Toyota RAV4 Forums banner

Przycinanie topnienia

10K views 32 replies 18 participants last post by  Blogson  
#1 ·
Widziałem kilka starszych postów na ten temat, ale jestem ciekaw, czy więcej osób miało przypadki topnienia elementów wykończeniowych i czy udało im się skłonić dealera do pokrycia tego w ramach gwarancji.

Mam model RAV4 Prime z 2022 roku, który regularnie parkuję na podjeździe i mam trzy elementy wykończeniowe, które się topią. Toyota twierdzi, że szyby odbijają światło i to powoduje topnienie, więc nie jest to objęte gwarancją. Uważam, że to bzdura. Nigdy wcześniej nie miałem samochodu, w którym topniałyby elementy.

#3 ·
To samo dzieje się z moim pojazdem. Kupiłem go jako fabrycznie nowy w kwietniu 2022 roku i w ciągu 6 miesięcy kilka elementów wykończeniowych się stopiło. Poszedłem też do salonu i powiedzieli, że tego nie naprawią, ale to absolutna bzdura. Widziałem kilka forów, na których ludzie mają ten sam problem, więc zamierzam to dalej zgłębiać.

#4 ·
To samo dzieje się z moim pojazdem. Kupiłem go jako fabrycznie nowy w kwietniu 2022 roku i w ciągu 6 miesięcy stopiło się kilka elementów wykończeniowych. Poszedłem też do salonu i powiedzieli, że tego nie naprawią, ale to absolutna bzdura. Widziałem kilka forów, na których ludzie mają ten sam problem, więc idę z tym dalej.
Zadzwoń do Toyota Brand Center pod numer 800-331-4331 i załóż sprawę. Im więcej osób się na to poskarży, tym większe prawdopodobieństwo, że ostatecznie zostanie to objęte gwarancją.

Złożyłem skargę i ostatecznie przyznali mi "kredyt lojalnościowy" w wysokości 500 dolarów do wykorzystania na serwis/części/itp. Nie pokryje to wszystkiego (szkoda wynosi 1000 dolarów) ... i nie zapobiegnie ponownemu wystąpieniu... ale przynajmniej to coś.

#5 ·
Widziałem kilka starszych postów na ten temat, ale jestem ciekaw, czy więcej osób miało przypadki topnienia elementów wykończeniowych i czy udało im się skłonić dealera do pokrycia tego w ramach gwarancji.

Mam RAV4 Prime z 2022 roku, który regularnie parkuję na podjeździe i mam trzy elementy wykończeniowe, które się topią. Toyota twierdzi, że szyby odbijają światło i powodują topnienie, więc nie jest to objęte gwarancją. Myślę, że to bzdura. Nigdy wcześniej nie miałem samochodu, w którym topniałyby elementy.

View attachment 196671
View attachment 196672
Czy w okolicy jest coś, co wygląda lub działa jak lustro? Coś, co odbijałoby i skupiało światło?

#7 ·
22 lata temu... filary były metalowe, a plastik był grubszy i mocniejszy.

obecnie... plastik jest używany wszędzie tam, gdzie mogą go użyć dla lekkości i wskaźników MPG, i jest również cieńszy. Konwergencja słoneczna zawsze była czymś... ale teraz więcej części i cali kwadratowych jest podatnych na uszkodzenia spowodowane stopieniem... dla wszystkich producentów, nie tylko Toyoty

#8 ·
To samo przydarzyło się mojemu RAV 4. Dealer nie chciał tego naprawić w ramach gwarancji i zażądał 1600 dolarów za 3 części. Użyłem ich kosztorysu z numerami części, aby zamówić części i zrobić to samemu. Każda aplikacja kosztuje około 100 dolarów. Ta na tylnym spojlerze kosztuje 300 dolarów. Wymiana jest prosta. Trzyma się na dwóch klipsach i dwustronnej taśmie.

#9 ·
To znany problem na kilku forach Hondy. Przytrafiło się to naszemu '07 Odyssey wiele lat temu. Byliśmy w zoo Henry'ego Doorleya w Omaha i zaparkowaliśmy obok Suburbana. Poszedłem na parking wczesnym popołudniem, żeby coś wyjąć z vana i zauważyłem, że plastikowy panel za przednią szybą pasażera był bardzo zniekształcony. Popełniłem błąd dotykając go i mój odcisk palca wciąż był na tym panelu, kiedy kilka lat później oddaliśmy vana naszej córce. Słońce odbijało ciepło z jednego z okien Suburbana na bok naszego vana. Pamiętam, że po opublikowaniu tego, co się stało, przeczytałem kilka postów na forum Odyssey. W rzeczywistości było kilka przypadków, w których panele boczne wykrzywiły się od słońca odbijającego się od okien budynków.

#11 ·
Gdybym miał więcej czasu, kupiłbym najtańszą dostępną część, prawdopodobnie ten kawałek między drzwiami, i zostawił ją gdzieś z dala od okna i w miejscu, gdzie nikt by jej nie znalazł i zobaczył, czy się topi. Założę się, że by się stopiła. Założę się, że topi się po prostu dlatego, że jest źle wykonana. Potwierdziłoby to również, że konwergencja słoneczna nie jest przyczyną problemu z topnieniem.
Zastanawiam się, czy występuje odbicie światła słonecznego z okna, być może z twojego domu lub sąsiadów. W wielu przypadkach zdarzają się przypadki topienia się sidingu winylowego z powodu powiększonego odbicia światła słonecznego od okien.
Widziałem siding na domu, który przez długi czas był w porządku. Pomalowali go na ciemny kolor i szybko się stopił.

#12 ·
Miałem dokładnie to samo z moim 202 RAV4, a dealer powiedział, że to nie wina Toyoty, więc nie jest objęte gwarancją - to wina nowego, wysoce odblaskowego szkła, które jest wymagane we wszystkich nowych budynkach. Zasadniczo zbudowali więc samochód, którym nie można jeździć ani parkować w pobliżu budynków. Super. Postanowiłem poczekać na pozew zbiorowy, ponieważ niestety nie mam czasu, aby go zainicjować. Zdecydowanie złożę formalną skargę, aby została odnotowana.

#18 ·
Miałem dokładnie to samo z moim RAV4 z 2020 roku, a dealer powiedział, że to nie wina Toyoty, więc nie jest objęte gwarancją - to wina nowego, wysoce odblaskowego szkła, które jest wymagane we wszystkich nowych budynkach. Zasadniczo zbudowali więc samochód, którym nie można jeździć ani parkować w pobliżu budynków. Niesamowite. Postanowiłem poczekać na pozew zbiorowy, ponieważ niestety nie mam czasu, aby go zainicjować. Zdecydowanie złożę formalną skargę, aby została odnotowana.
Mój dom jest z 1940 roku, a ja parkuję w 89 procentach w moim garażu! To jest bzdura !!!!!!!! Wcale nie jestem zadowolony

#13 ·

Mam RAV4 Prime z 2022 roku, którego regularnie parkuję na podjeździe i mam trzy elementy wykończeniowe, które się topią. Toyota twierdzi, że szyby odbijają światło i powoduje to topnienie, więc nie jest to objęte gwarancją. Myślę, że to kupka bzdur. Nigdy wcześniej nie miałem samochodu, w którym topniałyby elementy.

View attachment 196671
View attachment 196672
To samo. Corolla. Grudzień. Nie jest wystarczająco gorąco, żeby obwiniać za to odbijające się słońce...

#14 · (Edited)
To samo. Corolla. Grudzień. Nie jest wystarczająco gorąco, żeby obwiniać słońce za odbijanie...
Zbieżność słoneczna nie ma nic wspólnego z temperaturą otoczenia (i nie jest unikalna dla Toyoty)

tu jest powiadomienie Hondy o tym samym: https://static.nhtsa.gov/odi/tsbs/2019/MC-10152752-9999.pdf

tu jest Dodge https://www.reddit.com/r/Dodge/s/G2gTMoeMx5

Mazda https://www.reddit.com/r/CX5/s/7HrIjQu9X4

VW https://www.reddit.com/r/Volkswagen/s/MGclegmqZp

RAM https://www.reddit.com/r/ram_trucks/s/wDUWjhBy3T

#15 ·
Widziałem kilka starszych postów na ten temat, ale jestem ciekaw, czy więcej osób miało przypadki topnienia elementów wykończeniowych i czy udało im się skłonić dealera do objęcia tego gwarancją.

Mam RAV4 Prime z 2022 roku, którego regularnie parkuję na podjeździe i mam trzy elementy wykończeniowe, które się topią. Toyota twierdzi, że szyby odbijają światło i powoduje to topnienie, więc nie jest to objęte gwarancją. Myślę, że to kupka BS. Nigdy wcześniej nie miałem samochodu, w którym topniałyby elementy.

View attachment 196671
View attachment 196672
Mam dokładnie to samo!!!!!!!!! Powiedziano mi, że okna to robią! Naprawdę!!!!

#19 ·
Mam dokładnie to samo!!!!!!!!! Powiedziano mi, że Windows to robi! Naprawdę!!!!
Tak, naprawdę. Honda wydała nawet oficjalne ostrzeżenie fabryczne dotyczące problemu konwergencji słonecznej, który wpływa na ich tworzywa sztuczne.

#21 ·
Uważam, że wytłumaczenie "konwergencji słonecznej" dla topnienia plastiku to bzdura i "wymówka" producentów. Ani nasz '10 CR-V, ani nasz '11 RAV4 nie miały takiego problemu, nawet po zaparkowaniu na dłuższy czas w bezpośrednim i pośrednim świetle słonecznym. Możliwe, że japońscy producenci samochodów zmienili w pewnym momencie dostawców części z tworzyw sztucznych, a obecny producent (producenci) dostarcza gorszej jakości produkty z tworzyw sztucznych.

#22 ·
Właśnie wróciłem od dealera z powodu tego samego problemu w moim Siennie z 2023 roku i to zdecydowanie BS. Wszystkie listwy po mojej stronie kierowcy są zdeformowane. Gdyby to był tylko odosobniony przypadek konwergencji słonecznej, byłoby to jedno miejsce. Trudno uwierzyć, że pojazd za 50 000 dolarów, który ma mniej niż 2 lata, nie może stać na słońcu. Jeżdżę Toyotami od 40 lat i ostatnio bardzo się pogorszyły.

#32 ·
Wrócilem właśnie od dealera z tym samym problemem w moim Siennie z 2023 roku i to zdecydowanie BS. Wszystkie listwy po mojej stronie kierowcy są zdeformowane. Gdyby to był tylko odosobniony przypadek konwergencji słonecznej, byłoby to jedno miejsce. Trudno uwierzyć, że pojazd za 50 000 dolarów, mający mniej niż 2 lata, nie może stać na słońcu. Jeżdżę Toyotami od 40 lat i ostatnio bardzo się pogorszyły.
Co więc mówi ubezpieczyciel?
Czy nazywają to działaniem siły wyższej?

#23 ·

Mam model RAV4 Prime z 2022 roku, który regularnie parkuję na podjeździe i mam trzy elementy wykończeniowe, które się topią. Toyota twierdzi, że szyby odbijają światło i powoduje to topnienie, więc nie jest to objęte gwarancją. Uważam, że to bzdura. Nigdy wcześniej nie miałem samochodu, w którym topniałyby elementy.

View attachment 196671
View attachment 196672
Mam to samo w moim Rava 4 z 2023 roku i mieszkam w WA, pogoda jest mroźna, bardzo mało słońca, a mój samochód się topi

#29 ·
Właśnie rozmawiałem przez telefon z Toyotą w sprawie topiących się plastikowych wykończeń. Zgadnijcie co? Konwergencja słoneczna. Nie objęte gwarancją. Mój samochód to RAV 4 XLE z 2025 roku, z przebiegiem 800 mil i 3 miesiące. Topnienie nastąpiło w nocy. Jednego dnia było dobrze, następnego już nie. Powiedziałem im, co o tym myślę. Zdecydowanie wierzę, że używają gorszego plastiku, który nie wytrzymuje ciepła. Miałem 4Runnera przez 18 lat i nic się na nim nie stopiło. Przepraszam, że dałem temu ujście. Zastanawiam się tylko, co stopi się lub rozpadnie następne? Jakieś przypuszczenia? BTW, to zdarza się również w innych samochodach, więc nie dotyczy to wyłącznie Toyoty, ale prawdopodobnie wszyscy używają tego samego taniego plastiku.

#31 ·
Topnienie nastąpiło w nocy
Jestem ciekaw, skąd, Twoim zdaniem, w środku nocy wzięło się ciepło, które stopiło plastik.

Nawiasem mówiąc, dzieje się to również w innych samochodach, więc nie dotyczy to wyłącznie Toyoty
Honda ma wskazówkę techniczną, która dotyczy konkretnie konwergencji słonecznej w ich samochodach.

#33 ·
Myślę, że Toyota i być może inni zmienili dostawców zewnętrznych plastikowych elementów wykończeniowych, ponieważ ten problem z topieniem, o ile mogę ocenić, nie występował w modelach RAV4 3. generacji ani najwyraźniej w wcześniejszych modelach 4. generacji. Najwyraźniej nowszy plastik ma inną formułę. Nasz '11 RAV4 nie ma żadnych problemów z topieniem się elementów wykończeniowych po około 14 latach i po zaparkowaniu w różnych słonecznych miejscach. To samo dotyczy CR-V mojej żony z '10 roku po 15 latach. Obecna wymówka Toyoty o "konwergencji" wydaje się być wymówką.