Toyota RAV4 Forums banner

Aplikacja Toyota nie wyświetla poziomu naładowania baterii

1 reading
5.2K views 76 replies 9 participants last post by  wscan  
#1 ·
Od wczoraj moja aplikacja Toyota nie wyświetla już stanu naładowania akumulatora. Samochód jest w pełni naładowany, ale wskaźnik naładowania akumulatora w aplikacji pokazuje -1 milę. Inne funkcje aplikacji wydają się działać. Na przykład mogę zablokować i odblokować samochód za pomocą aplikacji.

Właśnie rozmawiałem przez telefon z obsługą klienta Toyoty i powiedziano mi, że wiedzą o problemie i będę musiał poczekać na aktualizację aplikacji.

#3 ·
Aplikacja jest bardzo nieporęczna i zauważam, że czasami nie aktualizuje statusu ładowania ani zasięgu do "bieżącego" statusu. Jeśli odświeżysz aplikację, może się zaktualizować. Może to trochę potrwać, zwłaszcza przy ograniczonym połączeniu internetowym.

#7 ·
android czy iphone?

jaki jest numer wersji twojej aplikacji?

mój działa dobrze na Androidzie, wersja 2.5.8, samsung z fold 6
Dzięki. To jest rodzaj informacji, których szukałem.

Mój telefon to Samsung Galaxy S10 z systemem Android 12. Jak znaleźć wersję aplikacji Toyota?

Zamierzam zainstalować aplikację na tablecie Samsung i zobaczyć, co się stanie.

#9 · (Edited)
Mam aplikację Toyota 2.5.8 na Androidzie 14 Samsung. Nie aktualizuje się aktualny przebieg w aplikacji.
Nie potrafię powiedzieć na pewno, kiedy przestał się aktualizować przebieg, ale pobranie aplikacji Toyota na Androida ze sklepu Play pokazuje 3 lutego 2025 jako ostatnią aktualizację. Toyota mogła również zaktualizować oprogramowanie naszych pojazdów, gdy niedawno oddaliśmy je do serwisu.

Które oprogramowanie wymaga naprawy: Android 14, aplikacja Toyota na Androida czy oprogramowanie pojazdu?

#10 ·
powrót do OP (Vic):

Vic: w telefonie przechodzisz do ustawień (koło zębate)...aplikacje... a następnie wybierasz aplikację Toyota i wyświetli ona wersję.

Tablet może być problematyczny, tzn. inna rozdzielczość może zepsuć aplikację, chyba że jest ona zaprojektowana do pracy z nią...

Zostańmy przy telefonie...

Greg

#11 ·
Teraz Toyota twierdzi, że aplikacja powinna działać dla wszystkich, z wyjątkiem być może tych właścicieli na Hawajach. Powiedziano mi, że może będę potrzebował, aby dealer wykonał "DTC clear", aby aplikacja znów działała. Nie wiem, co to jest, ale Toyota kontaktuje się z moim dealerem w sprawie mojego problemu.

#12 ·
Tak, ta rekomendacja ma sens... Istniejące kody usterek diagnostycznych (samochód myśli, że coś jest nie tak) mogą blokować przesyłanie danych, na przykład jeśli wystąpił kod DTC w systemie akumulatora/ładowania, oprogramowanie może zdecydować się na nie wysyłanie tych danych... tzn. dane, które posiada, są "niewiarygodne" lub po prostu niedostępne.

Zrób to, abyś mógł to naprawić lub przejść do następnego kroku debugowania...

Z aplikacją jest wszystko w porządku...

Greg

#14 ·
Otrzymałem informację, że Paul S. zapytał, czy problem na Hawajach może być związany z faktem, że te RAV4 Prime zostały wyprodukowane w Japonii. Jednak nie widzę tego pytania tutaj. O ile wiem, wszystkie RAV4 Prime są produkowane w Japonii. Mój 2023 też był. O ile wiem, Toyota twierdzi, że problem na Hawajach jest związany z siecią używaną na Hawajach do komunikacji z samochodami.

#15 ·
Otrzymałem powiadomienie, że Paul S zapytał, czy problem na Hawajach może być związany z faktem, że te RAV4 Primes zostały wyprodukowane w Japonii. Jednak nie widzę tego pytania tutaj.
Najprawdopodobniej nie był to publiczny post, ale prywatna rozmowa. Wybierz swoją ikonę w prawym górnym rogu strony i wybierz „Konwersacje”. Prawdopodobnie zobaczysz tam wiadomość.

#16 ·
Bardziej prawdopodobne jest, że Toyota chwyta się słomki w poszukiwaniu powodów, spójrz, na samym początku powiedzieli Vicowi kłamstwo.

Odniesienie do Hawajów to prawie na pewno tania usługa komórkowa, której używają do przesyłania danych z samochodu.

#18 · (Edited)
Przepraszam, nie chciałem zabierać tematu z pierwszego postu, ale po prostu spróbować dodać do rozmowy o moich doświadczeniach i tym, co udało mi się znaleźć/dodać.

Wygooglowałem problem i pojawiły się komentarze nawiązujące do wygasłej usługi Remote Connect. Tak smutno, że pochłonięty niedziałającymi danymi ładowania, nie zauważyłem, że nie mam już zdalnych usług/danych statusu. W moim przypadku możliwe, że mieliśmy roczny okres próbny, który wygasł. Aplikacja ma tylko zaktualizowane dane dotyczące przebiegu i ciśnienia w oponach oraz kilka innych usług próbnych (Safety/Service Connect).

#20 ·
Przepraszam, nie chciałem zabierać tematu autorowi wątku, ale po prostu spróbować dodać do rozmowy moje doświadczenia i to, co mogłem znaleźć/dodać.

Wygooglowałem problem i pojawiły się komentarze nawiązujące do wygasłej usługi Remote Connect. Tak smutno, że będąc pochłoniętym niedziałającymi danymi ładowania, nie zauważyłem, że nie mam już zdalnych usług/danych statusu. W moim przypadku możliwe, że mieliśmy roczny okres próbny, który wygasł. Aplikacja. ma tylko zaktualizowane dane dotyczące przebiegu i ciśnienia w oponach oraz kilka innych usług próbnych (Safety/Service Connect).
Moja subskrypcja jest aktywna i to jest potwierdzone przez aplikację.

Przy okazji - mój syn przyjeżdża na weekend i ma iPhone'a. Zainstalował aplikację na swoim iPhonie, a następnie zalogował się na moje konto. Ten sam problem z danymi baterii trakcyjnej. Jutro rano zamierzam zrobić Factory Reset systemu w samochodzie i zobaczyć, czy to rozwiąże problem.

#21 ·
Dzięki, ale nie ma tam żadnych wiadomości.

Publiczny post Paula S mówi, że został edytowany, więc mógł usunąć informacje, które otrzymałem e-mailem, które prawdopodobnie zostały wysłane zanim edytował oryginalny post.

Moja subskrypcja jest aktywna i to jest potwierdzone przez aplikację.

Przy okazji - mój syn przyjeżdża na weekend i ma iPhone'a. Zainstalował aplikację na swoim iPhonie, a następnie zalogował się na moje konto. Ten sam problem z danymi akumulatora trakcyjnego. Jutro rano zamierzam zrobić Factory Reset systemu w samochodzie i zobaczyć, czy to rozwiąże problem.
Usunąłem moje posty, ponieważ nie chciałem zabierać ani zbaczać z tematu oryginalnego postu.
Przepraszam za to.

#23 ·
Tak, często muszą usunąć wszystkie konta i zacząć od nowa.

Miałem podobny problem, jak tylko dostałem prawdziwy numer VIN mojego samochodu, założyłem konto... ale nie połączyło to aplikacji z samochodem... Po połączeniu się z internetem (przez przycisk SOS) usunęli konta i uruchomili ponownie procedurę "parowania", która działa od tamtej pory...

Kiedy jesteś u dealera, jeśli twój profil nie działa, użyj przycisku SOS, aby skontaktować się z pracownikami wsparcia Toyoty... Często dealer nie ma pojęcia...

#24 ·
Ponieważ moja wizyta serwisowa u dealera jest w środę, a ja jestem niecierpliwy, kupiłem prosty czytnik kodów OBD2 z Amazon. Został dostarczony dziś rano o 4:38, co jest dość niesamowite, ponieważ nie mieszkamy w dużym mieście ani w żadnym mieście. Tylko małe miasteczko w stanie Nowy Jork. Czytnik to Ancel AD310, który jest dość podstawowy. Zidentyfikował samochód i znalazł dwa moduły sterujące, ale nie znalazł żadnych kodów. Być może nie jest wystarczająco wyrafinowany, aby znaleźć kody priorytetowe, które są powiązane z systemem multimedialnym.

Czekam więc do mojej środy u lokalnego dealera.

#25 ·
Oto aktualizacja dotycząca moich dwóch problemów: 1) aplikacja Toyota nie raportuje poziomu akumulatora trakcyjnego oraz 2) moja niemożność ustawienia profilu w systemie multimedialnym mojego RAV4 Prime SE z 2023 roku.

Zabrałem dziś samochód do mojego dealera na polecenie Toyota Customer Care, który powiedział, że problem z akumulatorem trakcyjnym zostanie rozwiązany poprzez wyczyszczenie niektórych kodów DTC. Kierownik serwisu w moim salonie powiedział: "Jesteśmy mechanikami i nie wiemy nic o elektronice, tym zajmują się sprzedawcy". Mój sprzedawca sprzed dwóch lat powiedział, że nie ma żadnych kodów związanych z systemem raportowania akumulatora trakcyjnego i skupił się na problemie z profilem w systemie multimedialnym.

Po przejściu przez normalne kroki, które wykonuje podczas dostarczania nowych samochodów, w tym mojego, i otrzymaniu komunikatu "błąd komunikacji" na jednym z etapów procesu, oświadczył, że potrzebuję nowej "jednostki centralnej". (Część z kartą SIM.)

Wszystko jest wstrzymane do 7 kwietnia, kiedy wymienią jednostkę centralną i miejmy nadzieję, że rozwiążą problem z profilem. Według sprzedawcy może to również rozwiązać problem z raportowaniem poziomu akumulatora trakcyjnego. Z pewnością mam taką nadzieję, ponieważ jeśli nie, nikt nie wydaje się wiedzieć, jak rozwiązać ten problem.

Zamierzam zadzwonić do kierowników serwisu w innych salonach Toyoty w okolicy, aby sprawdzić, czy któryś z nich napotkał ten problem.

#26 ·
Oto aktualizacja moich dwóch problemów: 1) aplikacja Toyota nie zgłasza poziomu akumulatora trakcyjnego oraz 2) moja niemożność ustawienia profilu w systemie multimedialnym mojego RAV4 Prime SE z 2023 roku.

Zabrałem dziś samochód do mojego dealera na polecenie Toyota Customer Care, który powiedział, że problem z akumulatorem trakcyjnym zostanie rozwiązany poprzez wyczyszczenie niektórych kodów DTC. Kierownik serwisu w moim salonie powiedział: "Jesteśmy mechanikami i nie wiemy nic o elektronice, tym zajmują się sprzedawcy". Mój sprzedawca sprzed dwóch lat powiedział, że nie ma żadnych kodów związanych z systemem raportowania akumulatora trakcyjnego i skupił się na problemie z profilem w systemie multimedialnym.

Po przejściu normalnych kroków, które wykonuje przy dostarczaniu nowych samochodów, w tym mojego, i otrzymaniu komunikatu "błąd komunikacji" na jednym z etapów procesu, oświadczył, że potrzebuję nowej "jednostki centralnej". (Część z kartą SIM.)

Wszystko jest wstrzymane do 7 kwietnia, kiedy wymienią jednostkę centralną i miejmy nadzieję, że rozwiążą problem z profilem. Według sprzedawcy może to również rozwiązać problem z raportowaniem poziomu akumulatora trakcyjnego. Z pewnością mam taką nadzieję, ponieważ jeśli nie, nikt nie wydaje się wiedzieć, jak rozwiązać ten problem.

Zamierzam zadzwonić do kierowników serwisu w innych salonach Toyoty w okolicy, aby sprawdzić, czy któryś z nich zetknął się z tym problemem.
Jednostka centralna zwykle odnosi się do ekranu informacyjno-rozrywkowego i powiązanej elektroniki. Karta SIM jest częścią DCM (Data Communication Module). Wierzę, że jest oddzielona od jednostki centralnej.

Nie jestem pewien, czy to naprawi wyświetlanie poziomu naładowania akumulatora, ponieważ DCM po prostu wysyła szereg danych do serwerów Toyoty. Dane te są następnie dostępne w aplikacji. W tym szeregu danych znajdowałby się poziom naładowania akumulatora. Możliwe jest jednak, że komputer w samochodzie, który kontroluje zbieranie i wysyłanie danych, zapomniał, że Twój samochód jest hybrydą typu plug-in i dlatego nie wysyła już poziomu naładowania akumulatora. Deska rozdzielcza nadal wyświetla prawidłowe mile EV, prawda?

#27 ·
Oto kolejna aktualizacja. Opierając się na komentarzu, który, jak sądzę, został zamieszczony przez gregeusa, usunąłem swoje konto, a następnie skontaktowałem się z obsługą klienta Toyoty, aby upewnić się, że wszystko zostało usunięte po ich stronie. Po potwierdzeniu, że tak się stało, spróbowaliśmy ponownie skonfigurować system multimedialny i połączenie z moim telefonem. Nie udało nam się jednak wyświetlić kodu QR ani ciągu cyfr na ekranie w moim samochodzie, aby połączyć telefon z samochodem. Zostawiliśmy problem nierozwiązany we frustracji.

Jednak kiedy rano uruchomiłem samochód, kod QR pojawił się na ekranie! Wróciłem do telefonu, dodałem numer VIN mojego samochodu i zeskanowałem kod. Od tego momentu prawie wszystko działało zgodnie z oczekiwaniami. Mój profil był tam zamiast GOŚĆ, a nawet otrzymuję poziom naładowania akumulatora trakcyjnego w aplikacji. Jedyną dziwną rzeczą jest to, że przebieg na zbiorniku paliwa jest nieprawidłowy. Wydaje się, że jest to przestarzały odczyt. (Zakładam, że liczba przebiegu obok ikony zbiornika paliwa dotyczy tylko benzyny, a nie benzyny i akumulatora). Wszystko inne wydaje się działać.

Może to potrwać kilka godzin, zanim wszystko zostanie zarejestrowane, a może muszę zatankować zbiornik paliwa, aby zresetować wskaźnik przebiegu, ale na razie wydaje się, że nie potrzebuję nowej "jednostki centralnej"!

#28 ·
Jak mówiłem, myślałem, że pomagam, konfigurując konto, zanim miałem samochód, a jedynym sposobem na naprawienie problemów było zniszczenie konta do stanu "zniknięte", zresetowanie samochodu i rozpoczęcie od zera.

Bardzo słaby system, ale pracowałem dla Nippondenso, teraz Denso, przez 7 lat. Oni produkują elektronikę. Firma i tak naprawdę kultura nie myśli w ten sposób, jak my... zaczynają od zera i postępują zgodnie z procedurą. Powiedzielibyśmy, że powinna istnieć możliwość naprawienia rzeczy, gdy coś pójdzie nie tak, ale odpowiedzią jest często cofnięcie czasu do nieskazitelnego stanu, niemożność naprawienia czegoś w trakcie.

Mając doświadczenie w oprogramowaniu, nie tak bym opracował produkt, ale mając wspólny projekt z Denso US, Denso Japan i AT&T, wiele się nauczyłem.

Tak czy inaczej, wygląda na to, że wszystko idzie ku lepszemu i jestem pewien, że przebieg w końcu sam się skoryguje.

Greg

#29 ·
Zdecydowałem się zatankować i teraz aplikacja pokazuje prawidłowy zasięg paliwa oprócz poziomu naładowania akumulatora trakcyjnego i licznika przebiegu. Nie wiem jednak, czy zasięg paliwa skorygował się sam, ponieważ zatankowałem, czy po prostu dlatego, że upłynęło więcej czasu od czasu ponownego założenia konta i ponownego połączenia samochodu z telefonem. Nie odwołam wizyty serwisowej do poniedziałku, aby upewnić się, że wszystko jest w porządku, ale wydaje się, że NIE potrzebuję nowego radia. Nikt w Toyocie ani w moim salonie nie miał pojęcia, co jest nie tak, ale pomoc, jaką otrzymałem tutaj od Grega i innych, wydaje się, że rozwiązała problem.

#30 ·
Zdecydowałem się zatankować i teraz aplikacja pokazuje prawidłowy zasięg paliwa, oprócz poziomu naładowania akumulatora trakcyjnego i licznika przebiegu. Nie wiem jednak, czy zasięg paliwa skorygował się sam, ponieważ zatankowałem zbiornik, czy po prostu dlatego, że upłynęło więcej czasu od czasu ponownego założenia konta i ponownego połączenia samochodu z telefonem. Nie odwołam wizyty serwisowej do poniedziałku, aby upewnić się, że wszystko jest w porządku, ale wydaje się, że NIE potrzebuję nowego radia. Nikt w Toyocie ani w moim salonie nie miał pojęcia, co się dzieje, ale pomoc, jaką otrzymałem tutaj od Grega i innych, wydaje się, że rozwiązała problem.
Spekuluję, że korekta nastąpiła, ponieważ zatankowałeś zbiornik. To jednak rodzi pytanie o dokładność zasięgu, jeśli nie zatankujesz mniej benzyny niż do pełna.

/Jim

#31 ·
Jak mówiłem, myślałem, że pomagam, konfigurując konto, zanim miałem samochód, a jedynym sposobem na naprawienie problemów było zlikwidowanie konta do stanu "usunięte", zresetowanie samochodu i rozpoczęcie od zera.

Bardzo słaby system, ale pracowałem dla Nippondenso, teraz Denso, przez 7 lat. Oni produkują elektronikę. Firma i tak naprawdę kultura nie myśli tak jak my... zaczynają od zera i postępują zgodnie z procedurą. Powiedzielibyśmy, że powinna istnieć możliwość naprawienia rzeczy, gdy coś pójdzie nie tak, ale odpowiedzią jest często cofnięcie zegara do nieskazitelnego stanu, bez możliwości naprawienia czegoś w trakcie procesu.

Mając doświadczenie w oprogramowaniu, nie tak bym opracował produkt, ale prowadząc wspólny projekt z Denso US, Denso Japan i AT&T, wiele się nauczyłem.

Tak czy inaczej, wygląda na to, że wszystko idzie ku lepszemu i jestem pewien, że przebieg w końcu sam się skoryguje.

Greg

#44 ·
Dziś "odkryłem" coś, o czym zapomniałem i co mogło spowodować utratę informacji o poziomie naładowania akumulatora trakcyjnego w aplikacji.

Mieszkam w stanie Nowy Jork, a nasza lokalna firma energetyczna, National Grid, ma program, w którym płacą 15 dolarów miesięcznie, jeśli 80% energii zużytej do ładowania pojazdu elektrycznego jest wykorzystywane między 23:00 a 7:00, a całkowita energia spełnia określone wymagania. Aby monitorować energię zużywaną do ładowania, National Grid ma aplikację o nazwie Charge Smart NY, którą łączy się z kontem Toyota, aby monitorować ładowanie.

Ponieważ mam tylko ładowarkę poziomu 1, która była dostarczona z samochodem i jest podłączona do gniazda 120 V, pełne naładowanie akumulatora zajmuje mi 10 do 11 godzin. Dlatego osiągnięcie 80% poziomu między 23:00 a 7:00 wymaga precyzyjnego czasu. Postanowiłem jednak spróbować.

Teraz myślę, że możliwe jest, że nieudana interakcja między Charge Smart NY a aplikacją Toyota mogła zepsuć dane dotyczące poziomu naładowania akumulatora trakcyjnego na serwerach Toyota. (Błąd wydaje się wystąpić krótko po połączeniu aplikacji Smart Charge NY z moim kontem Toyota).

Mogę spróbować ponownie połączyć aplikację Charge Smert NY z moim kontem Toyota, aby sprawdzić, czy błąd akumulatora trakcyjnego powtórzy się, lub po prostu zostawić to na razie w spokoju.

#45 · (Edited)
Yyy... Myślisz, że Charge Smart NY mógłby zakłócać przesyłanie danych z Twojego samochodu przez Toyotę? Nie... CSNY nie może zakłócać połączenia danych między Twoim samochodem a aplikacją Toyoty, musieliby zakłócać radio Twojego samochodu "telefonu komórkowego". CSNY nie może iść do Toyoty i zniszczyć Twoich danych i jestem pewien, że Toyota by na to nie pozwoliła.