Toyota RAV4 Forums banner

Odpowiednia klasa oleju silnikowego?

8.4K views 13 replies 6 participants last post by  Lejii876  
#1 ·
Właśnie kupiłem używaną Toyotę Rav4 z 2015 roku i chcę wymienić olej silnikowy, ale nie jestem pewien, jakiego oleju użyć. Jestem z Jamajki, a tutejszy dealer używa 10w30. Na podstawie moich lektur doszedłem do wniosku, że 10w30 jest zbyt ciężki dla tego typu silnika, więc chcę wiedzieć, jaki olej jest odpowiedni. Widziałem też, że oedosns używa 0w20, 5w20 i 5w30. Ma również ponad 73 000 mil. Proszę o poradę, jaki olej najlepiej stosować, biorąc pod uwagę warunki w moim kraju i temperaturę, ponieważ 10w30 sprawia, że samochód wydaje się powolny i moim zdaniem jest okropny dla gazu. Zakładam, że zły olej się do tego przyczynia.

#8 ·
Większość pojazdów Toyota zbudowanych do sprzedaży na rynku Ameryki Północnej (wyprodukowanych w USA, Kanadzie lub importowanych z Japonii) została certyfikowana do dobrego działania (oszczędność paliwa z ochroną przed zużyciem silnika) na w pełni syntetycznym oleju 0W-20. Było to napędzane głównie przez wymagania dotyczące oszczędności paliwa i emisji spalin. Inne kraje zalecają stosowanie nieco cięższych olejów (popularne są 5w-20 lub 5w-30). To, co nie jest do końca jasne, to czy istnieją jakieś różnice produkcyjne (na przykład honowanie i obróbka cylindrów) między silnikami sprzedawanymi na różnych rynkach. Trochę w to wątpię, ale nigdy nie można być w 100% pewnym....

Masz interesującą sytuację, ponieważ Twój pojazd jest eksploatowany na Karaibach. Z tabliczki znamionowej na słupku "B" możesz prawdopodobnie ustalić, gdzie Twój pojazd został zbudowany i czy został certyfikowany do sprzedaży w USA/Kanadzie. Mógł zostać sprowadzony na wyspy z Ameryki Południowej lub nawet Europy. Czy został Ci sprzedany i jest serwisowany przez autoryzowanego dealera Toyoty? A jeśli tak, to przez który organ Toyoty?

Moje przemyślenia (całkowicie nienaukowe, po prostu z doświadczenia....): 10w-30 to dość stara szkoła. Spróbuj 5w-20. Inni w gorącym klimacie wydają się skłaniać ku tej klasie. Wymieniaj go co 5 tys. mil lub mniej, aby mieć pewność.

#9 ·
Większość pojazdów Toyoty zbudowanych do sprzedaży na rynku Ameryki Północnej (wyprodukowanych w USA, Kanadzie lub importowanych z Japonii) została certyfikowana do dobrego działania (oszczędność paliwa z ochroną silnika przed zużyciem) na pełnym syntetycznym 0W-20. Było to napędzane głównie przez wymagania dotyczące oszczędności paliwa i emisji. Inne kraje zalecają stosowanie nieco cięższych olejów (popularne są 5w-20 lub 5w-30). To, co nie jest do końca jasne, to czy istnieją jakieś różnice produkcyjne (np. honowanie i obróbka cylindrów) między silnikami sprzedawanymi na różnych rynkach. Trochę w to wątpię, ale nigdy nie można być w 100% pewnym....

Masz ciekawą sytuację, ponieważ Twój pojazd jest eksploatowany na Karaibach. Z tabliczki znamionowej na słupku "B" możesz prawdopodobnie ustalić, gdzie Twój pojazd został zbudowany i czy został certyfikowany do sprzedaży w USA/Kanadzie. Mógł zostać sprowadzony na wyspy z Ameryki Południowej lub nawet Europy. Czy został Ci sprzedany i serwisowany przez autoryzowanego dealera Toyoty? A jeśli tak, to przez który organ Toyoty?

Moje przemyślenia (całkowicie nienaukowe, tylko z "czucia w rękach"...): 10w-30 to dość stara szkoła. Spróbuj 5w-20. Inni w gorących klimatach wydają się skłaniać ku tej klasie. Zmieniaj go co 5 tys. mil lub mniej, aby mieć pewność.
Został kupiony od Toyota Jamaica i był przez nich serwisowany, są oficjalnym dealerem Toyoty na Jamajce.

Sam skłaniałem się ku 5w20, mam nadzieję zobaczyć lepsze zużycie paliwa, 10w30 sprawia, że ​​pojazd wydaje się powolny i zajmuje trochę czasu, aby przyspieszyć, jakby wymagał dodatkowego wysiłku.