więc nie ma tam zbyt wiele miejsca na ulepszenia.
Gdy rozważałem wersję podstawową (bez szyberdachu) w porównaniu do sportowej (z fabrycznym szyberdachem), dealer powiedział, że mogę zamontować szyberdach z rynku wtórnego (przez kogokolwiek, kogo używają, zgaduję) i powiedział mi, że gwarancja na rynku wtórnym jest dłuższa (3 lata vs. 1 rok, myślę) niż fabryczna.

Kiedy wszystko zostało powiedziane i zrobione, dostałem wersję sportową (głównie dlatego, że bardzo podoba mi się ciemne wnętrze, a nie tylko szyberdach). Jestem prawie pewien, że gdybym dostał wersję podstawową, nie kazałbym zamontować szyberdachu; bałbym się, że ktoś wytnie mi dziurę w dachu z rynku wtórnego.

Mierząc 1,93 m wzrostu, szukam samochodów z maksymalną przestrzenią nad głową. Szyberdachy zmniejszają przestrzeń nad głową. Naprawdę niewiele korzystam z szyberdachu - jeśli chcę poczuć wiatr we włosach, opuszczam dach mojego starego mustanga i jadę nim. Mówiąc to, dostałem mojego Rav4 z szyberdachem. Stwierdziłem, że ma on ledwie akceptowalną przestrzeń nad głową, po tym jak poszukiwania u wszystkich dealerów w Południowej Kalifornii zakończyły się negatywnie dla modelu sportowego V6 bez szyberdachu. Czas był problemem, w przeciwnym razie zamówiłbym go w fabryce. Jedyne, co z niego będę miał, to uchylenie go dla psa, gdy zostanie w samochodzie.

21 - 40 of 70 Posts