Doceniam Państwa opinie
Zdecydowanie jest ogromny czas oczekiwania, ale słyszałem, że krótkie dystanse są trudne dla konwencjonalnych silników ze względu na gromadzenie się węgla, więc pomyślałem, że jeśli moje krótkie codzienne jazdy będą korzystać z trybu elektrycznego, ponieważ w zasadzie 30-35 mil na godzinę przez pół mili, być może te jazdy byłyby łatwiejsze dla mojego silnika. Wierzę, że składka wynosi około 1800 dolarów, więc przez 12 lub więcej lat, które chciałbym go zatrzymać, pomyślałem, że to nie tak dużo. Dzięki za pozytywną myśl, że to nie będzie mój ostatni. =) 🙏 Doceniam wkład.Jeździsz bardzo mało mil rocznie. Nie sądzę, żeby premia, którą zapłacisz za hybrydę, była tego warta. Myślę, że znalezienie hybrydy w dzisiejszych czasach w Twojej okolicy będzie znacznie trudniejsze.
Mam nadzieję, że to nie jest Twój ostatni nowy samochód.
Wiele świetnych punktów. Bycie w śniegu w Quebecu jest również problemem z kilkoma punktami, które poruszyłeś. Może życie przyniesie kilka niespodzianek i dostanę hybrydę, gdy poprawią się w moich wczesnych latach emerytalnych. Na razie, po wielu lekturach, badaniach na YouTube i dyskusjach, nie jestem już tak pewny, że hybryda jest moim najlepszym wyborem. Dzięki za włożenie swoich 2 centów. =)Bateria hybrydowa jest dobra tylko na mniej niż jedną milę i tylko wtedy, gdy wybierzesz tryb EV lub jedziesz bardzo wolno.
Myślę, że Twoja 30-milowa podróż raz w miesiącu wystarczyłaby, aby spalić wszelkie nagromadzenie węgla.
Czytałeś bardzo długi ciąg dotyczący problemów z napędem hybrydowym z tyłu przy kablu zasilającym? Wydaje się to być większym problemem w Kanadzie lub na północy USA. Chociaż najłatwiejszym rozwiązaniem wydaje się być spryskiwanie dotkniętej części wodą pod niskim ciśnieniem.
Jeśli chodzi o to, czy hybryda jest odpowiednia, to prosty problem matematyczny. Zamierzam podać moją matematykę w prostych słowach (ale w dolarach amerykańskich i liczbach niemetrycznych). Oto moja prosta matematyka:
Osiągam 40 mpg, planuję przejechać około 8000 mil rocznie, co daje 200 galonów rocznie. Przy 3,00 $ za galon to 600 $ rocznie na paliwo. Planuję zatrzymać samochód przez co najmniej 7 lat, co daje 4200 $ na paliwo, w zależności od tego, jak długo zamierzam zatrzymać pojazd. Przyznam, że zaokrągliłem kilka rzeczy, benzyna na Florydzie już wróciła do 3,20 do 3,30 $ za galon, ale jest to zrównoważone przez fakt, że osiągam tylko około 38-39 mpg. Przewiduję, że tego lata cena znowu przekroczy 4,00 $ za galon.
Inne rzeczy to po prostu proste odczucia, podoba mi się sposób, w jaki hybryda dostarcza moc. Jeśli możesz wydać dodatkowe pieniądze na hybrydę, pamiętaj, aby zaplanować dodatkową jazdę „dla zabawy”.
Jeśli jeździsz tylko tyle, ile wskazujesz, to pełny pojazd elektryczny może być najlepszy. Nawet 30-milowa podróż (lub nawet podróż w obie strony) mieściłaby się w zasięgu większości w pełni elektrycznych pojazdów.
Powodzenia z wyborem.
Jeżdżę 4 razy dziennie w dni powszednie na pół mili i raz na 30 mil w co drugą sobotę
moje krótkie wycieczki, które wynoszą około 50 km/h lub 35 mil na godzinę
W oparciu o krótkie podróże, niską prędkość i użytkowanie pojazdu, czy rozważałeś tani pojazd elektryczny, taki jak Nissan Leaf lub Chevrolet Bolt?Naprawdę potrzebuję pojazdu, aby dostać się do pracy i załatwiać sprawy.
Prawdopodobnie chciałbym posiadać Prime, ale nie chcę ryzykować problemów z #cablegate. Niezależnie od tego, czy są one objęte gwarancją, czy nie. Czytałem o przypadkach w Quebec, skąd pochodzę, gdzie kosztowało to około 6000 dolarów z własnej kieszeni. Samochód byłby tak mało używany, że myślę, że problemy pojawiłyby się zaraz po wygaśnięciu gwarancji...Zgadzam się z @Dontmind w kwestii stylu jazdy OP, czysty EV jest czymś, co warto rozważyć. Uznanie dla OP za rozważenie wad silnika benzynowego na krótkich trasach. Mówiąc to, Toyota używa teraz podwójnego typu systemu wtrysku paliwa, który redukuje gromadzenie się węgla.
Inną opcją jest zakup hybrydy typu plug-in. Przy krótkich trasach gromadzenie się węgla i inne problemy związane z silnikiem benzynowym na krótkich trasach nie stanowiłyby problemu. Pojazd nadal musiałby używać silnika benzynowego zgodnie z harmonogramem, aby zwalczać stare paliwo i smarować silnik. Ale znowu, wydaje się, że czysty EV jest czymś, co warto rozważyć.
Bardzo się cieszę, że to słyszę. Jestem prawie zdecydowany na model benzynowy i po prostu robię wymiany oleju dwa razy w roku, niezależnie od przebiegu, i staram się wjeżdżać na autostradę raz w tygodniu, kiedy tylko jest to możliwe.Myślę, że w obu przypadkach nie możesz się pomylić.
Jedyną rzeczą, którą bym rozważył, jest dodatkowa cena zakupu hybrydy, której nigdy nie odzyskasz.
W zależności od tego, jak zamierzasz kupować, może to być złożone.
Sfinansuj 25 000 $ i płać odsetki od pojazdu przez kilka lat, co jest skumulowane z niewielkimi dodatkowymi odsetkami i dodatkowym kosztem pojazdu.
Zapłać gotówką, a oddasz dodatkową gotówkę, której nie odzyskasz. Nie pamiętam, jaka jest różnica w cenie w stosunku do hybrydy, myślałem, że było to 5000 $ na początku tego roku, ale mogę się mylić. Może 5000 $ nie wystarczy, aby cię zniechęcić.
W przypadku twoich 1/2-milowych podróży prawie nigdy nie będziesz w trybie bateryjnym. Zimą silnik benzynowy będzie pracował przez około czas trwania twojej półmilowej jazdy. Latem możesz nie być wystarczająco długo poza przepustnicą, aby silnik się wyłączył.
30-milowa podróż, jeśli jest to podróż autostradą, będzie cały czas w trybie benzynowym, chyba że masz długi zjazd.
Jeśli możesz zmusić się do odbywania dłuższych podróży, takich jak odbywanie 30-milowej podróży co tydzień, nie powinieneś mieć problemów z węglem przez cały okres eksploatacji pojazdu.
Szczerze mówiąc, chociaż prawdopodobnie doświadczysz silnika węglowego, nie oznacza to, że kiedykolwiek będzie to problem.
Pamiętaj, że nie jest to jedyny pojazd podatny na węgiel. Mój F-150 z przebiegiem 80 000 mil był jednym z głównych kandydatów do węgla. Czy planujesz przejechać 80 000 mil? Toyota będzie czystsza niż silnik Forda, który miałem, a moja ciężarówka nie miała żadnych problemów, chociaż mogę być dość pewny, że była zwęglona. Świece zapłonowe były wyjątkowo czyste, z przebiegiem poniżej 70 000 mil (brak oznak węgla w cylindrze/wtyczce).
Jeśli kupowałbym nowy samochód i jeździł 1/2 mili dziennie, prawdopodobnie po prostu wziąłbym silnik benzynowy, nie odniesiesz żadnych korzyści (przynajmniej nie mierzalnych) z hybrydy z 3-minutową jazdą.
Jesteś dobrym kandydatem na EV, ale należy wziąć pod uwagę koszty. Dontmind i Variman przedstawiają dobre argumenty.
Prawdopodobnie dlatego, że często wspominano o tym na forum Hondy i być może było to nawet forum Hondy Hybrid. Nigdy nie widziałem, żeby wspomniano o tym w kontekście hybrydy Rav4, ze względu na inną konstrukcję wtrysku hybrydy Rav4, która wtryskuje gaz na zawór dolotowy, aby zmyć wszelkie nagromadzenia, oprócz wtryskiwania gazu bezpośrednio do cylindra.Co to jest nagar węglowy? Wiem, że jest to problem w przypadku niektórych silników z bezpośrednim wtryskiem o dużym przebiegu, ale dlaczego w ogóle jest to tutaj wspomniane?
Dobry punkt dotyczący kondensacji, widziałem to wspomniane w filmie z Car Care Nut. Również dobry punkt dotyczący EV, który jest podgrzany i gotowy do jazdy przez cały czas, jeśli ładujesz w domu.Jedną rzeczą, o której nikt nie wspomniał, jest to, że silnik A25A w RAV4 (i innych) jest znany z nadmiernej kondensacji wewnątrz silnika, gdy jest używany głównie do krótkich, zimnych jazd. Prawdopodobnie nawet większy problem niż gromadzenie się węgla. Zanieczyszcza to olej i może prowadzić do wczesnej korozji i innych problemów związanych z silnikiem w dłuższej perspektywie. Musiałbyś być bardzo skrupulatny w monitorowaniu stanu oleju i regularnej jego wymianie, nawet częściej niż zaleca Toyota. Byłbyś w warunkach "ciężkiej eksploatacji" podczas jazdy, mimo że wydaje się, że nie będziesz miał wielu rzeczywistych km na liczniku.
Poza tym brzmi to tak, jakby hybryda w ogóle się nie opłacała. Twój silnik byłby tak często zimny, że nic byś nie zyskał (przynajmniej pod względem kosztów) z konfiguracji hybrydowej (możesz po prostu preferować jej styl jazdy). Oczywiście Prime, jak sugerowali inni, to inne zwierzę, które prawdopodobnie byłoby lepszą, ale znacznie droższą opcją, ale Prime w Kanadzie są naprawdę, naprawdę, naprawdę trudne do zdobycia w dzisiejszych czasach (pytałem mojego lokalnego dealera w listopadzie, nawet nie rozważałbym przyjęcia zamówienia, czasy oczekiwania wynoszą teraz wiele lat).
Inni wspomnieli o EV jako możliwej alternatywie. Jeśli możesz ładować w domu, może to być doskonała alternatywa. Żadnych zmartwień o silniki benzynowe, Twoje podróże są krótkie, więc możesz mieć nagrzane wnętrze podczas podłączania, aby rozpocząć dzień. Ponieważ jesteś w QC, dostępne są znaczne rabaty zarówno od rządu prowincjonalnego, jak i federalnego na zakup EV, do 13 000 USD w zależności od pojazdu.
Świetne info. Myślę, że staram się być tak bezpieczny, jak to możliwe. Oczywiście nie ma żadnych gwarancji, ale tak... ponieważ jest to duża inwestycja i mój pierwszy nowy pojazd, prawdopodobnie za bardzo o tym myślę.Dzięki krótkim przebiegom, liczba lat nie będzie problemem.
Twoja liczba mil w ciągu 12 lat może być podobna do kogoś innego, kto jeździ przez 6 lat i nie słyszymy, żeby ludzie mówili: "Nie mogę mieć 6-letniego samochodu z powodu węgla".
Mój Ford F150 był jednym z najgorszych projektów pod względem emisji węgla, miałem 80 000 mil, a ciężarówka miała 7 lat, kiedy ją sprzedałem. Jestem pewien, że na zaworach wlotowych znajdowała się zauważalna ilość węgla, ale ciężarówka działała idealnie.
Myślę, że ponieważ czytałeś artykuły, jesteś teraz świadomy zaawansowanych problemów z węglem, ale w rzeczywistości nie jest to tylko nowy problem. Nowsze konstrukcje silników wykorzystujące strategie podwójnego wtrysku paliwa pomagają skrócić czas, zanim węgiel stanie się problemem.
Informuj nas na bieżąco o poszukiwaniach samochodu!
Dzięki za wspomnienie o tym, nie widziałem tego. Ale wczoraj pytałem w salonie o model Prime i powiedziano mi, że być może czeka się 5+ lat... śmieszne. I 2 dla zwykłego Hybrydy. Zamierzam po prostu wybrać model benzynowy.Czy nie powinno być darmowej przedłużonej gwarancji na kabel HV do MG2 (tylny silnik napędowy) oferowanej przez Toyotę w Kanadzie? 10 lat, 150 000 km? Było coś na ten temat w
Duży problem z korozją kabla wysokiego napięcia wątku. Poszukaj tego. Jeśli tak, to jedyna wada, jaką widzę przy zakupie RAV 4 Hybrid. Mamy Hybrid LE i uzyskujemy 36 mpg zimą, do 48 mpg latem.
Zamówiłem w zeszłym styczniu, a mój RAV4 wyprodukowany w Japonii zajął 6 miesięcy.Właśnie kupiliśmy 2023 Highlander Hybrid (duży RAV 4) po 3 tygodniach oczekiwania. 3 tygodnie od wpłaty zaliczki do dostawy. Nawet nasz RAV 4 Hybrid z 2021 roku, kupiony w listopadzie 2021 roku, potrzebował tylko 5 tygodni od wpłaty zaliczki do dostawy. W obu przypadkach samochody te zostały "przydzielone" do salonu, aby zostały zbudowane w USA, tydzień po wpłacie zaliczki.
Ale to jest tutaj, w USA. Te czasy oczekiwania w Kanadzie są szalone. Założę się, że można dostać RAV 4 Hybrid LE szybciej niż w 2 lata.
RAV4 Prime jest budowany w Japonii, więc może to zająć znacznie dłużej. Każdy samochód zbudowany w Japonii zajmie ponad rok, nawet zamówiony na rynek amerykański.
Nasz RAV 4 Hybrid spala 35 MPG w temperaturze 10 stopni Fahrenheita. Nasz model LE ma akumulator NiMh, a nie litowy.W Kanadzie nie jestem pewien, czy zawracałbym sobie głowę hybrydą. Nie przyniesie to żadnych korzyści podczas krótkich przejazdów. Kiedy mieliśmy zimową burzę w czasie Bożego Narodzenia, nasz (garażowany) hybryd spalał niewiele ponad 20 mil na galon przy 0°F. Litowo-jonowy naprawdę nie lubi bardzo niskich temperatur. Teraz RAV4 Prime... to prawdopodobnie lepsza opcja.