Toyota RAV4 Forums banner

Hamulec postojowy niedostępny

4 reading
60K views 17 replies 11 participants last post by  JanisPl  
#1 ·
Po spędzeniu trochę czasu na luzie, mój 2021 rav4 LE nagle zaczął wyświetlać ten komunikat ostrzegawczy: Hamulec postojowy niedostępny. Czy ktoś już tego doświadczył?

#2 ·
Google zwraca kilka trafień dotyczących tego błędu, które wydają się wskazywać na słabą/rozładowaną baterię... Z pewnością nie tego oczekujesz w nowym samochodzie... Mam '18 LE ze starym hamulcem ręcznym i 6 biegami... I takie rzeczy są dokładnie powodem, dla którego szukałem poprzedniej generacji - czasami myślę, że nawet Toyota wprowadza pewne zmiany po prostu dla samej zmiany (lub żeby dotrzymać kroku Jonesom)... Nigdy nie rozumiałem korzyści z elektronicznych hamulców postojowych. Powodzenia - mam nadzieję, że to rozwiążesz... Jestem pewien, że jest to objęte gwarancją.

#4 ·
Google zwraca kilka trafień dla tego błędu, wszystkie wydają się wskazywać na słaby/rozładowany akumulator... Z pewnością nie tego oczekujesz w nowym samochodzie...

Mam '18 LE ze starym hamulcem ręcznym i 6 biegami... I takie rzeczy są dokładnie powodem, dla którego szukałem poprzedniej generacji - czasami myślę, że nawet Toyota wprowadza pewne zmiany po prostu dla samej zmiany (lub żeby dotrzymać kroku Jonesom)... Nigdy nie rozumiałem zalet elektronicznych hamulców postojowych.

Powodzenia - mam nadzieję, że to rozwiążesz... Jestem pewien, że jest to objęte gwarancją.
Wymieniłem 18 LE na 21 Limited i dla mnie 18 wygląda od wewnątrz jak 20-letni samochód w porównaniu do 21 Limited. Wolę zaryzykować awarię niż wracać do starej wersji.

#3 ·
Na tym forum znajdują się inne posty dotyczące tej wiadomości. Niektórzy użytkownicy otrzymali tę wiadomość, a także wiadomości o niedostępności PCS lub tempomatu. Niektórzy dealerzy naprawili to, instalując nowy akumulator. Inni dealerzy znaleźli błąd komunikacji w module systemu ABS i musieli wymienić komponenty. Jeden doradca serwisowy napisał, że wiadomość pojawia się podczas uruchamiania i przy pierwszym włączeniu biegu z powodu przejściowych skoków napięcia lub problemów wynikających ze słabych akumulatorów. We wszystkich przypadkach kody DTC znajdują się w module sterowania nadwoziem i mogą być usunięte tylko przez dealera lub TechStream, ponieważ nie są to kody OBD2. Powinieneś przetestować hamulec postojowy - może on faktycznie działać poprawnie. Inni użytkownicy stwierdzili, że ich hamulce postojowe nie były zablokowane lub ciągnęły nawet z wiadomością. Posłuchaj, czy słyszysz, jak hamulec postojowy włącza się i wyłącza. Możesz również spróbować ustawić hamulec postojowy w tryb ręczny i włączać i wyłączać go wielokrotnie. Może to usunąć wiadomość i zaoszczędzić wizytę u dealera. Sprawdź również, czy otrzymałeś wiadomość w historii alertów/wiadomości na ekranie dotykowym w Menu--Info.

#5 ·
Myślę, że to naprawiłem. Dostałem się więc za deskę rozdzielczą i poprowadziłem przewód do mojej kamery samochodowej do tyłu gniazda zapalniczki. Po prostu połączyłem przewody bezpośrednio z zasilaniem kamery samochodowej i kamera działała bez zarzutu. Wtedy pojawił się komunikat "Hamulec postojowy niedostępny" (po pewnym czasie). Po odłączeniu kamery samochodowej komunikat PBU zniknął! Nie ma to dla mnie sensu, ponieważ podłączyłem zasilanie kamery samochodowej szeregowo i nic innego nie jest podłączone do tego gniazda zapalniczki. Jestem pewien, że podłączyłem zasilanie do białego przewodu, a masę do przewodu biało-czarnego. Chyba będę musiał znaleźć nowy sposób podłączenia kamery (np. bezpośrednie podłączenie do skrzynki bezpieczników). Ale czy ktoś, kto zna się na elektronice, może mi wyjaśnić, dlaczego tak się dzieje?

#6 ·
Myślę, że to naprawiłem. Więc dostałem się za deskę rozdzielczą i poprowadziłem przewód do mojej kamery samochodowej do tyłu gniazda zapalniczki. Po prostu połączyłem przewody bezpośrednio z zasilaniem kamery samochodowej i kamera działała dobrze. Wtedy pojawił się komunikat "Hamulec postojowy niedostępny" (po pewnym czasie). Po odłączeniu kamery samochodowej komunikat PBU zniknął! Nie ma to dla mnie sensu, ponieważ podłączyłem zasilanie kamery samochodowej szeregowo i nic innego nie jest podłączone do tego gniazda zapalniczki. Jestem pewien, że podłączyłem zasilanie do białego przewodu, a masę do białego/czarnego przewodu. Chyba znajdę nowy sposób podłączenia kamery (jak bezpośrednie wpięcie do skrzynki bezpieczników). Ale czy ktoś, kto zna się na elektronice, może mi wyjaśnić, dlaczego tak się dzieje?
To dlatego nie będę grzebać przy instalacji elektrycznej. Nie jestem inżynierem, ale czytałem wiele relacji o tym, jak tego typu modyfikacje mogą powodować problemy z magistralą CANBUS.

#7 · (Edited)
Właściwie postępowałem zgodnie z tą metodą, aby zainstalować moją kamerę samochodową:

Po zakończeniu instalacji otrzymałem komunikat ostrzegawczy "Hamulec postojowy niedostępny". Przechodzę teraz na podłączenie do skrzynki bezpieczników w celu zasilania. Nadal nie ma to dla mnie sensu. Wlutowanie się w tył wtyczki zapalniczki powinno być takie samo, jak włożenie czegoś do wtyczki! Może nie rozumiem elektryczności tak dobrze, jak mi się wydaje. Chyba że przypadkowo odwróciłem bieguny??

#8 · (Edited)
Cześć, miałem ten sam problem. Miałem awarię automatycznego hamulca. Po przełączeniu na P nie chciał się zwolnić. Po kilkukrotnym naciśnięciu i przytrzymaniu przycisku (P) w końcu puścił, ale miałem informację, aby sprawdzić to u dealera.

Teraz wiem, jaka była tego przyczyna.

Problem polega na tym, że instalujesz dowolne urządzenie elektryczne bezpośrednio do zacisków akumulatora samochodu.

#9 ·
Miałem ostatnio problem z elektronicznym hamulcem postojowym, a rozwiązaniem było naładowanie akumulatora. Rozruch silnika za pomocą kabli rozruchowych i ręczne zwolnienie elektronicznego hamulca postojowego rozwiązało problem.

#11 ·
Byłem zszokowany, gdy dowiedziałem się, że nie mamy dźwigni hamulca awaryjnego.
Ponieważ założenie, że wszystko "e" jest lepsze.
Istnieje wiele rzeczy, które udowadniają nam, że wersja mechaniczna jest lepsza.
Zastanawiam się, ile mil przejadą silniki elektryczne Tesli lub Riviana, zanim będą wymagały wymiany? Mój Lexus V8 zbliża się do 300 tys. mil!
Czy istnieje jakaś konserwacja przez użytkownika końcowego, którą można wykonać w silnikach eV?

#15 ·
Dostaję ten komunikat "Hamulec postojowy tymczasowo niedostępny" i na początku nie miałem pojęcia, o co chodzi. Po znalezieniu tego tematu zrozumiałem, że problem dotyczy rozładowanego akumulatora 12V.

Krótko mówiąc - przeczytaj swoją tysiącstronicową instrukcję przed jazdą. Cały czas myślałem, że włączenie ZAPŁONU, ale nie uruchomienie systemu hybrydowego do READY, uruchamia ładowanie akumulatora 12V. Ale instrukcja wyraźnie mówi, że aby zapobiec rozładowaniu akumulatora 12-woltowego:
  • Nie pozostawiaj włącznika zasilania w pozycji ACC lub ON przez długi czas bez włączonego systemu hybrydowego.
  • Jeśli na wyświetlaczu wieloinformacyjnym wyświetlany jest komunikat „AKCESORIA” lub „ZAPŁON WŁĄCZONY”, włącznik zasilania nie jest w pozycji OFF. Opuść pojazd po przełączeniu włącznika zasilania w pozycję OFF.

Byłem w tej fazie ZAPŁONU WŁĄCZONEGO, kiedy pojawił się kolega i rozpoczął godzinną dyskusję. Po powrocie do samochodu i próbie uruchomienia, otrzymałem ten komunikat. Serwis nie odpowiedział za pierwszym razem. Znalazłem ten temat, zrozumiałem rozładowany akumulator 12V, zmierzyłem 8V. Oczywiście wystarczyło to do włączenia niektórych systemów, ale nie wystarczyło do uruchomienia systemu hybrydowego do READY. Miałem innego kolegę w pobliżu z kablami rozruchowymi i udało mi się uruchomić system.

#16 ·
Dostaję ten komunikat "Hamulec postojowy tymczasowo niedostępny" i na początku nie miałem pojęcia, o co chodzi. Po znalezieniu tego tematu zrozumiałem, że problem dotyczy rozładowanego akumulatora 12V.

Krótko mówiąc - przeczytaj swoją instrukcję obsługi liczącą tysiące stron przed jazdą. Przez cały czas myślałem, że włączenie ZAPŁONU, ale nie uruchamianie systemu hybrydowego do READY, uruchamia ładowanie akumulatora 12V. Ale instrukcja wyraźnie mówi, że aby zapobiec rozładowaniu akumulatora 12-woltowego:

• Nie pozostawiaj włącznika zasilania w pozycji ACC lub ON na długi czas bez włączonego systemu hybrydowego.

• Jeśli na wyświetlaczu wieloinformacyjnym wyświetlany jest komunikat "AKCESORIA" lub "ZAPŁON WŁ.", włącznik zasilania nie jest w pozycji OFF. Opuść pojazd po ustawieniu włącznika zasilania w pozycji OFF.

Byłem w tej fazie ZAPŁON WŁ., kiedy pojawił się kolega i rozpoczęła się godzinna dyskusja. Po powrocie do samochodu i próbie uruchomienia otrzymałem ten komunikat. Serwis nie odpowiedział za pierwszym razem. Znalazłem ten temat, zrozumiałem rozładowany akumulator 12V, zmierzyłem 8V. Oczywiście wystarczyło to do włączenia niektórych systemów, ale nie wystarczyło do uruchomienia systemu hybrydowego do READY. Miałem innego kolegę w pobliżu z kablami do samochodu i akumulatora i udało mi się uruchomić system za pomocą kabli rozruchowych.
W jakim kraju jesteś? Nie rozpoznaję Twojej flagi. To forum to naprawdę RAV4 World.