Toyota RAV4 Forums banner
1 - 20 of 24 Posts

Funkadelicfunk06

· Registered
20 Posts
Discussion starter · #1 ·
Czy ktoś z was miał trudności z podjęciem decyzji między 2019 XLE a XLE premium? Jedyną rzeczą, którą zauważyłem jako ogromną różnicę, są koła. Moim zdaniem wyglądają lepiej niż w XLE, ale i tak planuję pomalować koła proszkowo.

Nie jestem pewien, czy koła są warte podwyżki ceny. Wiem, że wnętrze ma dodatkowe funkcje premium, takie jak skórzana kierownica, ale to nie jest dla mnie najważniejsze.

Nie sądzę, żeby oba modele miały w standardzie podgrzewane fotele, więc to nie problem. Czy coś pomijam lub macie jakieś przemyślenia?

Czy ktoś z was miał problem z podjęciem decyzji między XLE 2019 a XLE premium? Jedyną rzeczą, którą zauważyłem, że stanowi ogromną różnicę, są koła. Moim zdaniem wyglądają lepiej niż w XLE, ale i tak planuję pomalować koła proszkowo.

Nie jestem pewien, czy koła są warte podwyżki ceny. Wiem, że wnętrze ma dodatkowe funkcje premium, takie jak skórzana kierownica, ale to nie jest dla mnie takie ważne.

Nie sądzę, żeby którykolwiek z nich był standardowo wyposażony w podgrzewane fotele, więc to nie problem. Czy coś pomijam, czy macie jakieś przemyślenia?

Dostałem Premium za wnętrze SofTex. Pierwszy samochód, jaki kiedykolwiek miałem bez materiałowych siedzeń i dokładnie tego chciałem. XLE z tego powodu nie wchodził w grę.

Pakiet "premium" jest droższy o 2200,00 USD i standardowo obejmuje siedzenia z materiału softex, szyberdach, elektryczną klapę bagażnika, 19-calowe felgi i dwustrefową klimatyzację. Zatem zależy to od tego, czego z tego chcesz i czy koszt jest dla Ciebie tego wart.

Wziąłem podstawowy XLE, ponieważ osobiście nie lubię skóry ani skóry syntetycznej/winylu, tylko materiał. Zawsze miałem materiał w moich poprzednich samochodach i będę nadal wybierał go w przyszłych samochodach.
Zużycie materiałowych siedzeń było problemem co najmniej od 3. generacji, nigdy więcej ich nie będę miał, SofTex jest o wiele ładniejszy, łatwy do czyszczenia, nie plami się i nie ma problemów z mechaceniem.

Kupiłem swój głównie ze względu na wnętrze z softexu, ponieważ mam psy i małe dziecko. Kilka dni po zakupie siedziałem w Rav na podjeździe z otwartymi drzwiami, a mój pies wyskoczył, przebiegł przez błoto i wskoczył do pojazdu. Wycieranie całego rozmazanego błota zajęło tylko 30 sekund, więc byłem z tego zadowolony.

To powiedziawszy, mógłbym mniej dbać o podwójną klimatyzację, nie korzystam z większości funkcji Entune, prawie nigdy nie używam szyberdachu i około 50% czasu uważam, że elektryczna klapa bagażnika jest bardziej irytująca niż pomocna. Zwłaszcza że szybko wymieniłem koła, prawdopodobnie wybrałbym XLE lub nawet XL i po prostu kupiłbym warte 1000 dolarów wysokiej jakości, dopasowane pokrowce na siedzenia.

Wziąłem bazę XLE, ponieważ osobiście nie lubię skóry ani skóry syntetycznej/winylu, tylko materiału. Zawsze miałem materiał w moich poprzednich samochodach i nadal będę go wybierał w przyszłych samochodach.

Kolejnym dodatkiem, który był dla mnie obowiązkowy, był pakiet udogodnień, który obejmuje podgrzewane fotele, elektryczną klapę bagażnika i fotel kierowcy z elektryczną regulacją.

Nie podobają mi się również felgi, które były w XLE, ale pomalowałem je metodą plasti-dip z bezbarwnym lakierem nawierzchniowym, więc trochę pomogło, tanie rozwiązanie na razie... oto kilka zdjęć.
Twoje felgi wyglądają niesamowicie. Dokładnie tego chciała żona (czarne felgi). Myślę, że mogę je pomalować proszkowo lub po prostu kupić czarne felgi.

Właśnie odebrałem XLE Premium. Podoba mi się wygląd soft tex, a moje małe dziecko w ciągu 2 minut pełzał po siedzeniach w swoich mokrych, brudnych butach. Mniej obchodzi mnie szyberdach (ale żona go lubi). 19-calowe felgi również sprawiają, że wygląda to o wiele lepiej, moim zdaniem.

albo to, albo po prostu kupić jakieś ochraniacze na siedzenia. Po prostu nie lubię tego, jak gorące mogą być latem, a jeśli nosisz szorty, jest po prostu za gorąco. Albo za zimno zimą. Dlatego w przeszłości wybrałem materiał

Zużycie materiałowych siedzeń było problemem co najmniej od 3. generacji, nigdy więcej ich nie będę miał, SofTex jest o wiele ładniejszy, łatwy do czyszczenia, nie plami się i nie ma problemów z mechaceniem.

Jak dotąd nie mam żadnych problemów z mechaceniem się lub strzępieniem moich siedzeń. Mam na nim przejechane około 8500 mil. Samochód miał początkowo 4 mile, kiedy go testowałem i zabrałem do domu od dealera. Właśnie zrobiłem zdjęcia siedzeń:

Attachments

Discussion starter · #13 ·
Kupiłem swój głównie ze względu na wnętrze z softexu, ponieważ mam psy i małe dziecko. Kilka dni po zakupie siedziałem w Rav na podjeździe z otwartymi drzwiami, a mój pies wyszedł, przebiegł przez błoto i wskoczył do pojazdu. Wycieranie całego rozmazanego błota zajęło tylko 30 sekund, więc byłem z tego zadowolony.

To powiedziawszy, wcale nie obchodzi mnie podwójna klimatyzacja, nie korzystam z większości funkcji Entune, prawie nigdy nie używam szyberdachu i około 50% czasu uważam, że elektryczna klapa bagażnika jest bardziej irytująca niż pomocna. Zwłaszcza że szybko wymieniłem koła, prawdopodobnie wybrałbym XLE lub nawet XL i po prostu kupiłbym warte 1000 dolarów wysokiej jakości, dopasowane pokrowce na siedzenia.
Ile ostatecznie zapłaciłeś za nowy zestaw kół?

Ile ostatecznie zapłaciłeś za nowy zestaw kół?
Rozglądając się (głównie online), można dość łatwo dostać koła i opony, zamontowane i wyważone, za około 200-250 dolarów za sztukę (niezależnie od tego, czy kupujesz 4 czy 5 sztuk łącznie). Sprzedałem moje fabryczne 19-calowe koła i opony za 800 dolarów.

Ponadto, mój fotel pasażera ma postrzępione szwy na środku, a konsola środkowa ma małe rozdarcie. Myślę, że to od rzucania tam mojej torby roboczej każdego ranka. Za około 200-250 dolarów za sztukę z góry i może 300-400 dolarów z tyłu, można dostać wysokiej jakości pokrowce neoprenowe na siedzenia. Poszedłbym w Materiał + pokrowce, gdybym mógł zrobić to jeszcze raz. Jak wspomniałem powyżej, w stosunku do funkcji, na których mi naprawdę zależy, zaoszczędziłbym około 2000 dolarów od początkowej ceny zakupu (dla XLE) i włożyłbym około 1400 dolarów z powrotem w pokrowce na siedzenia i koła / opony (po sprzedaży oryginalnych kół i opon za około 500 dolarów). Tak naprawdę, jedyną rzeczą, za którą bym tęsknił, jest elektrycznie regulowane siedzenie, które moja żona lubi ze względu na wysokość.

Szczerze mówiąc, powiedziałbym, że jakość materiału jest znacznie niższa niż Softex w naszym 2016 TRD Pro 4Runner.

Discussion starter · #15 ·
Rozglądając się (głównie online), można dość łatwo dostać koła i opony, zamontowane i wyważone, za około 200-250 dolarów za sztukę (bez względu na to, czy kupisz 4 czy 5 łącznie). Sprzedałem moje fabryczne 19-calowe koła i opony za 800 dolarów.

Ponadto, mój fotel pasażera ma strzępione szwy na środku, a konsola środkowa ma małe rozdarcie. Myślę, że to od rzucania tam mojej torby roboczej każdego ranka. Za około 200-250 dolarów za sztukę z góry i może 300-400 dolarów z tyłu, można dostać wysokiej jakości pokrowce neoprenowe na siedzenia. Poszedłbym w Materiał + pokrowce, gdybym mógł to zrobić jeszcze raz. Jak wspomniałem powyżej, w stosunku do funkcji, na których mi naprawdę zależy, zaoszczędziłbym około 2000 dolarów od początkowej ceny zakupu (dla XLE) i włożyłbym około 1400 dolarów w pokrowce na siedzenia i koła/opony (po sprzedaży standardowych kół i opon za może 500 dolarów). Tak naprawdę, jedyne, za czym bym tęsknił, to elektrycznie regulowane siedzenie, które moja żona lubi ze względu na wysokość.

Szczerze mówiąc, powiedziałbym, że jakość materiału jest znacznie niższa niż Softex w naszym 2016 TRD Pro 4Runner.
Dobrze wiedzieć. Pomyślałem, że do siedzeń zamontuję skórzaną tapicerkę Katskin. Więc materiał nie jest dla mnie dużym problemem. Koło... Naprawdę nie podobają mi się te, które są w XLE, ale malowanie proszkowe może być wystarczająco dobrą alternatywą i być może mógłbym dostać zestaw podnoszący.

Jednak, jeśli zdecydowałbym się na całkowitą wymianę kół, czy mógłbym dostać 19-calowy zestaw zamiast 17-calowego, który jest w standardzie? Pomyślałem, że to nie powinno być problemem, chyba że premium ma większy obszar koła...

Dobrze wiedzieć. Pomyślałem, że jeśli chodzi o siedzenia, to zamontuję skórzane siedzenia katskin. Więc materiał nie jest dla mnie dużym problemem. Kierownica... Naprawdę nie podobają mi się te z XLE, ale malowanie proszkowe może być dobrą alternatywą i być może uda mi się zdobyć zestaw do podnoszenia.

Jednakże, jeśli zdecydowałbym się na całkowitą wymianę kół, czy mógłbym dostać zestaw 19" zamiast 17", które są w standardzie? Pomyślałem, że nie powinno być z tym problemu, chyba że wersja premium ma większy obszar na koła...
Nie ma różnicy w rozmiarze nadkola między wersjami wyposażenia. Ja osobiście przeszedłem z 19" na felgi 16", ale z zauważalnie większymi oponami (29,3 do 30,5" średnicy całkowitej).

Osobiście nie zawracałbym sobie głowy malowaniem proszkowym. Wyobrażam sobie, że za malowanie proszkowe zapłacisz łącznie 300 $ (wliczając demontaż, rozłożenie na części itp.). Alternatywnie, istnieje wiele kół z rynku wtórnego w cenie 400-600 $ za zestaw i możesz sprzedać standardowe koła za około 150-200 $ (lub prawdopodobnie 400-500 $ z fabrycznymi oponami), aby zrekompensować różnicę.

Discussion starter · #17 ·
Nie ma różnicy w rozmiarze nadkola między wykończeniami. Właściwie przeszedłem z 19-calowych felg na 16-calowe, ale z zauważalnie większymi oponami (29,3 do 30,5 cala średnicy całkowitej).

Osobiście nie zawracałbym sobie głowy malowaniem proszkowym. Wyobrażam sobie, że szukasz 300 $ na malowanie proszkowe (w tym demontaż, demontaż itp.). Alternatywnie, istnieje wiele kół z rynku wtórnego za 400-600 $ za zestaw i możesz sprzedać fabryczne koła za około 150-200 $ (lub prawdopodobnie 400-500 $ z fabrycznymi oponami), aby zrekompensować różnicę.
Słowo właściwie masz rację... Właśnie sprawdziłem kilka kół w zniżkowych oponach i znalazłem kilka za około 400 $. Czy przesunięcie i wszystkie te informacje mają znaczenie?

Skóra z rynku wtórnego, którą widziałem, wygląda na tandetną / niedopasowaną po 4 lub 5 latach i czytałem dobre rzeczy o Softex, więc mam nadzieję, że to był dobry wybór. Tylna klapa była dla żony - gdyby to był tylko ja, wolałbym manualną. Reszta badziewia - szyberdach, podwójna klimatyzacja, 19-calowe felgi - jest, jaka jest, ale wydaje się bardziej badziewiem, którego naprawdę nie potrzebujesz i za którym nie tęskniłbyś po pierwszym tygodniu posiadania. Mimo wszystko jako pakiet cena nie jest tak przytłaczająca, biorąc pod uwagę, że sama skóra z rynku wtórnego będzie kosztować około 1000,00 lub więcej.

Bardzo podobały mi się fotele w XLE Premium, którym jeździłem testowo. Nie jestem osobą, która koniecznie dba o skórzane fotele, w zależności od jakości, nie zawsze uważam, że są tego warte. Ale prawdziwym problemem ze skórą jest dla mnie to, że w miesiącach letnich robi się bardzo gorąca. Zatem to, co naprawdę mi się spodobało w Softex, to jego oddychalność. Wydaje się, że w cieplejszych miesiącach prawie nie byłoby to problemem.

Ale i tak bardziej przyglądałem się XLE niż XLE Premium, ponieważ przynajmniej w mojej okolicy nigdy nie jest to podstawowy XLE Premium, zawsze jest to około 4-5 tys. dolarów więcej niż XLE z pakietem Convenience, ponieważ dodali co najmniej dwa pakiety do XLE Premium.

Bardzo podobały mi się siedzenia w XLE Premium, którym jeździłem testowo. Nie jestem osobą, która koniecznie dba o skórzane siedzenia, w zależności od jakości, nie zawsze uważam, że są tego warte. Ale prawdziwą rzeczą ze skórą dla mnie jest to, że robi się bardzo gorąco w miesiącach letnich. Więc to, co naprawdę mi się spodobało w Softexie, to jego oddychalność. Wydaje się, że w cieplejszych miesiącach prawie nie byłoby to problemem.

Ale i tak bardziej patrzyłem na XLE niż na XLE Premium, ponieważ przynajmniej w mojej okolicy nigdy nie ma podstawowego XLE Premium, zawsze jest to około 4-5 tys. dolarów więcej niż XLE z pakietem Convenience, ponieważ dodali co najmniej dwa pakiety do XLE Premium.
Tak naprawdę masz rację. Znalezienie gołego XLE Premium było dość trudne; większość z nich miała śmieszne pakiety, w których płacę 80 dolarów za kabel do ładowania telefonu komórkowego itp.

1 - 20 of 24 Posts