Toyota RAV4 Forums banner
881 - 900 of 1,474 Posts
Byłbym wdzięczny za radę. Chcę wymienić koła w moim Prime SE na zestaw 18-calowych Enkei Raijins, albo 8" szerokości z offsetem 40 MM, albo 8,5" szerokości z offsetem 38 MM lub 35 MM.

Czy jest jakiś powód, dla którego nie mógłbym zlecić warsztatowi zdjęcia fabrycznych opon 18" 225 z fabrycznych kół i założenia ich na nowe (wraz z czujnikami TPMS)? Są one fabrycznie nowe i mają prawie zerowy przebieg, więc chciałbym ich użyć. Kiedy będą do wymiany, chciałbym założyć opony 235/60r18.

Którą z 3 opcji Enkei powinienem wybrać (18x8x40, 18x8.5x38 lub 18x8.5x35)? Nie jestem do końca pewien, jak będą się one różnić wyglądem przy różnych wartościach offsetu.
Możesz przełożyć opony na 18x8, ale konfiguracja 18x8.5 +35 zapewni Ci najbardziej równy wygląd. Opony mogą być lekko rozciągnięte na feldze 8.5.

170187
170188
Kupiłem felgi Monaco Pace 7,5x18/5x114,3 ET40 DIA 67,1 i opony 235/60/r18 Bridgestone Dueler h/l 33. Felgi są mocowane nakrętkami stożkowymi, dlatego oryginalny kołek piasty (24 mm) jest za krótki. Aby rozwiązać ten problem, użyłem dystansów o grubości 15 mm z kołkami 35 mm wykonanymi z kutego aluminium lotniczego (6062-T6). Moje nowe ET = 25.

Felgi Black Rhino Boxer 17x8 +40
Opony Falken WIldpeak AT3W 245/65/R17
Nakrętki zabezpieczające McGard
Brak podnoszenia, brak dystansów, pierścienie centrujące

170281

Najmniejsze nawet dotknięcie przedniego wewnętrznego nadkola ze względu na przesunięcie, ale tylko przy pełnym skręcie pod górę, może zniknąć w miarę zużywania się opon...

Felgi Black Rhino Boxer 17x8 +40
Opony Falken WIldpeak AT3W 245/65/R17
Nakrętki zabezpieczające McGard
Brak podnoszenia, brak dystansów, pierścienie centrujące

View attachment 170281

Najmniejsze nawet dotknięcie przedniego wewnętrznego nadkola ze względu na przesunięcie, ale tylko przy pełnym skręcie pod górę, może zniknąć w miarę zużywania się opon...
Czego użyłeś do zaciemnienia srebrnych listew nad oknami? Koła i opony wyglądają ostro!

Czego użyłeś do zaciemnienia srebrnych listew nad oknami? Koła i opony wyglądają ostro!
Nie jestem WARKELT, ale zrobiłem to sam za pomocą folii winylowej 3M, którą kupiłem na Amazon. Bardzo łatwo jest zrobić listwy, potrzebujesz tylko ostrej żyletki, alkoholu do czyszczenia powierzchni i rolki folii winylowej 2". Mnóstwo filmów z YouTube jest dostępnych do obejrzenia i zobaczenia niektórych sztuczek. Zamierzałem okleić maskę, ale po obejrzeniu filmów o oklejaniu maski zdecydowałem się zlecić to profesjonaliście. Chłopaki, którzy zrobili moją maskę, powiedzieli, że wykonałem świetną robotę na listwach i szczerze mówiąc, nie miałem pojęcia, co robię. Zajęło mi trochę czasu, zanim zrobiłem pierwszą stronę, ale druga strona poszła bardzo szybko, ponieważ miałem jakieś pojęcie o tym, co robić. Koszt materiałów wyniósł może 15 dolarów. Ostatecznie zakryłem listwy osłonami przeciwsłonecznymi AutoClover, co robi wiele osób. Czerwony Rav4 powyżej w poście #887 ma osłony AutoCover. Chłopaki, którzy zrobili moją maskę, powiedzieli, że pobraliby tylko 50-75 dolarów za zrobienie moich chromowanych listew okiennych. Więc jeśli nie czujesz się komfortowo, zabierając się za to sam, nie jest to zbyt drogie, aby to zrobić.

Kupiłem kilka miesięcy temu Rav4 XLE Premium AWD z 2019 roku i niezbyt podobały mi się 19-calowe felgi, które były w zestawie. W końcu je zmieniłem.
KMC708 Bully 17x8
Toyo Open Country H/T II 225/65/R17

Masz jeszcze felgi premium, jeśli ktoś jest zainteresowany

Przed:
Image

Po:
Image
Image

881 - 900 of 1,474 Posts