Toyota RAV4 Forums banner

2015 Rav4 awd LE, ma błąd C1203. Proszę o pomoc

8.1K views 10 replies 3 participants last post by  bobttroll  
#1 ·
Oto cała historia.

Próbowałem zaprogramować nowy czujnik TPMS. Kupiłem tani kabel xhorse z Amazona i używałem Techstream do zaprogramowania tego cholernego urządzenia. Nie działało. Ciągle pojawiał się błąd mówiący "rejestracja nie powiodła się z powodu błędu komunikacji z WCU w trybie inicjalizacji" oraz "zakończ inicjalizację, łącząc tc i cg dlc3 na 30 sekund".

Więc spróbowałem to zakończyć i nie działało. Więc wtedy spróbowałem zakończyć inne piny w pobliżu, na wypadek gdybym się pomylił. Tak, wiem, że to było głupie z mojej strony. Teraz w moim samochodzie świecą się kontrolki ABS, hamulca i VSC. Również, gdy pobieram kody w Techstream, ma kod C1203. Kiedy próbuję wyczyścić kod, nie czyści się i po prostu zostaje.

Zastanawiałem się więc, czy wiecie, co mogę zrobić, aby to naprawić. Widziałem, jak jakiś gość na YouTube robił "kalibrację punktu zerowego"?

Czy myślisz, że to może pomóc?

Czy mogłem uszkodzić mój ECU, dotykając niewłaściwych pinów złącza obd2?

#2 ·
Oto cała historia.

Próbowałem zaprogramować nowy czujnik TPMS. Dostałem tani kabel xhorse z Amazona i używałem Techstream do programowania tego cholernego urządzenia. Nie działało. Ciągle wyrzucało błąd mówiący "rejestracja nie powiodła się z powodu błędu komunikacji z WCU w trybie inicjalizacji" oraz "zakończ inicjalizację, łącząc tc i cg dlc3 na 30 sekund".

Spróbowałem więc zakończyć te operacje i nie działało. Potem spróbowałem zakończyć inne piny w pobliżu, na wypadek gdybym się pomylił. Tak, wiem, że to było głupie z mojej strony. Teraz w moim samochodzie świecą się kontrolki ABS, hamulców i VSC. Również po wyciągnięciu kodów w Techstream, ma kod C1203. Kiedy próbuję wyczyścić kod, nie czyści się i po prostu zostaje.

Zastanawiałem się więc, czy wiecie, co mogę zrobić, aby to naprawić. Widziałem, jak jakiś gość na YouTube robił "kalibrację punktu zerowego"?

Myślisz, że to może pomóc?

Czy mogłem uszkodzić mój ECU, grzebiąc w niewłaściwych pinach złącza obd2?

#10 ·
Masz rację, jednak może nie być tu nikogo, kto mógłby odpowiedzieć na Twoje pytanie. To, że istnieje konkretne podforum dla naszego pojazdu, nie gwarantuje, że otrzymamy pomocną odpowiedź. Wspominałem o tym wcześniej, ale właściciele Rav4 - w większości - niekoniecznie są zapaleńcami motoryzacyjnymi, więc na złożone pytania odpowiedź może zająć dużo czasu - jeśli w ogóle. Ten pojazd nie znajduje się wysoko na liście zapaleńców motoryzacyjnych, a Rav4 jest skierowany do innej grupy. Najlepszymi odpowiedziami może być więc dalsze przeszukiwanie Internetu lub zabranie go do mechanika.

#11 ·
Masz rację, jednak może się zdarzyć, że nikt tutaj nie będzie w stanie odpowiedzieć na Twoje pytanie. To, że istnieje konkretne podforum dla naszego pojazdu, nie gwarantuje, że otrzymamy pomocną odpowiedź. Wspominałem o tym wcześniej, ale właściciele Rav4 - w większości - niekoniecznie są zapaleńcami motoryzacyjnymi, więc na złożone pytania odpowiedź może zająć dużo czasu - o ile w ogóle. Ten pojazd nie znajduje się wysoko na liście zapaleńców motoryzacyjnych, a Rav4 jest skierowany do innej grupy. Najlepszym rozwiązaniem może być więc dalsze przeszukiwanie internetu lub oddanie go mechanikowi.
Dzięki za szczerą odpowiedź.