Po spędzeniu trochę czasu na luzie, mój 2021 rav4 LE nagle zaczął wyświetlać ten komunikat ostrzegawczy: Hamulec postojowy niedostępny. Czy ktoś już tego doświadczył?
Wymieniłem 18 LE na 21 Limited i dla mnie 18 wygląda od wewnątrz jak 20-letni samochód w porównaniu do 21 Limited. Wolę zaryzykować awarię niż wracać do starej wersji.Google zwraca kilka trafień dla tego błędu, wszystkie wydają się wskazywać na słaby/rozładowany akumulator... Z pewnością nie tego oczekujesz w nowym samochodzie...
Mam '18 LE ze starym hamulcem ręcznym i 6 biegami... I takie rzeczy są dokładnie powodem, dla którego szukałem poprzedniej generacji - czasami myślę, że nawet Toyota wprowadza pewne zmiany po prostu dla samej zmiany (lub żeby dotrzymać kroku Jonesom)... Nigdy nie rozumiałem zalet elektronicznych hamulców postojowych.
Powodzenia - mam nadzieję, że to rozwiążesz... Jestem pewien, że jest to objęte gwarancją.
To dlatego nie będę grzebać przy instalacji elektrycznej. Nie jestem inżynierem, ale czytałem wiele relacji o tym, jak tego typu modyfikacje mogą powodować problemy z magistralą CANBUS.Myślę, że to naprawiłem. Więc dostałem się za deskę rozdzielczą i poprowadziłem przewód do mojej kamery samochodowej do tyłu gniazda zapalniczki. Po prostu połączyłem przewody bezpośrednio z zasilaniem kamery samochodowej i kamera działała dobrze. Wtedy pojawił się komunikat "Hamulec postojowy niedostępny" (po pewnym czasie). Po odłączeniu kamery samochodowej komunikat PBU zniknął! Nie ma to dla mnie sensu, ponieważ podłączyłem zasilanie kamery samochodowej szeregowo i nic innego nie jest podłączone do tego gniazda zapalniczki. Jestem pewien, że podłączyłem zasilanie do białego przewodu, a masę do białego/czarnego przewodu. Chyba znajdę nowy sposób podłączenia kamery (jak bezpośrednie wpięcie do skrzynki bezpieczników). Ale czy ktoś, kto zna się na elektronice, może mi wyjaśnić, dlaczego tak się dzieje?
Ponieważ założenie, że wszystko "e" jest lepsze.Byłem zszokowany, gdy dowiedziałem się, że nie mamy dźwigni hamulca awaryjnego.
W jakim kraju jesteś? Nie rozpoznaję Twojej flagi. To forum to naprawdę RAV4 World.Dostaję ten komunikat "Hamulec postojowy tymczasowo niedostępny" i na początku nie miałem pojęcia, o co chodzi. Po znalezieniu tego tematu zrozumiałem, że problem dotyczy rozładowanego akumulatora 12V.
Krótko mówiąc - przeczytaj swoją instrukcję obsługi liczącą tysiące stron przed jazdą. Przez cały czas myślałem, że włączenie ZAPŁONU, ale nie uruchamianie systemu hybrydowego do READY, uruchamia ładowanie akumulatora 12V. Ale instrukcja wyraźnie mówi, że aby zapobiec rozładowaniu akumulatora 12-woltowego:
Nie pozostawiaj włącznika zasilania w pozycji ACC lub ON na długi czas bez włączonego systemu hybrydowego.
Jeśli na wyświetlaczu wieloinformacyjnym wyświetlany jest komunikat "AKCESORIA" lub "ZAPŁON WŁ.", włącznik zasilania nie jest w pozycji OFF. Opuść pojazd po ustawieniu włącznika zasilania w pozycji OFF.
Byłem w tej fazie ZAPŁON WŁ., kiedy pojawił się kolega i rozpoczęła się godzinna dyskusja. Po powrocie do samochodu i próbie uruchomienia otrzymałem ten komunikat. Serwis nie odpowiedział za pierwszym razem. Znalazłem ten temat, zrozumiałem rozładowany akumulator 12V, zmierzyłem 8V. Oczywiście wystarczyło to do włączenia niektórych systemów, ale nie wystarczyło do uruchomienia systemu hybrydowego do READY. Miałem innego kolegę w pobliżu z kablami do samochodu i akumulatora i udało mi się uruchomić system za pomocą kabli rozruchowych.