Toyota RAV4 Forums banner

Nowe okablowanie klaksonu

4.5K views 3 replies 2 participants last post by  JuneBug  
#1 ·
Jestem słaby w kwestii wiedzy elektrycznej. Mam jeden gorący przewód, który jest przeznaczony do klaksonu(ów) za zderzakiem z boku chłodnicy. Ponieważ kupiłem model 1996, 2wd, manualny bez klaksonu(ów), nie wiem, czy miał jeden czy dwa klaksony. Przewód pokazuje prąd, gdy naciskam na klakson. 1. Czy mogę po prostu włożyć dwa nowe klaksony (jeden o wysokim tonie i jeden o niskim tonie) w szereg z przewodem zasilającym do jednego z nich i oba uziemić? Nowe klaksony wymagają bezpiecznika 10A, co jest również bezpiecznikiem oryginalnego klaksonu, więc wydaje się najlepiej po prostu użyć oryginalnego okablowania, przekaźnika i bezpiecznika. 2. Zauważyłem również, że przekaźnik, który był dostarczony z nowymi klaksonami, ma 4 bolce, a ten w samochodzie ma 3 bolce; Domniemam, że dodatkowy bolec nie znajduje się w oryginalnym przekaźniku klaksonu samochodowego, ponieważ okablowanie bezpiecznika jest już częścią systemu? Dziękuję

#2 ·
Jestem słaby w kwestii wiedzy elektrycznej. Mam jeden gorący przewód, który jest przeznaczony do klaksonu(ów) za zderzakiem z boku chłodnicy. Ponieważ kupiłem model 1996, 2wd, manualny bez klaksonu(ów), nie wiem, czy miał jeden czy dwa klaksony. Przewód pokazuje napięcie, gdy naciskam na klakson. 1. Czy mogę po prostu włożyć dwa nowe klaksony (jeden o wysokiej tonacji i jeden o niskiej tonacji) w szereg z przewodem zasilającym do jednego z nich i oba uziemić? Nowe klaksony wymagają bezpiecznika 10A, co jest również wartością bezpiecznika oryginalnego klaksonu, więc wydaje się, że najlepiej po prostu użyć oryginalnego okablowania, przekaźnika i bezpiecznika. 2. Zauważyłem również, że przekaźnik, który był dostarczony z nowymi klaksonami, ma 4 bolce, a ten w samochodzie ma 3 bolce; Domniemam, że dodatkowy bolec nie znajduje się w oryginalnym przekaźniku klaksonu samochodu, ponieważ okablowanie bezpiecznika jest już częścią systemu? Dziękuję
Tak, możesz podłączyć gorący przewód do obu klaksonów, a kiedy zamontujesz je do ramy, zostaną uziemione. Możesz bez problemu użyć istniejącego okablowania, przekaźnika i bezpiecznika. Daj nam znać, jak to działa!

#3 ·
Nowe klaksony działają świetnie. Często myślałem o funkcji klaksonu podczas jazdy. Będąc cholerykiem, często używałem ich jako terapii przeciwko idiotom za kierownicą, tak jak wielu innych. Myślę, że klakson jest naprawdę potrzebny średnio raz w miesiącu. Pewnego razu nie miałem działającego klaksonu na parkingu Walmartu na śniegu. Samochód wycofywał się przede mną, a inny czekał za mną. Facet wycofał się ze swojego miejsca parkingowego tuż obok mnie i nie miałem klaksonu, żeby go ostrzec i nie miałem gdzie uciec - chrup.

#4 ·
Nowe klaksony działają świetnie. Często myślałem o funkcji klaksonu podczas jazdy.
Więc jakie klaksony zainstalowałeś? Używam swojego co najmniej raz w tygodniu, kiedy jakiś idiota ignoruje znak USTĄP PIERWSZEŃSTWA i mnie wyprzedza. Ludzie w okolicy po prostu nie rozumieją koncepcji znaku USTĄP PIERWSZEŃSTWA i co on oznacza.