Hej! Pierwszy post tutaj i szukam rady.
Obecnie mam 2-drzwiowego Jeepa Wranglera Sport z 2012 roku. Jeep to fajny pojazd, ale szczerze mówiąc, po prostu nie sądzę, żeby był dla mnie, ponieważ nie jestem z niego do końca zadowolony. Mieszkam z nim od 3,5 roku i nigdy nie jeździłem nim w terenie, do czego jest przeznaczony.
Codziennie dojeżdżam do pracy 2 mile. Kupiłem go głównie po to, żeby mieć napęd na 4 koła w miesiącach zimowych. Wjazd na mój podjazd znajduje się przy nieodśnieżonej alejce. Zatem napęd na 4 koła lub AWD jest dla mnie zdecydowanie wymogiem. Jazda po drodze Jeepem jest ciężka, a zużycie paliwa jest absolutnie straszne. Średnio uzyskuję 12-13 mpg przez cały czas. Ponadto w moim 2-drzwiowym samochodzie nie ma w ogóle miejsca na przewożenie czegokolwiek. Nie wspominając o tym, że brakuje mu wielu nowoczesnych funkcji, takich jak kamera cofania i bluetooth. Nigdy też nie zdejmowałem hardtopu, ponieważ jest to mój jedyny pojazd i za dużo pada deszczu.
Niedawno zacząłem szukać innych pojazdów z napędem na wszystkie koła, które mają lepsze MPG, a Rav4 Hybrid jest w tej chwili jedyną opcją w mojej okolicy. Nie jeździłem jeszcze żadnym z nich, ale teoretycznie wydaje się, że lepiej pasowałby do mojego stylu życia.
Po prostu ciekawi mnie, czy ktoś inny zamienił Jeepa Wranglera na hybrydę RAv4? Jeśli tak, to czy żałujesz? Co myślisz? Czy hybrydowy Rav4 byłby odpowiedni do tak krótkich dojazdów po mieście? Po prostu zmęczyło mnie ciągłe siedzenie na czerwonych światłach i połykanie benzyny przy 12 mpg. Dzięki za wszelkie rady.
Zamiana pojazdu, z którego nie jesteś zadowolony = WYGRANA
Zamiana Jeepa Wranglera na RAV4 = WYGRANA
Zamiana pojazdu o słabej ekonomii paliwowej na taki z doskonałym / dobrym mpg = WYGRANA
Zamiana pojazdu, w którym nic nie możesz przewieźć, na taki, w którym możesz = WYGRANA
Zamiana pojazdu o słabej wartości odsprzedaży na taki o doskonałej wartości odsprzedaży / wymiany = WYGRANA
Musisz zadać sobie tylko dwa pytania...
1. Czy chcesz / możesz sobie pozwolić na (kolejną) ratę za samochód?
2. Czy czujesz się szczęśliwy?
No? Czujesz?
Żartuję z tej ostatniej części. Wygląda na to, że RAV4 może być dla ciebie idealny - w zależności od tego, co chcesz "przewieźć" i jak często (nie licz jednak na to, że będziesz pędził).
Wszystkie poziomy wyposażenia w RAV4 są wyposażone w pełen zestaw wyposażenia bezpieczeństwa. To DUŻY PLUS w porównaniu z prawie każdym konkurentem RAV4. (2017) RAV4 hybrid kosztował ok. 700 $ więcej niż niehybrydowy RAV4. Niewielka różnica w jakiejkolwiek mierze. Jedną z wad jest to, że hybryda ma garb tuż za tylnymi siedzeniami, a siedzenia nie składają się prawie płasko. Nie jestem pewien, ale być może tylko wersja RAV4, która ma przynajmniej elektryczne siedzenie kierowcy, to wykończenie Premium (które ma również bezdotykową tylną klapę). Najwyższy poziom wyposażenia w hybrydzie to obecnie Limited. Możesz również zapoznać się z "Pakietem zaawansowanej technologii". Niektórzy ludzie go mają i uważają za zbędny. Inni zrezygnowali z niego i żałują, że się na niego nie zdecydowali i nie sądzę, żeby można go było dodać później.
Powinieneś być w stanie uzyskać całkiem dobrą ofertę na RAV4 z 2017 roku, ponieważ wielu dealerów wciąż ma ich pod dostatkiem (przynajmniej duzi dealerzy w okolicach DC, Maryland i północnej Wirginii), a 2018 wjeżdżają na place dealerów, kiedy to piszę. Miałem nadzieję, że będą lepsze oferty sprzedaży na święto Dnia Kolumba, ale mam nadzieję, że zaoferują 1000 do 1500 $ i 0% finansowania na hybrydę na listopad / Dzień Weterana.
Inni członkowie / właściciele tutaj są w stanie dostarczyć ci lepszych informacji niż ja (ponieważ kupiłem Equinoxa z 2018 roku - ale pomogłem mojej dziewczynie kupić RAV4 Limited we wrześniu). Swoją drogą, jeśli przeczytasz wątek o przedłużonej gwarancji i zrobisz trochę badań, można ją kupić za śmieszną sumę.
Powodzenia i informuj nas na bieżąco o postępach, które poczynisz.