Toyota RAV4 Forums banner
1 - 20 of 20 Posts

relumalutan

· Registered
200 Posts
Discussion starter · #1 · (Edited)
Wiem, że TPMS zostało narzucone przez EPA, aby pokazywać, kiedy ciśnienie w oponach jest niskie, w nadziei, że właściciele pojazdów będą napełniać opony powietrzem do odpowiedniego ciśnienia i oszczędzać paliwo. Oczekuję również, że system powiadomi kierowcę za pomocą wizualnego + dźwiękowego alarmu w systemie informacyjno-rozrywkowym i panelu wskaźników na desce rozdzielczej, gdy nastąpi spadek ciśnienia w oponach, zwłaszcza gdy nastąpi szybka deflacja.

Jechałem autostradą, w pewnym momencie zacząłem słyszeć typowe dudnienie związane z przebitą oponą. Brak błędu ostrzegawczego TPMS na desce rozdzielczej, nic. Zatrzymałem się natychmiast, przebita opona, było za późno, żeby uratować oponę. Małe przebicie śrubą, co mówi mi, że deflacja nie była katastrofalna, powiedzmy, że mogło to zająć 30-45 sekund przy prędkości na autostradzie, aby się opróżniła. Mimo to TPMS nic nie powiedział. Założyłem oponę zapasową i po 15 sekundach jazdy w końcu pojawia się TPMS, całkowicie bezużyteczny. Jak często czujnik TPMS w oponie wysyła dane do komputera samochodowego?

Teraz jestem 300 dolarów w plecy (opona Michelin Crossclimate 2 i koszty montażu).

Kilka lat temu wjechałem w dziurę w drodze moim Jettą z 2006 roku, samochodem o 14 lat starszym niż mój Rav4. Dziura spowodowała dziurę w jednej z moich opon. W ciągu 5 sekund błąd TPMS pojawił się na desce rozdzielczej, wraz z głośnym ostrzeżeniem dźwiękowym. Zatrzymałem się natychmiast, uratowałem oponę.

Dlaczego Toyota nie może zrobić tego samego w 2024 roku?

TPMS nie jest wymagany przez EPA dla MPG... skąd to wziąłeś?

Jest wymagany przez FMVSS... dla bezpieczeństwa nie ma nic wspólnego z ekonomią ani emisjami

i jest przeznaczony do długotrwałego unikania utrzymywania niskiego ciśnienia w oponach i kumulacyjnych uszkodzeń,
NIE jest gwarancją, że otrzymasz natychmiastowe ostrzeżenie o nagłej przebiciu.

opony poniżej zalecanego ciśnienia PRZEGRZEWAJĄ SIĘ i mogą prowadzić do katastrofalnych wybuchów powodujących ŚMIERĆ

...powtarzające się narażenie opony na nadmierne nagrzewanie może powodować narastające pogorszenie elementów konstrukcyjnych opony, co ostatecznie może prowadzić do awarii opony....

---------------------------------------------
Federalny standard bezpieczeństwa pojazdów silnikowych (FMVSS) wymagający instalacji w nowych lekkich pojazdach systemu monitorowania ciśnienia w oponach (TPMS) zdolnego do wykrywania, kiedy jedna lub więcej opon pojazdu jest znacznie niedopompowana. Petycje o ponowne rozpatrzenie są częściowo uwzględniane, a częściowo odrzucane, i za pośrednictwem tego dokumentu zmieniamy odpowiednio standard i powiązane z nim przepisy.

Kongres uchwalił ustawę o poprawie odpowiedzialności i dokumentacji w zakresie transportu (TREAD) z 2000 r. w dniu 1 listopada 2000 r.

TPMS jest wymagany do wykrywania i ostrzegania kierowcy w ciągu 20 minut od momentu, gdy ciśnienie w jednej lub więcej opon pojazdu, łącznie do czterech opon, jest o 25 procent lub więcej poniżej zalecanego przez producenta pojazdu ciśnienia na zimno dla opon lub minimalnego poziomu ciśnienia określonego w normie, w zależności od tego, które ciśnienie jest wyższe.

Źródłem tego było to, że Ford ustawiał niskie ciśnienia dla wygody... a opony, które montowali w niektórych pojazdach, pękały i zabijały ludzi. Śledztwa wykazały, że niskie ciśnienia powodowały katastrofalne uszkodzenia opon w czasie, a ludzie mieli wypadki i umierali....

Discussion starter · #3 · (Edited)
TPMS nie jest wymagany przez EPA dla MPG... skąd to wziąłeś ?
Mijasz się z celem posta. Oczywiście się myliłem i miałem błędne informacje dotyczące tego, dlaczego TPMS zostało uchwalone. Dzięki za wymienienie orzeczenia Federal Register. Mimo to, inni producenci mają swoje TPMS reagujące natychmiast po wystąpieniu niskiego ciśnienia (na podstawie moich doświadczeń wymienionych w moim pierwotnym poście), byłoby miło, gdyby Toyota zrobiła to samo.

Żona miała przebicie opony w swoim CR-V, ostrzeżenie TPMS na desce rozdzielczej pojawiło się szybko. Opona wciąż miała wystarczające ciśnienie, aby bezpiecznie się zatrzymać i uratować oponę. Jak dotąd nie mieliśmy przebicia opony w naszym '11 RAV4.

Zazwyczaj ostrzeżenie TPMS powinno pojawić się wcześnie, gdy ciśnienie w oponach spadnie. Oczywiście u Ciebie się to nie stało. To nie jest błąd całego systemu. Brzmi to bardziej jak błąd lokalny. Oznacza to, że Twój samochód nie wydał ostrzeżenia. Wszystkie powinny działać podobnie. Twój nie. Zatem, może coś jest nie tak z Twoim systemem TPMS??

Discussion starter · #6 ·
Zazwyczaj ostrzeżenie TPMS powinno pojawić się wcześnie, gdy ciśnienie w oponach spadnie. Oczywiście u Ciebie tak się nie stało. To nie jest błąd całego systemu. Brzmi to bardziej jak błąd lokalny. Oznacza to, że Twój samochód nie wydał ostrzeżenia. Wszystkie powinny działać podobnie. Twój nie. Więc może coś jest nie tak z Twoim systemem TPMS??
Jeśli coś jest nie tak z TPMS, zakładam, że powinienem mieć komunikat o błędzie TPMS na desce rozdzielczej, ale go nie mam.

TPMS lub jak nazywa to Toyota TPWS zaświeci się, jeśli nie może poprawnie pobrać danych ze wszystkich 4 czujników i/lub jeśli jedno lub więcej ciśnień w oponach jest poniżej wartości bazowej i/lub upłynie 20 minut bez sygnału ze wszystkich 4 czujników.

Jednym z kroków podczas rozwiązywania problemów z TPWS jest wyłączenie pojazdu i odczekanie 20 minut przed uruchomieniem i próbą [reset pressure] lub [change wheel], jeśli nie możesz spowodować zgaśnięcia lampki ostrzegawczej. Również aby prowadzić pojazd, aby obudzić czujniki.

Jeśli coś jest nie tak z TPMS, zakładam, że powinienem mieć komunikat o błędzie TPMS na desce rozdzielczej, ale go nie mam.
W moim Rav4 LE z 2017 roku, jeśli TPMS ma problem z ciśnieniem w oponach, włączy się. Jeśli coś jest nie tak z samym systemem TPMS, zamiga kilka razy, zanim włączy się na stałe.
Uwaga: Dotyczy to sytuacji, gdy system działa poprawnie.

Pewnego razu miałem przebitą oponę, ale na moim MID nie było żadnego ostrzeżenia. Wydaje się, że nie mogę znaleźć ustawienia TPMS, aby je włączyć w moim modelu RAV4 Hybrid Limited z 2023 roku. Czy muszę kupić moduł z rynku wtórnego, aby wyświetlić ciśnienie w oponach na MID? Dziękuję za radę.

Image

Pewnego razu miałem przebitą oponę, ale na moim MID nie było żadnego ostrzeżenia. Wydaje się, że nie mogę znaleźć ustawienia TPMS, aby włączyć je w moim 2023 RAV4 Hybrid Limited. Czy muszę kupić moduł aftermarketowy, aby wyświetlać ciśnienie w oponach na MID? Dziękuję za radę.
Mar, czy w ogóle masz czujniki w oponach? I skrzynkę elektryczną do ich odczytu? RAV4 sprzedawany w Kanadzie nie jest nawet wyposażony w system TPMS, ponieważ nie jest to wymagane przez tamtejszy rząd.

Jeśli masz czujniki, na desce rozdzielczej powinna zapalić się lampka ostrzegawcza, gdy ciśnienie w oponie jest niskie. Ta lampka ostrzegawcza powinna również zaświecić się po pierwszym uruchomieniu samochodu jako "test żarówki".

Hier in the US, the TPMS is required, but the early 5th generation RAV4 did not display the pressures, only the warning light if a tire gets too low.

Mar, czy w ogóle masz czujniki w oponach? I skrzynkę elektryczną, aby je odczytać? RAV4 sprzedawany w Kanadzie nie ma nawet systemu TPMS, ponieważ nie jest to wymagane przez rząd.

Jeśli masz czujniki, na desce rozdzielczej powinna zapalić się lampka ostrzegawcza, gdy ciśnienie w oponie jest niskie. Ta lampka ostrzegawcza powinna również zaświecić się po uruchomieniu samochodu jako "sprawdzanie żarówki".

Hier in the US, the TPMS is required, but the early 5th generation RAV4 did not display the pressures, only the warning light if a tire gets too low.
Filipiny (jego flaga) wymagają TPMS. Filipiny rav4 będą miały system TPWS

Kanada tego nie wymaga, kanadyjski rav4 nie będzie miał TPWS. Będzie miał odbiornik TPWS, ale nie korzystający z TPMS

Jeśli przewiniesz jeden lub dwa ekrany, czy na wyświetlaczu widać 4 opony i ich ciśnienia?
Pokaż 4 opony ze statusem ładowania, ale bez ciśnienia w oponach.

Image

Jeśli masz czujniki, na desce rozdzielczej powinna zapalić się lampka ostrzegawcza, gdy ciśnienie w oponie jest niskie. Ta lampka ostrzegawcza powinna również zaświecić się po pierwszym uruchomieniu samochodu jako "test żarówki".
Kiedy wyjechałem z garażu z przebitą oponą, nie było żadnej lampki ostrzegawczej. To oznacza, że nie mam czujników. Muszę kupić aftermarketowy TPMS z czujnikami opon i modułem do wyświetlania psi na moim MID.

Pokaż 4 opony ze stanem naładowania, ale bez ciśnienia w oponach.
To zły wyświetlacz; ma pokazywać przepływ mocy, a nie ciśnienie w oponach.

Kiedy wyjechałem z garażu z przebitą oponą, nie było żadnej lampki ostrzegawczej. To oznacza, że nie mam czujników. Muszę kupić TPMS z rynku wtórnego z czujnikami opon i modułem do wyświetlania ciśnienia w oponach na moim MID.
Czujniki muszą zostać obudzone po przejechaniu kilku mil. Jeśli samochód nigdy się nie porusza z przebitą oponą, nie będzie wyświetlacza (i nie chcesz przejechać kilku mil wymaganych do obudzenia czujników z przebitą oponą).

O ile wiem, nie możesz mieć wyświetlacza ciśnienia w oponach na MID, jeśli nie masz fabrycznego systemu ostrzegania o ciśnieniu w oponach. Jedynym sposobem na zobaczenie ciśnienia w oponach jest zewnętrzny wyświetlacz, taki jak ten: Wyświetlacz TPMS | Luxious Automotive

To jest niewłaściwy wyświetlacz; ma pokazywać przepływ mocy, a nie ciśnienie w oponach.
Dzięki Frank. Sam fakt, że nie było żadnego alertu, gdy jechałem na płaskim kole, oznacza, że nie ma czujnika fabrycznego? Jak dostać się do tego właściwego wyświetlacza, tylko po to, aby potwierdzić, że nie mam tej funkcji? Nawigowałem po wszystkich ekranach w moim MID i nie mogłem go znaleźć.

Jechałem autostradą, w pewnym momencie zacząłem słyszeć typowe dudnienie związane z przebitą oponą. Żadnego błędu ostrzegawczego TPMS na desce rozdzielczej, nic. Zatrzymałem się natychmiast, przebita opona, było za późno, żeby uratować oponę. Małe przebicie śrubą, co mówi mi, że deflacja nie była katastrofalna, powiedzmy, że mogło to zająć 30-45 sekund przy prędkości autostradowej, żeby się opróżniła. Mimo to TPMS nic nie powiedział. Założyłem oponę zapasową i po 15 sekundach jazdy w końcu pojawia się TPMS, całkowicie bezużyteczny. Jak często czujnik TPMS w oponie wysyła dane do komputera samochodowego?
Czujniki ulegają uszkodzeniu lub rozładowuje się wewnętrzna bateria. Wtedy nie będzie ostrzeżenia. Powinny być sprawdzane za każdym razem, gdy zmieniasz opony (lub obracasz koła?)

Czujniki również muszą zostać obudzone, ale powinno to nastąpić w ciągu kilku mil.

Po obudzeniu czujników transmisja ciśnienia w oponach jest praktycznie ciągła.

Moim zdaniem system TPMS nie jest bezużyteczny. Uratował mnie kiedyś od znacznego smutku: jechałem w terenie moim Jeepem Wranglerem, zaledwie kilka mil od miasta (Silverton, Kolorado), kiedy zapaliła się kontrolka ostrzegawcza opony. Zawróciłem i wróciłem do miasta, powoli, i wróciłem, zanim opona całkowicie się spłaszczyła i zniszczyła. Gdybym nie miał ostrzeżenia, jechałbym dalej, kto wie, jak daleko, może 50 mil od cywilizacji i bardzo nierównej górskiej drogi. (czy kiedykolwiek próbowałeś zmienić oponę na zboczu o nachyleniu 30 stopni z 12-calowymi skałami wszędzie?)

Dzięki Frank. Sam fakt, że nie było żadnego ostrzeżenia, gdy jechałem na płaskim, oznacza, że nie ma czujnika fabrycznego? Jak dostać się do tego właściwego wyświetlacza, tylko po to, aby potwierdzić, że nie mam tej funkcji? Nawigowałem po wszystkich ekranach w moim MID i nie mogłem go znaleźć.
Istnieje kilka sposobów, aby sprawdzić, czy masz czujniki (a tym samym system ostrzegania) w swoim samochodzie.
1. Większość sklepów z oponami (gdzie mieszkam) i sklepów z częściami samochodowymi ma skaner czujników. Trzymają skaner obok opony i sprawdzają, czy nadaje sygnał.
2. Większość czujników jest częścią zaworu opony i czasami, nie zawsze, można stwierdzić, czy w oponie znajduje się czujnik, po tym, jak wygląda zawór opony.
3. Oczywiście można spuścić powietrze z opony, zerwać stopkę i sprawdzić, czy jest zainstalowany czujnik. Jeśli kupujesz nowe opony, możesz również sprawdzić, czy czujnik jest zainstalowany. (Warto sprawdzić czujnik, a następnie sprawdzić, czy działa prawidłowo - skaner czujników wspomniany powyżej).

Sam fakt, że nie było żadnego ostrzeżenia, gdy jechałem na płaskim, oznacza, że nie ma czujnika fabrycznego? Jak dostać się do tego właściwego wyświetlacza, tylko po to, aby potwierdzić, że nie mam tej funkcji? Nawigowałem po wszystkich ekranach w moim MID i nie mogłem go znaleźć.
Gdzie mieszkam (USA), nie wszystkie RAV4 5. generacji są wyposażone w wyświetlacz ciśnienia w oponach. Mój nie miał (\'21 XLE Premium hybrid). Więc dodałem funkcję wyświetlania z CarTrimHome, ale musisz mieć system ostrzegania o ciśnieniu w oponach, aby to działało.

Nawet jeśli masz system, jak wspomniałem wcześniej, czujniki psują się, a wewnętrzna bateria może się rozładować - zwykle zajmuje to wiele lat.

Sugeruję, abyś sprawdził, czy masz czujniki w każdej oponie, a następnie przejdź do następnego kroku. Jeśli masz czujniki, wyzwaniem jest dowiedzenie się, dlaczego nie otrzymałeś ostrzeżenia. Jeśli nie masz czujników, możesz dodać wyświetlacz podobny do tego, który pokazałem wcześniej.

Istnieje kilka sposobów, aby sprawdzić, czy masz czujniki (a tym samym system ostrzegania) w swoim samochodzie.
1. Większość sklepów z oponami (gdzie mieszkam) i sklepów z częściami samochodowymi ma skaner czujników. Trzymają skaner obok opony i sprawdzają, czy nadaje sygnał.
2. Większość czujników jest częścią zaworu opony i czasami, ale nie zawsze, można stwierdzić, czy w oponie znajduje się czujnik, patrząc na wygląd zaworu opony.
3. Oczywiście można spuścić powietrze z opony, zerwać stopkę i sprawdzić, czy czujnik jest zainstalowany. Jeśli kupujesz nowe opony, możesz również sprawdzić, czy czujnik jest zainstalowany. (Warto wtedy sprawdzić czujnik, aby sprawdzić, czy działa prawidłowo - skaner czujników wspomniany powyżej).

Gdzie mieszkam (USA), nie wszystkie RAV4 5. generacji są wyposażone w wyświetlacz ciśnienia w oponach. Mój nie miał ('21 XLE Premium hybrid). Więc dodałem funkcję wyświetlania z CarTrimHome, ale aby to działało, musisz mieć system ostrzegania o ciśnieniu w oponach.

Nawet jeśli masz system, jak wspomniałem wcześniej, czujniki ulegają uszkodzeniu, a wewnętrzna bateria może się rozładować - zwykle zajmuje to wiele lat.

Sugeruję, abyś sprawdził, czy masz czujniki w każdej oponie, a następnie przejdź do następnego kroku. Jeśli masz czujniki, wyzwaniem jest dowiedzenie się, dlaczego nie otrzymałeś ostrzeżenia. Jeśli nie masz czujników, możesz dodać wyświetlacz podobny do tego, który pokazałem wcześniej.
Dzięki, Frank.

Istnieje kilka sposobów, aby sprawdzić, czy masz czujniki (a tym samym system ostrzegawczy) w swoim samochodzie.
Inny sposób: moduł elektroniczny, który odbiera sygnał z czujników kół, znajduje się za górnym, tylnym (obszar bagażowy) prawym panelem bocznym, nad oświetleniem wnętrza bagażnika. Czarne pudełko na tym zdjęciu:

Image

1 - 20 of 20 Posts