Toyota RAV4 Forums banner

Czytnik OBD i rekomendacja aplikacji

25K views 19 replies 10 participants last post by  jnormandin63  
#1 ·
Niedawno odebrałem hybrydę Rav4 XLE z 2022 roku. Szukam czytnika OBD. Zakładam, że najlepszym podejściem jest czytnik z Bluetooth i aplikacją na telefon.

Nie jestem zapalonym mechanikiem. Robię wymiany oleju, klocki hamulcowe, może uszczelkę kolektora lub coś w tym rodzaju. Nie potrzebuję więc pełnej, samodzielnej maszyny za 800 dolarów z wieloma czytnikami w czasie rzeczywistym i tak dalej. Ale interesuje mnie zobaczenie takich rzeczy jak informacje o baterii (tak, właśnie o tym pisałem) oraz dobre informacje mechaniczne dotyczące hybrydy i ICE.

Chcę, aby to kosztowało maksymalnie 100 dolarów, jeśli to możliwe.

Jakieś rekomendacje? Dzięki!

#2 ·
Polecam OBDLink CX. Działa zarówno z systemem Android, jak i iOS. Istnieje wiele darmowych aplikacji, które dostarczą Ci potrzebnych informacji. Jeśli masz telefon z systemem Android, jedną z najlepszych darmowych aplikacji dla hybryd jest Hybrid Assistant w Sklepie Play. Jeśli masz iPhone'a, Dash Command to dobra aplikacja (kosztuje pieniądze).

#16 ·
Polecam OBDLink CX. Działa zarówno z systemem Android, jak i iOS. Istnieje wiele darmowych aplikacji, które dostarczą Ci potrzebnych informacji. Jeśli masz telefon z systemem Android, jedną z najlepszych darmowych aplikacji dla hybryd jest Hybrid Assistant w Sklepie Play. Jeśli masz iPhone'a, Dash Command to dobra aplikacja (kosztuje pieniądze).
Cześć, jaki jest rok modelowy Twojego rav4 hybrid? Mam rav4 hybrid xle preimum z 2023 roku i Hybrid Assistant pokazuje nieznane na dole ekranu po połączeniu z OBDLink LX. Smutne.

#8 ·
W przyszłości, jeśli chcesz trochę zaszaleć, polecam AI Box, taką jak ta (to jest ta, którą kupiłem) i możesz uzyskać wszystkie te informacje na ekranie RAV. To aplikacja Hybrid Assistant, która jest na ekranie.
View attachment 188768
Posty na Amazonie mówią, że to nie działa z Samsungiem. Ponadto 28% zamieściło ocenę 1 gwiazdki.

#5 ·
Czy byłby to łatwy sposób na wyświetlanie NAV na ekranie, z jego wewnętrznym GPS na ekranie mojego RAV 4 Hybrid? Mam starszy telefon Galaxy S6 Active. Nasz samochód to model 2021 RAV 4 Hybrid LE.
W tym momencie używałbyś po prostu Android Auto, które jest około 500 razy lepsze niż systemy nawigacyjne Toyoty. Telefon musiałby być podłączony do hotspotu lub mieć wykupiony pakiet danych, aby mapy działały najlepiej. Możesz pobrać mapy offline w Mapach Google, ale jeśli nastąpią jakieś zmiany, będziesz musiał połączyć się z siecią Wi-Fi, aby je zaktualizować, jeśli nie masz pakietu danych komórkowych.

Dzięki Carlinkit AI Box, którą mam, działa Android 9 i ma gniazdo SIM, do którego właśnie włożyłem kartę SIM Mint Mobile, więc ma dane przez cały czas. Ma również własny wbudowany GPS, więc jest w pełni samodzielny. Zasadniczo to, co robi AI box, to zamiana ekranu w tablet z systemem Android, ale może on również bezprzewodowo obsługiwać CarPlay i Android Auto z Twoim telefonem.

#6 ·
Dziękuję za polecenie.

Nie rozumiem, co się dzieje z ekranem wyświetlacza i skrzynką AI. Wygląda to jak pudełko, które podłącza się do portu samochodowego? A może to Bluetooth? Czy nie zastępuje całego wewnętrznego urządzenia głównego?

I jeśli dobrze rozumiem, to duży androidowy „telefon”, że tak powiem, w samochodzie. Nadal potrzebuję klucza sprzętowego OBD, tak?

#7 ·
Dzięki za rekomendację.

Nie jestem pewien, co się dzieje z ekranem wyświetlacza i skrzynką AI. Wygląda to jak pudełko, które podłącza się do portu samochodowego? A może to Bluetooth? Nie zastępuje całego wewnętrznego urządzenia głównego?

I jeśli dobrze rozumiem, to duży telefon z Androidem, że tak powiem, w samochodzie. Nadal potrzebuję klucza sprzętowego OBD, tak?
Skrzynka AI łączy się przez port USB, który jest używany do CarPlay/Android Auto i nie zastępuje urządzenia głównego

Masz rację, że to w zasadzie tylko telefon bez ekranu i używa RAV jako ekranu. Nadal potrzebujesz klucza sprzętowego OBDII, aby uzyskać informacje z RAV.

#10 ·
Używam drogiego adaptera Bluetooth ODBII:

Image

#11 ·
Używam drogiego adaptera Bluetooth ODBII:

View attachment 188798
Sam używam tego samego, ale poleciłem mu CX, ponieważ chciał zmieścić się w kwocie poniżej 100 dolarów.

#13 ·
Powinienem był podać prawdziwe imię, żeby można było wyszukać i uzyskać podobne wyniki. Wygląda na to, że aukcja tego, który kupiłem, już nie istnieje, ale jeśli wyszukasz CarlinKit AI Box (zrobi to również link do innego), zobaczysz mnóstwo wyników. Krótkie kwadratowe to AI Box, które będą miały wbudowany własny system Android (i będą obsługiwać bezprzewodowe CarPlay/Android Auto), te grubsze, bardziej prostokątne zapewniają tylko bezprzewodowe CarPlay/Android Auto. Ten, który zalinkowałem, wygląda na drogi, ale z kuponem 84 USD zniżki będzie kosztował tylko 175 USD (mniej więcej tyle, ile zapłaciłem za swój).

EDIT: Chyba minęło kilka miesięcy, odkąd go dostałem, więc dam znać, że nadal działa świetnie. Czkawka od czasu do czasu, którą naprawi odłączenie i ponowne podłączenie. Poza tym, ponieważ dostałem dla niego kartę SIM Mint Mobile i ma teraz własny plan danych, mam otwartą Pandorę, gdy się uruchamia i automatycznie zaczyna odtwarzać moją muzykę.

#14 · (Edited)
Używam czytnika Veepeak OBDII. Sprawdź wyszukiwanie w Amazon Veepeak OBDCheck BLE+ Bluetooth 4.0 OBD II Scanner dla iOS i Androida, narzędzie do skanowania kodów diagnostycznych samochodu dla uniwersalnych pojazdów OBDII / EOBD

Sprawdził się świetnie, używałem go z aplikacjami Carista i Car Scanner Pro na moim iPadzie i iPhonie. Aplikacja Carista pozwoliła mi ustawić różne rzeczy, takie jak ile razy miga kierunkowskaz podczas zmiany pasa ruchu. Car Scanner Pro ma sposób kalibracji prędkościomierza, aby dopasować prędkość GPS RAV. Musisz mieć włączone usługi lokalizacji w RAV.

Jestem bardzo zadowolony z tego urządzenia i aplikacji.

#20 ·
Używam tego z Hybrid Assistant, Dash Command i Dr. Prius

Dobrze działa