Toyota RAV4 Forums banner
521 - 540 of 570 Posts
Cześć,
Wyglądają dobrze:) Czy po prostu się je przykręca, czy trzeba było użyć dystansów do przednich kół?

Kupiłem '07 Rav4 sport 4wd w lutym '19. Wymieniłem mojego '04 RX330. Zamontowałem kilka 19-calowych felg rx350 f sport na początku zeszłego miesiąca.

Image

Właśnie dzisiaj zatwierdzono. Zeszłej jesieni kupiłem zestaw 17-calowych felg Mustang z pakietu Pony 2006-09 (wygląd w modelach V6), które są stylizowane na felgi American Racing Torq Thrust D. Idealnie pasują (lugcentrycznie) do RAV. Zrezygnowałem również z sezonowej wymiany opon i przeszedłem na opony całoroczne. Wybrałem opony Cooper Discoverer AT3 4S, rozmiar i specyfikacja: 244/65-17 111T. Zyskałem dodatkowe 1/2 cala prześwitu, ścianka boczna jest miła i miękka, aby wygładzić kratery, które nazywamy tu drogami. Wybrałem AT3 ze względu na użytkowanie na budowie i napęd na przednie koła (potrzebuję całej trakcji, jaką mogę uzyskać w błotnistym brudzie/błocie/żwirze).

Jestem zadowolony z konfiguracji. Zdecydowanie zauważam redukcję momentu obrotowego wynikającą z większej średnicy, ale dla mnie to w porządku. Brak otarć, wystarczający prześwit do błotników, nadkoli i wahaczy. Ponieważ jest to napęd na przednie koła, nie muszę się również martwić o pasującą oponę zapasową, więc trzymam się oryginalnego rozmiaru i nadal mogę korzystać z osłony.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

Wow, felgi Limited w kolorze grafitowym nie wyglądają jak kompletne gówno.
Wiem, prawda. Zaryzykowałem i wydałem 150 dolarów na materiały. Jestem zadowolony z rezultatu, więc po prostu będę używał tych zamiast kupować nowe.

Attachments

Zgadzam się. Mam tę samą specyfikację RAV i fabryczne koła z oponami szosowymi sprawiały, że chciałem zwymiotować. Założyłem Wildpeaks i Enkei w ciągu tygodnia.
Najlepszą rzeczą, jaką zrobiłem, było założenie Falken AT, dystansów H&R z przodu i z tyłu oraz pomalowanie i odwrócenie standardowych szarych stopni bocznych.
To samo, wszystko w ciągu pierwszych kilku dni po przybyciu.

Zostałem przy Trails w standardowym rozmiarze ze względu na wagę i ponieważ jest to w 95% pojazd drogowy, tylko kilka dróg dojazdowych do linii energetycznych i szlaków turystycznych tu i tam. To samo dotyczy dystansów. Standardowy offset z poszerzeniami błotników wygląda po prostu śmiesznie. Podnośnik wkrótce? Założyłem sprężyny H&R Adventure i nie mógłbym być szczęśliwszy. Mniejszy lift (~1"), ale wyższa sztywność sprężyny i na Bilstein B8 sprawiają, że jazda w terenie i po drogach jest o wiele lepsza.

Wciąż się zastanawiam nad podniesieniem. Nie przeszkadza mi obecna wysokość, ale 1 cal lub więcej by nie zaszkodziło. I tak może się to zdarzyć, ponieważ zmieniam tylne sprężyny przynajmniej na lepszą charakterystykę sprężystości wraz z zestawem miechów Firestone dla dodatkowej regulacji podczas holowania lub większych obciążeń z tyłu. Rzucę okiem na te sprężyny H&R. Mam osłonę podwozia i osłonę dyferencjału Skid Plate Guys, aby mieć trochę więcej spokoju ducha, jeśli zdarzy mi się na coś najechać i będzie trochę za blisko. Jestem fanem Bilsteina. Mam je w swoim Bronco i uwielbiam je. Z pewnością będą w przyszłości. Czy to prawda, że amortyzatory Gen 4.4 pasują do 4.3? Rav ma obecnie nieco ponad 40 000 oryginalnych mil, więc wszystko w zawieszeniu jest w doskonałym stanie. Rzadko używany samochód z Zachodniego Wybrzeża.

Mój jest odwrotny, z 140 tys. mieszkańców na północnym wschodzie, więc oryginalne zawieszenie było DO DUPY. Tak, amortyzatory/kolumny 4.4 pasują i działają dobrze, to samo podwozie. Użyłem przednich kolumn B6 (B8 nie były wtedy dostępne, plus mają wbudowane podniesienie o 1 cal) i tylnych amortyzatorów B8. Amortyzatory były dostarczane z małą podkładką dystansową sprężyny do podniesienia o 1 cal, ale podoba mi się postawa, jaką ma tylko ze sprężynami.

Stara konfiguracja to Enkei RPF1 na 235/65/17. Lekkie i nieco większa średnica całkowita niż OEM.
Image

Obecna konfiguracja to konig Hypergram na 235/75/16. Lżejsze niż RPF1 i ogólnie to prawie opona 30''. Miękka ścianka boczna.
Image

View attachment 179310
View attachment 179312
View attachment 179311

235/65/17 Falken Wildpeak Trails na felgach Reika z offsetem 38 mm. Dzięki wszystkim zdjęciom w tym wątku pomogło mi to dokonać wyboru. Następne w kolejności są podnośniki i osłony podwozia.

ig: RAV4.3v6
Te felgi i opony są idealne. Dokładnie to, co chciałbym mieć w Rav4 z 2007 roku. Ale mam x2 Rav'y na sprzedaż i mam trudności z podjęciem decyzji co do jednego. Oba to 2007 Limited, ale jeden to V4 AWD, a drugi to V6 FWD. Czy ktoś ma jakieś uwagi/rady, które ułatwiłyby podjęcie decyzji!!!

Te felgi i opony są idealne. Dokładnie to, co chciałbym mieć w Rav4 z 2007 roku. Ale mam x2 Rav'y na sprzedaż i mam trudności z podjęciem decyzji co do jednego. Oba to 2007 Limited, ale jeden to V4 AWD, a drugi to V6 FWD. Czy ktoś ma jakieś uwagi/rady, które ułatwiłyby podjęcie decyzji!!!
Przede wszystkim, nie ma czegoś takiego jak V4 Toyota. To I4. A Toyoty z 4 cylindrami z lat 2006-2008 są znane z poważnych problemów z olejem, więc zdecydowanie wybierz V6. Jeśli nie mieszkasz w zimnym, zaśnieżonym miejscu, napęd na przednie koła byłby w porządku.

Przede wszystkim, nie ma czegoś takiego jak V4 Toyota. To I4. A Toyoty 4-cylindrowe z lat 2006-2008 są znane z poważnych problemów z olejem, więc zdecydowanie wybierz V6. Jeśli nie mieszkasz w zimnym, zaśnieżonym miejscu, napęd na przednie koła byłby w porządku.
Nie zauważyłem, że wpisałem V4, ale cieszę się, że zrozumiałeś, co miałem na myśli! Bardzo dziękuję za opinię. Nie masz pojęcia, jakich kłopotów mnie uchroniłeś. Zdecydowanie wybieram V6. Jestem nowy na tym forum, nie spodziewałem się tak szybkiej odpowiedzi! Jeszcze raz dziękuję! :)

521 - 540 of 570 Posts