Toyota RAV4 Forums banner

Wymiana płynu przekładniowego 2017 Rav4

10K views 14 replies 10 participants last post by  toddabouton  
#1 ·
Witajcie wszyscy, nowy członek, pierwszy post. Właśnie kupiłem samochód z 2017 roku z przebiegiem 60 000 mil. Pojazd jest od jednego właściciela i w doskonałym stanie. Sprawdziłem wykonane przy nim czynności konserwacyjne na CarFax i nie widzę wzmianki o wymianie płynu w skrzyni biegów i nie widziałem o tym wzmianki w instrukcji obsługi. Czy ktoś wie, kiedy należy wykonać ten serwis? Skrzynia biegów zmienia biegi bez problemu, ale jestem zwolennikiem wymiany płynów niezależnie od tego, co zaleca producent. Nie wierzę w "płyny na całe życie". Opinie mile widziane. Czy powinienem wymienić płyn, mimo że skrzynia zmienia biegi bez problemu?

#2 ·
Jestem nowy w Toyotach i na pewno nie jestem ekspertem. Od 45 lat sam zajmuję się konserwacją. Lubię śledzić tego mechanika Toyoty na YouTube, zwanego carcarenut. Otrzymasz wiele dobrych wskazówek, przeglądając jego filmy.
Nawiasem mówiąc, skrzynia biegów RAV4 ma rurę pionową w misce olejowej, więc wymiana płynu jest trudna. Należy go również wymieniać i mierzyć w określonej temperaturze roboczej. Zobaczysz to, gdy znajdziesz film carcarenut na ten temat.
Na zdrowie!

#4 ·
Wiele osób powie przy 30 000 lub 60 000 mil. Toyota twierdzi, że płyn jest dobry na cały okres eksploatacji pojazdu, jednak żaden płyn nie trwa wiecznie. Wiele osób zaleci proste spuszczenie i napełnienie, a nie płukanie. Robię dwa spuszczenia i napełnienia co 40 000 mil i nie miałem żadnych problemów (przynajmniej na razie) ze zmianą biegów ani drżeniem konwertera. Jeśli jesteś osobą, która lubi robić to sam, możesz wejść na YouTube i zobaczyć, jak to się robi. Dobrą osobą do oglądania jest Car Care Nut na YouTube.

#5 ·
Czy pojazd coś holował (czy ma hak i okablowanie?) Czy był używany w mieście o dużym natężeniu ruchu? Jeśli tak, dobrym pomysłem jest wymiana płynu w okolicach 60 tys. Jeśli nie, i nie będziesz go w ten sposób używać, członkowie byli zadowoleni z wymiany przy 100 tys. Post 2 ma rację co do skomplikowanej procedury wymiany/napełniania, która musi być wykonana dla właściwej objętości płynu. Możesz chcieć to wziąć pod uwagę, jeśli nie czujesz się komfortowo ze wszystkimi wymaganiami.

Z relacji, które widziałem, Toyota WS jako fabryczne napełnienie nie jest płynem syntetycznym i powinno być traktowane jako konwencjonalny. Najwyraźniej dostępny jest syntetyk Aisin WS (Aisin to spółka zależna Toyoty, która produkuje skrzynię biegów).

#6 · (Edited)
Posiadam Rav4 LE z 2017 roku. Płyn w skrzyni biegów nie został wymieniony, a przebieg zbliża się do 100 tys. mil. Zrobiłem rozeznanie, jak dokonać wymiany płynu, ale czekam na cieplejszą pogodę i brak śniegu na ziemi, zanim spróbuję.

Korek wlewu należy sprawdzić, aby upewnić się, że można go wyjąć przed próbą spuszczenia płynu. Po wyjęciu korka spustowego widać, że płyn niekoniecznie wypływa. Wewnątrz znajduje się rurka poziomu płynu. Należy ją odkręcić, aby ją wyjąć i umożliwić wypływ płynu. Mówi się, że temperatura skrzyni biegów jest ważna podczas wymiany płynu. Niektórzy po prostu mierzą, ile płynu wyjęli i zastępują go taką samą ilością (jeśli ma to sens). Następnie należy wymienić rurkę poziomu napełnienia. Napełniać przez otwór wlewowy za pomocą pompy lub pompy transferowej. Jeśli skrzynia biegów jest nadal bliska temperatury, napełniać do momentu wypływu. Następnie załóż ponownie korek spustowy. Gotowe. Carcarnut na Youtube pracuje nad Toyotami i jest bardzo dobry. Oczywiście, należy traktować jego rady z pewnym rozsądkiem (z przymrużeniem oka).

Uwaga: Do napełniania używaj tylko płynu Toyota.

#14 ·
Posiadam Rav4 LE z 2017 roku. Płyn w skrzyni biegów nie został wymieniony, a przebieg zbliża się do 100 000 mil. Zrobiłem rozeznanie, jak dokonać wymiany płynu, ale czekam na cieplejszą pogodę i brak śniegu na ziemi, zanim spróbuję.

Należy sprawdzić korek wlewowy, aby upewnić się, że można go wyjąć przed próbą spuszczenia płynu. Po wyjęciu korka spustowego widać, że płyn niekoniecznie wypływa. W środku znajduje się rurka poziomu płynu. Należy ją odkręcić, aby ją wyjąć i umożliwić wypływ płynu. Mówią, że temperatura skrzyni biegów jest ważna podczas wymiany płynu. Niektórzy po prostu mierzą, ile płynu wyjęli i zastępują go taką samą ilością (jeśli ma to sens). Następnie należy wymienić rurkę poziomu napełnienia. Napełniaj przez otwór wlewowy za pomocą pompy lub pompy transferowej. Jeśli skrzynia biegów jest nadal bliska temperaturze, napełniaj do momentu wypłynięcia. Następnie załóż ponownie korek spustowy. Gotowe. Carcarnut na Youtube pracuje nad Toyotami i jest bardzo dobry. Oczywiście, weź jego radę z pewnym rozsądkiem (szczyptą soli).

Uwaga: Do ponownego napełniania używaj tylko płynu Toyota.
To zabawne, ponieważ zbadałem płyn przed wykonaniem spuszczania i napełniania w naszym Rav4 i okazało się, że syntetyk Valvoline MaxLIfe Full jest w porządku lub lepszy niż OEM.

Nawiasem mówiąc, nadal działa i zmienia biegi bez zarzutu.

Tak, cała ta rzecz z rurką wkładaną i konieczność przebywania w określonym zakresie temperatur to PITA.

#7 ·
Zabrałem samochód do lokalnego warsztatu (wysoko ocenianego i nie dealera) i zleciłem płukanie i napełnianie skrzyni biegów. Kosztowało mnie to 340 dolarów, duża część za nowy płyn, 12 kwart. Więc teraz jest zrobione.

Sam wymieniłem olej, co będę robił co 5000 mil. Warsztat, który robił to ostatnio, naprawdę mocno dokręcił obudowę filtra, ale udało mi się ją odkręcić poświęcając trochę czasu. Użyłem narzędzia do obudowy filtra z Advance Auto, ale ciągle się ślizgało. Więc następnym razem zamierzam kupić narzędzie OEM od dealera Toyoty.

#8 ·
Obudowa filtra dokręca się tylko tak mocno, w przeciwnym razie ją uszkodzisz. Jest ona zaprojektowana tak, aby dokręcić ją do momentu, gdy filtr się zatrzyma. A ustawienie momentu obrotowego na obudowie pasuje do momentu, gdy obudowa się zatrzymuje. Jeśli chodzi o narzędzie, narzędzie OEM działa dobrze. Mam trzy lub cztery klucze do nakrętek z rynku wtórnego i wszystkie się ślizgają. Nie jestem pewien, jak inni twierdzą, że ich klucze do nakrętek z rynku wtórnego się nie ślizgają. Klucz do nakrętek Toyota kosztuje ~50 USD.

#10 ·
Obecnie jestem w tej samej sytuacji, 85 tys. mil. Czy miałeś kiedyś jakieś problemy po płukaniu?
Żadnych problemów. W zeszłym roku wymieniłem również płyn w tylnym dyferencjale i skrzyni rozdzielczej. Robię własne wymiany oleju co 5000 mil, używając pełnego syntetyku. W zeszłą wiosnę spuściłem i napełniłem chłodnicę.

#13 · (Edited)
Ostatnio dwukrotnie wymieniłem olej w mojej Rav4 Le FWD z 2017 roku. Wylałem 2,5 kwarty i uzupełniłem 2,7 kwarty. Zrobione przy 108 tys. i 109 tys. mil. Za pierwszym razem płyn był czarny. Za drugim razem płyn nie był już tak czarny. Mój brat był właścicielem samochodu, od nowości, przede mną. Ciągle mówił mi, żebym nie wymieniał płynu. Miał Matrixa, w którym nigdy nie wymieniano płynu w skrzyni biegów. Nigdy nie miał problemu z samochodem, dopóki nie wymienił płynu w skrzyni biegów. Sam nie wykonuje żadnych prac przy samochodzie. Więc myślę, że mechanik przepłukał skrzynię biegów.