Toyota RAV4 Forums banner

Jak wyłączyć bezkluczykowy dostęp?

1.8K views 11 replies 7 participants last post by  Rav4-lim  
#1 ·
Czy istnieje sposób na wyłączenie bezkluczykowego dostępu? Mam mojego XLE Premium 2025 od miesiąca i bezkluczykowy dostęp doprowadza mnie do szału. Czasami chwytam za klamkę i naciskam przycisk, wymaga to dużo grzebania, zanim się odblokuje lub zablokuje. Innym razem odblokowuje się, zanim faktycznie dotknę klamki. Więc po prostu używam pilota. Ale najgorsze jest to, że kiedy otwieram tylne drzwi, żeby coś włożyć, a potem chcę otworzyć drzwi kierowcy, to w połowie przypadków się blokują. Bezkluczykowy dostęp nie odblokowuje się natychmiast po zablokowaniu, więc muszę użyć pilota. To takie frustrujące. Jeśli Dodge potrafi sprawić, że bezkluczykowy dostęp działa bezproblemowo, to z pewnością Toyota też potrafi.

#3 ·
Czujnik na górze klamki służy do zamykania drzwi. Kiedy chcesz otworzyć drzwi, nie dotykaj tego (zakładam, że to masz na myśli mówiąc "naciśnij przycisk"). Czujnik do otwierania drzwi znajduje się po wewnętrznej stronie klamki. Po prostu owiń palce wokół klamki, aby aktywować to miejsce.

Jeśli chwycisz za klamkę i natychmiast pociągniesz, aby otworzyć drzwi, system nie ma czasu zareagować i drzwi się nie otworzą. Właściwym sposobem jest chwycenie za klamkę i nie pociąganie za nią od razu; zatrzymaj się na pół sekundy, aby dać systemowi czas na reakcję, a następnie pociągnij za klamkę.

Kiedy myję mojego RAV4, woda wydaje się aktywować czujniki; spryskam wodą samochód, a samochód zablokuje/odblokuje się, jeśli mam brelok w kieszeni. Nauczyłem się zostawiać brelok w domu, kiedy myję samochód.

Jeśli nosisz rękawiczki (a może nawet jeśli twoje dłonie są bardzo suche), samochód się nie otworzy. To prowadzi mnie do przekonania, że czujniki działają faktycznie przez prąd przewodzący przez szczeliny, a nie przez wykrywanie pojemnościowe, jak ekran radia. To również wyjaśnia, dlaczego woda może uruchomić blokowanie/odblokowywanie.

Kiedy otwierasz klapę bagażnika, pozostałe drzwi są automatycznie odblokowywane. (Zamknięcie klapy bagażnika nie blokuje pozostałych drzwi). Jeśli nie dotkniesz czujnika blokady na górze klamki, drzwi się nie zablokują.

#6 ·
Czujnik na górze klamki służy do blokowania drzwi. Kiedy chcesz odblokować drzwi, nie dotykasz tego (zakładam, że to masz na myśli, mówiąc "naciśnij przycisk"). Czujnik do odblokowywania drzwi znajduje się po wewnętrznej stronie klamki. Po prostu owiń palce wokół klamki, aby aktywować to miejsce.

Jeśli chwycisz za klamkę i natychmiast pociągniesz, aby otworzyć drzwi, system nie ma czasu na reakcję i drzwi się nie odblokują. Właściwy sposób to chwycić za klamkę i nie ciągnąć od razu; zatrzymaj się na pół sekundy, aby dać systemowi czas na reakcję, a następnie pociągnij za klamkę.

Kiedy myję mojego RAV4, woda wydaje się aktywować czujniki; spryskam wodą samochód, a samochód zablokuje/odblokuje się, jeśli mam brelok w kieszeni. Nauczyłem się zostawiać brelok w domu, kiedy myję samochód.

Jeśli nosisz rękawiczki (a może nawet jeśli twoje dłonie są bardzo suche), samochód się nie odblokuje. To prowadzi mnie do przekonania, że czujniki działają faktycznie poprzez przewodzenie prądu przez szczeliny, a nie przez wykrywanie pojemnościowe, jak ekran radia. To również wyjaśnia, dlaczego woda może uruchomić blokowanie/odblokowywanie.

Kiedy otwierasz tylną klapę, pozostałe drzwi są automatycznie odblokowywane. (Zamknięcie tylnej klapy nie blokuje pozostałych drzwi). Jeśli nie dotkniesz czujnika blokady na górze klamki, drzwi się nie zablokują.
Do odblokowywania robiłem dokładnie tak, jak mówiłeś, ale nie zawsze się odblokowuje, nawet po przytrzymaniu przez 5-10 sekund. Zrezygnowałem po tygodniu prób i teraz po prostu używam breloka i jestem z tego zadowolony.

Najbardziej frustrująca sytuacja jest wtedy, gdy samochód jest już odblokowany (po otwarciu tylnych drzwi lub klapy bagażnika), a kiedy chcę otworzyć drzwi kierowcy, czasami się blokują. Mój kciuk nie jest w pobliżu czujnika na górze klamki. Dlatego chciałbym to wyłączyć.

This post has been deleted
#7 ·
To zwróciło moją uwagę. Samochód nie powinien się odblokowywać tylko dlatego, że jesteś w jego pobliżu z pilotem przy sobie. Jeśli się odblokowuje bez chwytania za klamkę lub naciskania przycisku na pilocie, to masz wadliwy system bezkluczykowego dostępu.
Nie byłem jasny. Czasami zamyka się, gdy chcę otworzyć odblokowane drzwi. Jestem w trakcie chwytania za klamkę i być może jeszcze jej nie dotknąłem, a już się zamyka.

#5 ·
Zauważyłem również wodę na zamkach/odblokowaniach klamki, jeśli mam przy sobie brelok. Zastanawiam się, czy na czujnikach jest coś, co umożliwia przewodzenie elektryczne, więc samochód myśli, że go dotykasz i reaguje, gdy tylko brelok znajdzie się w zasięgu. Zacząłbym od bardzo dokładnego wyczyszczenia klamki, zarówno zewnętrznego zamka, jak i wewnętrznych paneli odblokowujących. Na twoim miejscu spróbowałbym również powtórzyć to zachowanie za pomocą drugiego breloka i sprawdzić, czy można ustalić, czy problemem są czujniki samochodu, czy też może twój główny brelok jest uszkodzony.

#11 ·
Ale nadal potrzebujesz breloka przy sobie, aby bezkluczykowo odblokować samochód, chyba że użyjesz zdalnego odblokowywania w aplikacji Toyota. Jeśli bardzo martwisz się o bezpieczeństwo breloka, możesz go wyłączyć, naciskając i przytrzymując przycisk blokady, a następnie dwukrotnie nacisnąć odblokowanie. Aby ponownie aktywować brelok, naciśnij dowolny przycisk na nim. Wyłączyłem drugi brelok, aby oszczędzać baterię.

Brelok stale wysyła sygnał, niezależnie od tego, czy naciśniesz przycisk, czy nie, co umożliwia jego potencjalne sklonowanie, chyba że zostanie dezaktywowany (uśpiony).
Ale nadal potrzebujesz breloka przy sobie, aby bezkluczykowo odblokować samochód, chyba że użyjesz zdalnego odblokowywania w aplikacji Toyota. Jeśli bardzo martwisz się o bezpieczeństwo breloka, możesz go wyłączyć, naciskając i przytrzymując przycisk blokady, a następnie dwukrotnie nacisnąć odblokowanie. Aby ponownie aktywować brelok, naciśnij dowolny przycisk na nim. Wyłączyłem drugi brelok, aby oszczędzać baterię.

Brelok stale wysyła sygnał, niezależnie od tego, czy naciśniesz przycisk, czy nie, co umożliwia jego potencjalne sklonowanie, chyba że zostanie dezaktywowany (uśpiony).
Wiedziałem o możliwości dezaktywacji i zdaję sobie sprawę, że istnieje komunikacja między samochodem a brelokiem bez naciskania przycisku. Nie wiedziałem, że istnieje ryzyko bezpieczeństwa.

/Jim