Wymieniłem dziś płyn chłodniczy w moim RAV4 z 2015 roku i zrobiłem kilka zdjęć.
Jest to proste spuszczenie i napełnienie chłodnicy, jeśli chcesz zaszaleć i spuścić płyn z bloku silnika, to objętość płynu będzie prawdopodobnie większa.
Konstrukcja układu chłodzenia w tej generacji sprawia, że jest on jednym z najłatwiejszych w obsłudze.
Nie ma potrzeby używania ramp ani podnoszenia RAV w celu uzyskania dostępu.
Zbiornik znajduje się wysoko w komorze silnika, więc odpowietrzanie układu jest w zasadzie automatyczne.
Ta generacja RAV4 nie ma korka chłodnicy na samej chłodnicy, znajduje się on na zbiorniku, więc nie ma potrzeby zdejmowania górnej osłony chłodnicy. Trzeba jednak zdjąć dolną osłonę.
Narzędzia i materiały, których użyłem:
2 galony płynu chłodniczego Toyota Super Long Life (wstępnie zmieszany)
10 mm nasadka, grzechotka, przedłużki
mały śrubokręt płaski (do plastikowych klipsów)
Szczypce (do zacisków węży zbiornika)
Przezroczysty wąż winylowy 5/16" ID
2 puste plastikowe pojemniki o pojemności galona.
Patelnia do spuszczania kropel
Anti-seize do śrub
ściereczki warsztatowe
Rękawice
Jest to proste spuszczenie i napełnienie chłodnicy, jeśli chcesz zaszaleć i spuścić płyn z bloku silnika, to objętość płynu będzie prawdopodobnie większa.
Konstrukcja układu chłodzenia w tej generacji sprawia, że jest on jednym z najłatwiejszych w obsłudze.
Nie ma potrzeby używania ramp ani podnoszenia RAV w celu uzyskania dostępu.
Zbiornik znajduje się wysoko w komorze silnika, więc odpowietrzanie układu jest w zasadzie automatyczne.
Ta generacja RAV4 nie ma korka chłodnicy na samej chłodnicy, znajduje się on na zbiorniku, więc nie ma potrzeby zdejmowania górnej osłony chłodnicy. Trzeba jednak zdjąć dolną osłonę.
Narzędzia i materiały, których użyłem:
2 galony płynu chłodniczego Toyota Super Long Life (wstępnie zmieszany)
10 mm nasadka, grzechotka, przedłużki
mały śrubokręt płaski (do plastikowych klipsów)
Szczypce (do zacisków węży zbiornika)
Przezroczysty wąż winylowy 5/16" ID
2 puste plastikowe pojemniki o pojemności galona.
Patelnia do spuszczania kropel
Anti-seize do śrub
ściereczki warsztatowe
Rękawice