Toyota RAV4 Forums banner

Okres próbny aplikacji Toyota zakończony. Co teraz?

Tags
toyota app
8.3K views 49 replies 19 participants last post by  gregeusa  
#1 ·
Mój roczny bezpłatny okres próbny aplikacji Toyota wygasł kilka dni temu i część mnie jest naprawdę zadowolona, ponieważ aplikacja była niezwykle frustrująca, a wiele zawartych w niej danych było prawie bezwartościowych. Dla każdego, kto kupił Toyotę po 1 czerwca 2023 r. i którego aplikacja Toyota właśnie wygasła lub wkrótce wygaśnie, oto co tracisz i co aplikacja nadal robi, zakładając, że nie chcesz wydać 15 USD miesięcznie na usługę, która moim zdaniem jest ledwo warta zachodu, nawet w okresie bezpłatnego okresu próbnego:

Co tracisz:
1. Historię ładowania EV. Miało to tylko ograniczoną wartość i było niezwykle frustrujące w użyciu, ponieważ godziny kilowatowe zgłaszane przez aplikację były dalekie od dokładnych. „Pełne ładowanie” byłoby zgłaszane jako 9,66 kW-h, podczas gdy każdy, kto monitorował sesję ładowania Rav4 Prime za pomocą narzędzia skanowania OBD-II lub komputera diagnostycznego Toyota Techstream, może zobaczyć, że „pełne ładowanie” wynosi w rzeczywistości około 14,5 kW-h. Nigdy nie widziałem żadnego wiarygodnego wyjaśnienia, co tak naprawdę mierzy aplikacja, ale liczby, które podaje dla energii ładowania akumulatora, są zawsze znacznie poniżej rzeczywistych wartości. Co gorsza, aplikacja nie była nawet zbyt niezawodna. Około 10% wszystkich moich sesji ładowania nigdy nie zostało zarejestrowanych przez aplikację, zwłaszcza gdy byłem poza miastem, na kempingu (ładowanie z cokołów zasilanych przez RV) lub w podróży do miejsca oddalonego od głównych ośrodków miejskich.
2. Twoje „Wycieczki”. Ta funkcja była prawie bezwartościowa. Aplikacja rejestrowała tylko 10 ostatnich wycieczek, a ponieważ nie było możliwości pobrania dziennika trasy do pamięci trwałej, nie można było użyć danych „Wycieczki” do jakiejkolwiek analizy ekonomii paliwowej lub czegokolwiek innego, co mogłoby być przydatne.
3. Zdalne blokowanie/odblokowywanie. Nie używałem go często, ale było to przydatne, aby sprawdzić, czy zostawiłeś samochód gdzieś z otwartymi drzwiami lub niedomkniętym oknem.
4. Zasięg jazdy: u góry głównego ekranu aplikacji znajduje się informacja o szacowanym zasięgu HV i EV samochodu. Po wygaśnięciu bezpłatnego okresu próbnego pozostaje to na ostatniej zgłoszonej wartości (moja utknęła na 13 milach, zbiornik paliwa był prawie pusty).

Co nadal działa:
1. Wyświetlacze numeru VIN samochodu, odczytu licznika kilometrów i ciśnienia w oponach są nadal obecne. Ale ciśnienie w oponach wydaje się być aktualizowane tylko raz dziennie i nie ma możliwości wymuszenia aktualizacji ręcznie. Możesz wbić gwóźdź w oponę i mieć powolny wyciek, a dowiedzieć się o tym dopiero po dniu lub dwóch.
2. Wezwanie pomocy drogowej, ale zakładam, że dotyczy to tylko sytuacji, w której wykupiłeś tę usługę od Toyoty. Mam AAA, więc nie potrzebuję pomocy drogowej od Toyoty.
3. Umawianie wizyt serwisowych. Możesz to zrobić ze strony internetowej dowolnego dealera Toyoty, więc nie jest to nic krytycznie przydatnego do posiadania w tej aplikacji.
4. W zakładce „Zdrowie” nadal znajduje się status przypomnień, kampanii serwisowych, alertów pojazdu i statusu konserwacji, a także stan baterii breloka (zielony znacznik wyboru, który, jak przypuszczam, zmienia kolor na czerwony, gdy bateria jest na ostatnim tchu).
5. Wszystkie zakładki, które generowałyby przychody dla Toyoty, oczywiście nadal tam są: Odnów radio Sirius XM, kup części i akcesoria, zarządzaj (płać za) subskrypcje, znajdź dealera, wynajmij Toyotę itp.
6. Funkcja wyszukiwania publicznych stacji ładowania EV nadal tam jest, ale nie ma możliwości filtrowania danych w celu wykluczenia stacji szybkiego ładowania DC poziomu 3 lub ograniczenia ich do bezpłatnych stacji publicznych. Aplikacja wyszukuje tylko w promieniu około 2 mil od Twojej bieżącej lokalizacji, a aby wyszukać gdzie indziej, musisz zdefiniować adres lub wprowadzić kod pocztowy - nie możesz po prostu przewijać mapy i pozwolić jej automatycznie wyszukiwać, tak jak każda inna aplikacja mapująca, więc po raz kolejny aplikacja Toyota zawiera „funkcję”, która jest tak trudna w użyciu, że jest praktycznie bezwartościowa. Aplikacja PlugShare jest o wiele, wiele łatwiejsza w użyciu i możesz zdefiniować filtry, aby wykluczyć stacje, których i tak nie możesz używać, takie jak wspomniane szybkie ładowarki DC poziomu 3.

I to w zasadzie wszystko. Moja ocena aplikacji Toyota, gdyby to było coś sprzedawanego na Amazon, to ledwie 1 gwiazdka, może 2, gdyby nadal była darmowa. Jeśli w ogóle masz smartfona, na którym zainstalowałeś aplikację Toyota, masz już Mapy Google, jeśli jest to telefon z Androidem, lub Mapy Apple, jeśli jest to I-phone. Zainstaluj PlugShare, aby zlokalizować stacje ładowania EV. Po prostu nie widzę, żeby ten nieporęczny, wadliwy, zawodny bałagan aplikacji był wart 15 USD miesięcznie tylko po to, by móc zdalnie zablokować drzwi. Dane dotyczące historii ładowania EV i wycieczek są prawie bezużyteczne, ponieważ nie można pobrać rzeczywistych surowych danych. Jeśli chcesz dane dotyczące wycieczek, zainstaluj MapFactor Navigator na swoim telefonie. Rejestruje on raz na sekundę dziennik śladów GPS, który jest dokładny do około 10 stóp, chyba że jesteś w długim tunelu, który możesz pobrać jako dziennik śladów gpx do wyświetlenia w prawie każdym programie mapującym. Jeśli chcesz dane dotyczące ładowania EV, zainstaluj CarScanner Pro za 4,99 USD, a rejestruje on prawie każdy fragment danych, które Twój samochód umieszcza na magistrali danych OBD-II, w tym bardzo dokładne poziomy energii ładowania EV. Wyeksportuj te nagrania danych jako pliki CSV typu 2, a następnie przenieś je do arkusza kalkulacyjnego, a naprawdę zobaczysz, co sprawia, że Rav4 Prime „tyka”.

#2 ·
Zgoda. Chociaż wezmę miesięczny abonament, kiedy pojedziemy na Florydę, żeby mieć dostęp do nawigacji pokładowej jako zapas dla Waze/Map. Zwłaszcza że CarPlay ostatnio działa raz dobrze, raz źle, nawet gdy używam kabla do podłączenia telefonu przez USB. Nie chcę stracić zasięgu komórkowego I map. Wiem, GPS nadal działa bez zasięgu komórkowego. Po prostu mała polisa ubezpieczeniowa na podróż przez cały kraj.

#4 · (Edited)
Zgadzam się. Chociaż zamierzam wykupić miesięczny abonament, kiedy pojedziemy na Florydę, tylko po to, żeby mieć dostęp do nawigacji pokładowej jako zapasowej dla Waze/Maps. Zwłaszcza że CarPlay ostatnio działa różnie, nawet gdy używam kabla do podłączenia telefonu przez USB. Nie chcę stracić zasięgu komórkowego ORAZ map. Wiem, że GPS nadal działa bez zasięgu komórkowego. Po prostu mała polisa ubezpieczeniowa na podróż przez kraj.
Tak, nawigacja Drive Connect Toyoty powinna być wolna od problemu "dryfującego GPS" w CarPlay.

Teraz, gdy zakończył się mój roczny okres próbny Drive Connect, używam wyłącznie Android Auto i Map Google, które świetnie sprawdzają się w rozpoznawaniu głosowym miejsc docelowych. A w tych obszarach w poprzek kraju, gdzie nie ma zasięgu komórkowego, mam mój niezawodny GPS Garmin jako zapasowy - nie jest to tak wygodne, ale jest dość niezawodne, o ile używam funkcji map dożywotnich, aby odświeżyć bazę danych przed podróżą.

#5 ·
Powinienem zauważyć, że niekoniecznie chodzi o 'aplikację', ale o oferowane 'Usługi Toyota Connect'.

Usługi te to:
  • Remote Connect
    • Odblokowywanie/blokowanie drzwi
    • Zdalne uruchamianie za pomocą smartfona
  • Dynamiczna nawigacja
    • To aktualizuje mapy pokładowe Twojej rozrywki (jeśli nie korzystasz z Google Auto, Apple Carplay lub systemu GPS innej firmy
  • Destination Assist
    • Daje Ci wsparcie nawigacyjne LiveAgent (wersja wskazówek OnStar Toyoty)
  • Safety Connect
    • Pomoc drogowa (wersja pomocy drogowej OnStar Toyoty)
  • WiFi Connect
    • Daj swojemu samochodowi możliwość HotSpot za pomocą wbudowanego DCM.
Nie jestem przedstawicielem Toyoty, ale chcę podkreślić 'dokładność' tutaj. Sama aplikacja wymaga niektórych z wymienionych powyżej usług, aby zapewnić Ci niektóre z 'interfejsów', które chciałbyś mieć, najprawdopodobniej ze względu na sposób działania niektórych z tych elementów.

Na przykład Remote Connect, do którego odsyła tutaj, nie tylko odblokuje/zablokuje drzwi i zdalnie uruchomi samochód, jeśli tego chcesz, ale w przypadku niektórych samochodów (jak bZ4X) korzysta z dostępu 'Digital Key'.

W przypadku niektórych samochodów (Prius Prime, Rav4 Prime i bZ4X) będzie wykonywać 'Ustawienia klimatyzacji', gdy samochód jest 'podłączony'.

H2/Lokalizator ładowania, który będzie wskazywał na Twoim systemie nawigacyjnym, niekoniecznie coś, co dostajesz z systemem nawigacji GPS, robiącym notatki na ten temat w ogóle.

Podstawowym celem aplikacji jest zapewnienie ludziom usługi, z której mogą korzystać natywnie w samochodzie, ale oczywiście będą na tym zarabiać, podobnie jak OnStar w niektórych samochodach, takich jak Buick/GMC/Chevorlet/Cadillac.

Dla niektórych osób jest to po prostu 'spokój ducha' do pewnego stopnia. I żeby być uczciwym, nie każdy będzie miał telefon komórkowy lub będzie wiedział, jak korzystać z nawigatora Garmin/GPS (moja matka jest doskonałym przykładem tego, że nie ma telefonu komórkowego i nie jest w stanie korzystać z Garmina, nawet z aktywacją głosową).

Mam subskrypcję Dynamic Navigation, Destination Assist i Remote connect, więc mogę przynajmniej mieć jakąś możliwość zdalnego zajmowania się jej samochodem, jeśli zajdzie taka potrzeba.

Poza tym usługi te NIE są obowiązkowe, tylko alternatywne. Jeśli nie chcesz mieć do czynienia z Garminem i okablowaniem, jest to alternatywa, po prostu zauważ, że w przeciwieństwie do Garmina, istnieje koszt uzyskania aktualizacji systemu. I pamiętaj, że przed DCM MUSIAŁEŚ płacić za aktualizacje map w systemie nawigacyjnym samochodu, jeśli miałeś tylko system informacyjno-rozrywkowy zainstalowany przez Toyotę (wiem to, ponieważ w systemie mojego Prius v nie było czegoś takiego jak 'bezpłatna' aktualizacja map').

• Like
Reactions: fishermandan
#6 ·
Nawigacja dynamiczna - To aktualizuje mapy pokładowe systemu informacyjno-rozrywkowego (jeśli nie korzystasz z Google Auto, Apple Carplay lub systemu GPS innej firmy)
Asystent celu - Zapewnia wsparcie nawigacyjne LiveAgent (wersja wskazówek OnStar Toyoty)
Te funkcje są dostępne tylko w wersji wyposażenia XSE. Jednostka centralna w podstawowej wersji SE nie zawiera "wbudowanej" nawigacji GPS. Możesz przesyłać mapy Garmin lub Map Factor Navigator do jednostki centralnej za pośrednictwem Android Auto/BlueTooth, ale jest to bardzo niestabilne i podatne na zawieszanie się, zwykle w najgorszym możliwym momencie, gdy jedziesz autostradą w jakimś mieście, w którym nigdy wcześniej nie byłeś i jesteś całkowicie zależny od tego GPS, aby doprowadzić Cię do właściwego zjazdu z autostrady, a następnie do celu. Kiedy te zawieszenia się występują, mapa przestaje się przewijać, odległość do następnego punktu orientacyjnego lub zjazdu z autostrady przestaje się aktualizować, a jedynym sposobem na przywrócenie jej jest zjechanie na pobocze i zatrzymanie się, a następnie ponowne uruchomienie zarówno samochodu, jak i telefonu komórkowego, a następnie ponowne uruchomienie sesji nawigacyjnej. Android Auto jest tak wadliwy i zawodny w moim 2023 R4P SE, że przestałem go całkowicie używać i zamiast tego uruchamiam Map Factor Navigator na tablecie Samsung 10,5" na uchwycie na kubek. Działa świetnie, a tablet ma faktycznie większy i lepszy ekran niż ekran jednostki centralnej samochodu.

#7 ·
Tak czy inaczej, chodzi o to, że sama aplikacja tak naprawdę nie ma 'kosztu'. W większości korzysta z usług subskrypcyjnych. Dynamiczna nawigacja i cel są w większym stopniu związane z wbudowanym urządzeniem głównym, znowu, nie za pośrednictwem aplikacji Toyota.

Aplikacja Toyota jest przede wszystkim sposobem dla użytkowników na subskrybowanie usług Toyota Connected, które działałyby z Twoim samochodem i tylko tych, których naprawdę chcesz używać.

Chciałem tylko wyjaśnić, że aplikacja Toyota to tak naprawdę nie usługi, ale Toyota Connected Services to rzeczy, których używałbyś na zasadzie próbnej, aby ustalić, czy jest to warte zachodu, podobnie jak Sirius XM nie jest powiązane z aplikacją, ale z tym, czy zasubskrybujesz usługę, a następnie połączysz swoje urządzenie Infotainment, aby z niej korzystać.

Jeśli chodzi o Android Auto - nigdy go nie używałem, a mam wersję XSE, a wcześniej Rav4 Hybrid Limited, używałem wbudowanego systemu nawigacji GPS bez większych problemów, ale znowu, większość moich jazd była lokalna i używałem go sporadycznie w miejscach, w których nigdy lub rzadko jeździłem.

I znowu, możesz zrobić tak, jak zasugerowałeś, ale stwierdziłem, że często chcesz, aby samo urządzenie 'mówiło', zamiast przesyłać je do systemu audio samochodu lub używać 'aplikacji'. Znowu, tak naprawdę nigdy nie używałem Android Auto ani CarPlay, głównie dlatego, że wiem z wcześniejszych doświadczeń z Droid Navigation, jak 'gorąca' i pobierająca dużo energii była nawigacja GPS za pomocą smartfona we wczesnych dniach i poprawiła się tylko 'nieznacznie', ale nie chcę za każdym razem bawić się z kołyską i połączeniem zasilania.

Systemy pokładowe to 'wygoda' i mogą nie być najlepsze.

• Like
Reactions: fishermandan
#8 ·
Ta aplikacja miała małą wartość. Jedyne, czego mi brakuje, to możliwość zobaczenia czasu pozostałego do pełnego naładowania. Łączność była sporadyczna, a ponieważ dane dotyczące ładowania były szacunkowe, a nie rzeczywiste, były praktycznie bezużyteczne. Zrezygnowałem z połączeń ATT i nie widzę przebiegu ani ciśnienia powietrza. Nie sądzę, żebym kiedykolwiek to widział, gdy wygasł dostęp do aplikacji.

Brakuje mi aplikacji dla naszych innych RAV-ów, szczególnie tych z 21 roku, gdzie ciśnienie w oponach nie może być wyświetlane na desce rozdzielczej. Nigdy nie rozumiałem, dlaczego informacja tam jest, ale nie można jej zobaczyć, to śmieszne. Te RAV-y są dla moich córek, które teraz mieszkają daleko od domu, więc miło byłoby to zobaczyć, ale nie za 15 dolców miesięcznie.

#9 ·
Powinien istnieć specjalny pokój w piekle dla "Projektantów Przemysłowych", gdzie temperatura jest 1,5 stopnia poniżej spalania.

#10 ·
Zapłaciłem za odnowienie zdalnego dostępu na 4 miesiące i nigdy nie udało mi się go aktywować. Nigdy nie podano kodu dostępu, tylko obracające się kółko mówiące, że uzyskuje dla mnie kod dostępu, ale po wielu próbach i czekaniu ponad 15 minut za każdym razem, nigdy nie udało się podać kodu aktywacyjnego. To oznacza, że zapłaciłem Toyocie 60 dolarów za absolutnie nic. Właśnie anulowałem. Jedną rzeczą jest płacenie za minimalną funkcjonalność, a czymś innym płacenie za nic. Trzymałem to dla map jako kopii zapasowej telefonu, ale jeśli chcę tego przed podróżą, mogę zasubskrybować na czas trwania podróży. Ale całkowicie straciłem wiarę w to, że część aplikacji dotycząca zdalnego dostępu będzie kiedykolwiek dostępna. I tak nie działało to dobrze.

#17 ·
Mój 1-roczny bezpłatny okres próbny aplikacji Toyota wygasł kilka dni temu i w pewnym sensie odczułem ulgę, ponieważ aplikacja była niezwykle frustrująca, a wiele zawartych w niej danych było prawie bezwartościowych. Dla każdego, kto kupił Toyotę po 1 czerwca 2023 r. i której aplikacja Toyota niedawno wygasła lub wkrótce wygaśnie, oto co tracisz i co aplikacja nadal robi, zakładając, że nie chcesz wydać 15 USD miesięcznie za usługę, która moim zdaniem jest ledwo warta zachodu, nawet w okresie bezpłatnego okresu próbnego:

Co tracisz:
1. Historię ładowania EV. Miało to tylko ograniczoną wartość i było niezwykle frustrujące w użyciu, ponieważ godziny kilowatowe zgłaszane przez aplikację nie były nawet w przybliżeniu dokładne. "Pełne naładowanie" byłoby zgłaszane jako 9,66 kWh, podczas gdy każdy, kto monitorował sesję ładowania Rav4 Prime za pomocą narzędzia skanowania OBD-II lub komputera diagnostycznego Toyota Techstream, może zobaczyć, że "pełne naładowanie" wynosi w rzeczywistości około 14,5 kWh. Nigdy nie widziałem żadnego wiarygodnego wyjaśnienia, co właściwie mierzy aplikacja, ale liczby, które zgłasza dla energii ładowania akumulatora, są zawsze znacznie poniżej rzeczywistych wartości. Co gorsza, aplikacja nie była nawet zbyt niezawodna. Około 10% wszystkich moich sesji ładowania nigdy nie zostało zarejestrowanych przez aplikację, zwłaszcza gdy byłem poza miastem, na kempingu (ładowanie z podestów zasilanych przez RV na kempingu) lub w podróży do miejsca z dala od głównych ośrodków miejskich.
2. Twoje "Wycieczki". Ta funkcja była prawie bezwartościowa. Aplikacja rejestrowała tylko 10 ostatnich podróży, a ponieważ nie było możliwości pobrania dziennika trasy do trwałej pamięci, nie można było użyć danych "Wycieczki" do jakiejkolwiek analizy ekonomii paliwowej lub czegokolwiek innego, co mogłoby być przydatne.
3. Zdalne blokowanie/odblokowywanie. Nie używałem go często, ale było to przydatne, aby sprawdzić, czy zostawiłeś samochód gdzieś z otwartymi drzwiami lub niedomkniętym oknem.
4. Zasięg jazdy: u góry głównego ekranu aplikacji znajduje się informacja o szacowanym zasięgu HV i EV samochodu. Po wygaśnięciu bezpłatnego okresu próbnego pozostaje on na ostatniej zgłoszonej wartości (moja utknęła na 13 milach, zbiornik paliwa był prawie pusty).

Co nadal działa:
1. Wyświetlacze numeru VIN samochodu, odczytu licznika kilometrów i ciśnienia w oponach są nadal obecne. Ale ciśnienie w oponach wydaje się być aktualizowane tylko raz dziennie i nie ma możliwości wymuszenia aktualizacji ręcznie. Możesz wjechać gwoździem w oponę i mieć powolny wyciek i nie wiedzieć o tym nawet przez dzień lub dwa.
2. Wezwanie pomocy drogowej, ale zakładam, że dotyczy to tylko sytuacji, w której wykupiłeś tę usługę od Toyoty. Mam AAA, więc nie potrzebuję pomocy drogowej od Toyoty.
3. Umawianie wizyt serwisowych. Możesz to zrobić ze strony internetowej dowolnego dealera Toyoty, więc nie jest to nic krytycznie przydatnego do posiadania w tej aplikacji.
4. W zakładce "Zdrowie" nadal znajduje się status akcji serwisowych, kampanii serwisowych, alertów pojazdu i statusu konserwacji, a także stan baterii breloka (zielony znacznik wyboru, który, jak przypuszczam, zmienia kolor na czerwony, gdy bateria jest na ostatnim tchu).
5. Wszystkie zakładki, które generowałyby przychody dla Toyoty, są oczywiście nadal obecne: Odnów radio Sirius XM, kup części i akcesoria, zarządzaj (płać za) subskrypcjami, znajdź dealera, wynajmij Toyotę itp.
6. Funkcja wyszukiwania publicznych stacji ładowania EV jest nadal obecna, ale nie ma możliwości filtrowania danych w celu wykluczenia stacji szybkiego ładowania DC poziomu 3 lub ograniczenia ich do bezpłatnych stacji publicznych. Aplikacja wyszukuje tylko w promieniu około 2 mil od Twojej bieżącej lokalizacji, a aby wyszukać gdzie indziej, musisz zdefiniować adres lub wprowadzić kod pocztowy - nie możesz po prostu przewijać mapy i automatycznie wyszukiwać, tak jak każda inna aplikacja mapowa, więc po raz kolejny aplikacja Toyota zawiera "funkcję", która jest tak trudna w użyciu, że jest praktycznie bezwartościowa. Aplikacja PlugShare jest o wiele, wiele łatwiejsza w użyciu i można zdefiniować filtry, aby wykluczyć stacje, których i tak nie można używać, takie jak wspomniane szybkie ładowarki DC poziomu 3.

I to w zasadzie wszystko. Moja ocena aplikacji Toyota, gdyby była sprzedawana na Amazon, to ledwie 1 gwiazdka, może 2, jeśli nadal byłaby darmowa. Jeśli w ogóle masz smartfona, na którym zainstalowałeś aplikację Toyota, masz już Mapy Google, jeśli jest to telefon z Androidem, lub Mapy Apple, jeśli jest to I-phone. Zainstaluj PlugShare, aby zlokalizować stacje ładowania EV. Po prostu nie widzę, żeby ten nieporęczny, chybotliwy, zawodny bałagan aplikacji był wart 15 USD miesięcznie tylko po to, by móc zdalnie zablokować drzwi. Dane dotyczące historii ładowania EV i podróży są prawie bezużyteczne, ponieważ nie można pobrać rzeczywistych surowych danych. Jeśli chcesz dane dotyczące podróży, zainstaluj MapFactor Navigator na swoim telefonie. Rejestruje on raz na sekundę dziennik trasy GPS, który jest dokładny do około 10 stóp, chyba że jesteś w długim tunelu, który możesz pobrać jako dziennik trasy gpx, aby wyświetlić go w prawie każdym programie mapowania. Jeśli chcesz dane dotyczące ładowania EV, zainstaluj CarScanner Pro za 4,99 USD, a rejestruje on prawie każdy fragment danych, które Twój samochód umieszcza na magistrali danych OBD-II, w tym bardzo dokładne poziomy energii ładowania EV. Wyeksportuj te nagrania danych jako pliki CSV typu 2, a następnie przenieś je do arkusza kalkulacyjnego, a naprawdę zobaczysz, co sprawia, że Rav4 Prime "tyka".
Doceniam szczegóły, które autor dyskusji zawarł w tym wątku.
Okres próbny mojej aplikacji Toyota dobiega końca i nie widzę korzyści z kontynuowania usługi za 15 USD miesięcznie.
Jestem zainteresowany poznaniem moich danych dotyczących ładowania EV i podobają mi się komentarze wspomniane o CarScanner Pro. Jednak poza pobraniem aplikacji, utknąłem. Nie wiem, co jeszcze zrobić ani jaki rodzaj OBD2 kupić, który działałby z aplikacją, abym ostatecznie mógł eksportować dane.
Jeśli można mnie trochę poprowadzić, byłoby wspaniale.

#18 ·
Doceniam szczegóły, które założyciel dyskusji przedstawił w tym wątku.
Okres próbny mojej aplikacji Toyota dobiega końca i nie uważam, aby korzyść w wysokości 15 USD miesięcznie uzasadniała kontynuację usługi.
Jestem zainteresowany poznaniem danych dotyczących ładowania mojego samochodu elektrycznego i podobają mi się komentarze dotyczące CarScanner Pro. Jednak poza pobraniem aplikacji utknąłem.
Nie wiem, co jeszcze zrobić ani jaki kupić OBD2, który działałby z aplikacją, abym ostatecznie mógł eksportować dane.
Jeśli można mnie trochę poprowadzić, byłoby wspaniale.
Jan - zakładam, że zainstalowałeś Car Scanner na telefonie lub tablecie z systemem Android, ale jeśli używasz urządzenia Apple, proces jest w zasadzie taki sam. Oprócz aplikacji potrzebujesz klucza sprzętowego Bluetooth OBD-II. Wyglądają tak:
Image

To jest ten, który mam. To marka "VeePeak", ale na Amazonie dostępnych jest kilka innych marek. Gniazdo złącza OBD-II znajduje się z tyłu urządzenia i nie jest widoczne na tym zdjęciu, ale jest to asymetryczne złącze: nie można go przypadkowo podłączyć w niewłaściwy sposób. Gniazdo OBD-II w Rav4 Prime znajduje się pod spodem deski rozdzielczej, po lewej stronie kolumny kierownicy. Wygląda to tak:
Image

Narzędzie skanujące VeePeak podłącza się do tego portu i pobiera z niego zasilanie - nie ma baterii, które trzeba kupować. VeePeak kosztował mnie 39 USD. Cena detaliczna "dobrych" narzędzi skanujących Bluetooth OBD-II wahała się od 35 do 59 USD, ale uważaj na "śmieci": na Amazonie są takie, które kosztują zaledwie 10 USD i są bezwartościowe. Te tanie są produkowane ze starymi, przestarzałymi chipsetami, które nie mają wystarczającej przepustowości, aby przesyłać strumieniowo dane OBD-II z nowoczesnego samochodu hybrydowego. Urządzenia na Amazonie w przedziale cenowym od 35 USD wzwyż powinny być dobre. Deweloper aplikacji Car Scanner, pan Stanislav Svistunov, ma VeePeak na swojej liście zalecanych nadajników skanowania OBD-II, więc wybrałem go i działa dobrze w moim Rav4 Prime.

Zatem po zainstalowaniu aplikacji w telefonie i podłączeniu nadajnika do portu OBD-II w samochodzie, następnym krokiem jest sparowanie telefonu z narzędziem skanującym. Włącz samochód w tryb "Gotowy", mała dioda LED na narzędziu skanującym powinna migać, co oznacza, że ma zasilanie i jest gotowe do sparowania z aplikacją. Przejdź do ustawień Bluetooth w telefonie i sparuj telefon z narzędziem skanującym. Nie mogę ci w tym pomóc, ponieważ mnie tam z tobą nie ma i każdy telefon ma nieco inną procedurę parowania Bluetooth, ale założę, że ci się to udało. Nie czuj się źle, jeśli zajmie ci to 30 minut, aby dowiedzieć się, jak to zrobić; za pierwszym razem zajęło mi to 45 minut. Uważaj, z czym się parujesz: sam samochód będzie również nadawał sygnał parowania Bluetooth i chcesz sparować Car Scanner z narzędziem skanującym OBD-II, a nie z Bluetooth "Toyota" samochodu ani żadnym innym urządzeniem Bluetooth, które może znajdować się w pobliżu.

Deweloper aplikacji ma stronę internetową z instrukcjami konfiguracji Car Scanner i konfiguracji: https://www.carscanner.info/configuring/
Zalecam przeczytanie wszystkich sekcji, które dotyczą łączności Bluetooth, a następnie przeczytanie tej sekcji dotyczącej rejestrowania danych: https://www.carscanner.info/records/

WAŻNE: Car Scanner rejestruje plik danych tylko dla "wskaźników", które masz na aktywnym pulpicie nawigacyjnym aplikacji. Zatem po sparowaniu aplikacji z narzędziem skanującym Bluetooth, następnym krokiem jest poinformowanie aplikacji, jaki masz samochód: otwórz Ustawienia>Profil połączenia. Zobaczysz listę marek samochodów, z Toyotą na samym dole. Kliknij Toyotę, a następnie na następnej liście znajdź profil Rav4 Prime. Jeśli nie widzisz profilu Rav4 Prime, masz starszą wersję aplikacji i musisz ją zaktualizować ze sklepów Google lub Apple (Sklep Google dla telefonów z systemem Android, Sklep Apple dla i-fonów).

Wróć do menu głównego w aplikacji i kliknij "Pulpit nawigacyjny" w lewym górnym rogu ekranu. Jeśli otrzymasz komunikat o błędzie "Nie połączono!", kliknij "OK", aby wyjść z wyskakującego komunikatu o błędzie i kliknij "Połącz" w lewym dolnym rogu, jeśli siedzisz w samochodzie z podłączonym kluczem sprzętowym OBD-II i gotowym do pracy, lub "Demo", jeśli nie jesteś w samochodzie lub w jego pobliżu. Tak czy inaczej, możesz teraz zacząć budować pulpity nawigacyjne, aby wyświetlać dane silnika i hybrydy elektrycznej, które Cię interesują.

Budowanie pulpitu nawigacyjnego krok po kroku:
1. Dotknij raz ekranu i spójrz na górę ekranu: powinieneś zobaczyć symbol koła zębatego; dotknij go. Pojawi się wyskakujące okienko, kliknij "Dodaj stronę". Pojawi się nowe okno "Wybierz szablon pulpitu nawigacyjnego;".
2. Deweloper dołączył 39 predefiniowanych szablonów, na których możesz budować pulpity nawigacyjne. Wybierz prosty, aby zacząć, który ma 5 pól wskaźników. Dotknij szablonu, a zostaniesz przeniesiony do menu "Wybierz czujniki".
3. Zauważ, że w górnej części okna znajduje się pole wyszukiwania ze symbolem lupy - to narzędzie pomoże Ci znaleźć konkretne czujniki, których chcesz z ogromnej listy. Wpisz [temp] w polu wyszukiwania (bez nawiasów), a lista zostanie przefiltrowana, aby wyświetlać tylko czujniki związane z temperaturą.
4. Przewiń w górę i w dół listę, aby zapoznać się z dostępnymi opcjami, ale musisz wiedzieć, że niektóre z tych czujników mogą w rzeczywistości nie istnieć w Rav4 Prime. Jeśli wybierzesz czujnik i otrzymasz dla niego wartość zero, to czujnik, który nie istnieje w Twoim samochodzie, więc spróbuj innego.
5. Wybierz "Temperatura płynu chłodzącego silnik", aby zacząć. Pojawi się nowe okno: "WIDOK". Tutaj wybierasz sposób wyświetlania danych. Opcje to okrągły wskaźnik (dostępne 3 różne style), zwykły tekst, wskaźnik wykresu, histogram i kilka innych. Uważam, że standardowy wskaźnik wskaźnika i układ pionowy tekstu są najbardziej przydatne. Wybierz Tekst pionowy, aby zacząć; jest prosty w konfiguracji.
6. Zauważ, że aplikacja odesłała Cię z powrotem do okna Wybierz czujniki i że "Temperatura płynu chłodzącego silnik" i "Wybrane elementy 1/5" są teraz wyświetlane na dole okna. Powtórz poprzednie kilka kroków, aby wybrać 4 kolejne czujniki: sugeruję Temperaturę oleju w przekładni i Maksymalną temperaturę akumulatora EV, a następnie zastąp "Temp" w polu wyszukiwania "SOC" i wybierz SOC akumulatora EV z listy. Zastąp "SOC" "RPM" w polu wyszukiwania, a następnie wybierz Obroty silnika z listy.
7. Dobrze, wybrałeś teraz 5 czujników. Kliknij "OK" w prawym dolnym rogu ekranu, a zostanie wyświetlony Twój pierwszy pulpit nawigacyjny.
8. Jednak czujniki mogą nie być wyświetlane w pozycjach, w których chcesz je mieć. Jeśli jedno z pól jest "duże", z 4 mniejszymi po bokach, prawdopodobnie chcesz, aby RPM było w tym polu. Dotknij raz ekranu, a następnie dotknij raz symbolu koła zębatego na górze ekranu, a następnie dotknij "Dostosuj". Zostanie wyświetlony ekran, na którym możesz przesunąć czujniki na pulpicie nawigacyjnym do konkretnych pozycji, w których chcesz je mieć, używając strzałek w górę i w dół, które widzisz po prawej stronie każdego czujnika na liście. Poeksperymentuj z tymi strzałkami przez chwilę, aż opanujesz przesuwanie czujników na pulpicie nawigacyjnym, a następnie kliknij symbol koła zębatego po prawej stronie czujnika RPM.
9. Jesteś teraz na stronach menu, na których możesz dostosować wygląd każdego czujnika. Możesz na przykład zamienić Widok czujnika z Tekstu pionowego na Wskaźnik wskaźnika. Spróbuj.
Istnieją dalsze dostosowania, które możesz wykonać, takie jak ustawianie zielonych i czerwonych stref na wskaźniku: na przykład silnik w Rav4 Prime ma maksymalną moc wyjściową przy około 4000 obr./min - istnieje bardzo niewiele okoliczności, w których istnieje jakikolwiek powód, aby kręcić silnikiem szybciej niż to, więc możesz ustawić zieloną strefę na 0 do 4000 obr./min, a czerwoną strefę na 4000 do 6000 obr./min.
Jeśli konfigurujesz wskaźniki temperatury, możesz ustawić zielone i czerwone strefy na wskaźnikach w ten sam sposób, z czerwonymi strefami powyżej, powiedzmy, 212°F dla płynu chłodzącego silnik lub powyżej 105°F dla temperatury akumulatora hybrydowego. Istnieją tutaj narzędzia do zmiany rozmiarów tekstu i przyrostu dla liczb wokół tarcz wskaźników. Istnieje tak wiele sposobów dostosowywania pulpitów nawigacyjnych Car Scanner, że mógłbym umrzeć ze starości, zanim mógłbym je wszystkie tutaj szczegółowo opisać, więc pozostawię Ci eksperymentowanie z nimi na własną rękę. Masz teraz podstawowe pojęcie, jak zacząć.

Dla mojego własnego Rav4 Prime używam pulpitu nawigacyjnego z 15 komórkami, z następującymi czujnikami:
Górny rząd: od lewej do prawej: Temp. płynu chłodzącego ICE, Temp. oleju ICE, Temp. oleju w przekładni, Maks. temp. akumulatora EV, Temp. wewnętrzna ECU
Środkowy rząd, od lewej do prawej: Obroty silnika, Poziom paliwa, Napięcie akumulatora 12 V, Przebieg licznika kilometrów, Prąd akumulatora EV (ampery)
Dolny rząd: Ciśnienie oleju silnikowego ICE, Temp. płynu chłodzącego falownika MG1/MG2 (główny), Temp. płynu chłodzącego falownika MGR (tylna oś), Stan naładowania akumulatora trakcyjnego (procent), Moc akumulatora trakcyjnego (kilowaty).

Oto normalne zakresy dla tych czujników, aby dać ci pojęcie, co mogą sygnalizować, jeśli twój samochód ma "problem"
1. Temp. płynu chłodzącego ICE. Silnik Rav4 Prime to A25A-FSX. 2,5 litra, cykl pseudo-Atkinsona, z maksymalną mocą 179 koni mechanicznych. Termostat płynu chłodzącego jest ustawiony tak, aby otwierał się i pozwalał na przepływ płynu chłodzącego w temperaturze 194°F. Podczas jazdy po autostradzie na płaskim terenie temperatura płynu chłodzącego silnika będzie cyklicznie wzrastać i spadać między około 190°F a 195°F w zależności od tego, czy termostat jest otwarty, czy zamknięty. Podczas pokonywania długich, stromych podjazdów na autostradzie temperatura płynu chłodzącego wzrośnie; jak wysoko się podniesie, zależy od tego, jak szybko jedziesz, jak strome jest wzniesienie, ile pasażerów i ładunku przewozi samochód oraz jak ciężka jest przyczepa, jeśli ją holujesz. Najwyższa temperatura płynu chłodzącego silnik, jaką widziałem, to 209°F. Widziałem posty od osób, które holują małe przyczepy z Rav4, które widziały, jak temperatura ich płynu chłodzącego osiąga 215°F, i widziałem jeden post, w którym Rav4 Hybrid osiągnął 225°F - uznałbym każdą temperaturę powyżej 215°F za niebezpiecznie wysoką i zjechałbym na pobocze i pozwolił silnikowi ostygnąć. Kierowca ten holował 2000-funtową przyczepę kempingową Aliner w dzień o temperaturze 115°F na pustyni Mojave, bez wątpienia z włączoną klimatyzacją na pełnych obrotach, więc nietrudno zrozumieć, jak przegrzał silnik.
2. Temp. oleju ICE: Zazwyczaj będzie nieco niższa niż temperatura płynu chłodzącego na równym terenie, gdy nie holujesz przyczepy. Jeśli holujesz przyczepę lub pokonujesz wzniesienie, temperatura oleju będzie prawdopodobnie taka sama lub nawet wyższa niż temperatura płynu chłodzącego. Olej pochłania znaczną ilość ciepła z dna tłoków, więc nie jest niczym niezwykłym, że olej nagrzewa się bardziej niż płyn chłodzący, gdy silnik jest pod większym niż normalny obciążeniem. Jeśli temperatura oleju wzrośnie powyżej 220°F, zjechałbym na pobocze i pozwolił silnikowi ostygnąć, a następnie spróbowałbym pokonać wzniesienie z mniejszą prędkością.
3. Temp. oleju w przekładni: Jest to równie ważne jak temperatura płynu chłodzącego silnik, ponieważ olej w przekładni jest tym, co chłodzi uzwojenia stojana silnika MG1 i MG2: jeśli je uszkodzisz, wymiana stojana MG2 będzie kosztować co najmniej 6000 USD, za części i robociznę. Temperatura płynu chłodzącego przekładnię jest prawie zawsze znacznie niższa niż temperatura płynu chłodzącego silnik: 125°F wydaje się być średnią podczas jazdy po płaskim terenie w trybie hybrydowym lub EV. Podczas pokonywania stromych wzniesień w trybie EV temperatura ta szybko wzrośnie, ponieważ wysyłasz dużą moc (nawet 100 kilowatów) przez stojan MG2. W tych okolicznościach temperatura akumulatora trakcyjnego również szybko wzrośnie, więc jeśli zobaczysz przed sobą wzniesienie dłuższe niż 1/2 mili, sugeruję wspinaczkę w trybie hybrydowym: silnik ICE ma znacznie większą wydajność chłodzenia niż stojany silników MG2 i MGR i nigdy nie chcesz ryzykować przegrzania akumulatora trakcyjnego Rav4 Prime: to część zamienna za 10 500 USD.
Nigdy nie widziałem, aby temperatura oleju w przekładni w moim samochodzie przekroczyła 190°F, a 125~140 wydaje się być "normalna" podczas jazdy po płaskim terenie. Jeśli kiedykolwiek zobaczyłbym, jak wzrasta do 200°F lub więcej, na pewno bym się zatrzymał i sprawdził przyczynę i pozwolił układowi napędowemu ostygnąć.
4. Maks. temp. akumulatora EV. Najwyższa temperatura, jaką kiedykolwiek widziałem, to 117°F. Było to podczas pokonywania 9% wzniesienia w trybie EV, przy zaledwie 35 milach na godzinę i nie holowałem przyczepy. U podnóża wzgórza akumulator miał 74°F, a po zaledwie 3 milach osiągnął 117°F i przełączyłem się na tryb hybrydowy. W normalnych warunkach jazdy nigdy nie widziałem, aby ten akumulator przekroczył 100°F. Nie wiem, w jakiej temperaturze komputer zarządzania akumulatorem uruchomiłby kontrolkę ostrzegawczą silnika, ale 117°F było dla mnie zdecydowanie za wysokie. Zalecam ustawienie wskaźnika Car Scanner tak, aby wskazywał każdą temperaturę powyżej 104°F jako "Czerwoną strefę". Jeśli mieszkasz w miejscu, gdzie zimą jest naprawdę zimno, nie próbuj ładować akumulatora, jeśli jego temperatura wewnętrzna jest niższa niż 34°F: uruchom silnik ICE i pozwól, aby gorący płyn chłodzący z silnika rozgrzał akumulator do co najmniej 50°F przed podłączeniem do ładowarki.
5. Temp. wewnętrzna ECU. ECU jest zamontowany w komorze silnika, a jego temperatura zawsze będzie nieco wyższa niż temperatura otoczenia, gdy pojazd jest w trybie READY. To, czego szukasz, to wszelkie niewyjaśnione podwyższenie temperatury do wartości znacznie wyższej niż ta, jakby na zewnątrz było 60°F, a ECU miało 120°F, zastanowiłbym się dlaczego i naprawił problem lub skontaktował się z serwisem Toyoty w celu uzyskania porady.
6. Ciśnienie oleju ICE: To interesujący czujnik do monitorowania. Kiedy po raz pierwszy uruchamiasz silnik ICE, ciśnienie oleju będzie wynosić 85~90 PSI przez kilka sekund, podczas gdy pompa oleju przyspiesza olej do głowicy cylindrów i łożysk zespołu zaworów oraz łożysk głównych i korbowodowych w wale korbowym, a następnie spada do 30 psi i pozostaje tam tak długo, jak silnik pracuje. To, czego tu szukasz, to jakikolwiek znak, że normalne ciśnienie oleju spada znacznie poniżej 30 psi lub że wzrasta powyżej 90 psi podczas początkowego uruchamiania. Ciśnienie powyżej 90 psi może uszkodzić uszczelki lub wysadzić filtr, a ciśnienie poniżej 30 psi może sygnalizować zanieczyszczenie oleju, awarię pompy, wyciek w filtrze lub na głównej uszczelce olejowej lub dowolną liczbę innych problemów, które należy rozwiązać, zanim silnik ulegnie poważnemu uszkodzeniu.
7. Temp. płynu chłodzącego falownika: W Rav4 Prime są dwa falowniki: jeden, który obsługuje prąd przepływający między akumulatorem trakcyjnym a stojana MG1 i MG2, oraz mniejszy z tyłu, który obsługuje 53-konny silnik trakcyjny tylnej osi. Temperatury falownika będą generalnie kilka stopni powyżej temperatury otoczenia; to, czego szukasz, to wszelkie nagłe, niewyjaśnione wzrosty. Po przejechaniu kilku tysięcy mil z tymi wskaźnikami CarScanner, rozwiniesz poczucie tego, co jest "normalne" dla wszystkich czujników, więc kiedy pojawi się problem, możesz mieć nadzieję, że zauważysz go wcześnie, zanim zaświeci się kontrolka ostrzegawcza silnika. Jeśli kiedykolwiek holujesz przyczepę z Rav4 Prime, wskaźniki temperatury stają się jeszcze ważniejsze, ponieważ przyczepa o masie 2000 funtów zwiększy średnie obciążenie układu napędowego o co najmniej 45%. Świadczy o tym fakt, że holowanie, powiedzmy, przyczepy kempingowej Aliner pop-up z prędkością 55 mil na godzinę, zmniejszy zużycie paliwa z 44 mpg do 25 mpg. Holowanie z prędkością 65 mil na godzinę zmniejsza zużycie paliwa z 38 mpg do 18 mpg - 53% wzrost obciążenia układu napędowego. Te hybrydy nie są tak naprawdę przeznaczone do holowania przyczep: jeśli często holujesz przyczepy, lepiej byłoby Ci z modelem Tacoma lub 4-Rrunner: chociaż mają strasznie złe zużycie paliwa, nie będziesz musiał martwić się o przeciążanie układu napędowego, hamulców lub zawieszenia.
8. Moc akumulatora trakcyjnego. Podczas jazdy w trybie EV ze stałą prędkością 35 mil na godzinę na płaskim terenie, średnia ta wyniesie 6 kilowatów. Zwiększ prędkość do 45 mil na godzinę, a zużyjesz 12 kW, 55 mil na godzinę zużywa 18 kW, a 65 mil na godzinę zużywa 30 kW. Najbardziej wydajną prędkością Rav4 Prime w trybie EV jest zakres 35~40 mil na godzinę: uzyskujesz tu najwięcej kilometrów na kilowatogodzinę, około 58 mil na pełnym naładowaniu. Powyżej 40 mil na godzinę zasięg szybko spada, nawet do 25 mil przy 70 milach na godzinę. Nigdy nie jeżdżę szybciej niż 55 w trybie EV - zbyt szybko zużywa to naładowanie akumulatora. Stwierdziłem, że jazda po autostradach w trybie HV i przełączanie na tryb EV po powrocie na ulice powierzchniowe wydaje się być najskuteczniejszym sposobem wykorzystania możliwości PHEV tego Rav4 Prime. Nie powinieneś używać Rav4 Prime wyłącznie w trybie EV przez wiele miesięcy, ponieważ pozwala to benzynie w zbiorniku paliwa gromadzić wodę z kondensacji i "starzeć się", gdy bardziej lotne związki odparowują. Zaleca się, abyś planował swoje nawyki związane z jazdą w taki sposób, abyś przechodził przez co najmniej 4 zbiorniki paliwa rocznie - 14 galonów co 90 dni. To utrzymuje paliwo w zbiorniku paliwa na tyle świeże, aby zapobiec gromadzeniu się kondensacji.

Podczas ładowania akumulatora trakcyjnego, zarówno z zewnętrznego EVSE, jak i za pośrednictwem hamowania regeneracyjnego, liczba ta będzie ujemna: dodatnia liczba dla mocy akumulatora trakcyjnego oznacza, że akumulator rozładowuje się, albo do napędu, albo podczas uruchamiania elektrycznej pompy ciepła do klimatyzacji lub ogrzewania kabiny w trybie EV. Im wyższa ta liczba, tym szybsza będzie zmiana na wskaźniku stanu naładowania, co prowadzi nas do:
9. Stan naładowania akumulatora trakcyjnego. Oprogramowanie do zarządzania akumulatorem Toyoty dla Rav4 Prime zostało zaprogramowane tak, aby nigdy nie pozwalać na spadek poniżej około 13,9% lub powyżej 90,2%. Ten zakres powinien zapewnić akumulatorowi co najmniej 20% dłuższą żywotność niż w przypadku, gdybyś zawsze ładował go do 100%. Minimum 13,9% ma na celu zarówno wydłużenie żywotności akumulatora, jak i zagwarantowanie, że zawsze będzie wystarczająco dużo soku w akumulatorze trakcyjnym, aby uruchomić silnik ICE za pomocą silnika MG1 w trybie "uruchamiania silnika". Te hybrydy nie mają 12-woltowego silnika rozrusznika, tak jak model Rav4 non-Hybrid: uruchomienie silnika ICE odbywa się za pomocą silnika/generatora MG1 o mocy 30 KM.

Jeśli masz włączone nagrywanie danych w Car Scanner i pobierasz dane jako pliki CSV-2 (zobacz dokumenty Car Scanner, jak to zrobić), możesz następnie załadować plik CSV do arkusza kalkulacyjnego Excel lub Libre Calc w celu analizy. Jeśli wykreślisz dane dotyczące stanu naładowania - % naładowania na osi "Y", czas na osi "X", możesz zobaczyć, jak "wygląda" wydajność ładowania, gdy samochód jest nowy, a następnie z czasem, jeśli wykres ładowania zaczyna wyglądać w jakiś sposób inaczej, może to być znak ostrzegawczy problemów z akumulatorem lub ładowarką a/c-to-d/c (znajduje się ona pod prawym tylnym siedzeniem w Rav4 Prime).

Nie chcę Cię martwić wszystkimi tymi możliwościami. Rav4 Prime jest tak kuloodporny, jak to tylko możliwe, a inżynierowie Toyoty mogli to zrobić, i istnieją tysiące starszych Priusów 2. i 3. generacji, które przejechały 300 000 mil w taksówkach i Uberze, tylko z minimalnymi naprawami i konserwacją. Ale posiadanie tych wskaźników daje znacznie więcej wiedzy na temat tego, co dzieje się w układzie napędowym Twojego samochodu, a jeśli musisz jechać gdzieś w ekstremalnie gorącą pogodę - na przykład 115°F w Las Vegas lub Phoenix latem - lub kiedykolwiek będziesz musiał holować przyczepę, lepiej mieć te wskaźniki i być świadomym potencjalnie niebezpiecznej sytuacji przegrzania, niż "improwizować" i nie mieć żadnego ostrzeżenia, że przegrzewasz coś w układzie napędowym i zaświeci się kontrolka ostrzegawcza silnika.

#21 · (Edited)
Również z tym narzędziem OBD-II możesz pobrać aplikację Carista i użyć jej do zmiany ustawień dla różnych opcji w swoim RAV4. Aby uczynić niektóre rzeczy wygodniejszymi, a nawet wyłączyć niektóre funkcje.
Chciałbym zaktualizować kierunkowskaz "zmiany pasa". Domyślna fabryczna to 3 błyski; słyszałem, że można to ustawić na 5 lub 7; chciałbym ustawić swój na 7, ale problem z Caristą polega na tym, że jest dość droga; Carista zaprzestała 30-dniowych i 7-dniowych bezpłatnych okresów próbnych 30 października 2024 r., więc musisz zapłacić co najmniej miesięczną opłatę abonamentową, aby cokolwiek z tym zrobić. I być może będziesz musiał kupić zastrzeżony klucz sprzętowy Bluetooth (70 $), ponieważ może być bardzo trudno sprawić, by działał z ogólnymi narzędziami skanowania OBD-II. Sama aplikacja jest usługą subskrypcyjną, 15 USD/miesiąc lub 60 USD/rok. Może to być w porządku dla profesjonalnego warsztatu samochodowego, który przerzuca swoje koszty na klientów, ale dla użytkowników domowych usługa subskrypcyjna prawdopodobnie nie będzie warta 15 USD/miesiąc - porzuciłem aplikację Toyoty z tego samego powodu; ta aplikacja nie miała wartości 15 USD/miesiąc.

#26 ·
To jest naprawdę dobry wątek. Dziękuję wszystkim za zamieszczanie postów. Ja również miałem problemy i kwestionuję kwestie związane z aplikacjami dla Toyoty. Moje być może ograniczone zrozumienie jest takie, że jest to "spółka zależna" Toyoty, która odgrywa dużą rolę w kwestiach związanych z aplikacjami. W japońskim społeczeństwie spółki zależne mają tendencję do niższego "statusu". Ponadto nie jestem pewien, czy wyższe kierownictwo w Toyocie jest w pełni świadome tych wszystkich rzeczy.

Posiadając pojazdy Toyoty od 2008 roku, nadal jestem zadowolony z marki i produktów. Po prostu myślę, że mogą robić lepszą robotę. Wiele problemów ma obejścia, ale kto ma czas i zdolności, aby wykonać te obejścia? Niewiele osób.

Rozważam zakup RAV4 Prime 2025/26. Wątki takie jak ten pomagają mi zarządzać moimi oczekiwaniami.
Jak może ogólnie światowej klasy firma motoryzacyjna mieć tak mierną (w najlepszym razie) stronę aplikacji? Myślę, że wiem dlaczego.

#30 ·
Rozważam RAV4 Prime 2025/26. Wątki takie jak ten pomagają mi zarządzać moimi oczekiwaniami.
Jak firma motoryzacyjna światowej klasy może mieć tak mierną (w najlepszym razie) stronę aplikacji? Myślę, że wiem dlaczego.
Steve - Twoja decyzja dotycząca Rav4 PHEV powinna uwzględniać kilka czynników ekonomicznych. Trudno zignorować fakt, że Rav4 PHEV kosztuje około 12 000 USD więcej niż niehybrydowy Rav4 Hybrid. I to tylko cena katalogowa. Ponieważ samochód kosztuje więcej, podatki od sprzedaży, opłaty DMV i składki ubezpieczeniowe również będą kosztować więcej.
Przeanalizowałem liczby dla tych pojazdów pod każdym możliwym kątem, a podsumowując, dopóki benzyna pozostanie poniżej około 6,00 USD za galon, nie ma możliwości, abyś zaoszczędził wystarczająco na kosztach paliwa z Rav4 PHEV, przez cały okres eksploatacji pojazdu, aby odzyskać tę różnicę w cenie 12 000 USD. Jest też to: mała bateria trakcyjna NIMH w Rav4 Hybrid kosztuje około 3000 USD za wymianę. Dużo większa bateria Rav4 PHEV kosztuje 10 500 USD tylko za część i kolejne 2000 USD za robociznę instalacyjną. Mam 68 lat, więc jest mało prawdopodobne, żebym w ogóle jeszcze jeździł, kiedy bateria w moim Rav4 Prime się wyczerpie, więc nie martwiłem się o koszt wymiany. Ale dla kogoś młodszego ode mnie, kto prawdopodobnie będzie miał swojego Rav4 znacznie dłużej, musisz o tym pomyśleć.

Następnie mamy względne koszty benzyny i ładowania domowego EV w Twoim mieście. Tam, gdzie mieszkam w środkowej Kalifornii, benzyna jest droga, średnio 4,00 USD za galon. Nocne ładowanie EV kosztuje mnie 12 ¢/kW-h. Daje to około 4 ¢/milę, aby uruchomić mojego Rav4 Prime w trybie EV i około 9 ¢/milę w trybie hybrydowym, więc istnieje wyraźna korzyść z posiadania EV lub PHEV tutaj. Ale dla około 1/3 Kalifornijczyków ich dostawca usług elektrycznych, Pacific Gas and Electric (PG&E), pobiera 36 ¢/kW-h jako stawkę minimalną; więc wszelkie korzyści z posiadania EV lub PHEV znikają. Gdybym mieszkał w obszarze usług PG&E, w żaden sposób nie kupiłbym Rav4 Prime - Hybrid ma o wiele więcej sensu. Jeśli mieszkasz w części kraju, gdzie benzyna kosztuje 2,50 USD za galon, Rav4 Hybrid jest lepszym wyborem, jeśli martwisz się ceną zakupu.

Ale teraz spójrzmy na "czynnik zabawy". Silnik MG2 w Rav4 Prime ma 180 koni mechanicznych, MG2 w nie-PHEV Hybrid ma 120 KM i jest faktycznie mniejszy pod względem wymiarów fizycznych. Rotor MG2 w Rav4 Prime jest o 34 mm dłuższy, od końca do końca, niż rotor w Hybrid, i prawdopodobnie stator MG2 w Prime jest również większy. Silniki benzynowe i silnik tylnej osi są takie same, więc podsumowując, Rav4 Prime ma o 60 koni mechanicznych więcej niż Hybrid. Z pewnością robi to różnicę, gdy potrzebujesz dodatkowej mocy, aby wspiąć się na stromy podjazd lub wyprzedzić powolną ciężarówkę lub kampera na podwyższeniu autostrady. Rav4 Prime sprawia wrażenie, że jazda jest bez wysiłku - nie ma substytutu dla większej mocy - a większa bateria litowo-jonowa w Prime pomaga pojazdowi uzyskać nieco lepszą ogólną ekonomię paliwową podczas długich podróży, ponieważ może odzyskać więcej energii podczas zjazdów poprzez hamowanie regeneracyjne.

Jeśli interesują Cię przygody poza utwardzonymi drogami, Prime ma pewne wyraźne zalety w stosunku do Hybrydy: dodatkowa moc w silniku MG2 i niższy środek ciężkości w Prime mogą pomóc pojazdowi pokonywać strome wzniesienia, które mogą pokonać Rav4 Hybrid (zakładając, że zamieniłeś opony OEM na terenowe). Ale nigdy nie zapominaj, że cała dolna część samochodu to ta ogromna bateria litowa: jeśli miałbyś zacentrować pojazd, próbując przejechać przez wąwóz lub przez dużą skałę na szlaku i uszkodzić baterię, byłoby źle, naprawdę źle i niezwykle drogo.

Nie próbuję Cię zniechęcać - uwielbiam mojego Rav4 Prime - ale od czasu ogłoszenia Rav4 Prime w 2020 roku było OGROMNE zainteresowanie, a w tym przypływie dzikiego entuzjazmu, przypuszczam, że wiele osób kupiło Primes, kiedy w rzeczywistości lepiej by im było z mniej kosztownym nie-hybrydowym Rav4 Hybrid.

#34 ·
Wszystko zaczynało się dobrze z tym procesem. Podłączyłem samochód do skanera. Po pięciu minutach patrzenia na aplikację, moja deska rozdzielcza powiedziała "hamulec postojowy niedostępny", i wszystko wydawało się wyłączać. Chciałem opublikować ten komentarz, zanim pójdę dalej, aby sprawdzić, czy to normalne.

#37 ·
Wow. I hadn't thought of this, but I hadn't started the car in a week, is it possible that this process drained the battery and I need a jump start?
W jakim trybie byłeś? Podczas wprowadzania jakichkolwiek zmian za pośrednictwem Caristy lub Techstream, zawsze powinieneś być w trybie Ready (hybrydy/Prime) lub ON (ICE RAV4s), wtedy akumulator 12 V nie może się rozładować. Jeśli jesteś w trybie akcesoriów, akumulator 12 V może się rozładować; również hybrydy/Prime wyłączą wszystko, jeśli jesteś w trybie akcesoriów zbyt długo.

#39 ·
Dziękuję wszystkim, którzy skomentowali ten post. Było to bardzo pomocne. To trochę ironiczne, że po kilku chłodnych dniach i włączeniu trybu akcesoriów w samochodzie, aby wypróbować Car Scanner z Veepeak, rozładował się akumulator. Jednak pozwoliło mi to wypróbować pomoc drogową Toyoty. Ponieważ samochód był w domu, nie było to wielkie ryzyko, jeśli oczekiwanie na pomoc miało zająć dużo czasu. I okazało się, że chociaż początkowo powiedziano mi, że czas oczekiwania to 3 godziny, po 20 minutach samochód został uruchomiony. Potem jazda do dealera. Po kilku godzinach oczekiwania z powodu dużej liczby klientów powiedziano mi, że akumulator jest rozładowany i dostałem nowy akumulator.

Kilka dni później eksportowałem dane dotyczące stanu naładowania akumulatora EV za pomocą Car Scanner i z 26 000 punktów danych miałem ładny wykres pokazujący, jak stan naładowania akumulatora wzrasta od ~14% do ~85%. Ładne. Nigdy bym tu nie dotarł bez pomocy.

Nie znalazłem w CarScanner, gdzie mogę teraz zobaczyć jakieś informacje o akumulatorze 12V (ponieważ bardziej interesują mnie te informacje). --- Ale wydaje się, że jestem na dobrej drodze.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim.

#40 ·
Nie znalazłem w CarScanner, gdzie mogę teraz zobaczyć jakieś informacje o akumulatorze 12V (ponieważ bardziej zainteresowałem się tymi informacjami). --- Ale wydaje się, że jestem na dobrej drodze.
Nie znam również skanera, który pokazuje informacje o 12 woltach. Ale najnowszy Battery Tender, 15 amperów, pokazuje stan naładowania akumulatora i napięcie: 15 AMP / 8 AMP / 2 AMP Power Tender® Selectable Chemistry 12V Battery Charger
Najnowsza wersja ma również tryb "zasilacza", który zachowa wszystkie Twoje elektroniczne wspomnienia w nienaruszonym stanie podczas wymiany akumulatora.

#44 · (Edited by Moderator)
Płatna subskrypcja aplikacji Toyota wydaje się nie warta 15 USD miesięcznie. Utrata zdalnego blokowania/odblokowywania i szacowania zasięgu jest niewygodna, ale historia ładowania EV i śledzenie podróży i tak były niedokładne. Ciśnienie w oponach i stan pojazdu nadal działają, ale aktualizują się rzadko. PlugShare to lepsza opcja wyszukiwania ładowarek, a CarScanner Pro lub MapFactor Navigator zapewniają bardziej przydatne dane.

#45 ·
Abonament w aplikacji Toyota nie wydaje się wart 15 USD miesięcznie. Utrata zdalnego blokowania/odblokowywania i szacowania zasięgu jest niewygodna, ale historia ładowania EV i śledzenie podróży i tak były niedokładne. Ciśnienie w oponach i stan techniczny pojazdu nadal działają, ale aktualizują się rzadko. PlugShare to lepsza opcja do znajdowania ładowarek, a CarScanner Pro lub MapFactor Navigator zapewniają bardziej przydatne dane.
Dla mnie subskrypcje są tego warte. Oczywiście zależy to od indywidualnych potrzeb i zainteresowań.

Patrzę na to również w ten sposób. Samochód potrzebuje karty SIM do komunikacji z www. W Australii każdy plan tylko z danymi będzie kosztował 20 AUD+, więc subskrypcje ~21 AUD płacą za kartę SIM, a subskrybowane usługi są wtedy w zasadzie bezpłatne.

Śledzenie skradzionego pojazdu zapewnia mi zniżkę na ubezpieczenie samochodu, co powoduje zauważalną redukcję kosztu netto subskrypcji.

#49 ·
Pozwalam sobie nie zgodzić się. Moja firma ubezpieczeniowa w USA daje skromną zniżkę, jeśli kontynuuję subskrypcję.
Stwierdzam fakt. Towarzystwo ubezpieczeniowe na piśmie stwierdziło, że nie uznaje trackera Toyoty za kwalifikujące się urządzenie. Jasne, że gdzie indziej może być inaczej. Zaznaczyłem swój komentarz „W Kanadzie”. Mówisz też, że dostajesz skromną zniżkę. Cóż, dostałem ogromną zniżkę (prawie 3000 USD rocznie), kupując zatwierdzony tracker.