Toyota RAV4 Forums banner
1 - 16 of 16 Posts

Satchmo90

· Registered
10 Posts
Discussion starter · #1 ·
Ktoś z naszej rodziny ma XLE AWD z 2013 roku z przebiegiem około 117 tys. mil. Uważam, że skrzynia biegów obecnie nie ma żadnych problemów. Potwierdzę to.

Znalazłem bardzo zaufanego mechanika z sąsiedztwa, który wcześniej pracował dla Toyoty i wysyłam mu inne samochody. Powiedział, że jedyne, co zrobiłby dla tej skrzyni biegów, to spuściłby jeden kwartę i wlał butelkę płynu do naprawy skrzyni biegów Lucas. Czy powinienem zachęcać go do spuszczenia i napełnienia, jeśli skrzynia biegów obecnie nie ma żadnych problemów? Jego rozumowanie jest takie, że minęło zbyt dużo czasu bez wymiany, ale jeśli forum uzna to za w porządku, powiem mu, że akceptuję ryzyko i upewnię się również, że używa płynu Toyota WS.

Byłem bardzo zaniepokojony, że dla tej skrzyni biegów nie ma żadnej drogi naprzód, ale wydaje się, że inni na tym forum próbowali pierwszego spuszczenia i napełnienia przy wyższym przebiegu. Ten sam mechanik wykona inne zaległe czynności konserwacyjne jeszcze w tym tygodniu. Byłbym bardzo wdzięczny za Państwa opinie. Ten samochód jest niezwykle sentymentalny dla członka rodziny, nie chcą innego samochodu. Dziękuję.

Discussion starter · #4 ·
Dzięki. Co myślisz o jego pomyśle spuszczenia litra i dodania preparatu do naprawy skrzyni biegów Lucas?

Jakie są opcje napraw w przyszłości? Jeśli potrzebna będzie nowa skrzynia biegów, będzie to kosztować około 8000?

Osoba ta może być skłonna to wydać, ponieważ samochód ma dla niej wartość sentymentalną.

Jeśli skrzynia biegów nie ma problemu, osobiście spuściłbym ją całkowicie (co stanowi około 2/3, a nie płukanie), opuścił i wyczyścił miskę olejową i magnes na zanieczyszczenia, wymienił filtr na OE. Następnie napełniłbym wysokiej jakości, kompatybilnym syntetycznym olejem ATF z rynku wtórnego, takim jak Amsoil lub Redline.

Wiem, że toczy się wiele dyskusji na temat WS kontra inne ATF. Nie sądzę, żeby w WS było coś specjalnego. W rzeczywistości nie uważam, żeby był to w pełni syntetyczny płyn. Wiem, że kiedy po raz pierwszy spuściłem mój WS przy przebiegu 50 tys. km, był trochę przypalony. Napełnij Amsoilem. Moja następna wymiana oleju miała miejsce przy przebiegu około 70 tys. km i płyn był w znacznie lepszym stanie. Robię wymiany oleju co 30-40 tys. km. Teraz moja skrzynia biegów ma 170 tys. km i nadal zmienia biegi jak nowa. Nie mam też problemu z mieszaniem marek płynów. Używałem MAxlife (choć nie preferowany) i Redline (IMO najlepszy).

Discussion starter · #6 ·
Tak. To ekscytujące myśleć, że może tu być rozwiązanie. Przez długi czas myślałem, że jesteśmy w czarnej d.. . Mam czas do soboty, żeby podjąć kilka decyzji, ale chcę to wkrótce omówić z mechanikiem. Nie jestem pewien, jak duże ryzyko powinniśmy podjąć. Z zadowoleniem przyjmuję wszelkie inne komentarze. Smutno, że nie zrobiliśmy po prostu wymiany płynów przy 60 tys. km. To nie jest mój samochód, ale prawdopodobnie zostaliśmy zdezorientowani przez "dożywotni" płyn z książki serwisowej.

Moim zdaniem jedno spuszczenie i napełnienie nie zaszkodzi skrzyni biegów. Mam Rav4 LE z 2015 roku i kiedy robię spuszczenie i napełnienie, wyciągam 2,5 kwarty płynu. Następnie wymieniam słomkę i korek i dodaję z powrotem 3 kwarty. Uruchamiając silnik, powoli zmieniam biegi, około 3 lub 4 razy, trzymając nogę na pedale hamulca, kończąc na Park. Gdy silnik pracuje, pozwalam płynowi rozgrzać się do 104 stopni za pomocą mojego ScanGuge II. Wyjmuję korek (nie słomkę) i obserwuję, aż płyn zacznie wyciekać. Wymieniam korek i dokręcam go momentem obrotowym. Robię to co 35 000 - 45 000 mil. Rav4 zawsze zmienia biegi płynniej po tym procesie. Nie rób pełnego płukania. Używam płynu Toyota WS tylko dla spokoju ducha.

Moim zdaniem jedno spuszczenie i napełnienie nie zaszkodzi skrzyni biegów. Mam Rav4 LE z 2015 roku i kiedy spuszczam i napełniam, wyciągam 2,5 kwarty płynu. Następnie wymieniam słomkę i korek i dodaję z powrotem 3 kwarty. Uruchamiając silnik, powoli zmieniam biegi, około 3 lub 4 razy, z nogą na pedale hamulca, kończąc na Park. Gdy silnik pracuje, pozwalam płynowi rozgrzać się do 104 stopni za pomocą mojego ScanGuge II. Wyjmuję korek (nie słomkę) i obserwuję, aż płyn zacznie kapać. Zakładam korek z powrotem i dokręcam go. Robię to co 35 000 - 45 000 mil. Rav4 zawsze zmienia biegi płynniej po tym procesie. Nie rób pełnego płukania. Używam płynu Toyota WS tylko dla własnego spokoju.

Ile mil masz teraz na swoim RAV4?

Discussion starter · #10 ·
Kuszą mnie, żeby zrobić spuszczenie i napełnienie. Nie wiem, czy mechanik w ogóle by to zrobił. Mógłbym jednak zrobić spuszczenie i napełnienie w Valvoline.

Czy powinniśmy wymienić filtr lub cokolwiek innego, czy tylko spuścić i napełnić?

Dzięki. Spróbuję wkrótce porozmawiać z mechanikiem osobiście.

Discussion starter · #12 ·
Dziękuję wam wszystkim, zamieściłem poniższe informacje w nowym poście: sprawdźcie to, jeśli chcecie.

Około 115 000 mil zaparkowane na zewnątrz przez ostatnie 11 lat.

Miało tylko wymiany oleju i nic więcej. Płyn chłodniczy został wymieniony przy 100 000.
Płyn przekładniowy to oryginalny płyn fabryczny.

W tę sobotę wykonam zaległą konserwację z lokalnym mechanikiem, który miał znaczącą karierę w Toyocie.

Co powinienem mu powiedzieć, żeby zrobił?

Jeśli chodzi o skrzynię biegów, powiedział, że skoro zmienia biegi dobrze i nie ma problemów, spuści płyn ze skrzyni biegów i jeśli zauważy zbyt dużo zanieczyszczeń wydobywających się podczas spuszczania, przestanie go spuszczać i doda świeży płyn.

Pomyślałem, że moglibyśmy wymienić świece zapłonowe, wymienić niektóre elementy zawieszenia. Co jeszcze powinniśmy zrobić? Filtr paliwa?

Dzięki za pomoc.

Spuścić i napełnić płyn przekładniowy. (około 4 kwarty) Ponieważ te skrzynie biegów wytrzymują setki tysięcy mil, nie martwiłbym się tym, aby działały dobrze przez długi czas. Używałem WS, a następnie Amsoil w moich Toyotach bez problemów. Nie dodałbym żadnego dodatku "Lucas fix", chyba że skrzynia biegów wskazywałaby na jakieś problemy. Powinieneś opuścić miskę olejową skrzyni biegów i wyczyścić szlam z magnesów i cały szlam leżący na dnie miski. Wiele Toyot ma "sitka" zamiast filtrów, więc najpierw sprawdź. Sitka rzadko wymagają wymiany. Nowe świece zapłonowe to dobry pomysł i używaj tylko tego, co zaleca OEM. Są dobre na 120 000 mil. Wyczyść czujnik MAF tylko środkiem do czyszczenia MAF. Sprawdź, wyczyść lub wymień zawór PCV. Płyn chłodzący został już wymieniony, więc wszystko jest w porządku, a termostat nie musi jeszcze być wymieniany, jeśli wskaźnik temperatury cały czas wskazuje normalną wartość. Powodzenia...

Pozdrawiam wszystkich, odpowiadam na ten wątek, ponieważ był on najnowszym, jaki widziałem na forum na ten temat.

Na początek: oglądam Car Care Nut, więc rozumiem jego sposób myślenia i rady. Jest ekspertem, ale wciąż lubię słuchać doświadczeń innych ludzi.

Kupiłem właśnie podstawowy model Rav4 z 2011 roku, 170 tys. mil. Kontaktuję się z dealerem, aby sprawdzić, jaką historię, jeśli w ogóle, mają na temat tego samochodu. Nie wiem, ilu było właścicieli, kupiłem go na rynku FB. Więc czekając na ich historię serwisową, chciałem zadać wam wszystkim pytanie.

Nie ma problemów ze zmianą biegów. Płyn w skrzyni biegów jest czerwonobrązowy, więc nie jest straszny, ale na pewno nie świeży. Bezpiecznie zakładam, że płyn jest oryginalny.

Czy powinienem to zostawić, skoro nie ma żadnych aktualnych objawów? Car Care Nut powiedziałby, żeby tego nie ruszać.

Widziałem innych na tym forum z mniejszym przebiegiem i kilku z większym przebiegiem, którzy nie przestrzegali właściwych interwałów wymiany i zrobili spuszczenie i napełnienie bez żadnych konsekwencji.

Kupiłem już płyn WS z zamiennym filtrem i uszczelką Wix. Po przejechaniu około 100 mil nic nie wskazuje na to, że skrzynia biegów choruje. To samochód, który kupiłem dla członka rodziny, więc po prostu powiedziałem jej, żeby przejechała nim kilka tysięcy mil i poinformowała mnie o wszelkich objawach, ponieważ niewiele bym zyskał z mojego ograniczonego czasu z samochodem.

Jakie są przemyślenia wszystkich?

Zawsze dobrym pomysłem jest "zapobieganie" problemom poprzez sprawdzanie i/lub wymianę zużytych elementów, takich jak filtry powietrza, świece zapłonowe, olej, płyn przeciw zamarzaniu i płyn do skrzyni biegów. Wyczyść czujnik MAF i zawór PCV.
ZAWSZE wymieniam WSZYSTKIE płyny, gdy kupuję używany pojazd. Robienie tych rzeczy pomoże sprawić, że pojazd będzie trwał długo. Myślę, że Twój przebieg jest nadal bezpieczny, aby go zmienić. Gdyby miał 270 tysięcy mil, prawdopodobnie bym się tym nie przejmował, ale nie kupiłbym pojazdu z tak dużą liczbą mil.

Dobrym pomysłem jest również założenie własnego wątku....

Powodzenia

Spuść/napełnij ponownie swój ATF. Powtórz 2-3 razy na przestrzeni kilkuset mil lub 2-3 tygodni. Drugą opcją jest pełna wymiana płynu w przewodzie chłodnicy.

Jeśli przebieg przekracza 100 tys. km, wymień filtr ATF.

Przebieg skrzyni biegów nie decyduje o tym, czy płyn może być wymieniony, w przeciwieństwie do influencerów i internetowych pogłosek o strachu.

1 - 16 of 16 Posts