Toyota RAV4 Forums banner

2017 Hybrydowa pompa wodna

9.9K views 7 replies 6 participants last post by  Ender0g  
#1 ·
Właśnie oddałem mojego Hybrydowego Limited z 2017 roku na rutynowy przegląd i mówią mi, że pompa wody jest uszkodzona i chcą 600 dolarów za jej wymianę oraz paska klinowego. Czy jest coś innego w wymianie pompy wody w hybrydzie w porównaniu do wersji benzynowej Rav? W przeszłości wymieniałem pompy wody i paski rozrządu w moich samochodach, więc czuję się komfortowo spędzając sobotnie popołudnie na tym, aby zaoszczędzić 500 dolarów na kosztach robocizny.

#2 ·
Praca powinna być łatwiejsza w hybrydzie, ponieważ pompa wody jest jedynym napędzanym paskiem akcesorium. Przy okazji, w hybrydach Lexusa w ogóle nie ma paska, ponieważ używają one elektrycznej pompy wody.

Uzupełnianie płynu chłodzącego jest nieco trudniejsze, ponieważ wymaga przełączenia silnika w tryb "inspekcji" - w przeciwnym razie silnik spalinowy po prostu nie pracuje wystarczająco mocno na biegu jałowym, aby krążyć płyn chłodzący.

Radziłbym wydać 20 dolarów i uzyskać dokumentację z techinfo.toyota.com, zapisać ją jako PDF i zamieścić tutaj do wykorzystania przez innych w przyszłości.

#3 ·
Właśnie miałem swój 2017 Hybrid Limited na rutynowym przeglądzie i mówią mi, że pompa wody jest zła i chcą 600 dolarów za jej wymianę i paska klinowego. Czy jest coś innego w wymianie pompy wody w hybrydzie w porównaniu do wersji benzynowej Rav? W przeszłości wymieniałem pompy wody i paski rozrządu w moich samochodach, więc czuję się komfortowo spędzając sobotnie popołudnie, aby zaoszczędzić 500 dolarów na kosztach robocizny.
To dość powszechne oszustwo w salonach samochodowych. Mówią ci to, gdy widzą małe sączenie na wale pompy wody. Cóż, to zupełnie normalne, że widać małe sączenie. Chyba że płyn chłodzący znika do tego stopnia, że musisz go stale uzupełniać, nie potrzebujesz nowej pompy.

#4 ·
W tym przypadku to nie oszustwo. Na masce i w komorze silnika jest ładny różowy pasek, gdzie koło pasowe rozpryskuje płyn chłodniczy. Rozmawiałem z salonem i zwróciłem uwagę, że:
A: Nie ma możliwości, żeby pompa zawiodła przy 69 tys. km, chyba że była wadliwa od samego początku.
B: Jeśli nie uda im się skłonić Toyoty do zapłacenia za to, zrobię to w sobotę w swoim garażu, żeby nie dostali tej pracy. (Usłyszałem, jak kilku ich techników narzekało, że pracują bardzo wolno i byli wysyłani do domu wcześniej przez kilka dni z rzędu)
Wczoraj oddzwonili i Toyota pokrywa to w całości. Patrząc jednak na to, gdzie to jest, wygląda na to, że wymiana byłaby naprawdę łatwa. Jest tuż na górze (na końcu paska silnika), więc założenie i zdjęcie paska zajęłoby prawdopodobnie więcej czasu niż wymiana pompy.

Dzięki za odpowiedzi. Może pomoże to następnej osobie, która będzie miała ten problem, jeśli stanie się on powtarzającym się problemem, jak w przypadku wcześniejszych Ravów.

#8 ·
Właśnie miałem swój 2017 Hybrid Limited na rutynowym przeglądzie i mówią mi, że pompa wody jest uszkodzona i chcą 600 dolarów za jej wymianę oraz paska wieloklinowego. Czy jest coś innego w wymianie pompy wody w hybrydzie w porównaniu do wersji benzynowej Rav? W przeszłości wymieniałem pompy wody i paski rozrządu w moich samochodach, więc czuję się komfortowo spędzając sobotnie popołudnie, aby zaoszczędzić 500 dolarów na kosztach robocizny.
Chciałbym wiedzieć, jak udało ci się sprawić, że wymienili ją za darmo. Właśnie miałem to samo doświadczenie przy przebiegu poniżej 50 000 mil, a pompa wody uległa awarii dość spektakularnie i Toyota chce 650 dolarów za jej wymianę. Nigdy wcześniej nie miałem takiego problemu z żadnym z moich innych Toyot. Myślę, że to powszechny problem dla tego rocznika rav4 hybrid.